ID.nl logo
11 tips bij elektronische ongevallen
© CIDimport
Huis

11 tips bij elektronische ongevallen

We denken er allemaal veel te weinig over na: wat als je harde schijf het opeens begeeft, heb je een plan voor als je smartphone gestolen wordt en weet je wat je moet doen als je je tablet in bad laat vallen? In dit artikel geven we je tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op elektronische ongevallen.

Tip 01: Reservekopie

Misschien wel het belangrijkste en daarom geven we het meteen als eerste tip mee: zorg dat je van je documenten een reservekopie hebt! Ondanks dat iedereen het wel weet, hebben maar weinig mensen daadwerkelijk een recente kopie van hun bestanden en foto’s. Vreemd, want zo moeilijk hoeft het helemaal niet te zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een harde schijf of ssd kan het helaas weleens begeven. Concreet moet je ervoor zorgen dat je van al je belangrijke documenten minstens één kopie hebt. Dit kan gewoon een externe harde schijf zijn die je elke week even aan je pc hangt en waarnaar je een kopie van de bestanden maakt waaraan je gewerkt hebt. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je de back-upschijf niet naast de pc legt, want mocht je laptop of desktop-pc worden gestolen, dan zal de externe schijf waarschijnlijk ook mee worden genomen. Wil je meer zekerheid, zorg dan dat je twee kopieën van je data hebt, het liefst op verschillende locaties. Een goede optie is om één kopie in de cloud op te slaan. Tegenwoordig is online schijfruimte zo goedkoop dat je het vanwege het geld niet hoeft te laten. Google biedt je 15 gigabyte gratis, Microsoft levert 5 gigabyte gratis bij een OneDrive-account, maar voor 2 euro per maand heb je al 50 gigabyte online ruimte. Wil je echt een complete kopie van al je documenten hebben, dan heb je bijvoorbeeld voor 12 euro per maand een Dropbox Plus-account met maar liefst 2 TB ruimte.

©PXimport

Tegenwoordig is online schijfruimte zo goedkoop dat je het vanwege het geld niet hoeft te laten

-

Tip 02: Foto’s in de cloud

Als we het dan toch over de cloud hebben, bedenk dan ook meteen of je automatisch al je foto’s in de cloud wilt opslaan. Zowel in iOS als in Android is dit mogelijk. Op een iPhone krijg je 5 GB gratis ruimte die je kunt gebruiken om foto’s in iCloud op te slaan. Het enige wat je hoeft te doen, is je op je iPhone aanmelden met je iCloud-account door bij Instellingen op je accountnaam te tikken en naar iCloud / Foto’s te gaan. Zet de schuif achter iCloud-fotobibliotheek aan. Elke foto die je vanaf dat moment maakt, wordt automatisch naar je eigen iCloud gestuurd. Op elk Apple-apparaat heb je nu toegang tot deze foto’s. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je dit gemakkelijk bijkopen. In Android doe je hetzelfde met Google Foto’s. Open de app Foto’s en tik op de drie streepjes. Ga naar Instellingen en tik op Back-up en synchronisatie. Zet de schuif achter Back-up en synchronisatie aan. Eronder kun je nog aangeven of foto’s ook mogen worden geüpload als je een mobiele dataverbinding gebruikt en of je de functie wilt gebruiken tijdens roaming (als je je in een ander land bevindt). Wij raden dit echter niet aan, het is meestal voldoende om alleen te synchroniseren als je verbinding met een wifi-netwerk hebt.

©PXimport

Tip 03: Foto’s digitaliseren

Niet alleen van nieuwe foto’s is het handig om een kopie te hebben, ook van je oude analoge foto’s is het slim een back-up te hebben. Een scanner is hierbij een handig hulpmiddel, want dan kun je de foto’s op een hoge resolutie inscannen en opslaan als jpg-bestand. Heb je een alles-in-een printer staan, dan is er een grote kans dat deze al over een scanner beschikt. Leg een foto of document op de glasplaat en geef de scanopdracht vanaf je pc. Let bij het scannen goed op dat je voor de juiste resolutie kiest. Een resolutie van 1200 x 1200 dpi is mooi voor foto’s die je daarna nog wilt bewerken met Photoshop, maar voor een gescand diploma is 200 x 200 dpi meer dan genoeg. Ook kun je kiezen voor grijstinten in plaats van kleur om ruimte op je schijf te bewaren. Helemaal handig is het als je dit draadloos kunt doen. Je meldt je printer dan aan op je wifi-netwerk en met een speciaal programmaatje van de printer-fabrikant kun je op afstand bestanden inscannen. Heb je geen scanner, dan kun je ook via je smartphonecamera documenten en foto’s inscannen, bijvoorbeeld met een app als CamScanner. Vanuit de app neem je een foto van een document en bepaal je waar de hoeken zich bevinden. De app trekt je opname vervolgens recht en maakt van je foto een pdf-document of jpg-afbeelding.

