ID.nl logo
Project Morpheus: Dit is gamen met de VR-bril voor PlayStation
© PXimport
Huis

Project Morpheus: Dit is gamen met de VR-bril voor PlayStation

Het is de nieuwste hype binnen de game-industrie: virtual reality. Met een gigantische bril op je snufferd beland je letterlijk in de game en dankzij beweginssensoren kun je bovendien om je heen kijken, waardoor je het gevoel hebt alsof je zelf in de spelwereld staat. Ook PlayStation krijgt zijn eigen VR-bril: Project Morpheus. Op de E3 mochten wij dit apparaat uittesten.

EVE: Valkyrie

CCP Games, bekend van Eve Online en Dust 514, blijft doen waar het het beste in is: games maken die zich afspelen in de ruimte. Ook EVE: Valkyrie neemt ons dus mee naar het sterrenstelsel en plaatst je in de schoenen van een piloot. Je krijgt de controle over een high-tech ruimteschip en moet daarmee proberen om zoveel mogelijk vijanden uit te schakelen. De besturing is simpel: met de rechtertrigger vuur je jouw machinegeweer af, de linkertrigger gebruik je om automatische raketten te lanceren. Laat je hier echter niet door bedriegen, want EVE: Valkyrie is duidelijk een game die makkelijk op te pikken, maar lastig te masteren is.

The Playroom VR

Gelijktijdig met de PlayStation 4 verscheen de PlayStation Camera en om deze gadget te promoten kwam Sony met The Playroom, een grappige verzameling minigames die vooral gericht was op families en dronken vriendengroepen. Nu herhaalt het bedrijf dit trucje voor Project Morpheus met The Playroom VR en dat is absoluut geen straf, want deze minigame-verzameling is hilarisch.

In de minigame die wij speelden kruipt de speler met de VR-bril in de huid van een gigantisch, cartoonesk monster. Vervolgens moeten maximaal vier anderen, die kijken naar het tv-scherm en de DualShock 4-controller gebruiken, dit monster bekogelen met allerhande objecten die op de spelwereld vallen. De Morpheus-speler kan deze vervolgens ontwijken door met zijn hoofd te bewegen en dat zorgt voor situaties die even belachelijk als hilarisch zijn. Eens je je over de schaamte heenzet, heb je met The Playroom VR een fantastische verzameling minigames die leuk is voor de hele familie.

Kitchen

Kitchen geen volledige game die straks tegen betaling te downloaden is. Het gaat hier namelijk om een zogenaamde tech demo, een kort spelletje dat speciaal gecreëerd is om de potentie van Project Morpheus te tonen. Dat de demo in vijf minuten al wist te overtuigen, zegt wel genoeg.

In Kitchen ben je vastgebonden aan een stoel en zit je in een vochtige, donkere kelder. Voor je ligt een man op de grond. Net wanneer je je afvraagt of hij dood is, zie je hem langzaam opstaan. Vervolgens start zijn poging om jou te bevrijden, maar deze wordt al snel ruw verstoord wanneer een angstaanjagende, bebloede vrouw achter hem opdoemt. Wat volgt is een aaneenschakeling van mesgevechten, afgehakte hoofden en flink wat jumpscares, die tonen hoeveel virtual reality kan bijdragen aan het horrorgenre. De ontwikkelaar heeft al beloofd dat het bij de release van Project Morpheus met een soortgelijke, volledige horrorgame op de proppen komt, dus wij hopen dat de Morpheus straks geleverd gaat worden met een set schone HEMA-onderbroeken.

Bovenstaande E3-games zijn slechts een greep uit de spellen die straks verschijnen voor Project Morpheus. Houd GamersNET de komende maanden goed in de gaten voor onthullingen van nog meer VR-games!

▼ Volgende artikel
Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is

Houd je van lekker eten dat ook nog eens gezond is? Dan is grillen dé kooktechniek voor jou. Het zorgt voor minder vet en juist meer smaak – precies wat iedereen wil! En daarvoor hoef je echt niet altijd een barbecue aan te steken. Met een tafelgrill maak je binnen in een handomdraai de lekkerste gegrilde gerechten, het hele jaar door.

In dit artikel lees je:

  • Waarom grillen zorgt voor gezond en lekker eten
  • Welke soort grill het best is voor indoor gebruik
  • Wat je met een tafelgrill allemaal kunt klaarmaken

Op de gezonde toer? Lees dan zeker ook De beste gezonde recepten voor je airfryer

Grillen: lekker, gezond en veelzijdig

Lekker en gezond eten staat bij veel mensen hoog op de verlanglijst. Grillen is een geweldige manier om allerlei gerechten en ingrediënten perfect gaar en krokant te bereiden. Het fijne is dat je weinig tot geen vet nodig hebt. Vlees wordt bijvoorbeeld heerlijk mals en het bakt lekker mager uit op een tafelgrill – ideaal voor een gezonde maaltijd met veel smaak.

Nog geen tafelgrill in huis?

Op Kieskeurig.nl vind je de mooiste modellen voor de beste prijs!

Grillen is niet alleen iets voor de barbecue in de tuin; ook binnenshuis zijn er genoeg manieren om als grillmaster aan de slag te gaan. In dit artikel richten we ons op het meest veelzijdige apparaat voor in de keuken: de tafelgrill, ook wel contactgrill genoemd.

©Viktoriia M

Zo handig is een tafelgrill

Een tafelgrill is een apparaat met een dubbele grillplaat dat je kunt open- en dichtklappen. De platen hebben vaak een geribbeld oppervlak, waardoor vet en vleessappen gemakkelijk weg kunnen lopen. Soms kun je de platen verwisselen – handig wanneer je er bijvoorbeeld niet alleen vlees of groente op wilt grillen, maar ook wafels of tosti's. Daarnaast hebben de meeste tafelgrills een instelbare temperatuurknop, waarmee je precies de juiste warmte kiest.

Geavanceerde modellen zijn uitgerust met diverse programma's en kunnen zelf via een geluidssignaal aangeven dat het gerecht klaar is. Het grootste voordeel van een tafelgrill is dat het eten van beide kanten tegelijk wordt verwarmd. Dit zorgt ervoor dat je maaltijden sneller gaar en klaar zijn dan bij gebruik van een barbecue of pan.

Tafelgrill kopen? Hierop moet je letten

Zoek je een nieuwe grill? Kijk dan niet alleen naar het vermogen. Meer watt betekent meer kracht, hogere temperaturen en sneller koken – dus je eten is sneller klaar en je krijgt mooie grillstrepen. Maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. Kun je de platen bijvoorbeeld verwisselen, of op zijn minst uit de grill halen om ze makkelijk schoon te maken? Dat maakt het gebruik een stuk praktischer. En zo ja, mogen ze dan in de vaatwasser of alleen op de hand worden afgewassen?

Lekker makkelijk: kies een contactgrill

waarvan de platen in de vaatwasser kunnen

Het is extra handig als de grill een opvangbakje heeft voor vet en vleessappen, zodat deze niet op je tafel of aanrecht terechtkomen. Instelbare warmte is bijna een must, omdat je bijvoorbeeld vis op een lagere temperatuur grillt dan steak. Een lang snoer is ook een praktisch, zodat je niet per se vlak bij een stopcontact hoeft te grillen. Tot slot kijk je naar je eigen behoeften: heb je al een tosti-ijzer, dan is een tosti-plaat voor je tafelgrill misschien niet nodig, Of juist wel, en dan doe je je tosti-apparaat weg.

Lees ook: Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

©Sławomir Fajer

Wat kun je bereiden met een tafelgrill?

Een tafelgrill is ideaal voor veel meer dan alleen de perfecte tosti. Vrijwel elk stuk vlees dat je op de barbecue zou leggen, kun je ook op een tafelgrill bereiden. Denk aan biefstuk, varkenshaas, saté, kip en zelfs visfilet. Sudderlapjes zijn wat minder geschikt, maar snel te garen vlees blijft sappig en smaakvol op de grill.

Ook groenten doen het geweldig op een tafelgrill. Gemarineerde plakjes courgette en aubergine zijn een aanrader, net als (vega)burgers. Zelfs bacon bak je moeiteloos krokant tussen de hete platen. Kortom, met een tafelgrill kun je eenvoudig dagelijks gezond en smaakvol koken, zonder dat je het fornuis nodig hebt!

▼ Volgende artikel
Is het nog ver? Zo bereken je de afstand in Google Maps
© Vadym
Huis

Is het nog ver? Zo bereken je de afstand in Google Maps

Wanneer je een locatie in Google Maps zoekt, wil je meestal ook weten hoe ver het van je huidige locatie af ligt. Ook kun je de afstand van een wandeling, een fietstocht of een zoektocht met tussenliggende punten/stopplaatsen berekenen.

In dit artikel laten we zien op welke wijzen je in Google Maps een afstand tussen het ene en andere punt kunt berekenen:

  • Voer een Van- en Naar-adres in
  • Gebruik de functie Afstand meten, zowel in de mobiele versie als desktopversie

Ook handig om te weten: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Route bepalen

Iedere keer wanneer je met de pc een locatie in Google Maps bekijkt en je op Route klikt, zie je de afstand tot dat punt. In de mobiele versie zoek je de bestemming met behulp van de zoekbalk bovenaan. Daarna tik je op het resultaat en gebruik je de knop Route om het traject te bekijken. Onderaan het scherm zie je standaard de geschatte tijd om er met de auto te komen en daarnaast staat tussen haakjes de afstand tussen jouw locatie en de bestemming. Wanneer je een andere route-optie selecteert, kun je de afstanden vergelijken. Ook kun je voor een ander vervoersmiddel kiezen.

Met de fiets leggen we die 13 km af in 42 minuten.

Trotse bezitter van een e-bike?

In dit boek vind je de mooiste fietstochten!

Stap 2: Mobiel afstand meten

Een andere manier om de afstand te bepalen, is met de functie Afstand meten. Dit is vooral handig als je de afstand wilt weten naar een punt dat niet expliciet op de kaart staat of wanneer je de afstand tussen meerdere punten wilt berekenen. Op je smartphone zet je je vinger op de kaart bij het vertrekpunt en houd je dit punt ingedrukt totdat er een rode pin verschijnt. Wanneer Google Maps informatie heeft over dat adres, wordt dat onderaan weergegeven. Selecteer nu de optie Afstand meten. Hierdoor verschijnt er een zwarte cirkel. Wanneer je over het scherm veegt, kun je de kaart verschuiven en zie je een blauwe stippellijn verschijnen. De afstand verschijnt linksonder op het display. Met het plusteken rechtsonder kun je een volgend punt toevoegen. Je kunt zodoende een heel traject vastleggen, en onderaan verschijnt de totale afstand.

Hier meten we een traject tussen zes punten.

Stap 3: Op de desktop

Het meten van de afstand verloopt nog eenvoudiger met de webversie van Google Maps op je desktop-pc. Om het eerste punt te markeren, klik je met de rechtermuisknop op het beginpunt en kies je de optie Afstand meten. Weer wordt de afstand gemarkeerd met een witte cirkel met zwarte rand. Je kunt nu met de linkermuisknop net zo veel punten toevoegen als je wilt. De totale afstand staat onderaan.

In de webversie is het opmeten van de afstand nog eenvoudiger.

Watch on YouTube