Laptops met groot scherm in elke prijsklasse

© PXimport

Laptops met groot scherm in elke prijsklasse

Geplaatst: 28 maart 2022 - 07:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Maikel Dijkhuizen

Een krachtige laptop met een scherm van minimaal 16 inch geldt in zekere zin als desktopvervanger. Via HDMI, thunderbolt of DisplayPort kunnen gebruikers eventueel een tweede monitor aansluiten, waardoor het verschil met een traditionele desktop-pc grotendeels wegvalt. De huidige laptops met groot scherm zijn vaak licht en bezitten een lange accuduur. We zetten zeven recente desktopvervangers op een rij.

Voorheen waren desktopvervangers tamelijk logge machines, maar gelukkig zijn ze vanwege lichtere en energiezuinige onderdelen tegenwoordig een stuk handzamer. Het cd/dvd-station is inmiddels vervallen en moderne laptops hebben dunne schermranden. Hierdoor ogen de meeste laptops met een 16- of 17,3inch-scherm behoorlijk slank, al zijn er ook uitzonderingen.

Er bestaan in principe twee groepen desktopvervangers. Zo hanteren de meeste computerfabrikanten een serie met gamelaptops. Voorbeelden hiervan zijn de HP Victus- en MSI Raider-serie. Dergelijke machines bezitten een aparte videokaart van AMD of Nvidia en een scherm met een hoge vernieuwingsfrequentie, zodat ze alle grafische pracht van recente videospellen kunnen weergeven. In plaats van een speels uiterlijk voorzien de meeste fabrikanten hun gamelaptops tegenwoordig van een discretere vormgeving. Een voordeel, want hierdoor kun je er ook prima in een kantooromgeving mee uit de voeten. Naast gamelaptops brengen de meeste computerfabrikanten ook grote notebooks voor kantoordoeleinden uit. Die zijn doorgaans iets goedkoper.

Gamelaptop voor instappers

HP Victus 16-e0307nd

HP ontwikkelt onder de Victus-vlag nieuwe gamelaptops. Het Amerikaanse merk richt zich hiermee op prijsbewuste gamers, al zijn de laptops ook voor kantoordoeleinden in te zetten. Geïnteresseerden hebben keuze uit allerlei configuraties. Het hier besproken model is momenteel breed verkrijgbaar. Voor een gamelaptop valt het gewicht van 2,46 kilo mee. De fabrikant belooft daarnaast een accuduur van ruim tien uur tijdens reguliere computertaken. De AMD Ryzen 5 5600H-processor verzorgt het rekenwerk. Zes rekenkernen zijn afgesteld op een nominale klokfrequentie van 3,3 GHz. Vereist de cpu tijdelijk meer kracht, dan bedraagt de maximale kloksnelheid 4,2 GHz. Daarnaast bevat het systeem 16 GB DDR4-geheugen en een M.2-ssd van 512 GB. Voor de grafische prestaties is de Nvidia GeForce RTX 3050 met 4 GB GDDR6-geheugen verantwoordelijk. Om de hitte van alle componenten af te voeren, heeft de metalen behuizing aan de achterzijde veel koelgaten.

Zoals je van een gamelaptop mag verwachten, is het ontspiegelde 16,1inch-scherm een belangrijk speerpunt. Het ips-paneel ondersteunt namelijk een respectabele vernieuwingsfrequentie van 144 Hz. De maximale resolutie bedraagt 1920 × 1080 pixels. Via HDMI 2.1 of DisplayPort 1.4 kun je desgewenst een extra scherm aansluiten. Deze machine bevat vier usb-poorten, ethernet en een wifi6-adapter. Werk je graag in de avonduren, dan komt het verlichte toetsenbord goed van pas.

© PXimport

HP Victus 16-e0307nd

Prijs
€ 1099,-
Website
www.hp.com

Hoge schermresolutie

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L5003UMH)

Deze 16inch-laptop weegt nog geen twee kilo, zodat forenzen de machine gemakkelijk kunnen meenemen. De randen rondom het scherm zijn erg klein, waardoor de aluminium behuizing, ondanks het forse schermdiagonaal, compact uitvalt. Lenovo claimt een batterijduur van zo’n twaalf uur. De meeste laptops onder de duizend euro bezitten een Full HD-scherm, maar de IdeaPad 5 Pro ondersteunt een hogere resolutie van maximaal 2560 × 1600 pixels. Verder is het scherm voorzien van een matte coating, waardoor gebruikers minder hinder van spiegelingen ervaren. De vernieuwingsfrequentie van het ips-paneel bedraagt 60 Hz. De systeemprestaties zijn voor alge¬¬meen computergebruik dik in orde. De aanwezige AMD Ryzen 7 5800H-processor is rap genoeg om zware processen van grafische programma’s te verwerken. Acht rekenkernen halen in boostmodus een maximale klokfrequentie van 4,4 GHz. Voeg daar 16 GB DDR4-geheugen aan toe en je kunt met gemak allerlei pc-taken tegelijkertijd uitvoeren. Windows is geïnstalleerd op een M.2-ssd van 512 GB, zodat er ook nog wat ruimte overblijft voor persoonlijke bestanden. Een pluspunt is de toetsenbordverlichting.

Op het gebied van (draadloze) connectiviteit is er ook weinig reden tot klagen, al ontbreekt er wel een ethernetaansluiting. Voor netwerkdoeleinden bevat het systeem een wifi6-adapter. Verder hebben de zijkanten een HDMI1.4b-uitgang, drie usb-poorten, een SD-kaartlezer en een hoofdtelefoonaansluiting.

© PXimport

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L5003UMH)

Prijs
€ 999,-
Website
www.lenovo.com

Veel systeemkracht

Medion Akoya P17609

Medion staat weliswaar bekend als fabrikant van overwegend goedkope apparatuur, maar toch hanteert het Duitse concern voor deze laptop de stevige adviesprijs van 1099 euro. De Akoya P17609 is dan ook een waardige desktopvervanger. Het ips-paneel heeft een schermdiagonaal van 17,3 inch, waardoor je bijvoorbeeld twee vensters naast elkaar kunt openen. Wie nog meer schermruimte wenst, kan via de HDMI-uitgang een extra monitor of televisie aansluiten.

Naast het forse Full-HD-scherm liegen de overige systeemprestaties er niet om. Een Intel Core i7-processor van de elfde generatie stuurt de laptop aan. Vier rekenkernen halen in turbomodus een kloksnelheid van 4,7 GHz. Voor grafische toepassingen bevat de behuizing een discrete videokaart van Nvidia. De GeForce MX450 met 2 GB GDDR6-geheugen is bijvoorbeeld geschikt voor videobewerking en het spelen van eenvoudige games. Verder bevindt zich onder de motorkap 16 GB DDR4-geheugen. Windows is voorgeïnstalleerd op een M.2-ssd van 512 GB. Voor de opslag van persoonlijke gegevens heeft het systeem bovendien een conventionele harde schijf van 1 TB. De rotatiesnelheid bedraagt hiervan 7200 rpm.

Veel fabrikanten laten de ethernetaansluiting tegenwoordig weg en dat is bij deze Akoya P17609 niet anders. Voor een netwerkverbinding gebruik je dan de wifi6-adapter. Aan de zijkanten heeft de machine drie usb-poorten, een kaartlezer en een hoofdtelefoonaansluiting. Tot slot is het ruime toetsenbord voorzien van verlichting.

Medion Akoya P17609

Prijs
€ 1099,-
Website
www.medion.com

© PXimport

Veel voor weinig

ASUS VivoBook 17 X712JA-BX385T

Met zijn succesvolle VivoBook-serie richt ASUS zich al jarenlang op thuisgebruikers die geen buitensporige eisen stellen. De betaalbare VivoBook 17 X712JA-BX385T is daarop geen uitzondering. Een pluspunt is het aantrekkelijke prijskaartje. Dit model is bij zo’n beetje alle bekende elektronicaketens voor minder dan zeshonderd euro te vinden. Voor relatief weinig geld haal je daarmee een volwaardige laptop met een ontspiegeld 17,3inch-scherm in huis. Houd hierbij wel rekening met een resolutie van 1600 × 900 pixels, terwijl de meeste notebooks tegenwoordig minimaal een Full-HD-scherm bevatten. Bovendien betreft het een tn-paneel.

De Intel Core i3-1005G1-processor is samen met 8 GB DDR4-geheugen de drijvende kracht achter deze machine. Deze chipset bevat twee rekenkernen met een nominale klokfrequentie van 1,2 GHz. Zo nodig zet de dualcore-processor een tandje bij naar 3,4 GHz. Zoals je van deze ‘budgetlaptop’ kunt verwachten, is de grafische chip geïntegreerd. Windows start vanaf een M.2-ssd van 512 GB op. Wens je extra opslag, dan gebruik je hiervoor de microSD-kaartlezer of sluit je een externe schijf aan op een van de vier usb-poorten. Dankzij de HDMI1.4-poort kun je bovendien een externe pc-monitor of televisie op de notebook aansluiten. Ethernet is de grote afwezige, waardoor je deze VivoBook 17 alleen via de wifi5-adapter met internet kunt verbinden. Tot slot is de zilverkleurige behuizing met een gewicht van 2,3 kilo niet al te zwaar, zodat je de laptop gemakkelijk meeneemt.

© PXimport

ASUS VivoBook 17 X712JA-BX385T

Prijs
€ 599,-
Website
www.asus.com

Ruime ssd

Acer Swift 3 SF316-51-786C

Wie geregeld met logge (project)bestanden werkt, heeft behoefte aan een snelle laptop met een ruime ssd. Deze Acer Swift 3 past prima in dit plaatje, want Windows is op een NVMe-ssd van 1 TB voorgeïnstalleerd. Verder staat de veelgebruikte Intel Core i7-11370H-cipset aan het roer van dit systeem. Deze quadcore-processor is afgesteld op een kloksnelheid van 3,3 GHz, maar tijdens drukke taken zijn er uitschieters mogelijk naar maximaal 4,8 GHz. Samen met 16 GB DDR4-geheugen zitten pc-gebruikers dus niet zo gauw om systeemkracht verlegen.

Het ips-paneel heeft een schermdiagonaal van 16,1 inch en een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Een voordeel is de matte coating, zodat je ook in een verlichte ruimte prima door kunt werken. Op het gebied van (draadloze) connectiviteit bevat de behuizing onder andere wifi 6, bluetooth 5.0, HDMI en driemaal usb. Ethernet is niet voorhanden.

Aan de behuizing valt een aantal zaken op. Allereerst heeft de Acer Swift 3 dunne schermranden, waardoor het formaat van deze desktopvervanger meevalt. Daarnaast doe je in de avonduren een beroep op het verlichte toetsenbord. Acer heeft verder ook aan de veiligheid gedacht, want er is een vingerafdruksensor voorhanden. Deze desktopvervanger weegt slechts 1,75 kilo. Volgens de fabrikant gaat de batterij op een enkele acculading ruim elf uur mee.

Acer Swift 3 SF316-51-786C

Prijs
€ 1099,-
Website
www.acer.com

© PXimport

High-end desktopvervanger

Dell Precision 5760

Als je een luxe desktopvervanger zoekt, is de Dell Precision 5760 een interessante optie. Houd wel rekening met een hoge vraagprijs, want de uitgebreidste uitvoering inclusief alle hardware-opties kost ruim zevenduizend euro. Ondanks de aanwezigheid van een ruim 17inch-scherm valt het gewicht van 2,13 kilo mee. Zoals we van Dell gewend zijn, kun je als klant zelf de gewenste specificaties kiezen. Het basismodel heeft een resolutie van 1920 × 1200 pixels, maar tegen een meerprijs is deze notebook ook met een aanraakscherm van 3840 × 2400 pixels verkrijgbaar.

Op rekengebied hebben geïnteresseerden keuze uit drie Intel Core-processors van de elfde generatie, namelijk de i5-11500H, i7-11850H en i9-11950H. De snelste cpu bevat acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 5 GHz in turbomodus. Als extra optie kunnen veeleisende pc-gebruikers ook nog een Intel Xeon-chipset laten inbouwen.

Het basismodel van de Precision 5760 doet een beroep op de geïntegreerde videochip van Intel. Wie liever een discrete videokaart gebruikt, kan hiervoor de Nvidia RTX A2000 met 4 GB GDDR6-geheugen of de Nvidia RTX A3000 met 6 GB GDDR6-geheugen overwegen. Voor de opslag van data bevat het systeem één of twee NVMe-ssd’s van minimaal 256 GB en maximaal 4 TB. Verder is er 8, 16, 32 of zelfs 64 GB DDR4-geheugen aanwezig.

Dell richt zich met deze prijzige laptop op de zakelijke markt. Afhankelijk van de wensen van de klant is Windows 10 Pro of 11 Pro voorgeïnstalleerd. Als alternatief schaf je deze desktopvervanger eventueel met een voorgeïnstalleerde versie van de Linux-distributie Ubuntu aan.

© PXimport

Dell Precision 5760

Prijs
€ 2746,29,-
Website
www.dell.com

Gamelaptop met RGB-verlichting

MSI GE76 Raider 11UG-065NL

De Taiwanese producent MSI brengt met zijn Raider-serie diverse uitgebreide gamelaptops op de markt. Aan de voorzijde pronkt er een opvallende RGB-balk, terwijl ook de toetsen van het qwerty-toetsenbord verschillende kleuren kunnen aannemen. Met de meegeleverde software kiezen gebruikers zelf de gewenste lichtshow. Het Full-HD-scherm van 17,3 inch ondersteunt de hoge vernieuwingsfrequentie van 240 Hz, waardoor de fanatieke gamers met dit ips-paneel goed uit de voeten kunnen.

Ook op rekengebied staat deze uitvoering van de GE76 Raider zijn mannetje. De Intel Core i7-11800H-processor van de elfde generatie heeft acht rekenkernen die goed zijn voor een klokfrequentie van 2,3 GHz. In turbomodus is er maximaal 4,6 GHz haalbaar. In combinatie met twee modules van 8 DDR4-RAM bevat deze desktopvervanger behoorlijk wat systeemkracht. Blijkt 16 GB werkgeheugen onvoldoende, dan breid je de capaciteit eventueel uit naar maximaal 64 GB.

Vanzelfsprekend heeft deze gamelaptop ook een discrete videokaart, namelijk de Nvidia GeForce RTX 3070 met 8 GDDR6-geheugen. Een pluspunt is de ruime M.2-ssd van 2 TB, zodat gamers lokaal diverse videospellen kunnen opslaan. Naast gigabit-ethernet bevat de robuuste behuizing van bijna drie kilo een wifi6-adapter. Via HDMI 2.1 of mini-DisplayPort kun je eventueel een extra scherm aansluiten. Verder heeft deze laptop onder meer bluetooth 5.2, vijf usb-poorten en een SD-kaartlezer. De GE76 Raider is uitgerust met Windows 10 Home, maar je kunt desgewenst upgraden naar Windows 11.

© PXimport

MSI GE76 Raider 11UG-065NL

Prijs
€ 2399,-
Website
www.msi.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000