©PXimport

Tip 04: Smartphone-kopie

We keren nog eventjes terug naar de reservekopieën. Wist je dat je van je smartphone automatisch back-ups kunt laten maken? Op je iPhone kun je dit doen door naar Instellingen te gaan, op je naam te tikken en bij iCloud / iCloud-reservekopie de schuif aan te zetten. Elke dag wordt nu – mits je op een wifi-netwerk bent aangemeld – een kopie van je systeem naar iCloud verzonden. Let op, het gaat hier om de instellingen en informatie over je apps die op je systeem staan, foto’s moet je back-uppen via de optie die we in tip 2 lieten zien. Van je Android-smartphone kun je ook automatisch een reservekopie maken. Hiervoor ga je naar Instellingen en navigeer je helemaal naar beneden. Tik op Systeem, vervolgens op Back-up en zet de schuif achter Back-up maken op Google aan.

©PXimport

Tip 05: Systeemherstel

Niet alleen je foto’s en documenten moeten veilig zijn als je harde schijf het ineens begeeft, het is ook slim om van je besturingssysteem een kopie te hebben. Het minste wat je kunt doen, is dat je af en toe in Windows 10 een systeemherstelpunt aanmaakt. Dit doe je door in Windows naar het Configuratiescherm te gaan en op de optie Systeem en beveiliging te klikken. Kies voor Systeem en klik links op Systeembeveiliging. Achter Nu een herstelpunt maken voor de stations waarvoor systeembeveiliging is ingeschakeld klik je op Maken. Voor instellingen, zoals welke stations worden meegenomen in een herstelpunt, klik je erboven op Configureren. Herstelpunten zijn handig om te maken voordat je een grote update doorvoert van een programma. Mocht er namelijk iets niet goed werken, dan kun je altijd weer terug naar dat vorige herstelpunt. Een andere optie is om een kloon of image van je harde schijf te maken. Een kloon is een identieke kopie van je schijf die je als back-up kunt bewaren. Gaat je harde schijf stuk, dan zet je de gekloonde versie in je pc en kun je meteen weer doorwerken. Een image schrijft alle informatie van een schijf weg naar een bestand, een imagefile. Het voordeel van een image is dat het een veel kleiner bestand oplevert en je niet een complete nieuwe harde schijf hoeft op te offeren. Wel kan een kloon ervoor zorgen dat je sneller weer aan de slag kunt. Voor beide oplossingen, kloon of image, zijn goede programma’s te vinden, enkele bekende opties zijn Macrium Reflect, Acronis Backup en CloudBerry Backup.

©PXimport

Mocht er iets niet goed werken, dan kun je altijd weer terug naar een vorig herstelpunt

-

Tip 06: Een goed wachtwoord

Als het goed is, heb je inmiddels als je data veiliggesteld voor een eventueel noodscenario. Op naar de beveiliging van je hardware, want je wilt natuurlijk niet dat kwaadwillende derden toegang hebben tot je apparaten. Zorg er op je smartphone of tablet voor dat je een goede pincode hebt ingesteld en dat je waar mogelijk je apparaat hebt beveiligd met een vingerafdruk. Veel smartphones hebben tegenwoordig een vingerafdrukscanner aan boord. Op de iPhone kun je je vingerafdruk toevoegen door naar Instellingen / Touch ID en toegangscode te navigeren. Op een Android-toestel vind je dit meestal bij Instellingen / Beveiliging en locatie. Je laptop beveilig je met een goed wachtwoord, zodat in het geval van diefstal mensen niet direct bij alle gegevens kunnen. Verder raden we een wachtwoordmanager aan als je voor al je programma’s en webdiensten een sterk wachtwoord hebt, maar deze niet allemaal kunt onthouden. Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld LastPass, KeePass en 1Password, maar je kunt ook de iCloud-sleutelhanger gebruiken onder iOS of Google Smart Lock onder Android.

©PXimport

Tip 07: Toestel terugvinden

Zodra je een nieuw apparaat aanschaft, doe je er goed aan het te registreren. Waarom? Ten eerste omdat je op deze manier sneller support kunt krijgen van de fabrikant of winkel. Ten tweede omdat je zo gemakkelijk kunt bewijzen dat het daadwerkelijk jouw apparaat is, mocht je het een keer kwijt zijn of worden gestolen. Daarnaast is het altijd een goed idee om het serienummer van je laptop, smartphone of tablet op te schrijven of er een foto van te nemen. Veel fabrikanten bieden ook een optie om je apparaten aan te melden bij een dienst die ze eventueel kan tracken als je ze kwijt bent of als ze gestolen zijn. Op een Apple-apparaat heet dit Zoek mijn iPhone/iPad/Mac en dit vind je bij je iCloud-instellingen. In Android heet dit Vind mijn apparaat, dit vind je bij Instellingen / Beveiliging en locatie. Je kunt naar www.android.com/find gaan en meteen zien waar je apparaat zich bevindt. Eventueel kun je het apparaat op afstand vergrendelen of wissen. Als je het kwijt bent, kun je ook een geluid laten afspelen.

©PXimport

Tip 08: Hardware onderhouden

Naast dat je erop bedacht moet zijn dat je je apparaat weleens kwijt kunt raken, zou je je apparaten ook zo goed mogelijk moeten onderhouden, zodat ze niet stuk gaan. Een externe harde schijf kun je het beste elke paar weken even aansluiten om te testen of het nog moeiteloos gelezen kan worden. Dergelijke apparaten kunnen met de tijd namelijk slechter worden. Als een harde schijf kuren vertoont, zorg er dan voor dat je een nieuwe schijf koopt en alle data zo snel mogelijk overzet. Wat je verder kunt doen, is het vanbinnen schoonmaken van je desktop-pc, als je er een hebt. Gebruik voor de binnenkant geen chemicaliën, een simpele blaasbalg is het meest efficiënt. Vergeet vooral niet om de ventilatoren even uit te spuiten, want hier verzamelt zich veel stof. Denk er bij het openmaken van een computer wel altijd aan dat je statisch ontladen bent, dat je de stroomkabel uit de pc hebt gehaald en dat het apparaat uitstaat. Gebruik ook nooit een vochtige doek om iets aan de binnenkant te reinigen! Het beeldscherm van een pc of laptop kun je het beste met een microfiber-doekje schoonmaken. Hardnekkige vlekken kun je met een vochtig doekje en eventueel een klein beetje zeep reinigen, maar kijk dan wel uit dat het niet te nat is en er geen bijtende stoffen in de zeep zitten.

©PXimport

Vergeet vooral niet om de ventilatoren even uit te spuiten, hier verzamelt zich namelijk veel stof

-

Kabels

Zodra je een kabel hebt waar een breuk in zit, is het tijd om hem te vervangen. Probeer nooit een kabelbreuk te fixen met een stuk tape, dit kan enorm gevaarlijk zijn, zeker als er een deel van het koperdraad te zien is. Probeer ook zo veel mogelijk originele kabels of kabels van goede makelij te gebruiken. Kabels die je op AliExpress koopt, hebben soms geen correct Europees CE-keurmerk. Niet alleen loop je dan het risico dat je apparatuur kapot gaat, het is ook illegaal om producten in te voeren zonder CE-keurmerk.

Tip 09: Niet laten vallen

Het gebeurt iedereen weleens, je smartphone laten vallen. In de meeste gevallen is het niet zo heel erg, als je tenminste een goed hoesje om je mobiel hebt zitten. De beste hoezen gaan over de rand van je smartphone, zodat de hoeken van je scherm goed beschermd zijn bij een val. Voor elk type smartphone zijn online wel hoezen verkrijgbaar. Wil je je display beschermen tegen krassen, dan kun je een screenprotector op je scherm plakken. Zo’n doorzichtig plaatje van gehard glas kost vaak nog geen tientje en beschermt je scherm tegen krassen en olieachtige substanties.

Laat je je smartphone in de wc of in bad vallen, dan heb je in de meeste gevallen een iets groter probleem. Probeer het apparaat zo kort mogelijk met water in aanraking te laten koen en heb je ‘m weer te pakken, droog het dan meteen af met een handdoek. Zorg er verder voor dat de poorten zo droog mogelijk zijn en dat er geen water in kan lopen. Daarna begint de race tegen de klok om ervoor te zorgen dat het water niet of zo weinig mogelijk je smartphone binnendringt. Zet je smartphone meteen uit, haal je simkaart eruit, ren naar de keuken en leg het apparaat in een bak of zak met ongekookte rijst. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof door de rijst wordt opgenomen. Ga in geen geval aan de slag met een föhn, de kans dat je het water naar de kostbare elektronica leidt, wordt daarmee alleen maar groter. Nu is het afwachten, je moet je smartphone minstens een volledige dag in de rijst laten liggen. Zet daarna je iPhone of Android-toestel weer aan en bid dat alles het nog doet.

©PXimport

Waterdicht

Veel smartphones claimen tegenwoordig waterdicht of spatwaterdicht te zijn. Dit houdt meestal niet in dat je ze mee in bad kunt nemen. Elk apparaat dat waterdicht zegt te zijn, heeft een speciale code. Dit begint met IP en eindigt met twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed een apparaat tegen stof is beschermd (0 tot en met 6), het tweede cijfer geeft de mate van waterdichtheid aan (0 tot en met 9). Een hoger cijfer betekent een betere bescherming. IP68 betekent bijvoorbeeld dat een apparaat geen stof binnenlaat en dat het waterdicht is, wat inhoudt dat je dit apparaat gedurende langere tijd onder water kunt gebruiken.

©PXimport

Verzekeren of niet?

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die inspringen op de klunzigheid van de smartphonegebruiker. Weet je van jezelf dat je vaak dingen laat vallen of kwijtraakt, dan kan een smartphone- of laptopverzekering zinvol zijn. Al kun je in de meeste gevallen beter zelf elke maand wat geld opzij leggen voor een nieuw apparaat. Bovendien dekken zijn de meeste verzekeringen nog duur ook en dekken ze niet eens alle vormen van diefstal, verlies of schade.

Met al die slimme producten kun je tegenwoordig prima zelf een inbraakpreventieplan opstellen

-

Tip 10: Veilig op reis

Het beveiligen van je apparaten is één, maar vergeet ook je huis niet. Met al die slimme producten is het tegenwoordig mogelijk om zelf een inbraakpreventieplan op te stellen. Zo kun je je smartphone vanaf je vakantieadres prima als virtuele bewaker inzetten. Koop bijvoorbeeld een Xiaomi Mi Home beveiligingscamera en installeer deze ergens in je huis. Je meldt het apparaat vervolgens aan op je wifi-netwerk en dan kun je met je smartphone zelfs vanuit een ander land inloggen op de camera om te zien wat er zich in je huis afspeelt. Niet alleen bewakingscamera’s kun je met je smartphone bedienen, ook een slimme thermostaat of verlichting die je op afstand aan- of uit kunt zetten, vormen meestal geen probleem. Als je geen bewakingscamera wilt kopen, kun je ook met een speciale app een oude tablet of smartphone inzetten als beveiligingscamera. Handige apps voor dit doel zijn bijvoorbeeld Alfred, Manything en Presence.

©PXimport

Veiligheid in de buurt

Vinden er veel inbraken in de buurt plaats, maak dan met je buren een WhatsApp-groep aan. Zo kun je het melden als er iemand in de buurt rondloopt die verdacht gedrag vertoont en eventueel de buren waarschuwen. Een uitgebreidere vorm van burgerparticipatie is WhatsApp Buurt Preventie. Ga naar www.wabp.nl om een groep bij je in de buurt te vinden en je daarbij aan te sluiten.

©PXimport

Tip 11: Ongelukken

Noodgevallen zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op elektronische apparatuur. Je kunt ook zelf een noodgeval hebben of getuige zijn van een ongeluk. Ook in zulke gevallen is het slim om goed voorbereid te zijn en bekend te zijn met de mogelijkheden die je smartphone herbergt om je in die situaties van dienst te kunnen zijn. Installeer bijvoorbeeld de app EHBO om op te kunnen zoeken wat je in specifieke gevallen kunt doen. Zie je dat iemand een hartaanval krijgt, dan telt elke seconde, een app kan dan uitkomst bieden wat je zelf kunt doen terwijl je op de ambulance wacht.

