ID.nl logo
Zo kies je een nieuwe Chromebook die het beste bij je wensen past
© Google
Huis

Zo kies je een nieuwe Chromebook die het beste bij je wensen past

Nieuwe laptop nodig? Verdiep je dan eens in de talrijke mogelijkheden van een betaalbare Chromebook. Deze handzame apparaten zijn snel en hebben een lange accuduur. Nieuwe Chromebook Plus-modellen gaan daarnaast nog een stapje verder. Dankzij de aanwezigheid van krachtige hardware voer je hiermee zo’n beetje elke computerklus soepel uit. Zelfs foto’s bewerken en video’s monteren zijn geen enkel probleem!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Google

Chromebook Plus-systemen voldoen aan diverse eisen die door Google zijn vastgesteld. Dankzij samenwerkingen met de bekende fabrikanten Acer, ASUS, HP en Lenovo is er inmiddels een breed aanbod Chromebooks van de nieuwste generatie beschikbaar. Afhankelijk van je wensen kies je een draagbaar systeem dat perfect bij je behoeften past. Lees in dit artikel wat je allemaal met zo’n veelzijdige laptop kunt doen.

Apps soepel gebruiken

Een Chromebook is in feite een laptop met ChromeOS. Dit besturingssysteem komt uit de koker van Google. Een aantal nuttige clouddiensten is standaard al aanwezig, zodat je alvast verschillende taken kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan internetten, foto’s beheren, documenten bewerken en YouTube-video’s kijken. Voeg daarnaast naar hartenlust extra apps toe. Log in met je Google-account en ga direct met jouw favoriete toepassingen aan de slag.

Chromebook Plus-laptops hebben minimaal een recente Intel Core i3- of AMD Ryzen 3-processor. Daarnaast is er 8 GB of meer werkgeheugen ingebouwd. Vanwege alle rekenpower is het systeem snel genoeg om elke app zonder vertraging te gebruiken. Je kunt dus volkomen stressvrij werken. Zelfs multitasken gaat uiterst vloeiend. Werk bijvoorbeeld aan een omvangrijk foto- of videoproject, terwijl je ondertussen muziek luistert en meerdere browsertabs hebt openstaan.

Altijd en overal video’s streamen

Ben je vaak onderweg? Een Chromebook Plus-systeem gaat op een volle batterijlading gegarandeerd tien uur mee. Zo ben je niet afhankelijk van locaties met netstroom. Dankzij het kleurrijke ips-paneel met minimaal 1920 × 1080 pixels zie je tijdens Netflix- of videoland-streams volop details. Een Chromebook is dan ook uitermate geschikt om op uiteenlopende plekken prachtige series te bingewatchen. Je hebt keuze uit verschillende beeldformaten, zoals 15,6 of 14 inch. Elke Chromebook is licht, waardoor je het apparaat makkelijk kunt meenemen.

Wie veel reist, komt wellicht ook op locaties zonder wifi. Een nextgen-Chromebook heeft ten minste 128 GB interne opslag. Hierdoor kun je videostreams van bekende diensten desgewenst lokaal opslaan. Natuurlijk nemen ChromeOS en alle apps wat ruimte in beslag, maar er blijft nog behoorlijk wat opslagcapaciteit over. Bovendien kun je veel eigen documenten bewaren. Zo zijn je bestanden in Google Drive óók offline toegankelijk.

©Google

Laptop, tablet of allebei?

Een Chromebook is in verschillende uitvoeringen te koop. Bepaal vooraf hoe je het apparaat wilt bedienen. Uiteraard ligt het gebruik van een toetsenbord en touchpad voor de hand. Daarnaast sluit je via usb simpel een losse muis aan. Bij bepaalde types kun je het toetsenbord ontkoppelen, waarna je een volwaardige tablet in handen hebt. Zo kun je alle (Android-)apps met je vingers bedienen. 

Als derde optie zijn er ook zogeheten 2-in-1-Chromebooks verkrijgbaar. In eerste instantie lijken die sprekend op een normale laptop, maar je kunt ze ook als tablet gebruiken. Hiervoor klap je het aanraakscherm 360 graden achterover. Handig is dat je een 2-in-1-laptop als ‘tent’ kunt neerzetten. Deze stand is ideaal voor videostreaming!

Veeleisende taken met Chromebook Plus

Chromebook Plus-systemen onderscheiden zich door een flinke lading extra rekenkracht. Dat biedt heel wat interessante mogelijkheden. Zo is de Google Foto’s-app voorzien van aanvullende bewerkingsgereedschappen. Op basis van kunstmatige intelligentie kun je onder meer vliegensvlug objecten uit foto’s verwijderen en allerlei automatische beeldoptimalisaties uitvoeren.

Verder bewerk je met de nieuwe categorie Chromebooks eenvoudig kiekjes in de webversie van Adobe Photoshop. Er is dan ook een gratis Adobe-abonnement voor drie maanden inbegrepen. Voor liefhebbers van videomontages zijn Chromebooks Plus-laptops compatibel met de videobewerker LumaFusion. Tot slot bestaan er speciale game-Chromebooks. Bezoek daarmee een cloudgamingplatform en speel je favoriete videospellen in een hoge beeldkwaliteit.

Videovergaderen in Full HD

Neem je vaak deel aan videovergaderingen? De inwendige webcam filmt in Full-HD-kwaliteit, zodat collega’s, vrienden en/of familieleden je duidelijk kunnen zien. Je maakt voor privacydoeleinden in een handomdraai de achtergrond onscherp. Zo blijven overige gezinsleden buiten beeld. Voor een stabiele videoverbinding is er een wifi 6-adapter ingebakken. Je weet hierdoor zeker dat de Chromebook met de snelste draadloze netwerken verbinding maakt.

©Google

Altijd veilig (door)werken

Chromebooks zijn ontworpen voor een hoge productiviteit. Om die reden leidt ChromeOS zijn gebruikers niet af. Het besturingssysteem installeert verse updates altijd op de achtergrond. Daar merk je dus verder niets van. Er is ook continu virusbescherming actief, zodat je in een veilige omgeving kunt werken. Wil je jouw productiviteit verder verhogen? Sluit dan via usb-c of HDMI een extra pc-monitor aan. Je profiteert op die manier van extra digitale werkruimte.

Nieuwe Chromebook Plus kopen

Heb je interesse in een krachtig Chromebook Plus-systeem? Een goede keuze, want deze betaalbare laptops hebben eigenlijk geen beperkingen. Bezoek voor meer informatie deze website.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?