ID.nl logo
Wachtwoord kwijt?
Haal verloren inloggegevens terug
© CIDimport
Huis

Wachtwoord kwijt? Haal verloren inloggegevens terug

In afwachting van biometrische beveiligingen gebruiken we nog volop wachtwoorden. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet veilig en simpele exemplaren zijn dat evenmin. Verschillende, complexe wachtwoorden dan maar. Je kunt ervan op aan dat je er vroeg of laat een vergeet. Gelukkig zijn er trucs en tools om een vergeten wachtwoord terug te halen.

Tip 01: Microsoft-account

Je kunt je in Windows aanmelden met een klassiek, lokaal account of met een heus Microsoft-account. Om welk account het gaat, kun je zien bij Windows Instellingen / Accounts / Uw info. Heb je een lokaal account, dan wordt dat letterlijk zo vermeld en kun je alsnog snel overstappen via de link In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account. Een voordeel van dit laatste is dat je een vergeten wachtwoord normaliter makkelijk(er) terug kunt halen, want zoals de meeste webdiensten voorziet ook Microsoft in de mogelijkheid om een vergeten wachtwoord te resetten.

Surf hiernaartoe, vul je telefoonnummer of e-mailadres in en druk op Volgende. Afhankelijk van je eerdere instellingen kun je nu een beveiligingscode ter verificatie ontvangen. Of je klikt op Ik heb geen van deze gegevens en je geeft een ander e-mailadres op, waarna je op dat adres een verificatiecode ontvangt. Na het invullen van enkele persoonlijke gegevens stuurt Microsoft je dan een automatische mail waarmee je weer toegang tot je account – en dus tot Windows – kunt krijgen.

©PXimport

Tip 02: Standaardgebruiker

Het wachtwoord terughalen van een lokaal account kan makkelijk zijn maar ook erg lastig. Dat hangt helemaal van de situatie af. Het hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn zolang iemand zich nog met een administrator-account kan aanmelden. De administrator tikt configuratie in de Windows-zoekbalk en opent het Configuratiescherm. Daar kiest hij Gebruikersaccounts (2x), klikt op Een ander account beheren en vult een nieuw wachtwoord (2x) in, samen met een geheugensteun. Na een bevestiging met Wachtwoord wijzigen kan de gebruiker weer aan de slag met het lokale account. Zo’n wachtwoordwijziging kan trouwens ook door in het Windows-startmenu met rechts op Opdrachtprompt te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen. Daarna voer je het volgende commando uit (bevestigd met de Enter-toets):

net user <accountnaam> <nieuw_wachtwoord>

Aan beide bovenstaande methodes kleeft wel een mogelijk nadeel: mocht de vergeetachtige gebruiker EFS (Encrypting File System) hebben gebruikt om zijn data te versleutelen, dan zijn die gegevens na deze wachtwoordwijziging helaas niet meer toegankelijk.

©PXimport

Tip 03: Preventie

Met wat ‘geluk’ heb je ook een of meer preventieve maatregelen genomen. Zo kun je in Windows altijd nog een wachtwoordherstelschijf creëren. Stop een usb-stick in de pc, open het Configuratiescherm, kies Gebruikersaccounts (2x) en klik op Een wachtwoordherstelschijf maken, waarna je de instructies van de wizard volgt.

Raak je het wachtwoord ooit kwijt, laat het wachtwoordveld in het Windows-aanmeldvenster dan leeg en klik op de pijlknop rechts ervan. Klik op OK en op Wachtwoord opnieuw instellen en volg de verdere instructies, waarna je een nieuw wachtwoord kunt opgeven.

Ook zonder geheugensteun of wachtwoordherstelschijf is er nog hoop op makkelijk herstel. Vanaf Windows 10 1803 moet je bij het creëren van een account namelijk een aantal beveiligingsvragen invullen, zoals ‘In welke plaats bent u geboren?’.

Raak je ooit je wachtwoord kwijt, laat het wachtwoordveld dan leeg en klik op Wachtwoord opnieuw instellen. Zodra je de drie beveiligingsvragen correct hebt beantwoord, kun je een nieuw wachtwoord invullen.

Ook de beveiligingsvragen kun je op elk moment (opnieuw) doorlopen. Ga naar Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties, klik op Wachtwoord en op Beveiligingsvragen bijwerken.

En nu je toch bij Accounts / Aanmeldingsopties bent aanbeland: hier kun je, naast je klassieke wachtwoord, ook een pincode, een afbeeldingswachtwoord of een vorm van biometrische verificatie instellen. Bij een vergeten wachtwoord kun je in het aanmeldvenster, via Aanmeldingsopties, dan altijd nog langs deze weg bij Windows inloggen.

©PXimport

Tip 04: Bootmedium

Kan een administrator je niet uit het slop helpen en heb je nagelaten een van de vermelde preventiemaatregelen te nemen, dan wordt het een stuk lastiger om een vergeten wachtwoord van een lokaal account terug te halen. Maar lastig kan ook, althans wanneer je over een extra bootmedium beschikt. Dat kan een gewoon Windows-installatiemedium zijn of eventueel een Windows Herstelstation.

