Kies de juiste laptop voor zakelijk gebruik

© PXimport

Kies de juiste laptop voor zakelijk gebruik

Geplaatst: 8 augustus 2023 - 08:32

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:41

Redactie ID.nl

Als zakelijke gebruiker stel je andere eisen aan je laptop dan de gemiddelde consument. Je hebt een machine nodig die niet alleen krachtig en efficiënt is, maar ook veilig en betrouwbaar. Of je nu een zelfstandige professional, een manager of een ondernemer bent, het kiezen van de juiste zakelijke laptop vraagt om een andere voorbereiding dan je gewend bent.

Wat maakt een zakelijke laptop precies zakelijk? Allereerst zijn dit soort notebooks vaak uitgerust met geavanceerdere beveiligingsfuncties, zoals biometrische authenticatie, smartcardlezers, complexere gegevensversleuteling en fysieke vergrendelingssloten. Deze functies zijn ontworpen om de gevoelige bedrijfsinformatie die op de laptop is opgeslagen te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Daarnaast hebben zakelijke laptops vaak een meer premium uitstraling en bouwkwaliteit. Ze zijn ontworpen om duurzaam en betrouwbaar te zijn, en zijn doorgaans uitgerust met morsbestendige toetsenborden en stootvaste behuizingen. Ze zijn vaak ook iets dunner en lichter dan consumentenlaptops, waardoor ze gemakkelijker te vervoeren zijn voor zakenreizen of woon-werkverkeer.

0

Powered by

logo

Bovendien bieden fabrikanten van zakelijke laptops vaak betere service en ondersteuning. Dat kan snellere responstijden, gespecialiseerde technische ondersteuning en betere garantievoorwaarden omvatten.

Hoewel zakelijke laptops over het algemeen duurder zijn dan consumentenlaptops, bieden ze vaak een betere prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van bedrijven, en de extra kosten kunnen worden gerechtvaardigd door de verbeterde beveiliging, duurzaamheid, service en ondersteuning die ze bieden.

Belangrijke specificaties

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een zakelijke laptop, afhankelijk van het soort werk dat je doet:

GebruikProcessorWerkgeheugenOpslag
E-mail en Office-programma'sMinimaal Intel Core i38 GBSSD
FotobewerkingMinimaal Intel Core i5 of AMD Ryzen 58 GBSSD
VideobewerkingMinimaal Intel Core i7 of AMD Ryzen 716 GBSSD
3D-ontwerpenMinimaal Intel Core i9 of AMD Ryzen 916 GBSSD

Belangrijke overwegingen

Bij het kiezen van een zakelijke laptop is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

Besturingssysteem

Alle zakelijke laptops draaien op Windows 10 Pro of Windows 11 Pro. Zoals de toevoegingen al doen vermoeden, zijn dat professionele versies van Microsofts besturingssysteem die extra functies bieden voor zakelijke gebruikers, zoals geavanceerde netwerk- en beveiligingsfuncties.

Laptop met Windows 11

© diy13 - stock.adobe.com

Prestaties

De prestaties van je laptop worden voornamelijk bepaald door de processor, het werkgeheugen en de opslag. Voor basiswerkzaamheden zoals e-mail en Office-programma's is een Intel Core i3-processor met 8 GB werkgeheugen voldoende. Voor zwaardere taken zoals fotobewerking, videobewerking en 3D-ontwerp heb je een krachtiger processor, meer werkgeheugen en een grotere SSD nodig.

Beeldscherm

Het beeldscherm van een laptop heeft een grote invloed op de productiviteit. De kwaliteit van het beeldscherm bepaalt hoe comfortabel naar je scherm kunt blijven kijken. Vooral de resolutie bepaalt de beeldkwaliteit. Een hogere resolutie biedt meer helderheid en scherpte, waardoor het gemakkelijker is om tekst te lezen en details in afbeeldingen en video's te zien. Voor zakelijke laptops is een helder scherm met een goede kleurkwaliteit en een hoge resolutie een must.

Draagbaarheid

Of je nu vaak onderweg bent voor vergaderingen, regelmatig reist voor werk of gewoon de flexibiliteit wilt hebben om overal te kunnen werken, een lichte en dunne laptop kan het leven een stuk gemakkelijker maken. Die draagbaarheid wordt bepaald door het formaat en het gewicht. Klein is fijn. Laptops die lichter zijn en een kleiner formaat hebben, zijn over het algemeen gemakkelijker te dragen en te vervoeren. Je zult zelf een balans moeten vinden tussen draagbaarheid en prestaties – een zeer lichte en dunne laptop kan concessies doen aan prestaties of batterijduur.

Man met MacBook onder zijn arm

© Farknot Architect

Prijs

Tot slot speelt de prijs natuurlijk ook een rol. Zakelijke laptops zijn over het algemeen duurder dan consumentenlaptops vanwege de extra functies en betere bouwkwaliteit. Kijk daarom van tevoren goed wat jouw budget is. De prijs van zakelijke laptops varieert over het algemeen van 500 tot 3000 euro, afhankelijk van het model, de verwerkingskracht, de kwaliteit van het scherm, de batterijduur en de hoeveelheid RAM. Hoe dan ook: zakelijke laptops zijn vaak duurder dan consumentenmodellen.

Alternatieve besturingssystemen

Hoewel Windows de meest voorkomende keuze is voor zakelijke laptops, zijn er ook alternatieven die je zou kunnen overwegen. Een van deze alternatieven is macOS, het besturingssysteem van Apple. Als je al van andere Apple-producten gebruikmaakt, zoals een iPhone of iPad, kan het gebruik van een MacBook zorgen voor een naadloze integratie tussen je apparaten.

Een ander alternatief is Chrome OS van Google. Dat is een lichtgewicht besturingssysteem dat voornamelijk rond de internetbrowser draait. Het systeem is doorgaans minder krachtig dan Windows of macOS, maar het is ook minder duur en kan een goede keuze zijn als je voornamelijk online werkt.

Onthoud dat niet alle software beschikbaar is op elk besturingssysteem. Als je specifieke software nodig hebt voor je werk, moet je controleren of deze compatibel is met het besturingssysteem dat je kiest.

Beveiliging van zakelijke laptops

Beveiliging is belangrijk bij zakelijke laptops. Bedrijven kunnen enorme boetes krijgen als ze niet alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om bedrijfsgegevens te beschermen. Een zakelijke laptop gebruikt verschillende methoden om zowel zichzelf als de inhoud ervan te beschermen. Moderne technologieën voor veilige zakelijke laptops zijn onder meer toegangskaarten, biometrische ontgrendeling en geavanceerde gegevensversleuteling.

Kies de juiste laptop voor zakelijk gebruik-15788314

© CIDimport

Biometrische beveiliging

Met biometrische beveiligingsfuncties kun je je laptop vergrendelen met je eigen lichaam. Deze opties zijn in principe veiliger dan het gebruik van wachtwoorden, omdat ze niet kunnen worden gekraakt. Biometrische systemen komen in twee hoofdvarianten: vingerafdrukscanners en gezichtsherkenningcamera's.

  • Vingerafdrukscanner: De meest voorkomende tool voor biometrische authenticatie is een ingebouwde vingerafdrukscanner, waarmee je op je laptop kunt inloggen met je vinger. Dit wordt meestal ingebouwd in het trackpad of de aan-uitknop, hoewel er ook externe scanners kunnen worden gekocht en aangesloten via een usb-poort.

  • Gezichtsherkenning: Dit type biometrische authenticatie wordt overal gebruikt, inclusief apparaatontgrendeling en gerichte gezichtsherkenningadvertenties. Tests tonen aan dat deze technologie nauwkeuriger is dan een vingerafdrukscanner omdat de 3D-sensor niet kan worden misleid door een platte reproductie, zoals een foto.

Kies de juiste laptop voor zakelijk gebruik-59114263

© RerF

Smartcardlezer

Een smartcardlezer is een krachtig alternatief voor zowel traditionele wachtwoorden als biometrische authenticatie. Om op een beveiligde laptop in te loggen, moeten gebruikers een fysieke beveiligingskaart invoegen en vervolgens een pincode invoeren. Van daaruit communiceert de smartcard draadloos met de laptop om in te loggen.

Kies de juiste laptop voor zakelijk gebruik-59114267

© vetkit

Versleuteling

Versleuteling houdt gegevens op een laptop veilig door ze onleesbaar te maken voor iedereen die het wachtwoord niet heeft dat is vereist om de inhoud te decoderen. Het is belangrijk om je gegevens te versleutelen, zelfs als een inlogwachtwoordscherm je computer beschermt, aangezien die verdedigingslinie nutteloos is als iemand je laptop steelt. De harde schijf kan immers op een andere pc worden aangesloten om toegang te krijgen tot alle opgeslagen gegevens.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten