ID.nl logo
Wachtwoord kwijt?
Haal verloren inloggegevens terug
© CIDimport
Huis

Wachtwoord kwijt? Haal verloren inloggegevens terug

In afwachting van biometrische beveiligingen gebruiken we nog volop wachtwoorden. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet veilig en simpele exemplaren zijn dat evenmin. Verschillende, complexe wachtwoorden dan maar. Je kunt ervan op aan dat je er vroeg of laat een vergeet. Gelukkig zijn er trucs en tools om een vergeten wachtwoord terug te halen.

Tip 01: Microsoft-account

Je kunt je in Windows aanmelden met een klassiek, lokaal account of met een heus Microsoft-account. Om welk account het gaat, kun je zien bij Windows Instellingen / Accounts / Uw info. Heb je een lokaal account, dan wordt dat letterlijk zo vermeld en kun je alsnog snel overstappen via de link In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account. Een voordeel van dit laatste is dat je een vergeten wachtwoord normaliter makkelijk(er) terug kunt halen, want zoals de meeste webdiensten voorziet ook Microsoft in de mogelijkheid om een vergeten wachtwoord te resetten.

Surf hiernaartoe, vul je telefoonnummer of e-mailadres in en druk op Volgende. Afhankelijk van je eerdere instellingen kun je nu een beveiligingscode ter verificatie ontvangen. Of je klikt op Ik heb geen van deze gegevens en je geeft een ander e-mailadres op, waarna je op dat adres een verificatiecode ontvangt. Na het invullen van enkele persoonlijke gegevens stuurt Microsoft je dan een automatische mail waarmee je weer toegang tot je account – en dus tot Windows – kunt krijgen.

©PXimport

Tip 02: Standaardgebruiker

Het wachtwoord terughalen van een lokaal account kan makkelijk zijn maar ook erg lastig. Dat hangt helemaal van de situatie af. Het hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn zolang iemand zich nog met een administrator-account kan aanmelden. De administrator tikt configuratie in de Windows-zoekbalk en opent het Configuratiescherm. Daar kiest hij Gebruikersaccounts (2x), klikt op Een ander account beheren en vult een nieuw wachtwoord (2x) in, samen met een geheugensteun. Na een bevestiging met Wachtwoord wijzigen kan de gebruiker weer aan de slag met het lokale account. Zo’n wachtwoordwijziging kan trouwens ook door in het Windows-startmenu met rechts op Opdrachtprompt te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen. Daarna voer je het volgende commando uit (bevestigd met de Enter-toets):

net user <accountnaam> <nieuw_wachtwoord>

Aan beide bovenstaande methodes kleeft wel een mogelijk nadeel: mocht de vergeetachtige gebruiker EFS (Encrypting File System) hebben gebruikt om zijn data te versleutelen, dan zijn die gegevens na deze wachtwoordwijziging helaas niet meer toegankelijk.

©PXimport

Tip 03: Preventie

Met wat ‘geluk’ heb je ook een of meer preventieve maatregelen genomen. Zo kun je in Windows altijd nog een wachtwoordherstelschijf creëren. Stop een usb-stick in de pc, open het Configuratiescherm, kies Gebruikersaccounts (2x) en klik op Een wachtwoordherstelschijf maken, waarna je de instructies van de wizard volgt.

Raak je het wachtwoord ooit kwijt, laat het wachtwoordveld in het Windows-aanmeldvenster dan leeg en klik op de pijlknop rechts ervan. Klik op OK en op Wachtwoord opnieuw instellen en volg de verdere instructies, waarna je een nieuw wachtwoord kunt opgeven.

Ook zonder geheugensteun of wachtwoordherstelschijf is er nog hoop op makkelijk herstel. Vanaf Windows 10 1803 moet je bij het creëren van een account namelijk een aantal beveiligingsvragen invullen, zoals ‘In welke plaats bent u geboren?’.

Raak je ooit je wachtwoord kwijt, laat het wachtwoordveld dan leeg en klik op Wachtwoord opnieuw instellen. Zodra je de drie beveiligingsvragen correct hebt beantwoord, kun je een nieuw wachtwoord invullen.

Ook de beveiligingsvragen kun je op elk moment (opnieuw) doorlopen. Ga naar Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties, klik op Wachtwoord en op Beveiligingsvragen bijwerken.

En nu je toch bij Accounts / Aanmeldingsopties bent aanbeland: hier kun je, naast je klassieke wachtwoord, ook een pincode, een afbeeldingswachtwoord of een vorm van biometrische verificatie instellen. Bij een vergeten wachtwoord kun je in het aanmeldvenster, via Aanmeldingsopties, dan altijd nog langs deze weg bij Windows inloggen.

©PXimport

Tip 04: Bootmedium

Kan een administrator je niet uit het slop helpen en heb je nagelaten een van de vermelde preventiemaatregelen te nemen, dan wordt het een stuk lastiger om een vergeten wachtwoord van een lokaal account terug te halen. Maar lastig kan ook, althans wanneer je over een extra bootmedium beschikt. Dat kan een gewoon Windows-installatiemedium zijn of eventueel een Windows Herstelstation.

Dit laatste maak je als volgt aan. Stop een (lege) usb-stick in je pc, druk op de Windows-toets, tik herstel in en start Een herstelstation maken. Verwijder het vinkje bij Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation en klik op Volgende. Selecteer de stick, druk nogmaals op Volgende en rond af met Maken.

Een installatiemedium creëer je het makkelijkste via deze manier, waar je klikt op Hulpprogramma nu downloaden. Start deze applicatie en klik op Akkoord / Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand). Klik op Volgende en verwijder eventueel het vinkje bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc als je zelf Taal, Versie en Architectuur van het Windows-installatiemedium bepaalt. Stop een (lege) usb-stick in je pc en klik op Volgende en op USB-flashstation. Selecteer je stick en bevestig met Volgende. Even later beschik je over een opstartbare usb-stick.

©PXimport

Tip 05: Opdrachtprompt

Je beschikt nu over een herstel- of opstartmedium, met een uitgeklede Windows-variant aan boord - die wordt WinRE (recovery environment) of WinPE (preinstallation environment) genoemd. Hiermee kun je het ingebouwde administrator-account van Windows tot leven wekken, waarna je het wachtwoord van andere accounts kunt wijzigen. Dat vergt enige inspanning.

Start om te beginnen je pc met dit medium op. Zodra het venster voor taal, land en toetsenbord verschijnt druk je op Shift+F10. Of je vult de gevraagde informatie in, je klikt op Volgende en vervolgens op Uw computer herstellen / Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt. In beide gevallen kom je op de opdrachtregel uit.

©PXimport

Tip 06: Register-editor

Hier voer je het commando regedit uit. In de register-editor selecteer je links de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE. Ga vervolgens naar het menu Bestand en kies Component laden. Klik op Deze pc en selecteer het station waarop Windows is geïnstalleerd. Navigeer hier naar de submap \Windows\System32\config. Selecteer het bestand SAM en klik op Open. Tik een willekeurige naam in en bevestig met OK. Vervolgens navigeer je in het linkervenster naar HKEY_LOCAL_MACHINE\<naam>\SAM\Domains\ACCOUNT\Users\000001F4. Open deze sleutel en klik op het item F in het rechtervenster. Klik nu op regelnummer 038 bij Waardegegevens op de waarde 11. Druk op de Delete-toets en tik nu 10 in de plaats, zodat het account Administrator geactiveerd wordt. Bevestig met OK en sluit Regedit en de Opdrachtprompt af.

Herstart je pc en meld je met het ingebouwde administrator-account bij Windows aan. Hiermee kun je het vergeten wachtwoord wijzigen (zie tip 2).

©PXimport

Tip 07: Slimme wisseltruc

Vind je zo’n registeringreep toch wat delicaat, dan kan het nog met een andere slimme truc. Start ook deze keer je pc op van de herstel- of installatiestick en ga opnieuw naar de Opdrachtprompt. Hier voer je dan de twee volgende commando’s uit:

cd x:\windows\system32
x:

Wel dien je tweemaal x: te vervangen door de juiste letter van je Windows-station. Dat hoeft niet noodzakelijk c: te zijn. Om uit te zoeken wat de correcte stationsletter is, kun je eerst het commando notepad uitvoeren. Hier druk je dan op Ctrl+O en vervolgens op Deze pc. Langs deze weg vind je snel je Windows-station. Sluit het Notepad-venster en voer nu de volgende commando’s uit, nog steeds vanuit de map \windows\system32:

rename utilman.exe utilman.bak
copy cmd.exe utilman.exe

Wanneer je vervolgens de pc herstart, merk je rechtsonder het aanmeldvenster de knop Toegankelijkheid op. Klik hierop; in plaats van bij de toegankelijkheidsopties beland je in de Opdrachtprompt met administratorrechten, zodat je met het al eerder vermelde commando

net user <accountnaam> <nieuw_wachtwoord>

het wachtwoord van de vergeetachtige gebruiker kunt aanpassen. Overigens geeft het commando net user je een handig overzicht van de aangemaakte accountnamen.

©PXimport

Tip 08: Ventoy

Een Windows-wachtwoord ‘herstellen’ kan ook met behulp van een externe tool, zoals het uitstekende BootCD PE. Haal het schijfkopiebestand HBCD_PE_x64.iso op (circa 1,3 GB). Het is nu de bedoeling dat je dit omzet naar een opstartbare usb-stick. Dat kan met diverse tools, waaronder het gratis, portable Ventoy. Stop een (lege) stick in je computer, pak het gedownloade zip-bestand van Ventoy uit en start Ventoy2Disk.exe op. Verwijs naar je stick en bevestig met Installeren. Vervolgens kopieer je gewoon het iso-bestand van HBCD PE naar de stick, meer bepaald naar de partitie met de naam Ventoy.

©PXimport

Tip 09: HBCD PE

Daarna start je de pc van deze stick op. In het startmenu van HBCD PE kies je vervolgens All programs / Security / Passwords / NT Password Edit. Bij Path to SAM verwijs je naar de submap \Windows\System32\Config op de Windows-partitie. Hier open je het bestand SAM en kies je het betreffende account. Klik op Change password, laat Verify en New Password leeg en bevestig met OK, met Save Changes en Exit.