Dit laatste maak je als volgt aan. Stop een (lege) usb-stick in je pc, druk op de Windows-toets, tik herstel in en start Een herstelstation maken. Verwijder het vinkje bij Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation en klik op Volgende. Selecteer de stick, druk nogmaals op Volgende en rond af met Maken.

Een installatiemedium creëer je het makkelijkste via deze manier, waar je klikt op Hulpprogramma nu downloaden. Start deze applicatie en klik op Akkoord / Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand). Klik op Volgende en verwijder eventueel het vinkje bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc als je zelf Taal, Versie en Architectuur van het Windows-installatiemedium bepaalt. Stop een (lege) usb-stick in je pc en klik op Volgende en op USB-flashstation. Selecteer je stick en bevestig met Volgende. Even later beschik je over een opstartbare usb-stick.

©PXimport

Tip 05: Opdrachtprompt

Je beschikt nu over een herstel- of opstartmedium, met een uitgeklede Windows-variant aan boord - die wordt WinRE (recovery environment) of WinPE (preinstallation environment) genoemd. Hiermee kun je het ingebouwde administrator-account van Windows tot leven wekken, waarna je het wachtwoord van andere accounts kunt wijzigen. Dat vergt enige inspanning.

Start om te beginnen je pc met dit medium op. Zodra het venster voor taal, land en toetsenbord verschijnt druk je op Shift+F10. Of je vult de gevraagde informatie in, je klikt op Volgende en vervolgens op Uw computer herstellen / Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt. In beide gevallen kom je op de opdrachtregel uit.

©PXimport

Tip 06: Register-editor

Hier voer je het commando regedit uit. In de register-editor selecteer je links de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE. Ga vervolgens naar het menu Bestand en kies Component laden. Klik op Deze pc en selecteer het station waarop Windows is geïnstalleerd. Navigeer hier naar de submap \Windows\System32\config. Selecteer het bestand SAM en klik op Open. Tik een willekeurige naam in en bevestig met OK. Vervolgens navigeer je in het linkervenster naar HKEY_LOCAL_MACHINE\<naam>\SAM\Domains\ACCOUNT\Users\000001F4. Open deze sleutel en klik op het item F in het rechtervenster. Klik nu op regelnummer 038 bij Waardegegevens op de waarde 11. Druk op de Delete-toets en tik nu 10 in de plaats, zodat het account Administrator geactiveerd wordt. Bevestig met OK en sluit Regedit en de Opdrachtprompt af.

Herstart je pc en meld je met het ingebouwde administrator-account bij Windows aan. Hiermee kun je het vergeten wachtwoord wijzigen (zie tip 2).

©PXimport

Tip 07: Slimme wisseltruc

Vind je zo’n registeringreep toch wat delicaat, dan kan het nog met een andere slimme truc. Start ook deze keer je pc op van de herstel- of installatiestick en ga opnieuw naar de Opdrachtprompt. Hier voer je dan de twee volgende commando’s uit:

cd x:\windows\system32
x:

Wel dien je tweemaal x: te vervangen door de juiste letter van je Windows-station. Dat hoeft niet noodzakelijk c: te zijn. Om uit te zoeken wat de correcte stationsletter is, kun je eerst het commando notepad uitvoeren. Hier druk je dan op Ctrl+O en vervolgens op Deze pc. Langs deze weg vind je snel je Windows-station. Sluit het Notepad-venster en voer nu de volgende commando’s uit, nog steeds vanuit de map \windows\system32:

rename utilman.exe utilman.bak
copy cmd.exe utilman.exe

Wanneer je vervolgens de pc herstart, merk je rechtsonder het aanmeldvenster de knop Toegankelijkheid op. Klik hierop; in plaats van bij de toegankelijkheidsopties beland je in de Opdrachtprompt met administratorrechten, zodat je met het al eerder vermelde commando

net user <accountnaam> <nieuw_wachtwoord>

het wachtwoord van de vergeetachtige gebruiker kunt aanpassen. Overigens geeft het commando net user je een handig overzicht van de aangemaakte accountnamen.

©PXimport

Tip 08: Ventoy

Een Windows-wachtwoord ‘herstellen’ kan ook met behulp van een externe tool, zoals het uitstekende BootCD PE. Haal het schijfkopiebestand HBCD_PE_x64.iso op (circa 1,3 GB). Het is nu de bedoeling dat je dit omzet naar een opstartbare usb-stick. Dat kan met diverse tools, waaronder het gratis, portable Ventoy. Stop een (lege) stick in je computer, pak het gedownloade zip-bestand van Ventoy uit en start Ventoy2Disk.exe op. Verwijs naar je stick en bevestig met Installeren. Vervolgens kopieer je gewoon het iso-bestand van HBCD PE naar de stick, meer bepaald naar de partitie met de naam Ventoy.

©PXimport

Tip 09: HBCD PE

Daarna start je de pc van deze stick op. In het startmenu van HBCD PE kies je vervolgens All programs / Security / Passwords / NT Password Edit. Bij Path to SAM verwijs je naar de submap \Windows\System32\Config op de Windows-partitie. Hier open je het bestand SAM en kies je het betreffende account. Klik op Change password, laat Verify en New Password leeg en bevestig met OK, met Save Changes en Exit.

Herstart je pc. Als het goed is hoef je voor dat account nu geen wachtwoord meer in te voeren in het Windows-aanmeldvenster.

©PXimport

Tip 10: Wifi (op de router)

Je hebt je draadloze thuisnetwerk natuurlijk beveiligd en dat houdt ook in dat je wellicht een stevig WPA2 Personal-wachtwoord hebt opgegeven voor de netwerkauthenticatie. Je wilt nu een extra toestel tot je wifi-netwerk toelaten, maar je bent het wachtwoord vergeten. Dat hoeft geen ramp te zijn, zeker niet wanneer je nog het wachtwoord van je draadloze router kent (zie ook tip 13). Je vindt normaliter het ip-adres van de router wanneer je op de Opdrachtprompt het commando ipconfig intikt en bij Standaardgateway (Default Gateway) kijkt. Bij de meeste routers kun je het ingevulde wachtwoord weer zichtbaar maken. Mogelijk moet je hiervoor wel eerst een vinkje plaatsen bij een optie als Unmask (Password).

©PXimport

Tip 11: Wifi (in Windows)

Lukt het om een of andere reden niet langs deze weg, dan kun je ook bij Windows zelf terecht, althans wanneer je via dat toestel met je draadloze netwerk bent verbonden. Druk hier op de Windows-toets+R en voer ncpa.cpl uit. Rechtsklik op de verbonden wifi-netwerkadapter en klik op Status. Druk op de knop Eigenschappen van draadloos netwerk en open het tabblad Beveiliging. Bij Beveiligingstype plaats je een vinkje bij Tekens weergeven, zodat het wachtwoord in leesbare vorm verschijnt.

Eventueel kun je ook een gratis tool als het portable WirelessKeyView inzetten (je vindt hier ook een Nederlands taalbestand). Start het uitgepakte bestand op en ziedaar: je wifi-wachtwoord!

©PXimport

Tip 12: Router

We kunnen ons best voorstellen dat je af en toe het configuratiescherm van je router wilt kunnen benaderen, al was het maar om bepaalde instellingen te controleren. Als het goed is, heb je het standaardwachtwoord van je router aangepast. Als het minder goed is, ben je dat intussen vergeten. Het heeft in dit geval natuurlijk weinig zin om op internet (en op sites als www.routerpasswords.com) naar mogelijke standaardwachtwoorden voor jouw router te zoeken. Hoewel … er zal meestal weinig anders opzitten dan via het kleine reset-knopje op je router naar de fabrieksinstellingen terug te keren. In veel gevallen moet je dit met een scherpe punt (zoals van een paperclip of potlood) zo’n 30 seconden ingedrukt houden waarna (je) de router herstart.

Ook het routerwachtwoord keert nu naar de standaardinstelling terug, maar daarmee verlies je helaas ook alle andere aanpassingen, zoals doorgestuurde poorten enzovoort. Tenzij natuurlijk je zo slim bent geweest om vooraf een back-up van je routerconfiguratie te maken. De meeste routers voorzien immers in zo’n handige back-up- en hersteloptie, waarna je het wachtwoord alsnog kunt aanpassen.

©PXimport

Tip 13: Applicaties

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere applicaties waarbij je ofwel de toepassing zelf ofwel bepaalde inhoud, zoals websites of documenten, met een wachtwoord kunt vergrendelen.

Ben je bijvoorbeeld het wachtwoord van bepaalde websites of webdiensten vergeten, dan hoef je nog niet meteen de wachtwoordherstelprocedure aan te roepen. De kans is reëel dat de ingebouwde wachtwoordbeheermodule van je browser je het wachtwoord kan tonen. Bij Chrome bijvoorbeeld kan dat via Instellingen / Wachtwoorden, waar je bij de gewenste website op het oogicoon klikt. Meld je je standaard bij Chrome aan met je Google-account, dan vind je de wachtwoorden (ook) hier.

Voor andere applicaties vind je met wat geluk wel een tool die het verloren wachtwoord voor je kan opvissen. Een betrouwbaar vertrekpunt zijn de tools op www.tiny.cc/pwrec. Je antivirusprogramma trekt hier mogelijk aan de alarmbel, maar het gaat om bonafide tools. Ook op www.tiny.cc/pwrectool vind je talrijke tools, maar die blijken toch vooral bedoeld om je krachtiger, commerciële oplossingen te doen aankopen. Je gebruikt deze tools in elk geval op eigen risico.

©PXimport

Wachtwoordkluis

Met een digitale wachtwoordbeheerder pak je het wat professioneler aan. Dat is een softwareprogramma, vaak in combinatie met een webdienst, waarin je al je inloggegevens bewaart, afgeschermd door één stevig moederwachtwoord. Via een versleutelde verbinding kun je die in de cloud eventueel ook laten synchroniseren. Populaire wachtwoordbeheerders zijn alvast Dashlaneen LastPass.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.