ID.nl logo
Huis

18 tips voor iTunes

iTunes is al sinds 2001 het bekendste programma om muziek mee af te spelen op uw pc of Mac. Wist u echter dat het programma nog veel meer kan? In dit artikel leest u hoe u het maximale uit dit omvangrijke programma haalt.

Afspeellijsten

1. Slimme afspeellijst maken

Een afspeellijst is een door u zelf samengesteld verzamelalbum. U kunt verschillende afspeellijsten maken van de favoriete nummers uit uw bibliotheek, door nummers naar de linkerkolom onder het veld Afspeellijsten te slepen. Met een slimme afspeellijst kunt u nummers op basis van ingestelde criteria automatisch aan een afspeellijst laten toevoegen. Zo kunt u bijvoorbeeld alle nummers uit 1977 uit uw bibliotheek toevoegen aan een afspeellijst. Ga naar Bestand / Nieuwe slimme afspeellijst (op de Mac vindt u dit onder Archief) en kruis het vinkje aan voor Aan de volgende regel voldoen. In het linker rijtje selecteert u vervolgens Jaar en in het laatste veld vult u 1977 in. Als u op OK klikt, verschijnt de slimme afspeellijst direct onder uw andere afspeellijsten. U kunt complexe criteria toewijzen en meerdere regels toevoegen per afspeellijst. Mocht u bijvoorbeeld geen nummers van een bepaalde artiest willen toevoegen, dan kiest u voor Artiest en bevat niet, gevolgd door de naam van de betreffende artiest.

©PXimport

Een slimme afspeellijst maakt u op basis van ingevoerde criteria.

2. Een iMix maken

U kunt uw afspeellijsten delen met anderen of uploaden naar de iTunes Store. Op deze manier stelt u vrienden en bekenden in staat een afspeellijst aan te schaffen. Selecteer de gewenste afspeellijst en ga naar Store / Afspeellijst delen. Het venstermenu geeft u nu de keuze om uw iMix te publiceren of om de afspeellijst te schenken. Als u een iMix hebt gemaakt van geïmporteerde cd-tracks, zal iTunes eerst controleren of alle titels van uw afspeellijst beschikbaar zijn in de iTunes Store. U krijgt eventueel de melding dat u sommige nummers niet cadeau kunt doen.

©PXimport

U kunt een iMix publiceren of weggeven aan iemand.

3. Genius intelligenter maken

Genius is een intelligente assistent om muzieknummers aan te bevelen op basis van uw muzieksmaak. Hoe meer informatie u aan Genius geeft, hoe beter de aanbevelingen zullen zijn. Om Genius te activeren, klikt u op Genius in de linkerkolom en doorloopt u de activeringsprocedure die vervolgens in beeld verschijnt. Nadat u zich hebt aangemeld met uw Apple ID, verzamelt Genius uw gegevens en zoekt het naar aanbevelingen. Genius werkt het beste als uw bibliotheek goed is geordend en u niet afwijkt van de standaard-genreclassificatie van iTunes. Klik op een album en ga naar Bestand / Info tonen. Beantwoord de vraag of u meerdere items tegelijk wilt bewerken met Ja en kijk onder het tabblad Info. Naast Genre kiest u het beste een standaard-iTunes-genre. Een overzicht van alle standaard-genres vindt u op Manufactured Environments. Een andere goede hulp is de mogelijkheid om uw muziek te beoordelen. Goede nummers geeft u bijvoorbeeld vijf sterren door onder Beoordeling het aantal sterren aan te klikken. Genius zal in het vervolg beter begrijpen waar u graag naar luistert.

©PXimport

Genius indexeert uw muziek en levert u aanbevelingen op basis van uw muzieksmaak.

Instellingen

4. Verschillende formaten begrijpen

Mp3-bestanden zijn gecomprimeerde bestanden. Ze nemen niet veel ruimte in op uw harde schijf, maar deze compressie heeft uiteraard gevolgen voor de geluidskwaliteit van een muziekstuk. Mp3 kent verschillende kwaliteitsniveaus, die worden uitgedrukt in 'bitrates'. Hoe hoger de bitrate, hoe beter het bestand klinkt. Automatisch wordt de omvang van een bestand groter als u de bitrate verhoogt. Ook de manier van comprimeren en de kwaliteit van de mp3-compressor heeft invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de muziek. Als u niet wilt dat iTunes uw muziek comprimeert als u een cd importeert, kiest u voor een formaat als aiff of wav. Onder Bewerken / Voorkeuren (op de Mac vind u dit onder het menu iTunes) gaat u naar het tabblad Algemeen en klikt u op Importinstellingen. Kies vervolgens voor AIFF-codering of WAV-codering. Standaard zijn ze ingesteld op cd-kwaliteit, maar u kunt dit wijzigen door onder Instelling voor Aangepast te kiezen. Deze instellingen gelden voortaan ook voor muziek die u naar iTunes sleept vanuit Finder (Mac) of Verkenner (pc). Muziek die u koopt via de iTunes Store is altijd gecomprimeerd, daarbij hebben deze instellingen dus geen effect.

5. Vormgeving aanpassen

Als u van een minimalistische vormgeving houdt, is deze tip iets voor u. Onder Bewerken / Voorkeuren haalt u het vinkje voor Bronpictogrammen tonen (Toon bronsymbolen op de Mac) weg, zodat de monochrome pictogrammen in de linkerkolom verdwijnen. Wilt u geen aankruisvakken voor uw nummers in uw bibliotheek zien, haal dan ook het vinkje voor Selectievakjes bij lijst tonen (op de Mac heet dit dit Toon aankruisvakken bij lijst) weg. Aan de linkerkant vindt u nog drie selectiemenu's om het kleurenschema van uw bibliotheek te veranderen of de lettergrootte aan te passen. Onderdelen in de linkerkolom zijn eveneens weg te halen, door de betreffende items achter Bronnen (Toon op de Mac) uit te schakelen.

©PXimport

De linkerkolom is naar wens aan te passen. In dit voorbeeld zijn de pictogrammen weggehaald.

6. Bekraste cd's importeren

Mocht u veel bekraste cd's hebben en deze willen importeren in iTunes, dan doet u er goed aan om bij Bewerken / Voorkeuren / Algemeen / Importinstellingen het vinkje aan te kruisen voor Foutcorrectie gebruiken bij lezen audio-cd's. Let er wel op dat dit ertoe leidt dat het importeren van cd's in het vervolg een stukje langzamer gaat.

7. Albumcovers aanvullen

Als u een cd importeert komt het vaak voor dat iTunes geen albumcover kan vinden. Gelukkig is het een fluitje van een cent om de juiste albumcover automatisch te zoeken. Ga naar Geavanceerd / albumillustraties ophalen en bevestig deze actie. iTunes gaat uw volledige bibliotheek langs en vult de ontbrekende albumcovers aan.

8. Nummers inkorten

iTunes geeft u de mogelijkheid om nummers naar believen in te korten of intro's en eindes af te snijden. Dit doet u door een nummer te selecteren en op Bestand / Info tonen te klikken. Ga naar Opties en zet een vinkje bij Begintijd en/of Eindtijd, afhankelijk van het deel dat u weg wilt snijden. In de vakken erachter vult u de precieze tijd in en iTunes zal het nummer in het vervolg in de korte versie afspelen. In dit venster kunt u nog meer eigenschappen van het desbetreffende nummer instellen. Zo kunt u het volume van het volledige nummer bijstellen door de schuif onder Volumeaanpassing te bewegen.

©PXimport

U kunt de begin- en eindtijden van een nummer aanpassen.

Ping

9. Ping inschakelen

Ping, de sociale tak van iTunes, is geïntroduceerd in iTunes 10. Met Ping kunt u zich abonneren op informatie van uw favoriete artiesten of zien waar uw vrienden naar luisteren. Ping is standaard niet ingeschakeld. Om het te gebruiken, moet u zich aanmelden. De aanmeldknop is eenvoudig te vinden, aangezien Apple reclame maakt voor de dienst vanuit iTunes. In de rechterkolom klikt u onder het Ping-logo op Lees meer en op de volgende pagina op Zet Ping aan. iTunes vraagt nu naar uw Apple ID, dat is hetzelfde account als wat u gebruikt om aankopen te doen in de iTunes Store. Mocht u nog geen Apple ID hebben, dan klikt u op Maak account aan.

©PXimport

Ping is het sociale netwerk van iTunes.

Op de volgende pagina kunt u uw profiel creëren. Klik op Ga door en kies naast Muziek die ik goed vind uit de drie opties het alternatief dat het beste bij u past. Als u niet teveel informatie over uw muzikale smaak wilt prijsgeven, kiest u het beste voor de optie Laat geen muziek die ik goed vind op mijn profiel zien. Klik nogmaals op Ga door en stel op de volgende pagina uw privacyinstellingen in. Mocht u gevolgd willen kunnen worden, dan is het raadzaam om een vinkje te zetten bij Mijn goedkeuring is vereist om mij te volgen. Als u op Gereed klikt, is Ping ingeschakeld en kunt u artiesten volgen of vrienden toevoegen via een van de aangeboden opties onder Nodig uw vrienden via e-mail uit. U kunt ook vrienden vinden door uw Ping-account aan uw Twitter-account te koppelen. Klik hiervoor op Verbind met Twitter en vul uw Twitter-naam en -wachtwoord in. Als u bent ingelogd met Ping hebben albums in de iTunes Store twee extra knoppen. Met de Like-knop geeft u aan dat u een album goed vindt en met de Deel-knop wordt het album toegevoegd aan uw Ping-profielpagina.

©PXimport

Kies tijdens de aanmeldprocedure van Ping de optie die het beste bij u past.

TuneUp en plug-ins

TuneUp bestaat uit een verzameling plug-ins en tweaks voor iTunes. TuneUp is beschikbaar voor de Mac en de pc. Het biedt een geautomatiseerde oplossing voor onvolledige informatie en missende cd-covers, en geeft u bovendien handige informatie over artiesten en nummers uit uw bibliotheek. Een testversie waarmee u informatie van maximaal vijftig nummers kunt completeren is gratis te downloaden. De betaalde versie kost u 40 dollar voor een jaar of 50 dollar voor onbepaalde tijd. De licentie is daarbij geldig voor één computer. Gratis plug-ins zijn eveneens verkrijgbaar. Voor de Mac begint u op Dougscripts, voor de pc gaat u naar Teridon´s iTunes Scripts. Bedenk wel dat sommige scripts en plug-ins redelijk wat technische kennis van u verlangen en dat de meeste al een paar jaar oud zijn.

©PXimport

TuneUp is een handige bundel waarmee u uw iTunes-bibliotheek kunt optimaliseren.

iTunes Store

10. Video huren

Het filmaanbod is weliswaar nog niet zo groot als in de Amerikaanse iTunes Store, maar vanuit Nederland kunt u sinds kort ook films kopen of huren, mits u uw betaalgegevens hebt toegevoegd aan uw iTunes-account. Klik in de iTunes Store op Films en selecteer een film naar keuze. Om de film te huren, klikt u op Huur film. Nadat u hebt bevestigd dat u de film echt wilt huren, wordt hij meteen gedownload. U hebt vervolgens 30 dagen de tijd om met het kijken van de film te beginnen. Bent u eenmaal begonnen met de film, dan hebt u 48 uur de tijd om de film af te kijken. Na deze tijd verdwijnt de film automatisch uit uw downloadlijst. Let er op dat sommige films ook in HD verkrijgbaar zijn, maar dat deze films duurder zijn dan de normale versies. Niet alle films zijn overigens te huur.

©PXimport

U kunt sinds kort ook films huren via de Nederlandse iTunes Store.

11. Account zonder betaalgegevens

Het is hinderlijk dat iTunes het verplicht stelt om betaalgegevens op te geven als u een Apple ID alleen maar aan wilt maken omdat u bijvoorbeeld Ping wilt activeren. Er is een manier om toch een Apple ID aan te maken zonder betaalgegevens op te geven, maar dit vereist een omweg en het is alleen mogelijk voor gebruikers van een Mac, iPod touch, iPhone of iPad. Ga op uw apparaat naar de App Store en klik op een willekeurige gratis app. Zodra u op Installeer App klikt, zal de App Store u vragen in te loggen of een nieuwe Apple ID aan te maken. Klik op Nieuwe Apple ID en u wordt naar een pagina geleid waar u een nieuwe ID kunt creëren. Kies op de aanmeldpagina voor Ga door, accepteer de voorwaarden, vul uw gegevens in en kies nogmaals Ga door. Onder Kies een betaalwijze ziet u nu de optie Geen. Klik hierop en vul uw rekeningadres in. Klik vervolgens op Apple ID aanmaken. Apple stuurt u een bevestigingsmail. Volg de aanwijzingen in de mail om uw account te activeren, keer terug naar iTunes en log in met uw zojuist aangemaakte Apple ID.

©PXimport

Via een omweg is het ook mogelijk om zonder betaalgegevens een Apple ID te creëren.

12. Aangeschaft item verbergen

Een nieuwe functie in de iTunes Store is de mogelijkheid om te zien wat u er zoal met uw iTunes-account hebt gekocht. Klik onder Store op iTunes Store en vervolgens aan de rechterkant op Aankopen. Hier ziet u al uw aankopen, onderverdeeld in apps en boeken. Wilt u een bepaalde app of een boek verbergen, dan gaat u met uw muis naar het pictogram. Er verschijnt een kruisje in de linkerbovenhoek. Als u hier op klikt, vraagt iTunes of u dit item werkelijk wilt verbergen. Klik op Verberg om dit te bevestigen.

©PXimport

Als u een item uit uw aankooplijst wilt verbergen, gaat u er met de muis overheen en klikt u op het kruisje.

iTunes en iPhone

13. Op afstand bedienen

Om iTunes op afstand te kunnen bedienen, hebt u genoeg aan een iPod touch, iPhone of iPad. Ga naar de App Store op uw mobiele apparaat en zoek naar de app Remote. Na installatie klikt u op het icoon van de app en wordt u verwelkomd door een menu. Klik op Voeg iTunes-bibliotheek toe. Op uw beeldscherm verschijnt nu een code die u in iTunes moet invoeren. Ga naar iTunes op uw computer en selecteer het mobiele apparaat onder Apparaten. Type de toegangscode in en u kunt iTunes van afstand besturen. Let er wel op dat uw apparaat alleen zichtbaar zal zijn in iTunes als beide apparaten met hetzelfde draadloze netwerk zijn verbonden en de Remote-app is ingeschakeld.

©PXimport

Met de Remote-app op de iPhone hebt u een afstandsbediening voor iTunes in handen!

14. Aantal items bepalen

Zodra u uw iPod touch, iPhone of iPad aansluit op iTunes, ziet u hoeveel ruimte muziek, films, apps en andere toepassingen innemen op uw mobiele apparaat. De gekleurde balk onderin iTunes geeft precies aan welk type media hoeveel gigabyte in beslag neemt. Standaard is echter niet te zien hoeveel items er per mediasoort op uw mobiele apparaat aanwezig zijn. Om dit te bekijken, houdt u de Alt-toets ingedrukt terwijl u met uw muis op één van de items onder de balk klikt. Klik nogmaals in combinatie met de Alt-toets en iTunes vertelt u hoeveel tijd het kost om de geïnstalleerde muziek of video's te beluisteren of bekijken.

©PXimport

Door de Alt-toets ingedrukt te houden, ziet u hoeveel items er per mediatype op uw mobiele apparaat aanwezig zijn.

15. Gratis ringtones maken

Ringtones voor uw iPhone kunt u direct vanuit de iTunes-app op uw telefoon kopen, maar met een prijs van 99 eurocent zijn die niet heel goedkoop. Een alternatief is om zelf een ringtone te maken van een muziekstuk in uw iTunes-bibliotheek. Zorg ervoor dat u bij Bewerken / Voorkeuren / Algemeen / Importinstellingen de AAC-encoder hebt geselecteerd en klik op OK. Ga naar een nummer in uw iTunes-bibliotheek en klik op Bestand / Info tonen om het nummer in te korten. Hoe u dat kunt doen, leest u in tip 8 van dit artikel. Een ringtone mag maximaal veertig seconden duren. Als u tevreden bent met het resultaat, selecteert u het nummer en klikt u op de rechtermuisknop. Kies AAC-versie aanmaken. iTunes converteert het bestand en het nieuwe bestand is direct boven of onder het oude bestand te vinden. Selecteer het en kies in het rechtermuisknopmenu voor Toon in Finder (Mac) of In Windows Verkenner tonen (pc).

Verander de extensie .m4a in .m4r en kopieer of verplaats het bestand naar een andere locatie, bijvoorbeeld op uw bureaublad. Terug in iTunes verwijdert u het geconverteerde bestand (in het pop-upvenster kiest u op de pc voor verwijderen, op de Mac voor Naar prullenmand). Sleep nu het hernoemde .m4r-bestand van uw bureaublad naar uw iTunes-bibliotheek. Als u in de linkerkolom op Tonen klikt, zult u het bestand hier terugvinden. Mocht Tonen niet in de linkerkolom staan, vink dan eerst Tonen aan, onder Bestand / Voorkeuren / Algemeen (zie tip 5). Klik op uw iPhone in iTunes en zet een vinkje voor Tonen synchroniseren onder het tabblad Tonen. Klik vervolgens op Toepassen of Synchroniseren. In uw iPhone vindt u uw gecreëerde ringtone terug onder Instellingen / Geluiden.

©PXimport

Verander de extensie van .m4a in .m4r om van uw geluidsbestand een ringtone te maken.

Bibliotheken

16. Meerdere bibliotheken beheren

Het kan handig zijn om meerdere iTunes-bibliotheken te beheren, bijvoorbeeld als u uw computer deelt met meerdere personen of als u een enorme muziekcollectie wilt opsplitsen in kleinere bibliotheken. Met iTunes is dit heel eenvoudig. Op de Mac houdt u de Alt-toets ingedrukt terwijl u iTunes opent, op de pc doet u dit met de Shift-toets. Er wordt vervolgens een venstermenu geopend en aan u gevraagd of u een bestaande bibliotheek wilt openen of een nieuwe bibliotheek wilt aanmaken. Klik op Bibliotheek aanmaken en kies in het volgende venster een locatie en een naam voor deze nieuwe bibliotheek. Sla de wijziging op door op Bewaren te klikken. De volgende keer dat u iTunes opstart met de Alt-toets (Mac) of Shift-toets (pc) ingedrukt, kunt u uw nieuwe bibliotheek selecteren door in iTunes naar de opgegeven locatie te wijzen.

©PXimport

U kunt via iTunes eenvoudig meerdere bibliotheken beheren.

17. Andere bibliotheeklocatie

Standaard maakt iTunes uw bibliotheek aan in uw thuismap, maar gelukkig kunt u de locatie van de bibliotheek eenvoudig wijzigen. Ga naar Bewerken / Voorkeuren / Geavanceerd en klik onder Locatie map iTunes Media op Wijzigen. Kies een nieuwe locatie en klik op Open om een bestaande locatie te gebruiken of op Nieuwe map om een nieuwe map voor uw bibliotheek te creëren. Hier kunt u ook een map op een externe harde schijf aangeven. Ook de twee opties eronder zijn handig. Zet een vinkje bij Map iTunes Media bijwerken om ervoor te zorgen dat artiesten en nummers logisch worden geordend in mappen op uw harde schijf. Om nieuw toegevoegde nummers altijd naar uw opgegeven locatie te kopiëren, is het noodzakelijk om het vinkje voor Bestanden naar iTunes Media kopiëren bij toevoegen aan bibliotheek te laten staan.

18. Bibliotheek overal raadplegen

Als u geen mobiel apparaat van Apple hebt, kunt u altijd nog uw iTunes-bibliotheek op afstand gratis raadplegen met ZumoCast. Dit programma is beschikbaar voor Windows en Mac OS X en kan worden gedownload vanaf ZumoCast.com. Na installatie wordt u door een setup-procedure geleid. Kies voor ZumoCast is nieuw voor mij en klik op Volgende. Vul vervolgens uw accountnaam in, bedenk een wachtwoord en accepteer de voorwaarden. Klik op Volgende en kies in het volgende venster de locatie van uw iTunes-bibliotheek. Staat de locatie er niet bij, klik dan op Add folder. Het is overigens handig om aanwezige mappen, zoals Bureaublad en Documenten, te verwijderen door ze te selecteren en op Remove Folder te klikken. Klik nu op Next. Vanaf dit venster is ZumoCast weer Nederlandstalig. U kunt nu vanuit uw browser uw iTunes-bibliotheek beluisteren. Ga naar ZumoCast.com en log in met uw accountnaam en wachtwoord, door op Sign In te klikken.

©PXimport

ZumoCast is een handig programma om uw iTunes-bibliotheek op afstand te kunnen raadplegen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine