Verdwijnt de traditionele SIM-kaart?

© CIDimport

Verdwijnt de traditionele SIM-kaart?

Geplaatst: 14 september 2016 - 06:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:08

Redactie ID.nl

Na het afsluiten van een abonnement kijk je waarschijnlijk nooit meer om naar je simkaart. Hoewel het goudkleurige stukje plastic erg belangrijk is voor onze bereikbaarheid, wordt er toch hard aan de weg getimmerd om met een alternatief op de proppen te komen. Welke dat zijn? We kijken in dit artikel naar 3 alternatieven voor de traditionele sim-kaart.

Verdwijnt de traditionele SIM-kaart?-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.
 

1: NFC-SIM

Near Field Communication (NFC) maakt het mogelijk om twee apparaten kortstondig en veilig met elkaar te verbinden. Enige voorwaarde is dat beide zijn voorzien van een speciale chip en de twee maximaal 10cm van elkaar zijn verwijderd. We zien hetzelfde principe bij de OV-chipkaart of draadloos betalen. Steeds meer bedrijven en winkels zien hier het nut van in. Zijn we dan eindelijk verlost van die ontelbare hoeveelheid pasjes in onze portemonnee en overvolle hoesjes?

Wanneer we NFC vertalen naar onze smartphone ontstaat er een compleet nieuw product: een NFC-SIM. Bijna alle providers beschouwen deze variant als de nieuwe standaard. Handig, want NFC zit niet standaard in alle toestellen verwerkt. Daarnaast wordt door deze toevoeging het gebruik van NFC-tags mogelijk. Door het scannen van deze tags worden bepaalde acties in werking gezet op je smartphone, welke je zelf kunt instellen. Handig in huis, in de auto of de binnenzijde van een OnePlus 3-hoesje.

 

2: E-sim
 

Een digitale simkaart zit geïntegreerd in het toestel

Relatief nieuw is de E-SIM, of “Embedded SIM”. Zoals de naam doet vermoeden is dit type SIM volledig geïntegreerd in een toestel. De Samsung Gear S2 is koploper voor deze toepassing en een goed voorbeeld van Remote Provisioning. Deze techniek maakt het mogelijk om op afstand de SIM te wijzigen. Ook stelt dit consumenten in staat hun apparatuur op een veilige manier te verbinden met het mobiele netwerk. Apple SIM is een goed voorbeeld: hiermee schaf je in het buitenland zeer gemakkelijk een aparte databundel aan. Bijvoorbeeld voor een uur, een dag of een week, zonder tussenkomst van losse kaartjes of een bezoekje aan de lokale Telecom-winkel.

Een E-SIM kent een hoop voordelen:

  • Het formaat is aanzienlijk kleiner dan traditionele SIM-kaarten. Dit maakt toepassingen mogelijk in tablets, sportbanden, smartwatches en zelfs (VR-)brillen.

  • Je verdeeld gemakkelijk één abonnement over meerdere apparaten, waardoor ze onderling draadloos kunnen verbinden.

  • Er is geen fysieke kaart meer nodig om over te stappen en je wordt razendsnel verbonden met je (nieuwe) provider.

  • SIM-kaarten worden her-programmeerbaar en er ontstaat geen verwarring meer over het formaat SIM. (Lees: geen gedoe met onbetrouwbare SIM-adapters.)

  • Minder kans op storingen of problemen met bereik.


We worden steeds afhankelijker van technologie. Zowel voor NFC als E-SIM geldt: schade aan je gadget betekent geen toegang tot je gegevens. Belangrijk is dus om je tablet, smartwatch of telefoon preventief te beschermen met een sterk iPhone 7-hoesje.

3: Machine-to-machine communicatie (M2M)

Het klinkt als een term uit een slechte Sci-Fi film, maar het is dichterbij dan we denken: bijvoorbeeld in onze slimme meter in de woonkamer. Ook M2M maakt gebruik van Remote Provisioning. In tegenstelling tot gebruik van een traditionele SIM-kaart, waarbij data op locatie moet worden aangepast, bespaart dit op grote schaal veel tijd, geld en energie. Bijvoorbeeld in de logistiek en industrie. Enkele bekende toepassingen zijn:

  • Beveiligingsapparatuur, voor het doorsturen van informatie.

  • Boardcomputers in de auto, ter registratie, navigeren of het traceren van een locatie.

  • Domotica, zoals het bedienen van verwarming of verlichting.

  • Flitspalen.

  • Verkeerslichten.

SIM 2.0 timmert behoorlijk aan de weg. Het kan nog wel even duren voordat het globaal inzetbaar is en het systeem is gestandaardiseerd. Tot die tijd blijven we gewoon bij Dual-SIM, of de mogelijkheid om 2 SIM-kaarten te voorzien van hetzelfde mobiele nummer. Ideaal voor het gebruik in een tablet of in de vaste carkit van je auto!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten