ID.nl logo
Huis

De beste 17,3 inch-laptops voor ieder doeleinde

Niet eens zo gek lang geleden waren laptops met een groot scherm loodzware machines om mee te nemen. Vanwege kleinere computercomponenten zijn er tegenwoordig uiterst slanke versies verkrijgbaar. Die neem je gemakkelijk mee, zodat je ook buitenshuis profiteert van extra schermruimte. Dit zijn enkele van de beste 17,3 inch-laptops van het moment, voor ieder doeleinde.

De markt voor 17,3inch-laptops laat zich grofweg opdelen in twee groepen. Zo hebben de meeste fabrikanten een uitgebreide serie waarmee ze voornamelijk fanatieke gamers aanspreken. Naast een snelle cpu en discrete gpu is er bij deze productgroep ook veel aandacht voor het design. Het uiterlijk van de meeste modellen voor deze doelgroep bevat vaak speelse kenmerken en de behuizing heeft vaak op meerdere plekken ledverlichting. Daarnaast zijn gamelaptops over het algemeen wat forser, om zo alle onderdelen inclusief meerdere ventilatoren te kunnen herbergen.

De tweede groep 17,3inch-laptops bestaat uit modellen die bestemd zijn voor een hoge productiviteit. Een lange accuduur is een belangrijke vereiste, waardoor er in de meeste modellen een batterij met veel capaciteit en zuinige componenten zijn ingebouwd. Productiviteitslaptops wegen meestal niet meer dan drie kilo, zodat gebruikers het apparaat eenvoudig kunnen meenemen. Gunstig is dat een flinke dosis rekenkracht en een lange accuduur tegenwoordig prima samengaan, waardoor je ook op werklaptops met een Core i7-processor urenlang zonder stroomvoorziening kunt werken.

Acer Predator Helios 500 PH517-51-79T5 - Voor gamers

©PXimport

Vanwege het grote scherm zijn gamers voor veel laptopfabrikanten een interessante doelgroep om hun duurdere producten aan te slijten. Zo ontwikkelde Acer de Predator Helios 500-serie, waarvan de PH517-51-79T5 met dik tweeduizend euro nog één van de goedkoopste types is. Desondanks liegen de specificaties er niet om.

Belangrijk voor een gamelaptop is natuurlijk een losse videokaart, waarbij de Taiwanese fabrikant bij dit type kiest voor de Nvidia GeForce GTX 1070 met 8 GB videogeheugen. Kortom, een behoorlijk krachtig exemplaar. De 2,2GHz-processor met zes rekenkernen (Intel Core i7-8750H) sluit daar mooi bij aan. Verder bevat dit exemplaar 16 GB ddr4-geheugen, 512 GB ssd-opslag en nog een 2,5inch-schijf van 1 TB. Vanwege alle rekenkracht houdt de accu van 4810 mAh het in het gunstigste geval slechts 3,5 uur uit. Het ips-scherm heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en ondersteuning voor Nvidia G-Sync. Hiermee wordt de kans op beeldfouten binnen games verminderd.

Wat betreft de connectiviteit zijn er onder meer viermaal usb, tweemaal thunderbolt, hdmi en displayport voorhanden. Zoals je van een gamelaptop mag verwachten, besteedde Acer veel aandacht aan het design. Zo bevat de machine op meerdere plekken blauwe ledverlichting. Verder zijn er diverse ventilatiegaten met actieve koelfans aanwezig om alle warmte af te voeren. Deze laptop weegt vier kilo.

ASUS VivoBook Pro 17 N705UN-GC056T - Slank lichtgewicht

©PXimport

ASUS brengt met zijn omvangrijke VivoBook Pro 17-reeks elegante desktopvervangers uit met een laag draaggewicht. Zo weegt dit exemplaar iets meer dan twee kilo. Net als bij de meeste hedendaagse laptops ontbreekt er een cd/dvd-station in de N705UN-GC056T. Dit gebrek stelt het designteam van ASUS in staat om een zeer slanke behuizing te realiseren van slechts 2,1 centimeter hoog.

De gebruikte Intel Core i7-8550U-processor uit de achtste generatie zorgt met vier rekenkernen en een kloksnelheid van 1,8 GHz voor flink wat power. Zo nodig schakelt de cpu een tandje bij naar 4 GHz. Het ddr4-geheugen is met 8 GB relatief bescheiden, maar je kunt er wel een tweede geheugenbankje bijplaatsen als je wilt. Deze 17,3inch-laptop heeft genoeg ruimte om een aparte Nvidia GeForce MX150-videokaart met 2 GB geheugen te herbergen. Het ips-paneel heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en een matte afwerking tegen reflecties.

Als besturingssysteem is Windows 10 Home geïnstalleerd op een m.2-ssd van 128 GB. Om overige data te bewaren bevat het systeem een 2,5inch-schijf van 1TB. Deze schijf heeft een rotatiesnelheid van 5400 rpm. De N705UN-GC056T beschikt over vier usb-poorten, waaronder een usb-c-aansluiting. Verder sluit je via hdmi 1.4 eventueel een extern scherm aan. De lithium-accu houdt het volgens ASUS zo’n negen uur vol. Handig is dat gebruikers zichzelf via de vingerafdruksensor op het touchpad bij Windows Hello kunnen aanmelden.

HP Pavilion 17-ab455nd - Met cd/dvd-station

©PXimport

Met de kleurrijke Omen-serie richt HP zich hoofdzakelijk op gamers, maar gelukkig brengt het Amerikaanse concern ook reguliere 17,3inch-laptops met de nodige rekenkracht uit. Zo heeft de Pavilion 17-ab455nd een octacore-processor aan boord die we ook bij veel gamelaptops tegenkomen, namelijk de Intel Core i7-8750H. In combinatie met 16 GB ddr4-geheugen en een m.2-ssd van 256 GB is een vlot werkend systeem gegarandeerd. Bovendien is er met de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-videokaart en 4 GB videogeheugen behoorlijk wat grafisch vermogen ingebouwd voor wie weleens een videospelletje speelt.

Naast de eerdergenoemde ssd is er een conventionele schijf van 1 TB met een rotatiesnelheid van 5400 rpm aanwezig. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten heeft HP wél een optisch station ingebouwd voor het werken met cd’s en dvd’s. Daarnaast zien we aan de zijkant onder andere drie usb-poorten, een sd-kaartlezer en een hdmi1.4-uitgang. De lithium-accu bestaat uit zes cellen en biedt onder ideale omstandigheden een werktijd van ruim elf uur. Het ontspiegelde scherm bestaat uit een ips-paneel en heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

De afwerking van deze laptop is vrij sober, al zien we wel een stijlvol borstelpatroon rondom het toetsenbord. Boven het toetsenbord zijn twee speakers van het Deense audiomerk Bang & Olufsen geïntegreerd. Deze machine weegt iets meer dan drie kilo. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten belooft HP twee jaar garantie met reparatie op locatie.

Lenovo V320-17ISK (81B60001MH) - Betaalbaar

©PXimport

Wie een betaalbare 17,3inch-laptop zoekt, kan een exemplaar van Lenovo overwegen. De Chinese fabrikant ontwikkelt namelijk op grote schaal producten voor het laagste prijssegment. Zo ook de V320-17ISK (81B60001MH), die voor minder dan vijfhonderd euro bij menig webwinkel is te vinden. De lage prijs gaat in eerste instantie ten koste van de opslagcapaciteit, want er is alleen een m.2-ssd van 128 GB ingebouwd voor het laden van Windows 10 Home.

Verder is er een dualcore-processor met een kloksnelheid van 2 GHz gemonteerd, namelijk de Intel Core i3-6006U. Helaas ondersteunt deze cpu geen turbofunctie. Hoewel er in totaal plek is voor 16 GB ram, is er standaard slechts 4 GB ddr4-geheugen beschikbaar. Opmerkelijk is dat Lenovo met de Nvidia GeForce 920MX wel een losse videokaart met 2 GB geheugen heeft ingebouwd. Hiermee kun je bescheiden videospelletjes op lage instellingen spelen. De schermresolutie ligt met 1600 × 900 pixels lager dan dat van de duurdere modellen.

Verrassend genoeg bevat het systeem een cd/dvd-station. Daarnaast zijn er poorten voor hdmi, usb-c en tweemaal usb 3.0 voorhanden. De sobere behuizing bevat verder geen toeters en bellen. Met een gewicht van 2,8 kilo neem je deze laptop gemakkelijk overal mee naartoe. Een volle accu biedt ongeveer een werktijd van vijf uur.

MSI GT75 Titan 8RF-214NL - 4K en Intel Core i9

©PXimport

MSI is specialist in het produceren van opvallende gamelaptops. Wie zo’n beetje de best mogelijke specificaties wenst, is ruim vierduizend euro kwijt. Allereerst is het scherpe 4K-scherm voor de fanatiekste groep spelers van grote meerwaarde, waarbij het ook nog eens mogelijk is om drie externe 4K-schermen aan te sluiten.

De Nvidia GeForce GTX 1070 met 8 GB geheugen is verantwoordelijk voor een vloeiende weergave van de beelden. Daarnaast draagt een pijlsnelle cpu bij aan de torenhoge aanschafprijs. De Intel Core i9-8950HK bevat zes rekenkernen met een (standaard) kloksnelheid van 2,9 GHz. In turbomodus is er zelfs 4,8 GHz haalbaar. MSI geeft je de vrijheid om deze processor te overklokken. Het systeem heeft daarnaast 32 GB ddr4-geheugen, een ssd van 512 GB en een 2,5inch-schijf van 1 TB in huis. De harde schijf ondersteunt een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Opvallend is de aanwezigheid van een hoogwaardige d/a-converter (dac), waarmee gebruikers audio op een hoge kwaliteit kunnen afspelen.

Al die snelle hardwarecomponenten produceren nogal wat hitte. MSI voegt aan deze laptop dan ook twee actieve ventilatoren toe met elk 29 bladen om de boel koel te houden. De forse behuizing heeft nogal wat franje aan boord, zoals rode ledverlichting op het deksel en rondom de ventilatoren aan de achterzijde. Verder bevat de machine een verlicht toetsenbord waarvan je via meegeleverde software zelf de kleuren kunt instellen. Deze machine weegt maar liefst 4,56 kilo en is daarmee de zwaarste uit dit overzicht.

Medion Erazer P7647-i5-256F8 - Degelijke middenklasser

©PXimport

Niet iedereen heeft behoefte aan de snelste hardware, hoewel je natuurlijk ook geen traag systeem wilt gebruiken. Een 17,3inch-scherm in combinatie met een Intel Core i5-processor is betaalbaar, terwijl je evengoed nog beschikt over redelijke prestaties. Medion zet de Erazer P7647-i5-256F8 in de markt als gamelaptop, hoewel dat aan het design nauwelijks is te zien. Behalve de blauwe verlichting van het toetsenbord en het touchpad bevat de behuizing geen bijzonderheden.

De Intel Core i5-7200U is een dualcore-processor met een standaardkloksnelheid van 2,5 GHz. In turbomodus haalt deze cpu 3,1 GHz. Deze laptop biedt plek aan twee geheugenbankjes, waarvan er al één module met 8 GB ddr3l-geheugen is ingebouwd. Voor de opslag doet dit systeem een beroep op een m.2-ssd van 256 GB, al kun je via vier usb-poorten en een sd-kaartlezer ook meerdere externe datadragers aansluiten. Een Nvidia GeForce GTX 950M met 4 GB geheugen is verantwoordelijk voor de videoprestaties.

Dit systeem bevat een bescheiden accu met een capaciteit van 3000 mAh. Ondanks de relatief lage prijs beschikt deze telg uit de Erazer-lijn over een mat full-hd-scherm. Hoewel de meeste merken tegenwoordig kiezen voor een ips-paneel kiest het Duitse elektronicamerk in dit geval voor een soortgelijk ahva-paneel. Via hdmi of vga sluit je moeiteloos een extra scherm op deze laptop aan. Met een bescheiden gewicht van 2,7 kilo is het apparaat niet al te zwaar.

HP ZBook 17 G5 2ZC68EA - Mobiel werkstation

©PXimport

Gelukkig zijn de krachtigste laptops niet uitsluitend voorbehouden aan gamers. Ook ontwerpers en programmeurs hebben vaak specifieke hardware-eisen, terwijl ze misschien liever niet een opvallend apparaat met allerlei toeters en bellen meeslepen. De ZBook 17 G5 voorziet met een gestroomlijnde afwerking in deze behoefte.

In plaats van een gangbare Intel Core-processor bevat deze machine een Intel Xeon-cpu, die we vooral in zakelijke high-end-systemen tegenkomen. De aanwezige Xeon E-2186M bevat zes rekenkernen met een nominale klokfrequentie van 2,9 GHz. Indien noodzakelijk voert deze processor zichzelf op naar 4,8 GHz. Naast de geïntegreerde grafische adapter (P630) van Intel, heeft het systeem ook nog een afzonderlijke Nvidia Quadro P4200 aan boord. Er is 8 GB videogeheugen en 32 GB werkgeheugen beschikbaar. Op een m.2-ssd van 512 GB staat Windows 10 Pro geïnstalleerd.

Het full-hd-scherm gebruikt een ips-paneel en heeft een matte afwerking voor het terugdringen van reflecties. Er is een omgevingssensor ingebouwd die de helderheid van het scherm automatisch kan aanpassen. Als je wilt kun je via hdmi en displayport extra schermen aansluiten. Verder bevat deze notebook drie usb3.0- en twee thunderbolt-poorten. De ZBook 17 G5 is ontworpen voor de zakelijke markt en het apparaat bevat dan ook diverse veiligheidsfuncties. Voorbeelden hiervan zijn een tpm-chip en vingerafdruksensor tegen diefstal van gegevens. Het apparaat heeft een gewicht van 3,2 kilo en wil je hem aanschaffen dan moet je rekenen op een forse aanslag op je bankrekening.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
      © eliosdnepr
      Huis

      Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

      Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

      Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

      Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

      Regelmatig doen: even afstoffen

      Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

      Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

      * Wie niet eigenlijk...?

      ©africaimages.com (Olga Yastremsk

      Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

      Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

      Gebruik het bad…

      Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

      …of de douche

      Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

      Met stoom

      Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

      Grondig schoonmaken: houten luxaflex

      Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

      Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

      Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

      ©Rafael Ben-Ari

      Bedieningskoorden schoonmaken

      De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

      Luxaflex langer mooi houden

      Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

      🪶 Op zoek naar een plumeau?

      (ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

      ▼ Volgende artikel
      Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
      Huis

      Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

      Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

      In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

      • De keuze van de camera 
      • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
      • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

      Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

      Kies een betrouwbaar merk

      Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

      Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

      Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

      De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

      Stel een eigen wachtwoord in

      Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

      Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

      Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

      Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

      Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

      Voorkom hacks

      Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

      Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

      Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

      Beelden lokaal opslaan

      Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.