© CIDimport

Review: Nexxt PC Stick

Geplaatst: 1 november 2015 - 10:12

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:23

Redactie ID.nl

Eind april kwam de Intel Compute Stick op de markt: een computer die niet veel groter is dan een flinke geheugenstick. Intel is niet de enige die wel brood ziet in deze mini-pc'tjes. Nieuwkomer Nexxt stuurde ons de Nexxt PC Stick en we zijn er best over te spreken, al hebben we ook wat kanttekeningen.

Absolute essentie

Stick-pc’s, zoals we deze klasse maar zullen noemen, brengen de computer terug tot zijn absolute essentie: een (heel) klein kastje met daarin een processor, geheugen, opslag en draadloos netwerk, een video-uitgang en één of twee usb-aansluitingen voor de besturing. De video-uitgang is een hdmi-plug, die u rechtstreeks in een beeldscherm of televisie kunt steken. Nexxt levert een adapter mee om een hdmi-kabel te gebruiken, en een voedingsadapter met micro-usb-aansluiting. Hebt u een televisie met meerdere usb-poorten, dan kunt u het pc’tje ook voeden middels een (niet meegeleverde) dubbele usb-kabel.

Windows 10

De Nexxt stick is de eerste stick-pc met Windows 10. Een knap wapenfeit, ook al zijn er nog niet heel veel concurrenten. Dankzij het eMMC solid state geheugen start hij behoorlijk vlot op en omdat er 32 GB ingebouwd is, is er zowaar nog wat ruimte vrij naast de Windows-installatie. Een micro-sd-sleufje maakt uitbreiding van de opslag mogelijk. Op onze acht jaar oude televisie werd het beeld helaas niet beeldvullend getoond, maar iets te groot. Deze overscan is niet aanwezig als de televisie beschikt over een ‘pc/dvi’-aansluiting, maar omdat het stuurprogramma van de videokaart van de stick zelf geen mogelijkheid biedt hier wat aan te doen, is het toch iets om rekening mee te houden.

Praktijk

Het gebruik is zoals we mogen verwachten van een Windows 10-pc met een niet heel krachtige processor: overwegend soepel, tot we een wat meer veeleisende toepassing willen starten. Dan duurt alles wat langer. Videobestanden afspelen werkt prima en hoewel Windows 10 niet per se de beste basis is voor een home theater-pc, is deze stick van Nexxt daar goed voor te gebruiken. Alleen voor ultra-hd en H.265-bestanden is hij niet snel genoeg.

Hardware-nukken

Omdat Nexxt de eigen pc-stick geheel passief heeft weten te koelen, is het apparaatje volstrekt geruisloos. Wat ons betreft een groot pluspunt. De sticks die wél een koelertje hebben, maken ook geen lawaai, maar onze ervaring is dat zeker kleine ventilators dat op den duur toch gaan doen. Wel heeft het apparaat wat andere nukken.

Voor de bediening hebt u bij voorkeur een draadloos toetsenbord en muis nodig, of een combinatie daarvan. Dat is niet meegeleverd; u moet dus rekenen op een extra uitgave van enige tientjes.

De vraag is vervolgens hoe u die bediening aansluit. Er is één grote usb-a-poort voorhanden, plus een kleine micro-usb-b-poort, die echter ook als ‘host’ kan dienen. U kunt dus twee apparaten aansluiten, maar voor een van de twee usb-poorten hebt u waarschijnlijk een adapter nodig, die ook niet is meegeleverd. In de praktijk is een usb-hub geen slecht idee, zeker als u bijvoorbeeld weleens een geheugenstick of externe harde schijf wilt aansluiten. Dat betekent nog een extra investering.

Daarmee bent u er vermoedelijk nog niet, want de ingebouwde draadloze netwerkverbinding werkte in onze test niet erg goed. De externe antenne zorgt wel voor een betere ontvangst dan het ingebouwde exemplaar van de Intel-stick, maar de combinatie met een bluetooth-toetsenbord was in de praktijk zeer wisselvallig. Regelmatig verdween de verbinding en moesten we het draadloze toetsenbord opnieuw uit- en inschakelen. Een aparte externe wifi-ontvanger biedt vermoedelijk soelaas, maar is uiteraard niet gratis.

Toch duurder

Aanvankelijk lijkt een stick-pc een heel gunstig geprijsd alternatief voor een volwaardige pc. Ook de Nexxt-stick is niet duur te noemen. Maar door het beperkte aantal aansluitingen en de matige draadloze adapter moet u eigenlijk nog in aardig wat randapparatuur investeren om het product echt prettig in het gebruik te maken. Dan is een mini-pc’tje met meer aansluitingen en eenvoudiger uitbreidingsmogelijkheden al snel een interessanter alternatief. Deze versie van Nexxt is wel de fraaiste die we tot dusver hebben gezien, maar het blijft een echt eerste-generatie-product.

Conclusie

Een mooie stille stick, maar wel met de nodige ruwe kantjes.

Pluspunten:

Werkt vlot en stil, met Windows 10 helemaal bij de tijd, twee usb-poorten.

Minpunten:

Voor een usb-poort is een adapter nodig die niet is meegeleverd, draadloze verbindingen zijn op hun best matig.

Adviesprijs: € 159,–

Voor meer informatie: www.nexxtpc.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten