ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 betaalbare Apple Macs
© Apple
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare Apple Macs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een nieuwe MacBook, iMac of Mac Mini? Vandaag hebben we vijf interessante Macs gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

MacBook Air 15 (2023)

Met deze kersverse MacBook Air 15 kun je gegarandeerd weer járen vooruit. Dit technische hoogstandje is namelijk snel, energiezuinig en gebruiksvriendelijk. Nadat je de vingerafdrukscanner aantikt, start macOS direct vanaf een rappe ssd op. Je kunt vervolgens populaire apps als Safari, FaceTime en iMovie gebruiken. Apples recente M2-processor stuurt het systeem aan. Die heeft acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 3,49 GHz. Voeg daar 8 GB werkgeheugen aan toe en een vliegensvlugge laptop is geboren! De Amerikaanse techgigant koos bewust voor energiezuinige onderdelen, zodat de accu het tot maar liefst achttien uur volhoudt.

Voor MacBook-begrippen heeft dit exemplaar een opvallend groot schermdiagonaal van 15,3 inch. In combinatie met een hoge resolutie van 2880 × 1864 pixels kun je op dit systeem moeiteloos foto’s bewerken, video’s monteren en illustreren. Onder het verlichte toetsenbord bevindt zich een ruim touchpad waarmee je het besturingssysteem en alle apps soepel bedient. Uiteraard sluit je net zo makkelijk een normale muis aan. De zijkant bevat twee snelle thunderbolt-poorten waaraan je allerlei randapparatuur kunt koppelen, zoals een geschikte monitor en externe harde schijf. Tot slot is de aluminium behuizing stevig en licht, waardoor deze MacBook zich goed leent voor mobiel gebruik. Dit product is te koop in de kleuren zwart, grijs, zilver en beige.

MacBook Air (2020)

Zoek je een compacte MacBook voor minder dan duizend euro, dan is dit model een logische keuze. Apple fabriceert het product in verschillende uitvoeringen, namelijk zilver, goud en grijs. Ondanks de sterke aluminium constructie weegt de behuizing maar 1,29 kilo. Deze laptop van 13,3 inch is daarnaast erg slank, zodat je hem eenvoudig meeneemt. Opvallend is de hoge resolutie van 2560 × 1600 pixels. Vanwege de hoge pixeldichtheid van maar liefst 227 ppi voer je beeldbewerkingen op detailniveau uit. Ideaal voor creatievelingen! Werk je vaak op wisselende locaties? Geen probleem, want volgens de fabrikant gaat de accu tot achttien uur mee.

De Apple M1-processor staat aan het roer van dit systeem. Acht rekenkernen presteren op een maximale kloksnelheid van 3,2 GHz. Dat is ruimschoots voldoende om foto- en videobewerkingssoftware soepel te gebruiken. Verder heeft deze MacBook Air 256 GB ssd-opslag en 8 GB werkgeheugen. Voor stabiel internet is er een wifi 6-adapter ingebouwd. Hierdoor maakt het systeem verbinding met de snelste draadloze netwerken. Overige pluspunten zijn de rappe thunderbolt-poorten (tweemaal), vingerafdruksensor en toetsenbordverlichting.

iMac (2021)

Als je altijd op dezelfde plek werkt, is deze iMac een stijlvolle oplossing. Ten opzichte van een MacBook heb je meer schermruimte tot je beschikking. De 24 inch-monitor ondersteunt een torenhoge resolutie van 4480 × 2520 pixels, zodat je animaties en films in 4K-kwaliteit kunt bewerken. Alle pc-componenten zijn in het scherm verwerkt. Kortom, dat scheelt ruimte op of onder het bureau. Je kunt voor uitgebreide pc-taken eventueel één of twee externe monitors aansluiten. Gebruik hiervoor de thunderbolt-poorten aan de achterzijde.

Onder de motorkap bevinden zich een Apple M1-processor, 8 GB RAM en 256 GB ssd-opslag. Daarmee heeft het systeem voldoende rekenpower voor creatieve apps, zoals een veeleisende foto- of videobewerker. Apple levert bij deze all-in-one-pc een muis en toetsenbord mee, waardoor je na aanschaf meteen aan de slag kunt. Deze iMac is verkrijgbaar in de kleuren blauw, zilver, groen en roze.

iMac (2023)

Onlangs onthulde Apple zijn gloednieuwe iMac-serie. Dankzij de aanwezigheid van de recente Apple M3-processor is deze all-in-one-pc zéér rap. Volgens het merk presteert de 2023-versie ten opzichte van de voorgaande generatie zelfs tweemaal zo snel. Andere verbeteringen zijn een vlottere wifi- en bluetooth-verbinding. De achterzijde telt twee thunderbolt- en evenzoveel reguliere usb-c-poorten, waardoor je flink wat randapparatuur kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan externe monitors en opslagdragers.

Het scherpe 4,5K-scherm heeft een dun jasje, waardoor hij als een reguliere monitor oogt. Niets is minder waar, want in de behuizing bevindt zich wel degelijk een volwaardig systeem. MacOS 14 is op een ssd van 256 GB voorgeïnstalleerd. Verder is er 8 GB werkgeheugen aanwezig. Voor videogesprekken zijn er een 1080p-webcam en een gevoelige microfoon in de behuizing verwerkt. Dankzij zes geïntegreerde speakers kun je alles luid en duidelijk verstaan. In de productdoos zitten al een muis en toetsenbord, zodat je geen losse accessoires hoeft te kopen.

Mac Mini (2023)

Heb je al een goede pc-monitor? Overweeg dan deze nieuwe Mac Mini. Vergeleken met een MacBook en iMac ben je zo goedkoper uit. Het aansluiten van een eigen scherm kan op twee manieren, namelijk via een HDMI- of via een thunderbolt-aansluiting. Naast HDMI en tweemaal thunderbolt telt de achterzijde twee gewone usb-poorten. Gebruik die om bijvoorbeeld een toetsenbord en muis te koppelen. Overigens levert Apple bij dit product geen invoerapparatuur mee. Voor de verbinding met internet heb je keuze tussen wifi en ethernet.

Zoals de productnaam eigenlijk al prijsgeeft, is de chique behuizing erg compact. Hij meet namelijk 19,7 × 19,7 × 3,58 centimeter. Toch slaagde de bekende elektronicafabrikant erin om krachtige hardware in de Mac Mini te huisvesten. Zo is de Apple M2-processor goed voor een klokfrequentie van maximaal 3,49 GHz. Daarnaast bevat het systeem 8 GB werkgeheugen en een ssd van 512 GB. Er is dus redelijk wat opslagcapaciteit om eigen documenten te bewaren. Als alternatief kun je een goedkopere Mac Mini met 256 GB opslag overwegen.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).