ID.nl logo
Huis

8 pc's waarop vroeger keihard gewerkt werd

Deze oude beestjes maakten dat we voor het eerst van de typ- en rekenmachine verlost werden. Thuiswerken werd mogelijk dankzij deze eerste generatie personal computers. Op welke hiervan heb jij je kunnen uitleven?

Het is nog maar sinds een jaar of dertig dat het voor de gemiddelde consument mogelijk is om een computer in huis te hebben. We zijn inmiddels niet anders gewend; meerdere pc's in huis zijn geen uitzonderingen en zelfs kinderen lopen nu met een smartphone of tablet die duizenden keren krachtiger is dan de pc's waar we vroeger ons werk moesten doen. Inderdaad, vroeger werkten we nog vooral op computers en waren het nog veel minder de multimediale gamemachines die het tegenwoordig zijn. Een spelletje spelen kon wel, maar de grafische krachtpatserij vond plaats in één kleur en bestond enkel uit wat vormen, lijnen en bewegende pixels. Geluidseffecten werden gegenereerd door een simpele interne speaker of waren überhaupt niet mogelijk. Dit zijn de pc's waarop jarenlang keihard gebuffeld werd en gebruiksgemak, ergonomie en connectiviteit ondergeschoven kindjes waren.

1. De IBM 5150 PC: de standaard

De IBM PC werd in 1981 geïntroduceerd en was de eerste echte thuiscomputer die het predikaat 'pc' verdienende. De computer was door de eindgebruiker te programmeren, was klein genoeg om op een bureau te kunnen staan, relatief eenvoudig in gebruik en was vooral nog enigszins betaalbaar.

De IBM 5150 begon qua prijs bij zo'n 1500 euro en daarvoor kreeg je een computer met een processor van 4,77 MHz, 16K RAM, twee 5,25" floppydrives en een monitor met een resolutie van 80 bij 24 karakters die alleen de kleur groen kon weergeven. Vijf ISA-uitbreidingssloten maakten dat je de computer kon uitbreiden met extra geheugen, seriële poorten of een modem. Een duurdere versie die op bedrijven gericht was, werd uitgerust met 64KB geheugen, een enkele floppydrive en een printer. Voor zo'n machine betaalden organisaties zo'n 4500 euro. Baanbrekend in die tijd was dat het apparaat in staat was software van derden te draaien, bijvoorbeeld het DOS-besturingssysteem van Microsoft.

Deze pc bleek enorm populair en zette de standaard voor vele opvolgers en klonen van andere fabrikanten. Uiteindelijk groeide legde deze machine de basis voor de moderne Wintel (Windows + Intel) computers die vandaag nog steeds de facto standaard zijn.

2. De IBM System/23 Datamaster: het zakelijke monster

Vlak voor de introductie van de 5150 PC bracht IBM de System/23 Datamaster uit, een machine met iets meer geheugen (64KB) standaard aan boord, maar met grotere floppydrives (van 8 inch), meer uitbreidingssloten (zes stuks) en een printer. Bovendien waren alle componenten in één formfactor geïntegreerd. Deze machines werden in de markt gezet als zakelijke krachtpatsers en werden voor iets minder dan 10.000 euro verkocht.

Vooral opvallend aan deze Datamaster was het gewicht van de machine. Met 43 kilogram tilde je jezelf een hernia aan deze zware jongens.

3. Apple II: de eerste thuiscomputer die in massaproductie ging

Nog jaren voor introductie van eerder genoemde IBM pc's bracht Apple in 1977 een machine uit die door velen gezien werd als de eerste thuiscomputer. Het label 'pc' bestond nog niet, maar de Apple II was de eerste grafische microcomputer die een einde maakte aan de lampjes en switches en het benodigde handwerk die de eerste generatie thuiscomputers kenmerkten (waaronder de Apple I).

De Apple II was de eerste grootschalig geproduceerde personal computer. Hij was vooral populair bij thuisgebruikers, maar werd ook af en toe verkocht aan zakelijke gebruikers, zeker na het verschijnen van het eerste spreadsheet op een computer: VisiCalc. Voor de versie met een 1MHz-processor, 4KB RAM geheugen en een cassetteinterface betaalde je destijds 1298 dollar.

4. HP-85: klein, maar ogenschijnlijk traag als een slak

Toen IBM in 1975 met de 5100 (de voorganger van de 5150 PC) een computer uitbracht die door consumenten gekocht kon worden, kon Hewlett-Packard, tegenwoordig de grootste leverancier van pc's, niet achterblijven. In 1980 bracht het met de HP-85 een draagbare machine uit met ingebouwd toetsenbord, 5 inch scherm (net iets groter dan het scherm van een iPhone 4S), ingebouwde thermische printer (vergelijkbaar met een kassabon) en tapeopslag. Gebruikers konden via BASIC gebruikmaken van applicaties.

Opvallend was dat HP met een CPU op 613KHz voor een extreem trage variant koos, terwijl er snellere opties voorhanden waren. Toch viel was de machine opvallend snel voor zijn tijd. Dat kwam doordat de gebruikte chip veel complexer was opgebouwd dan concurrerende modellen, waardoor meer handelingen per tik verricht konden. Wel moest alle software daarvoor herschreven worden.

5. Osborne 1: de eerste echte laptop

In 1981 bracht de Osborne Computer Corporation een machine uit die wordt beschouwd als de eerste echte laptop: de Osborne 1. Het bijzondere aan deze pc is dat deze dichtgeklapt kon worden, een draaghendel had en op een accu kon werken. De prijs van ongeveer 1500 euro was voor die tijd best schappelijk. Ook de specificaties met een 4MHz processor, 64KB geheugen, twee 5,25" schijven en een ingebouwde 5 inch monitor waren toen top-of-the-bill. Het systeem draaide op het CP/M-besturingssyteem en bleek een redelijk succes, met name in de Verenigde Staten. Toch was het de op MS-DOS gebaseerde Compaq Portable-laptop die vanaf echt potten ging breken voor mobiele werkers.

Osborne ging halverwege de jaren '80 failliet en de merknaam werd later overgenomen door de Finse kloonbouwer Mikrolog, die nu nog steeds onder de naam Osborne desktops en servers van de band laat rollen.

6. NEC Advanced Personal Computer: grafische krachtpatser

Toen het Japanse NEC in 1982 een machine op de markt bracht waarmee businessgebruikers ook thuis voor het eerst echt fatsoenlijk konden rekenen in een spreadsheet en CAD/CAM-werkzaamheden konden verrichten, betekende dat een revolutie. De APC van NEC gebruikte een NEC 7720 grafische processor, die met eigen geheugen uitgerust was en waardoor grafische afbeeldingen in een resolutie van 640 bij 475 pixels in 8 kleuren mogelijk werden en tegelijkertijd ook tekst weergegeven kon worden.

De geheime truc van NEC was het gebruik van niet één, maar twee grafische controllers: één voor tekst en één voor graphics. De output van de twee werd gecombineerd en kon op één monitor getoond worden. Vanaf een diskette konden zowel CP/M-86 als MS-DOS 2.11 gedraaid worden. NEC is anno 2012 nog steeds gespecialiseerd in displaytechnologie.

7. Apple Lisa: de eerste grafische gebruiksinterface

Apple baarde in 1983 opzien door met een machine op de markt te komen waarmee niet alleen lijnen en karakters op een scherm getoond konden worden, maar een grafische presentatie met een menu-structuur en icoontjes mogelijk werd, die met de muis bediend kon worden. Kortom, het was de eerste commerciële computer met een GUI (Graphical User Interface). Lisa stond voor "Local Integrated Software Architecture", maar het was ook de naam van de dochter van Apple mede-oprichter Steve Jobs. Enkele jaren na de Lisa groeide werd het voornaamste merk van Apple Macintosh en werd Lisa OS omgetoverd in Mac OS. De Lisa-computer is daarmee de eerste verre voorvader van de tegenwoordige iMac en het huidige Mac OS X.

8. Altos 586: maakte thin-clients al in de jaren '80 mogelijk

De Altos 586 was een strak vormgegeven zakelijke computer waarmee het uniek was dat meerdere gebruikers er tegelijkertijd op ingelogd konden zijn binnen het op Unix-gebaseerde XENIX-besturingssysteem van Microsoft. Met een prijskaartje van 10.000 dollar was de computer behoorlijk prijzig, maar de mogelijkheid om ermee op een netwerk te kunnen en te kunnen e-mailen was destijds revolutionair. Tegenwoordig is het in Unix-gespecialiseerde Altos onderdeel van Acer.

Aan welke pc uit de jaren '80 bewaar jij de beste herinneringen? We zijn benieuwd naar jullie verhalen, wellicht met één van genoemde machines.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING