15 manieren om je huis te automatiseren
Met extra sensoren en scripts maak je de apparatuur die je al in huis hebt nét even wat slimmer en uitgebreider. Wij geven 15 manieren om je huis te automatiseren.
Domoticz als regelpunt
Wie zijn huis slimmer wil maken, kiest meestal voor een centraal regelpunt, bijvoorbeeld een basisstation van een bepaalde fabrikant of een Raspberry Pi of server met slimme software zoals Domoticz. Een groot voordeel van een softwareoplossing is dat je niet aan één standaard vastzit. Je kunt, geholpen door wat randapparatuur, vrijwel al je schakelaars en sensoren koppelen. Veel software kun je zelfs op een Raspberry Pi installeren. Domoticz kent prima alternatieven als Home Assistant en OpenHAB, maar de meeste zijn niet zo gebruiksvriendelijk. Bij Domoticz kun je vrijwel alles via de grafische interface instellen en de ondersteuning voor randapparatuur is erg breed.
1 Krachtige transceiver 433 MHz
De Rfxcom RFXtrx433E transceiver (lees: zender én ontvanger) voor 433 MHz is niet heel goedkoop (ongeveer 110 euro) maar wel erg flexibel. Het apparaat ondersteunt een zeer groot aantal sensoren op 433 MHz, zoals deurcontacten, bewegingsmelders, temperatuursensoren en slimme stopcontacten. Die sensoren zijn in de regel veel goedkoper dan die van tegenhanger Z-Wave. De firmware van de transciever wordt voortdurend bijgewerkt om met nieuwe protocollen en dus nieuwe producten overweg te kunnen. En ook Domoticz kan er heel goed mee overweg.
©PXimport
2 Start met KlikAanKlikUit-producten
Je hebt vast weleens gehoord over de breed verkrijgbare KlikAanKlikUit-producten. Via onder meer afstandsbedieningen, draadloze wandschakelaars en slimme stopcontacten maken ze het handmatig in- en uitschakelen van lampen en andere apparaten een stuk makkelijker. De fabrikant heeft inmiddels een breed aanbod domotica-producten. De meeste werken op 433 MHz en het gebruikte protocol wordt ondersteund door de transceiver van Rfxcom (tip 1). Heb je al KAKU-producten in huis, dan is dat een mooi startpunt voor experimenten in Domoticz.
©PXimport
3 Weerdata van Weather Underground
Het weer is een handige trigger voor domotica. Denk aan het inklappen van rolluiken bij te veel wind of een waarschuwing bij nachtvorst. Je kunt een compleet weerstation opzetten, maar dat hoeft niet. Dankzij Weather Underground kun je de weergegevens van talloze weerstations raadplegen, ook bij jou in de buurt. Voor ieder weerstation kun je terugzien wat voor apparatuur wordt gebruikt, wat een idee geeft van de nauwkeurigheid. Ook domotica-software zoals Domoticz kan de weerdata gebruiken (zie tip 4).
4 Virtuele weersensor in Domoticz
Dankzij de gratis api van Weather Underground kun je weerdata van ieder weerstation in jouw domotica-systeem opnemen, bijvoorbeeld Domoticz. Maak daarvoor eerst een api-key (sleutel) aan via de gratis opties Stratus Plan en Developer. In Domoticz ga je dan naar Instellingen / Hardware. Kies bij Type voor Weather Underground en voer je api-sleutel in. Bij Locatie voer je de Station ID van het gewenste weersstation in. Voor persoonlijke weerstations moet je hier pws: voor zetten, bijvoorbeeld pws:IUTRECHT60. De meer geavanceerde weerstations zijn nauwkeuriger en rapporteren ook veel meer details, zoals luchtdruk, windsnelheid, zonkracht, zicht en neerslaghoeveelheid.
©PXimport
5 Overal een temperatuursensor
Wil je in iedere kamer in huis de temperatuur meten, dan kunnen de temperatuursensoren een aardige kostenpost vormen. Gelukkig vind je in Chinese webshops volop sensoren voor minder dan tien euro die ook goed werken. De meeste geven zowel temperatuur als luchtvochtigheid door en zijn te gebruiken met bijvoorbeeld de transceiver van Rfxcom (zie tip 1). Zit er een (kleine) afwijking in de gemeten waarde, dan kun je dat door Domoticz laten bijstellen. Die laat trouwens ook meteen alle gemeten waardes in grafieken zien.
©PXimport
6 Energieverbruik slimme meter
Een actueel overzicht van je energieverbruik is handig als je wilt besparen. En bij zonnecellen wil je natuurlijk zien wat je terug hebt geleverd. Veel huishoudens zijn al over op de slimme meter. Een eenvoudige interfacekabel, ook wel slimme-meter-kabel genoemd, is genoeg om de data uit te lezen met bijvoorbeeld Domoticz. Op internet koop je zo’n kabel voor ongeveer 20 euro. Die kabel is niet zo lang; de server met Domoticz moet daarom wel in de buurt van de slimme meter staan.
©PXimport
7 Koppel Hue-lampen
De Philips Hue Bridge koppelt Hue-lampen aan je netwerk, zodat je de Hue-app op je smartphone of tablet kunt gebruiken om ze te bedienen. Die Hue Bridge kun je ook aan Domoticz koppelen, zodat je meer logica kunt toevoegen, bijvoorbeeld het inschakelen van lampen via een bewegingssensor of als het donker wordt. Versie 1.0 van de Hue Bridge is voor veel toepassingen overigens prima, die kun je voor weinig geld tweedehands oppikken. Versie 2.0 is ook compatibel met Apple HomeKit, zodat je Hue ook via Siri aan het werk kunt zetten.
©PXimport
8 Bestuur Hue via commando’s
De Hue Bridge bevat een speciale interface waardoor je Hue-lampen via commando’s kunt besturen. Zo kun je veel specifieker lampen bedienen, vanaf een zelfgeschreven programma of script. In het ontwikkelaarsgedeelte van Philips Hue vind je een toegankelijk onderdeel Getting Started. Met de tips kun je bijvoorbeeld nummers van lampen opvragen en vervolgens een specifieke lamp aan- of uitzetten en de helderheid aanpassen. In Domoticz kun je de commando’s in een script opnemen en aan een sensor koppelen, zoals een bewegingssensor. Aardig detail is dat je zelfs de kleur van een lamp kunt wijzigen (zie tip 9).
9 Geef kleur aan je Hue-lampen via commando’s
Heb je een Hue-lamp met kleur dan zou je die als statuslamp kunnen gebruiken. Reageert je nas bijvoorbeeld niet meer? Dan maak je dat met een rode lamp snel duidelijk. Om de kleur aan te passen moet je in je commando een bepaalde hue-waarde opgeven. Op verschillende websites (bijvoorbeeld http://hslpicker.com) kun je een zogenaamde hsl-kleurcode berekenen. De hue-waarde (h) vermenigvuldig je vervolgens met 182. Voor donkerroze (h=327) geef je in je commando zodoende een hue-waarde van 59514 op.
©PXimport
10 Raam/deursensor en bewegingssensor
Met een raam/deursensor of bewegingssensor zijn leuke toepassingen mogelijk, van een inbraakbeveiliging tijdens de vakantie tot het inschakelen van verlichting bij beweging. Op Chinese webshops vind je zulke sensoren al voor een paar euro. De meeste gebruiken de PT2262-chip. Enkele sensoren melden alleen het openen van de deur met aan-signaal, niet het sluiten daarvan. Zo’n sensor kun je in Domoticz het beste toevoegen als bewegingssensor met uitschakelvertraging van bijvoorbeeld 1 seconde, zodat de sensor na het ‘signaleren’ weer op ‘uit’ staat.
©PXimport
11 Domoticz-app op Android
Domoticz kun je behalve via een browser ook met diverse apps bedienen, zoals de officiële Android-app (5,99 euro of gratis Lite-versie). Met de app kun je gemakkelijk je schakelaars bedienen maar ook een stapje verder gaan. Een mooi voorbeeld is geofencing, waarmee je de lampen al kunt aanzetten zodra je in de buurt van je huis komt. Ook kun je schakelaren aanzetten via nfc-tags door je smartphone tegen de tag te drukken. Voor het werken met nfc-tags bestaan overigens ook specifieke apps.
12 Domoticz bereikbaar van buitenaf
Wil je Domoticz van buitenaf kunnen benaderen, bijvoorbeeld voor het schakelen met een link vanaf IFTTT (zie tip 14), dan moet je hiervoor een regel voor port-forwarding instellen in je router voor de gewenste poort. Daarnaast is het verstandig een sterk wachtwoord in te stellen. Daarvoor ga je naar de instellingen van Domoticz. Hier kun je bovendien één of meerdere lokale netwerken opgeven, bij toegang vanaf die netwerken hoef je dan niet in te loggen.
©PXimport
13 Schakelen via een url
In Domoticz kun je acties zoals het schakelen van een lamp ook via een link uitvoeren, bijvoorbeeld met een browser, zelfgeschreven programma of IFTTT (zie tip 14). De wiki van Domoticz laat zien welke commando’s er zoal mogelijk zijn en geeft voorbeelden van de links die je kunt gebruiken. Wie graag internettoepassingen of scripts maakt, kan met linkjes ook statusinformatie uitlezen, zoals de waarde van een temperatuursensor.
©PXimport
14 Linken met IFTTT
IFTTT bevat niet alleen heel veel standaardacties, je kunt ook handmatige acties toevoegen, waaronder de zogeheten webhook. Dat is een link die wordt uitgevoerd bij een bepaalde trigger. De trigger is bijvoorbeeld het ontvangen van een sms’je of het betreden van een bepaald gebied (geofencing). De link kan dan een bepaalde actie in Domoticz zijn (zie tip 13). De koppeling in IFTTT maak je via de website van IFTTT door een zogenaamde webhook te maken in het onderdeel Applets.
15 Knutselen met de Raspberry Pi
Wie een beetje handig is met de soldeerbout en elektronica kan naar harteloos experimenteren met de gpio-poorten op de Raspberry Pi. Dat zijn digitale in- en uitgangen die via software aangestuurd kunnen worden. Ook Domoticz kan ermee overweg. Je kunt er een eenvoudig drukknopje aan hangen maar ook bijvoorbeeld een bewegingssensor of een relais. Het is wel handig als je een klein beetje leert programmeren, zodat je door middel van scripts logica kunt toevoegen. Wie nog een stapje verder wil gaan kan ook een RFLink Gateway maken voor draadloze toepassingen (ook op 433 MHz), als voordelig alternatief voor de transceiver van Rfxcom.
©PXimport