Heb je zelf een ongeluk gehad, dan kun je ervoor zorgen dat het ambulancepersoneel snel geïnformeerd kan worden van jouw medische voorgeschiedenis door gebruik te maken van een medisch ID. Ga op je iPhone naar de app Gezondheid, tik op Medische ID en vervolgens op Wijzig. Voer hier al je relevante medische gegevens in, zoals je bloedgroep, eventuele ziektes en allergieën en medicijnen die je neemt. Sluit af door op Gereed te tikken. Ambulancepersoneel of mensen die je eerste hulp verlenen, kunnen op je vergrendelde smartphone op Noodgeval / Medische ID tikken en meteen deze informatie inzien. Op een Android-apparaat kan iedereen zonder je telefoon te ontgrendelen op Noodgeval drukken en op Informatie bij nood selecteren. Om informatie te verstrekken voor deze functie ga je op je Android-toestel naar Instellingen / Over de telefoon. Tik op Informatie bij nood en geef onder Medische informatie je medische gegevens in. Onder Contacten voor noodgevallen kun je bij Contact toevoegen en een contactpersoon kiezen die in geval van nood gebeld moet worden. Zo’n contact heet ook wel een ICE (In Case of Emergency). Op een iPhone voeg je een ICE toe via je Medische ID.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort

Een gazon is meer dan een stukje groen. Het kan een speelplek zijn voor kinderen of juist vooral de blikvanger zijn in een strak aangelegde tuin. Soms ligt het vol in de zon, soms grotendeels in de schaduw. Voor elke situatie is er een passend graszaadmengsel. Wat past het best bij jouw tuin?

Graszaad is altijd een mengsel Graszaad bestaat uit een mix van verschillende grassoorten. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen: de ene soort groeit snel, de andere is fijn van structuur, weer een andere herstelt snel en goed. Door deze eigenschappen te combineren, ontstaat een mengsel dat goed is afgestemd op de specifieke omstandigheden in de tuin.

Lees ook: Groener gras? Maaien en onderhouden doe je zo

Wat voor graszaad je nodig hebt, hangt helemaal af van het soort grasveld dat je wilt. Voor een veldje waarop je kinderen lekker kunnen ravotten en een balletje trappen heb je ander gras nodig dan voor een gazon dat vooral bedoeld is voor de sier. Hieronder lees je per toepassing welke grassoorten het meest geschikt zijn.

Speelveld: stevig en snel herstellend

Een gazon waarop gespeeld, gelopen of gevoetbald wordt, moet vooral sterk zijn. Het gras moet tegen een stootje kunnen én zich snel herstellen. Daarvoor heb je een mengsel nodig met veel Engels raaigras (Lolium perenne). Dit gras kiemt snel en vormt stevige sprieten. Het is goed bestand tegen intensief gebruik en groeit snel terug als het beschadigd raakt. Vaak wordt het aangevuld met veldbeemdgras (Poa pratensis), dat ondergronds uitlopers vormt en zo kale plekken opvult. Samen zorgen deze soorten voor een duurzaam speelgazon dat veel belasting aankan.

Siergazon: fijn, traag groeiend en egaal

Voor een siergazon gelden weer andere zaken. Het moet vooral fijn van structuur zijn, gelijkmatig groeien en een egaal, verzorgd beeld geven. Voor dit type gazon zijn roodzwenkgras (Festuca rubra) en struisgras (Agrostis capillaris) geschikt. Deze grassoorten groeien langzaam en blijven laag, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Ze vormen een dichte mat van fijne sprietjes die er netjes uitziet, vooral bij regelmatig onderhoud. Een siergazon vergt wel iets meer zorg, want het is minder sterk en herstelt trager bij schade.

Schaduwgazon: licht nodig, maar minder zon

In tuinen met veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen, heeft gras het moeilijk. De meeste grassoorten groeien slecht zonder zon, wat ruimte geeft aan mos. Een schaduwgazon moet daarom vooral weinig licht nodig hebben en toch stevig genoeg zijn om een dichte mat te vormen. Mengsels voor schaduw bevatten vaak fijne vormen van roodzwenkgras en soms bosgras (Festuca heterophylla), een soort die beter groeit bij weinig licht. Een kleine hoeveelheid Engels raaigras zorgt voor stevigheid, maar alleen als er dagelijks toch wat zonlicht aanwezig is. Let op: ook schaduwgazon heeft minimaal 2 tot 4 uur daglicht nodig om goed te blijven groeien.

Droge (zand)grond: diep wortelend en hittebestendig

Op lichte zandgrond of op plekken waar je weinig sproeit, heb je gras nodig dat tegen droogte kan. Dit soort gras moet diep kunnen wortelen en niet te snel verdrogen. Mengsels voor droge omstandigheden bevatten vaak een aangepaste selectie van veldbeemdgras en speciaal geselecteerde varianten van Engels raaigras die minder water nodig hebben. Soms wordt er ook hard zwenkgras aan toegevoegd, dat goed bestand is tegen droogte en hitte. Deze soorten wortelen dieper dan gemiddeld, waardoor ze vocht uit lagere lagen kunnen opnemen. Zo blijft je gazon ook bij warme zomers langer groen.

©Elena Elisseeva | Elenathewise

Wanneer en hoe zaai je gras?

De ideale periode om gras te zaaien is in het voorjaar (maart tot mei) of het najaar (september tot half oktober). Dan is de bodem warm genoeg en valt er meestal voldoende regen. Ook tussentijds bijzaaien is mogelijk – bijvoorbeeld als je last hebt van kale plekken of na het verwijderen van mos – zolang de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond vochtig blijft.

Begin altijd met een goede voorbereiding. Maai het bestaande gras kort, en verwijder mos en dood materiaal door het gazon te verticuteren. Dat kan met een verticuteerhark of een verticuteermachine.

Bij het herstellen van kale plekken hark je de grond los, zodat het zaad goed contact maakt met de aarde. Zaai vervolgens het juiste graszaadmengsel voor jouw situatie. Druk het zaad licht aan, bijvoorbeeld met een plank of de achterkant van een hark. Belangrijk: houd de bodem vochtig tot het gras begint te kiemen. Dat duurt gemiddeld 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de soort en temperatuur. Wil je extra bescherming bieden? Strooi dan een dun laagje potgrond of compost over het zaad. Dat helpt tegen uitdroging en beschermt tegen vogels.

Wacht met maaien tot het gras minstens 8 cm hoog is, en gebruik dan een hoge maaihoogte bij de eerste maaibeurt. Zo geef je jonge sprietjes de kans om zich goed te wortelen.

Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon

Tabel: deze grassoorten heb je nodig

Type gazonEigenschappen grasGeschikte grassoorten
SpeelgazonSterk, snelgroeiend, herstellendEngels raaigras, veldbeemdgras
SiergazonFijn, traaggroeiend, egaalRoodzwenkgras, struisgras, veldbeemdgras
SchaduwgazonGroeiend bij weinig lichtFijn roodzwenkgras, bosgras, beetje raaigras
DroogtebestendigDiep wortelend, hittebestendigVeldbeemdgras, hard zwenkgras, raaigrasvariant

Liever meteen resultaat? Kies voor graszoden Wil je niet wachten tot graszaad kiemt en opkomt? Kies dan voor graszoden. Dat zijn kant-en-klare rollen gras, opgekweekt op een kwekerij en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een groen gazon wilt, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als je tuin in korte tijd helemaal wordt opgeknapt. Graszoden bestaan meestal uit een stevige combinatie van Engels raaigras en veldbeemdgras. Daardoor zijn ze geschikt voor intensief gebruik én vormen ze snel een dicht tapijt.

Het leggen van graszoden kan van maart tot en met oktober, zolang het niet vriest. Zorg dat de ondergrond egaal, losgemaakt en licht vochtig is. Rol de zoden strak tegen elkaar uit, druk ze goed aan en geef royaal water – zeker in de eerste weken. Na 10 tot 14 dagen zijn ze voldoende vastgegroeid om voor het eerst te maaien.

▼ Volgende artikel
Review Ninja Café Luxe - Barista-ervaring, mits je de tijd neemt
© Ninja
Huis

Review Ninja Café Luxe - Barista-ervaring, mits je de tijd neemt

De markt voor koffiemachines is breed en beweegt snel. Veel apparaten bieden steeds meer functies, van eenvoudige espresso’s tot uitgebreide melk- en cold brew-specialiteiten. De Ninja Café Luxe-serie belooft precies dat: barista-kwaliteit, eindeloze mogelijkheden en gebruiksgemak in één apparaat. Maar maakt dit model die belofte waar in de praktijk?

Uitstekend
Conclusie

De Ninja Café Luxe is vooral geschikt voor koffieliefhebbers die graag zelf de controle houden over het volledige zetproces, bereid zijn om het apparaat goed te leren kennen en de ruimte hebben voor een grotere machine. Wie dat ziet als een leuke uitdaging, haalt met de Ninja Café Luxe een complete koffie-oplossing in huis.

Plus- en minpunten
  • Veelzijdig gebruik
  • Volledig instelbaar
  • Goede bouwkwaliteit
  • Handige accessoires en opbergmogelijkheden
  • Automatisch melkopschuim- en reinigingsprogramma
  • Niet direct intuïtief in gebruik
  • Uitgebreid stappenplan voor eerste gebruik
  • Groot en zwaar apparaat
  • Prijzig

De Ninja Café Luxe combineert een espressomachine, filterkoffiezetter en cold brew-maker in één apparaat. Met de geïntegreerde koffiemolen (25 maalstanden) en tamper stel je de koffie volledig naar wens af.

De machine biedt vijf espresso-opties, vier koffiestijlen en vier melkopschuimstanden – geschikt voor zowel dierlijke als plantaardige melk. Je kiest uit zeven drankformaten, van espresso tot cold brew-specialiteiten zoals iced latte of espresso martini.

Er zijn twee uitvoeringen:

  • De Essential (ES501EU) met 14 instellingen voor gemak en variatie.

  • De Premier (ES601EU) met extra temperatuur- en melkopties voor meer controle.

De Essential kost 449,99 euro, de Premier 549,99 euro. De machine is groot en zwaar (34,4 x 33,6 x 37,2 cm) en weegt 16,65 kilo.

©Ninja

Eerste indruk: wat veel!

Wat fijn is aan huishoudelijke apparaten van Ninja, is dat ze doorgaans gebruiksvriendelijk en intuïtief te bedienen zijn, zo bleek uit eerdere ervaringen. Gebruiksvriendelijk blijkt – na enige tijd – zeker waar, maar intuïtief kunnen we dit apparaat zeker niet noemen direct na het uitpakken. De uitgebreide handleiding, verkorte snelstartgids en een inspiratiegids met allerlei recepten voor de verschillende koffievarianten komen dan ook direct van pas.

©Saskia van Weert

Uit de doos oogt de Ninja Café Luxe direct stevig en professioneel. De afwerking is netjes en het apparaat maakt een solide indruk op het aanrecht. Bij het uitpakken valt op hoeveel accessoires en onderdelen erbij zitten: van filterhouders en melkopschuimer tot een geïntegreerde molen.

Voordat er überhaupt koffie kan worden gezet, dient er een stapsgewijze kalibratie en watermeting te worden gedaan om te bepalen hoe hard het kraanwater is in de eigen regio. De stappen staan duidelijk beschreven in de gids, alle benodigdheden (behalve koffiebonen) zitten bijgesloten in de doos. Dat alles neemt een halfuurtje in beslag, daarna is de machine klaar voor het eerste gebruik.

©Ninja

Espresso drink je natuurlijk niet uit een mok

Een elegant kopje verhoogt de smaakbeleving!

De functies op een rij

De koffiemachine heeft allerlei onderdelen die een eigen plekje hebben in of op de machine. Er zitten drie filterbakjes bij om de gemalen koffie in te doen: eentje voor een enkele hoeveelheid, een wat grotere voor een dubbele hoeveelheid drank en een grote mand voor filterkoffie.

Dan is er het portafilter, oftewel het gedeelte waarin de gemalen koffie plus het gewenste filterbakje gaan, en dat je vastklikt onder de wateruitlaat.

Er is een losse trechter die je gebruikt tijdens het malen van de koffie, en een stamper om de koffie in het bakje samen te drukken. Tot slot is er nog het melkkannetje.

©Saskia van Weert

Links van de machine kun je de trechter en de stamper bewaren, het portafilter kan onder de koffiemaler en het kannetje heeft een vaste plek rechts onder het melktuitje.

Het bedieningspaneel verdient ook wat aandacht. Aan de linkerzijde zit een draaischijf waarmee je de maalgraad van de koffiebonen instelt. Dan is er nog het display met allerlei opties en een draai-/drukknop, en een gedeelte om het soort melkschuim in te stellen. Het bedieningspaneel is duidelijk vormgegeven, maar door het grote aantal opties is het niet direct intuïtief.

Boven op het apparaat is er een warmhoudplaat voor koffiebekers. Aan de achterzijde zit het waterreservoir, bovenin zit een dekseltje om toegang te krijgen tot het bonenreservoir, en geheel rechts zit een klein deurtje waar je de metalen filterbakjes in kunt opbergen.

Kortom: een hoop opties en een hoop uitzoekwerk!

©Saskia van Weert

In gebruik: goed resultaat (na even oefenen)

Bij het apparaat zit een dikke zwart-witte gebruikshandleiding. Het is aan te raden die goed door te nemen en bij de hand te hebben tijdens het leren kennen van het apparaat en de mogelijkheden. Na enige keren wat proberen wordt duidelijk dat de basishandelingen vrij overzichtelijk zijn. Een doorgewinterde thuisbarista zal deze machine vermoedelijk sneller weten te doorgronden.

Allereerst moet het gewenste filterbakje in het portafilter. Je zet de trechter op het filterbakje en zet de machine aan. Je kiest het gewenste programma, bijvoorbeeld espresso. De standaardinstelling is een dubbele shot; dat is eventueel aan te passen in het menu.

Vervolgens hang je het portafilter onder de koffiemaler. Er verschijnen twee getallen in beeld: de ideale maalgraad en de huidige instelling. Via de draaischijf links aan de machine zorg je dat de twee getallen identiek zijn. Je start de maler en neemt het portafilter met gemalen koffie uit de machine. Je stampt de boel aan met de stamper, verwijdert de trechter en bevestigt het portafilter onder de wateruitlaat. Dat doe je door de oranje stip op het filter gelijk te houden met de stip op de machine en het filter stevig naar rechts te bewegen om het te vergrendelen. Dat gaat vrij zwaar.

©Ninja

Dan is het tijd om het koffiezetten te starten met een druk op de draai-/drukknop. Vergeet niet om een passende kop of mok onder het filter te zetten. Er komt een beetje geconcentreerde koffie uit de machine, die wordt aangevuld met heet water om de gewenste sterkte te verkrijgen. Deze stappen zijn gelijk voor vrijwel alle koffiebereidingen – alleen filterkoffie gaat iets anders.

Melkschuim maken

Mocht je cappuccino willen maken, dan doe je dierlijke of plantaardige melk in de melkkan tot aan de streep, kies je de gewenste dikte en laat je de melk warm worden en opschuimen tot een pieptoon aangeeft dat de melk klaar is. Je hoort het kleine mixertje onder in de kan flink tekeergaan en dat levert een prima resultaat op. Na het leeggieten van de kan start een automatisch schoonmaakprogramma.

De smaak van de geteste koffievarianten is prima. De exacte uitkomst hangt uiteraard af van de gebruikte bonen.

©Saskia van Weert

Schoonmaken en onderhoud

Een deel van de accessoires en onderdelen mag gewoon in de vaatwasser. Zoals wel vaker is het vaak beter voor de duurzaamheid om alles op de hand af te wassen. Metalen onderdelen blijven daardoor langer glanzend. De melkopschuimer heeft een eigen reinigingsprogramma voor het binnenwerk en het tuitje, al moet het kannetje natuurlijk wel goed afgewassen worden.

Ninja Café Luxe kopen?

De Ninja Café Luxe is een krachtige en veelzijdige koffiemachine die de serieuze thuisbarista veel te bieden heeft. Met uitgebreide instellingen voor koffie, melk en formaat, en de mogelijkheid om zowel espresso als filterkoffie en cold brews te zetten, is dit apparaat een echte allrounder. De bouwkwaliteit is stevig en professioneel, en het apparaat wordt geleverd met handige accessoires en een eigen reinigingsprogramma voor de melkopschuimer.

Tegelijk vraagt de machine om tijd en aandacht. Het is geen instapmodel voor wie snel en zonder nadenken een kopje koffie wil zetten. De bediening is uitgebreid en vergt oefening, vooral in het begin. Ook neemt het apparaat de nodige ruimte in beslag en zijn er veel onderdelen om mee te werken.

De Ninja Café Luxe is vooral geschikt voor koffieliefhebbers die graag zelf de controle houden over het volledige zetproces, bereid zijn om het apparaat goed te leren kennen en de ruimte hebben voor een grotere machine. Wie dat ziet als een leuke uitdaging, haalt met de Ninja Café Luxe een complete koffie-oplossing in huis.

Watch on YouTube