Herstart je pc. Als het goed is hoef je voor dat account nu geen wachtwoord meer in te voeren in het Windows-aanmeldvenster.

©PXimport

Tip 10: Wifi (op de router)

Je hebt je draadloze thuisnetwerk natuurlijk beveiligd en dat houdt ook in dat je wellicht een stevig WPA2 Personal-wachtwoord hebt opgegeven voor de netwerkauthenticatie. Je wilt nu een extra toestel tot je wifi-netwerk toelaten, maar je bent het wachtwoord vergeten. Dat hoeft geen ramp te zijn, zeker niet wanneer je nog het wachtwoord van je draadloze router kent (zie ook tip 13). Je vindt normaliter het ip-adres van de router wanneer je op de Opdrachtprompt het commando ipconfig intikt en bij Standaardgateway (Default Gateway) kijkt. Bij de meeste routers kun je het ingevulde wachtwoord weer zichtbaar maken. Mogelijk moet je hiervoor wel eerst een vinkje plaatsen bij een optie als Unmask (Password).

©PXimport

Tip 11: Wifi (in Windows)

Lukt het om een of andere reden niet langs deze weg, dan kun je ook bij Windows zelf terecht, althans wanneer je via dat toestel met je draadloze netwerk bent verbonden. Druk hier op de Windows-toets+R en voer ncpa.cpl uit. Rechtsklik op de verbonden wifi-netwerkadapter en klik op Status. Druk op de knop Eigenschappen van draadloos netwerk en open het tabblad Beveiliging. Bij Beveiligingstype plaats je een vinkje bij Tekens weergeven, zodat het wachtwoord in leesbare vorm verschijnt.

Eventueel kun je ook een gratis tool als het portable WirelessKeyView inzetten (je vindt hier ook een Nederlands taalbestand). Start het uitgepakte bestand op en ziedaar: je wifi-wachtwoord!

©PXimport

Tip 12: Router

We kunnen ons best voorstellen dat je af en toe het configuratiescherm van je router wilt kunnen benaderen, al was het maar om bepaalde instellingen te controleren. Als het goed is, heb je het standaardwachtwoord van je router aangepast. Als het minder goed is, ben je dat intussen vergeten. Het heeft in dit geval natuurlijk weinig zin om op internet (en op sites als www.routerpasswords.com) naar mogelijke standaardwachtwoorden voor jouw router te zoeken. Hoewel … er zal meestal weinig anders opzitten dan via het kleine reset-knopje op je router naar de fabrieksinstellingen terug te keren. In veel gevallen moet je dit met een scherpe punt (zoals van een paperclip of potlood) zo’n 30 seconden ingedrukt houden waarna (je) de router herstart.

Ook het routerwachtwoord keert nu naar de standaardinstelling terug, maar daarmee verlies je helaas ook alle andere aanpassingen, zoals doorgestuurde poorten enzovoort. Tenzij natuurlijk je zo slim bent geweest om vooraf een back-up van je routerconfiguratie te maken. De meeste routers voorzien immers in zo’n handige back-up- en hersteloptie, waarna je het wachtwoord alsnog kunt aanpassen.

©PXimport

Tip 13: Applicaties

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere applicaties waarbij je ofwel de toepassing zelf ofwel bepaalde inhoud, zoals websites of documenten, met een wachtwoord kunt vergrendelen.

Ben je bijvoorbeeld het wachtwoord van bepaalde websites of webdiensten vergeten, dan hoef je nog niet meteen de wachtwoordherstelprocedure aan te roepen. De kans is reëel dat de ingebouwde wachtwoordbeheermodule van je browser je het wachtwoord kan tonen. Bij Chrome bijvoorbeeld kan dat via Instellingen / Wachtwoorden, waar je bij de gewenste website op het oogicoon klikt. Meld je je standaard bij Chrome aan met je Google-account, dan vind je de wachtwoorden (ook) hier.

Voor andere applicaties vind je met wat geluk wel een tool die het verloren wachtwoord voor je kan opvissen. Een betrouwbaar vertrekpunt zijn de tools op www.tiny.cc/pwrec. Je antivirusprogramma trekt hier mogelijk aan de alarmbel, maar het gaat om bonafide tools. Ook op www.tiny.cc/pwrectool vind je talrijke tools, maar die blijken toch vooral bedoeld om je krachtiger, commerciële oplossingen te doen aankopen. Je gebruikt deze tools in elk geval op eigen risico.

©PXimport

Wachtwoordkluis

Met een digitale wachtwoordbeheerder pak je het wat professioneler aan. Dat is een softwareprogramma, vaak in combinatie met een webdienst, waarin je al je inloggegevens bewaart, afgeschermd door één stevig moederwachtwoord. Via een versleutelde verbinding kun je die in de cloud eventueel ook laten synchroniseren. Populaire wachtwoordbeheerders zijn alvast Dashlaneen LastPass.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: