ID.nl logo
Huis

Alternatieven voor iTunes

Veel mensen hebben een iPod, iPhone of misschien wel iPad, maar vinden het gebruik van iTunes helemaal niks. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bent u als trotse bezitter van een dergelijk apparaat helemaal niet verplicht om dit programma te gebruiken. Er bestaan namelijk voldoende freeware alternatieven, waarmee u eenvoudig de inhoud van uw Apple-apparaat organiseert.

01. iTunes

Sommigen vinden iTunes geweldig om te gebruiken, terwijl anderen het beschouwen als een regelrechte ramp. Veelgehoorde klachten zijn dat de software een zware belasting vormt voor het systeem en dat de interface niet gebruiksvriendelijk is. Daarnaast dient u veel ruimte op uw harde schijf vrij te houden voor de software. Niet iedereen zit bovendien te wachten op de integratie met de iTunes Store. Bent u iTunes zat of werkt de software zeer traag met uw systeem? Of wilt u simpelweg snel muziek overzetten op meerdere computers, zonder dat u overal zware software hoeft te installeren? Lees dan snel verder en probeer deze goede alternatieven eens uit.

Nieuwe generaties

Er bestaan talloze programma's die u in plaats van iTunes kunt gebruiken. Omdat Apple voor elke nieuwe generatie iPods en iPhones andere beveiligingstechnologieën gebruikt, is het noodzakelijk dat de software regelmatig wordt bijgewerkt. Bij veel freeware schort het daar echter aan. Zo testten we voor dit artikel tevergeefs Floola, YamiPod en Winamp Ipod Plugin. Op het moment van schrijven werkten deze programma's niet met de nieuwste mediaspelers van Apple. De software die in dit artikel wordt besproken, ondersteunen allemaal de nieuwste generaties. Bovendien hebben de ontwikkelaars van deze alternatieven in het verleden bewezen erg snel updates te leveren, zodra er verse producten op de markt verschijnen.

02. SharePod

Met behulp van het programma SharePod hebt u volledige controle over uw iPod of iPhone, zonder dat het noodzakelijk is om software te installeren. Gemakkelijker kan dus bijna niet! U downloadt het programma vanaf de website Getsharepod. Pak vervolgens het zip-bestand van slechts 2 MB uit naar een willekeurige map. Als u het exe-bestand opstart, probeert de tool verbinding te maken met uw Apple-speler. Bij sommige types is het noodzakelijk dat Windows het apparaat als losse schijf herkent. De software geeft dat gelukkig zelf aan, zodat u deze functie met behulp van de handleiding kunt activeren. Zet het programma op de harde schijf van de iPod of iPhone, zodat u de inhoud simpel op meerdere computers beheert. U bent hierdoor dus niet meer afhankelijk van iTunes.

©PXimport

Zet het programma op uw draagbare speler, zodat u het overal kunt gebruiken.

03. Muziek toevoegen

Het gebruik van SharePod is buitengewoon eenvoudig. U sluit het apparaat op uw computer aan, waarna u het programma opent. Alle audiotracks en filmpjes van de speler worden nu ingeladen. U ziet onder in beeld precies hoeveel ruimte er nog beschikbaar is voor nieuw materiaal. Gebruik de knop Copy to iPod om muziek toe te voegen, selecteer vervolgens een map of enkele losse bestanden op uw harde schijf en bevestig met OK. U kunt de bestanden vanaf de speler tevens naar uw computer kopiëren. Nuttig is de mogelijkheid om hierbij zelf de mappenstructuur te bepalen. Zo sorteert u de multimediacollectie bijvoorbeeld op genre, artiest of muziekalbum. Desgewenst geeft u aan dat u de muziek ook aan uw iTunes-bibliotheek wilt toevoegen. Wilt u een volledige back-up maken op uw harde schijf inclusief alle afspeellijsten? Gebruik dan de knop Backup iPod.

©PXimport

Muziek toevoegen is dankzij SharePod een simpel karweitje.

©PXimport

Bewaar een back-up op uw computer en bepaal daarbij zelf de mappenstructuur.

04. Afspeellijsten

Met SharePod maakt u gemakkelijk nieuwe afspeellijsten. Navigeer hiervoor naar Playlists / New Playlist. Nadat u een naam hebt bedacht, verschijnt deze in het deelvenster aan de linkerkant. U voegt simpelweg audiotracks of video's toe door ze ernaartoe te slepen. Als u over een grote digitale muziekcollectie beschikt, dan is het handig om de zoekfunctie te gebruiken. Overigens is het ook mogelijk om bestaande afspeellijsten te bewerken of te verwijderen. Verder kunt u de tags van alle bestanden bewerken. Selecteer één of meerdere nummers en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Properties en wijzig eventueel de gegevens. Via het tabblad Album Artwork voegt u een albumhoes toe. De software beschikt ook over een interne mediaspeler om audio af te spelen. Hierdoor draait u de muziek van uw draagbare mediaspeler gemakkelijk op elke computer. Tot slot is er een functie aanwezig om uw iPod of iPhone veilig van het systeem los te koppelen.

©PXimport

Maak van uw favoriete tracks een afspeellijst.

05. MediaMonkey

Gebruikt u liever een audiospeler met meer mogelijkheden dan SharePod? Installeer dan MediaMonkey. U surft naar de website Mediamonkey om de gratis versie te downloaden. Tijdens de installatie geeft u aan welke bestandstypen u automatisch wilt afspelen met het programma. Zodra het is opgestart, brengt het eerst razendsnel uw audiocollectie in kaart door uw harde schijf te scannen. U geeft zelf aan welke schijven of mappen doorzocht moeten worden. Het maakt niet uit dat de data verspreid is opgeslagen op uw harde schijf, MediaMonkey groepeert namelijk alle bestanden. Bij het toevoegen van muziek krijgt u de optie om informatie over waardering en afspeelhistorie te importeren uit andere mediaspelers. Dit werkt erg gemakkelijk. Aan de linkerkant van de gebruikersinterface ziet u de bibliotheek, waarin de muziek in verschillende categorieën is ingedeeld. U kunt het materiaal sorteren op locatie, artiest, componist, album, genre, jaar en score.

©PXimport

Via het deelvenster aan de linkerkant sorteert u uw muziekcollectie.

Vormgeving wijzigen

Als het uiterlijk van MediaMonkey u niet bevalt, doet u daar eenvoudig iets aan. Navigeer naar Extra / Opties / Weergave. Selecteer vervolgens bij Skin kiezen een ander thema. Voor extra keus surft u naar de website van MediaMonkey. Er is zelfs een uitbreiding beschikbaar, waarmee u het programma laat lijken op iTunes. Bestanden met de extensie .wsz of .msz plaatst u in de systeemmap C:\Program Files\MediaMonkey\skins. Mmip-bestanden installeert u door erop te dubbelklikken. Na herstart van de software kunt u een nieuwe vormgeving activeren.

06. Synchroniseren (1)

MediaMonkey kan overweg met alle generaties iPods en iPhones. Er is zelfs al ondersteuning voor de iPad; het gloednieuwe paradepaardje van Apple. Het voordeel van de software is, dat het programma ontzettend snel wordt bijgewerkt wanneer er een nieuwe generatie van eerder genoemde apparaten verschijnt. Het programma ondersteunt ook een waslijst van modellen die door andere fabrikanten zijn gefabriceerd. Aansluiten is erg simpel, want MediaMonkey herkent de speler vrijwel direct. U ziet in het linker deelvenster de naam van het apparaat verschijnen. Als u daarop klikt, bekijkt u gemakkelijk de inhoud. Audiotracks naar het apparaat overzetten gaat kinderlijk eenvoudig. U selecteert een willekeurig aantal audiotracks in de bibliotheek en klikt erop met de rechtermuisknop. Vervolgens kiest u voor Verzenden naar iPod (Synchroniseren). U kunt de nummers ook simpelweg naar uw iPod slepen, zodat ze automatisch worden geïmporteerd. Overigens is MediaMonkey helaas niet geschikt om filmpjes op een draagbare mediaspeler te plaatsen.

©PXimport

Synchroniseer eenvoudig uw iPod met de bibliotheek van MediaMonkey.

07. Synchroniseren (2)

Het is mogelijk om uw Ipod of iPhone automatisch met de juiste data te synchroniseren. Navigeer naar Extra / Apparaat synchroniseren / Apparaat configureren. Geef vervolgens aan welke mappen er in aanmerking komen. U kunt voor het gemak ook de optie Alle muziek selecteren. Op de overige tabbladen synchroniseert u eventueel afspeellijsten, gesproken boeken en podcast-abonnementen. Handig is ook de optie om het apparaat met willekeurig gekozen nummers te vullen. Dat is vooral van toepassing bij draagbare spelers waarop niet de volledige bibliotheek past en u snel een muziekcollectie op zak wilt hebben. Hierbij geeft u desgewenst de audiotracks met een hoge waardering de voorkeur. In het tabblad Opties voor Auto-Sync geeft u aan dat de iPod automatisch moet synchroniseren zodra deze is aangesloten. Ook kunt u ervoor kiezen om bestanden te verwijderen van het apparaat die niet op de Auto-synclijst staan.

©PXimport

Plaats een willekeurig aantal bestanden uit de muziekcollectie op uw Apple-apparaat.

08. Tags bewerken

De muziek op een iPod of iPhone wordt ingedeeld op basis van tags. Als deze een verkeerde naam bevatten, dan kunt u muziek van een artiest mogelijk niet terugvinden. Dankzij MediaMonkey wijzigt u tags erg simpel: u haalt de informatie gewoon op van internet. Selecteer de betreffende muzieknummers en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Eigenschappen en pas alle gegevens naar eigen inzicht aan. Desgewenst kunt u ook gegevens van de Amazon-database importeren. Vaak wordt het muziekalbum meteen herkend. Als dat niet het geval is, gebruikt u de zoekfunctie om alsnog het juiste album te selecteren. Bevestig met de knop Auto-label, waarna alle benodigde informatie wordt opgehaald. Deze methode is een uitstekende manier om albumhoezen toe te voegen. Een hele verbetering vergeleken met iTunes, waar het een voorwaarde is om eerst een Store-account te creëren. Houd er rekening mee dat de database van Amazon minder geschikt is om gegevens van Nederlandse artiesten te vinden.

©PXimport

U gebruikt de database van Amazon om tag-informatie op te halen.

Podcasts

Met MediaMonkey abonneert u zich gemakkelijk op podcasts. Dat zijn audiobestanden die u van internet kunt downloaden met behulp van rss-feeds. Op deze manier worden bijvoorbeeld muziekprogramma's, interviews en radioshows verspreid. Ga in het programma naar Bewerken / Podcasts / Op nieuwe podcast abonneren. Voer achter Podcast URL de juiste weblink in. Als het goed is, verschijnt er automatisch een titel en een beschrijving in beeld. Indien nodig vult u een gebruikersnaam en wachtwoord in. Verder kunt u bepaalde instellingen wijzigen. Zo bepaalt u onder meer of oude afleveringen vanzelf worden verwijderd. Via de knop Algemene podcast-opties selecteert u de opslaglocatie op uw harde schijf en geeft u aan hoe vaak de software op nieuwe afleveringen moet controleren. U kunt de podcasts automatisch met uw draagbare mediaspeler synchroniseren.

 

©PXimport

Het beste van Radio 538' is een populaire podcast die veel wordt gebruikt.

09. Muziek afspelen

Audiobestanden die op uw iPod of iPhone staan, speelt u direct af in MediaMonkey. Uiteraard is er ook een functie aanwezig om afspeellijsten te maken, zodat u zelf bepaalt in welke volgorde u de muzieknummers hoort. Ga naar Bewerken / Nieuwe afspeellijst en bedenk een toepasselijke naam. In het linkerdeelvenster verschijnt de afspeellijst, die u voorziet van materiaal door audiotracks ernaartoe te slepen. Als u tevreden bent over de inhoud, dan klikt u erop met de rechtermuisknop. In het contextmenu klikt u daarna op Verzenden naar iPod. U kunt er tevens voor kiezen om een zogeheten Auto-Afspeellijst te maken. Aan de hand van door u bepaalde criteria, filtert het programma in dat geval de betreffende muzieknummers. Dat kan bijvoorbeeld op basis van artiest, componist, datum of genre. MediaMonkey kent diverse opties om muziek van uw iPod of iPhone af te spelen. Zo beluistert u de muziek in willekeurige volgorde of herhaalt u een bepaald muziekalbum. Met de functie Auto-dj creëert de software automatisch een mix voor u en door middel van de optie Volume effenen zorgt u ervoor dat er geen verschil is in het geluidsniveau.

©PXimport

Creëer een Auto-Afspeellijst en kopieer deze naar uw iPod.

10. Cd's rippen

In tegenstelling tot het eerder besproken SharePod, is het met MediaMonkey wel mogelijk om audio-cd's naar uw bibliotheek te rippen. Hierdoor kopieert u ze snel naar uw draagbare mediaspeler van Apple. Nadat u een audio-cd in de lade hebt gedaan, navigeert u naar Extra / Audio-CD kopiëren. Selecteer de juiste schijflocatie en bepaal welke onderdelen er in de bestandsnaam moeten staan. Daarnaast bepaalt u de gewenste bestandsindeling. iPods en iPhones kunnen overweg met mp3 en wav. Plaats een vinkje voor de optie Volume effenen en klik op de knop Instellingen. U wijzigt hier de kwaliteit door de bitrate aan te passen. Hoe hoger de waarde, hoe meer ruimte de bestanden innemen op de draagbare speler. Maak een keuze en bevestig tweemaal met OK. Wanneer het ripproces is voltooid, voegt u indien gewenst nog tags toe. Ten slotte synchroniseert u het nieuwe materiaal eenvoudig met een mp4-speler.

©PXimport

Het is nuttig om nauwkeurig de kwaliteit van de geripte nummers te bepalen.

11. Overige opties

MediaMonkey is bijzonder veelzijdig. Naast de hiervoor genoemde opties is het bijvoorbeeld ook mogelijk om uw favoriete nummers op een cd of dvd te branden. U maakt een selectie en klikt erop met de rechtermuisknop. Kies vervolgens voor Verzenden naar CD/DVD (Branden). Vervolgens hebt u keus uit enkele opties. U brandt bijvoorbeeld een audio-cd die speelbaar is op alle cd-spelers. U kunt ook een dataschijf branden. Tot slot hebt u de mogelijk om bestanden naar een ander audioformaat te converteren en u exporteert een afspeellijst desgewenst naar een m3u-bestand. Vindt u de mogelijkheden van MediaMonkey tekortschieten, dan kunt u aanvullende functies toevoegen door middel van allerlei uitbreidingen. U vindt een overzicht op de website Mediamonkey. U treft er onder andere extensies aan om uw Last.fm-account in MediaMonkey te integreren en om songteksten van audiotracks te lezen. Verder zijn er veel add-ons beschikbaar voor skins en visualisaties.

©PXimport

Bent u benieuwd naar een songtekst van een audiotrack? Installeer dan de extensie MiniLyrics.

12. DoubleTwist

Hoewel deze freeware tool nog in een bètafase verkeert, is het zeer de moeite waard om hem alvast uit te proberen. DoubleTwist beschikt namelijk over een aantal specifieke eigenschappen. Bezoek de website Doubletwist om het te downloaden. U dient eerst een account aan te maken, voordat u het programma kunt gebruiken. Na installatie wordt uw draagbare mediaspeler direct herkend. DoubleTwist kan overweg met toestellen van Apple maar ook met bijvoorbeeld een PSP, BlackBerry of Androidtoestel. Handig, want u hebt maar één tool nodig om de inhoud van meerdere apparaten te beheren. U voegt gemakkelijk bestanden toe aan de bibliotheek door ze naar het hoofdvenster te slepen. DoubleTwist herkent automatisch de meeste audio- en video-bestanden op uw computer. Het gebruikt de bibliotheken van Windows Media Player en iTunes (indien aanwezig) om te controleren of er nieuw materiaal aanwezig is. U kunt ook afspeellijsten uit deze programma's importeren. Aan de linkerkant klikt u op de naam van de speler om te bepalen welke media u wilt synchroniseren. Beslis vervolgens welke bestanden het programma moet synchroniseren, bijvoorbeeld alle muziek, films en abonnementen. Ook afspeellijsten kunt u selecteren. U bevestigt de handeling middels de knop Sync. Bestanden die u toevoegt aan het apparaat, worden zo nodig automatisch naar het juiste bestandsformaat geconverteerd.

©PXimport

De gebruikersinterface van deze lichtgewicht tool is lekker simpel.

13. Webvideo's importeren

Een unieke functie van DoubleTwist is de mogelijkheid om audio en video's van internet te importeren. Vervolgens kopieert u het bestand naar uw draagbare mediaspeler. Het enige dat u nodig hebt is een directe link van bijvoorbeeld een YouTube-filmpje. Ga naar File / Import from Web en plak het webadres in het lege tekstveld (als deze er nog niet staat). Bevestig via de knop Import. Als het proces is voltooid, plaatst DoubleTwist de video of het audiobestand in de bibliotheek. Overigens kunt u ook filmpjes vanaf uw iPod rechtstreeks uploaden naar YouTube. U dient dan wel over een account van de videodienst te beschikken. De software heeft verder de functie Podcast Search aan boord. Hiermee zoekt u naar leuke audio-afleveringen, waarop u eventueel een abonnement neemt. Klik op de optie Subscribe with DoubleTwist om nieuwe uitzendingen automatisch te ontvangen. Verder bevat deze tool opties om zelf afspeellijsten te maken. Ook het afspelen van muziek en video's is mogelijk.

©PXimport

Download snel filmpjes van online videodiensten en synchroniseer ze met uw iPod of iPhone.

Foto's bekijken

DoubleTwist gebruikt u niet alleen om muziek en films te synchroniseren. Ook foto's voegt u gemakkelijk aan de mediaspeler toe. U klikt hiervoor in het menu op Library / Add Files to Library en selecteert één of meerdere bestanden. Nog gemakkelijker is het om de foto's vanaf uw harde schijf naar het onderdeel Pictures te slepen. U kunt de mooiste afbeeldingen uploaden naar de bekende webdienst Flickr.

 

©PXimport

Foto's uploaden naar de online dienst Flickr is een fluitje van een cent met DoubleTwist.

14. Foobar2000

Wilt u het liefste zelf bepalen welke functies de software bevat? Installeer dan Foobar2000. De basisinterface van dit programma is erg kaal, maar met behulp van tientallen add-ons voegt u allerlei nuttige functies toe. Er bestaat een standalone- en een installatieversie van deze tool. Als u het voor de eerste keer opstart, selecteert u de skin die u het beste bevalt. Via File / Add Folder geeft u aan waar de audiobestanden zich bevinden. Op de website Foobar2000 treft u alle uitbreidingen die voor Foobar2000 beschikbaar zijn. De extensie iPod manager hebt u sowieso nodig om uw draagbare mediaspeler met de software te laten communiceren. Het gedownloade dll-bestand kopieert u naar de systeemmap C:\Program Files\foobar2000\components. Herstart de software om de uitbreiding te activeren. U hebt grotendeels dezelfde synchronisatiemogelijkheden als in de eerder besproken programma's. Probeer de verschillende extensies uit om de meerwaarde van Foobar2000 te ontdekken.

©PXimport

De iPod manager nestelt zich in het menuonderdeel File.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: