Review: Microsoft Universal opvouwbaar toetsenbord
Dit stukje is getikt op een toetsenbordje van 29,5 bij 12,5 centimeter. Dat is op zich al niet veel maar het bordje kan ook nog eens worden opgevouwen. En dan halveert de lengte. En omdat het nog geen 12 millimeter dik is, is het al met al heel ‘transportabel’.
Natuurlijk is het niet ontworpen om er een levenswerk op te tikken, maar voor bijvoorbeeld een artikeltje als dit of een Facebook-post, webchat via Whatsapp en dergelijke is het prima geschikt. Het toetsenbord is volledig afgestemd op mobiel gebruik. Zo kan het moeiteloos schakelen tussen smartphone en tablet. Voorts is het geschikt voor zowel Windows als Android en iOS.
Tot slot: er is een oplaadbare accu aan boord die het drie maanden moet volhouden. Is er ook een minpunt? Ja, de prijs. Het technische hoogstandje moet op 10 cent na 100 euro kosten. Mogen wij dat pittig vinden? Ja, dat mogen wij!
Conclusie
Een heel handig toetsenbord voor onderweg, maar dan wel voor degenen met een gevulde portemonnee.
Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.
Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen.
💻 Accessoires voor meer mobiliteit
💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden
💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties
Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.
Een powerbank met zonnepaneel
Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.
Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.
Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.
Een usb-naar-internet adapter
Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.
Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.
Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.
Een externe harde schijf
Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.
Een docking station
Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.
Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.
Review Samsung Galaxy S25 Plus – De sterkste kandidaat
Tussen de Samsung Galaxy S25 Plus en de reguliere variant zit een kleinere prijssprong dan tussen de Plus en de S25 Ultra. Alle drie de modellen lijken dit jaar flink op elkaar, maar als we een winnaar moeten aanwijzen, dan komt de Plus als sterkste kandidaat naar voren.
8,5
Uitstekend
Conclusie
De AI-functies van de Samsung Galaxy S25 Plus zijn geen doorslaggevende reden om meteen te upgraden. Het toestel verschilt nauwelijks van de S24 Plus – zodra dat model ook de Galaxy AI-functies krijgt, is het feitelijk hetzelfde toestel. De krachtigere processor is het enige opvallende verschil. Heb je een S24 Plus, dan is overstappen niet nodig. Zelfs wanneer je een S23 Plus hebt, waar nog twee jaar updates voor uitkomen, is upgraden geen must. Wil je wel per se een S25 en twijfel je tussen het reguliere model en de Plus? Speelt geld geen grote rol, dan is de Plus-versie de betere keuze (zeker als je de Ultra te duur of te weinig vernieuwend vindt).
Plus- en minpunten
Het scherpste scherm
Noemenswaardigere verbeteringen (t.o.v. S25)
Goede prestaties
Bekend camerasysteem
Prima accuduur
Software en softwaresupport
Saai ontwerp
Weinig verschil met voorganger
AI stelt nog niet veel voor
Voor de Samsung Galaxy S25 Plus betaal je minimaal 1149 euro, terwijl de reguliere variant minimaal 959 euro kost. De Ultra heeft een prijskaartje met een ondergrens van 1449 euro. En dat terwijl de Plus een aantal fijne kenmerken overneemt van de Ultra en eventuele extra (of voor jou overbodige) dingen achterwege laat. De genoemde bedragen zijn overigens de adviesprijzen; ze zullen ongetwijfeld nog in prijs zakken. Goed om te weten: we hanteren in onze reviews altijd die adviesprijzen, zodat we een mooie nullijn hebben waarop we smartphones kunnen beoordelen.
Laten we er niet moeilijk over doen: 1149 euro voor een smartphone (met Android of een ander systeem) is een hoop geld. Maar als je de gewone S25 op het oog hebt en je kunt nog wat langer doorsparen, of je vind nog wat briefjes van 50 tussen de bankkussens, dan kun je naar onze mening beter voor de Galaxy S25 Plus gaan. Tussen de S25 en S25 Plus kom je namelijk noemenswaardigere verschillen tegen dan tussen de Plus en de Ultra. Ja, de Ultra heeft het beste camerasysteem en een S Pen – maar als je zonder kunt, dan kun je al gauw 300 euro besparen.
Dat begint al bij het ontwerp. De Samsung Galaxy S25 Plus is wat handzamer, minder dik en minder zwaar. Het amoled-display van 6,7 inch is nog steeds groot, maar biedt ook genoeg ruimte voor het nemen van foto's of het bekijken van allerlei content. Belangrijker is misschien nog wel dat de Plus veel fijner in de hand ligt dan de Ultra, en dat je met je vingers haast niet tegen de cameralenzen aankomt. Je hoeft het toestel bovendien niet te verplaatsen om bij de power- en volumeknoppen te komen – wat bij de S25 wel het geval is.
Hoewel het verleidelijk is om de Ultra erbij te halen, is een vergelijking tussen de gewone S25 en de Plus zinvoller, juist vanwege het kleinere prijsverschil. De Plus heeft een groter scherm, een krachtigere accu en een snellere oplaadstandaard. Daarnaast is de resolutie even hoog als die van de Ultra, maar doordat het scherm iets kleiner is (0,2 inch), levert dat technisch gezien het scherpste beeld op. Tot slot krijg je standaard 256 GB opslag, terwijl de S25 het met een bescheiden 128 GB moet doen.
Verder hoef je je over een aantal belangrijke specificaties geen zorgen te maken. Alle drie de S25-modellen draaien op de Snapdragon 8 Elite-chipset van Qualcomm, de snelste en krachtigste processor voor smartphones en tablets van dit moment. Geen enkele app of game zal daar moeite mee hebben. Wel kan het toestel in de standaardmodus behoorlijk warm worden, soms zo erg dat het oncomfortabel aanvoelt. Zet je de prestatiemodus aan, dan wordt dat beter onder controle gehouden.
Alle modellen hebben 12 GB werkgeheugen en delen dezelfde zakelijke uitstraling. Strak? Zeker. Maar na een paar jaar hetzelfde ontwerp voelt het vooral voorspelbaar aan. Dit illustreert hoe weinig rek er nog in smartphoneontwerpen zit. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen: fijn dat er geen onnodige opsmuk is, maar echt spannend is het ook niet.
Op andere plekken levert Samsung de typische Galaxy-ervaring af, dus daar kunnen we in een rap tempo doorheen. De camera's presteren goed en maken heldere en kleurrijke foto's. Zoals altijd zijn die duidelijk bedoeld voor de socials. Kleuren ogen soms meer verzadigd dan nodig, maar over het algemeen kun je overal prettig naar kijken. Er is bijna geen situatie die het toestel op dit gebied niet aankan: of dat nu avond- of macrofotografie is, op de Samsung Galaxy S25 Plus kun je bouwen. Uiteraard is er ook een professionele modus waarmee je uitgebreide controle hebt over fotografie-instellingen zoals ISO-waarde, sluitertijd, witbalans en scherpstelling – en waarmee je meer invloed uitoefent op de kwaliteit.
Swipe voor foto's gemaakt met de Galaxy S25 Plus
Batterijduur en updates
De batterijduur is superbetrouwbaar. Je redt met gemak een dag en als je het rustiger aandoet misschien ook wel anderhalve dag. De software is daarnaast even overzichtelijk en schoon als altijd. Het menu heeft een duidelijke indeling, de AI-opties (waar we het hieronder nog even over gaan hebben) worden uitgelegd en het snelmenu kun je nu helemaal zelf instellen. Tot slot is het updatebeleid met zeven jaar aan upgrades erg fijn. Op de saaiheid van het ontwerp na is er eigenlijk maar weinig wat de Samsung Galaxy S25 Plus in onze ogen niet goed doet.
Kunstmatige intelligentie
Net als bij de twee andere S25-uitvoeringen staat kunstmatige intelligentie centraal in de ervaring. Sterker nog: dat is waar het allemaal om te doen is en waar je in feite de nieuwe dingen aantreft. Nu moeten we erbij vermelden dat de AI-opties ook naar andere Galaxy's komen. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar het meest recente bericht daarover is april 2025. Vanaf dat moment zitten er geen noemenswaardige verschillen meer tussen de S24 Plus en S25 Plus, omdat je met beide smartphones in feite precies hetzelfde voor elkaar krijgt.
We hebben het in onze Galaxy S25 Ultra-recensie uitgebreid gehad over de AI-opties. De Samsung Galaxy S25 Plus biedt precies hetzelfde aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk via Google Gemini meerdere apps tegelijkertijd aan te sturen. Zo kun je zoeken naar een restaurant op Google Maps en via de Berichten-app je vrienden op de hoogte brengen van het adres – met één stemcommando. Dit soort opties werkt helaas alleen met de Samsung- en Google-apps.
Daarnaast zijn er de opties Circle to Search en AI Select, waarmee je snel dingen kunt opzoeken en bijvoorbeeld gif'jes kunt maken. En met Now Bar en Now Brief krijg je snel een overzicht van de dag (in de ochtend, middag en avond) en krijg je toegang tot allerlei handige functies op het vergrendelde scherm. Tot slot zijn er nog opties als Schrijfhulp beschikbaar, waarmee je mails en andere teksten kunt opstellen. Je hebt wel overal een Samsung-account voor nodig, dus dat kan nog een drempel zijn. Maar wanneer je overstapt van een oudere Samsung-telefoon, heb je zo'n account misschien al aangemaakt.
Over het algemeen hebben we twee ideeën bij de AI-opties. Enerzijds kunnen ze nuttig zijn en bepaalde taken vereenvoudigen. Anderzijds voelt het soms alsof er oplossingen worden bedacht voor problemen die er niet echt zijn. Ja, sommige dingen gaan sneller, maar daar blijft het bij. Het is in elk geval fijn dat Samsung de eigen spraakassistent Bixby (die spraakopdrachten vaak niet herkende, niet goed reageerde op het activeringscommando en door veel gebruikers als opdringerig werd gezien) ingeruild heeft voor Gemini.
De AI-functies van de Samsung Galaxy S25 Plus zijn geen doorslaggevende reden om meteen te upgraden. Het toestel verschilt nauwelijks van de S24 Plus – zodra dat model ook de Galaxy AI-functies krijgt, is het feitelijk hetzelfde toestel. De krachtigere processor is het enige opvallende verschil. Heb je een S24 Plus, dan is overstappen niet nodig. Zelfs wanneer je een S23 Plus hebt, waar nog twee jaar updates voor uitkomen, is upgraden geen must. Wil je wel per se een S25 en twijfel je tussen het reguliere model en de Plus? Speelt geld geen grote rol, dan is de Plus-versie de betere keuze (zeker als je de Ultra te duur of te weinig vernieuwend vindt).
21-02-2025 09:02
Door: Wesley AkkermanFreelance tech- en gamejournalist die schrijft in begrijpelijke taal waardoor technologische ontwikkelingen, trends en producten voor iedereen toegankelijk zijn. Meer van deze auteur >