ID.nl logo
QR-code maken: Zo doe je dat zelf
© PXimport
Huis

QR-code maken: Zo doe je dat zelf

QR-codes vind je tegenwoordig overal. Ze zien er niet uit, maar ze kunnen wel bijzonder handig zijn. We bekijken voor welke (ook creatieve) doeleinden je de QR-codes kunt inzetten. Wil je zelf een QR-code maken? Ook dat leggen we voor je uit.

QR-codes werden in 1994 door een Japans bedrijf (Denso Wave) ontwikkeld. Ze waren aanvankelijk bedoeld om auto-onderdelen efficiënt te identificeren. Dat kon dankzij de codes snel gebeuren, niet voor niets staat QR voor Quick Response. De QR-codes konden bovendien meer informatie bevatten dan de traditionele lineaire streepjescodes. Al snel ontdekten ook andere bedrijven hoe handig deze codes waren. Ze doken wereldwijd op in onder meer tijdschriften en visitekaartjes en op bushaltes en restauranttafels.

QR-codes worden inmiddels gebruikt voor het coderen van onder andere webadressen, e-mailadressen, contactinformatie (in vCards), geografische coördinaten, telefoonnummers, agenda-afspraken en allerlei teksten, tot maximaal 7000 tekens. De codes zijn tot op zekere hoogte ook redundant, wat inhoudt dat ze bij beperkte schade nog correct kunnen worden ingelezen. Bedrijven maken hier handig gebruik van om een stukje QR-code in te zetten voor hun logo.

We hoeven je vast niet te vertellen hoe je QR-codes scant, zeker omdat de moderne smartphones dit rechtstreeks, zonder externe app, vanuit de camera-app kunnen. Wil je toch liever een app gebruiken, dan is er keuze genoeg. Een goed voorbeeld is Kaspersky QR Scanner, beschikbaar in zowel de Play Store als de App Store. Deze app controleert de gescande code direct op potentiële malafide links of inhoud. Wel is het zo dat er enkele varianten op de originele QR-code zijn ontwikkeld, zoals de kleinere Micro QR-code en de langwerpige iQR-codes waar nog niet alle QR-readers mee overweg kunnen.

©PXimport

Inspiratie

Verder in dit artikel gaan we dieper in op hoe je QR-codes (ook in batch) creëert, maar laten we je eerst enkele leuke ideeën aan de hand doen. Heb je een draadloos gastnetwerk? Bespaar de genodigden dan het handmatig invoeren van het netwerkprofiel. Geef hen de inloggegevens in de vorm van een QR-code. Ook op sociale media kun je zo’n code handig inzetten, bijvoorbeeld voor je profiel bij Twitter of LinkedIn, als achtergrond van je YouTube-kanaal of als handtekening voor je e-mailberichten. Of je hangt de code aan je winkeldeur, zodat je klanten buiten de openingsuren eenvoudig op je webshop belanden.

Je kunt zo’n code ook op je T-shirt of hoodie printen of plakken. Zo hebben we zelfs al mensen zien rondlopen met de code van hun coronatoegangsbewijs. Er zijn genoeg (online) printshops die een QR-code op textiel kunnen afdrukken. Of je kleeft een QR-code rechtstreeks op je huid, als een tijdelijke tatoeage (bijvoorbeeld via www.etsy.com). Laat je verder gerust inspireren door een (weliswaar commerciële) website als www.barcodeart.com, voor QR-codes op portretten, stickers, magneten, kopjes en wat je verder nog (niet) kon bedenken.

©PXimport

Desktop-generator

Wil je zelf QR-codes maken, dan kun je uit verschillende apps en onlinegeneratoren kiezen. We beginnen met een desktopapplicatie voor Windows, zoals CodeTwo QR Code Desktop Reader en Generator en Zint Barcode Studio.

De eerste is erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft alleen Generate mode on te selecteren en de gewenste boodschap in te tikken. De grootte van de QR-code wordt automatisch aangepast, tenzij je die zelf ingeeft bij Size settings. Je kunt de code bewaren in png- of jpg-formaat. Merk op dat deze app ook dienstdoet als QR-codereader, zowel via het scherm, webcam, bestanden als het klembord.

Zint kan met een heel pak codes overweg. Bij Symbology moet je daarom eerst QR Code (ISO 18004) selecteren, waarna je op het tabblad General de gewenste informatie invoert. Bij Appearance kun je onder meer de kleuren en de randdikte vastleggen en op het tabblad QR Code bepaal je de grootte en de marge van de foutcorrectie. Je slaat de code op als png-, eps- of svg-bestand.

©PXimport

Onlinegenerator

Installeer je voor je QR-codes liever geen applicatie, dan kun je ook gewoon online terecht, bijvoorbeeld bij https://qrcode-monkey.com. Overigens kun je deze tool ook als app aan Chrome toevoegen (je kunt die dan oproepen via chrome://apps).

Bovenaan kun je uit verschillende datatypes kiezen, zoals Url, Text, Email, Vcard, Location, Event en Wifi. Afhankelijk van je keuze verschijnen dan aangepaste velden. Bij Wifi bijvoorbeeld is dat Wireless SSID, Password en Encryption. Bij elk type kun je ook de kleuren aanpassen tot een verloopkleur toe. De kleuren van de ‘eyes’ (de drie controlevlakken) kun je afzonderlijk instellen. Het is ook mogelijk een eigen logo te uploaden en in de code op te laten nemen. Bij Customize design kun je nog allerlei andere uiterlijkheden aanpassen, waaronder de vorm van de eyes. Helemaal onderaan kun je nog uit diverse sjablonen kiezen, zoals Facebook, Twitter en Bitcoin. Druk telkens op Create QR Code om het resultaat van je aanpassingen te zien. Test het resultaat met je smartphone voor je de code downloadt als png, svg, pdf of eps.

©PXimport

Excel

Misschien vind je het wel handig om QR-codes vanuit MS Excel te creëren. Dat kan, maar je hebt er wel een gratis add-on voor nodig. Start Excel op, open het tabblad Invoegen en klik op Mijn invoegtoepassingen / Zoek meer invoegtoepassingen in de Office Store. Tik QR in de zoekbalk en druk op Toevoegen bij QR4Office. Bevestig met Doorgaan. Als het goed is duikt nu het QR4Office-venster op. Je kunt dat ook altijd openen vanuit Mijn invoegtoepassingen.

De werking is eenvoudig. Geef aan welk datatype je wilt (http://, https://, mailto:, sms:, tel:, geo: en custom) en tik of plak de tekst in het veld. Bij Options kun je de kleuren en de grootte instellen evenals het foutcorrectieniveau. Plaat de cursor in de gewenste cel en bevestig met Insert.

©PXimport

Batchverwerking (online)

Misschien organiseer je wel een of ander event voor je school of club, waarbij je alle deelnemers graag een aangepaste QR-code wilt bezorgen. Dan is het goed om een tool te gebruiken waarmee je codes in batch kunt creëren. Je vindt er een op https://qrexplore.com/generate, waar je gratis en zonder registratie tot honderd codes kunt laten genereren. Je vult of plakt de tekst in het venster, waarbij je de tekst voor elke code op een nieuwe regel begint. Gaat het om oplopende nummers dan werk je best via Auto-create Numeric Codes.

Open zeker ook de rubriek Configurable Options, omdat je hier allerlei instellingen vindt waarmee je de QR-codes verder kunt bepalen. Je kunt hier ook de gewenste opbouw ingeven, zoals het foutcorrectieniveau en het aantal blokpixels, en de uitvoer bepalen (png, jpg, svg en eps).

Standaard genereert de webapp de bestandsnamen op basis van wat je in elke regel hebt ingevoerd. Plaats je een vinkje bij Treat as CSV, dan bepaal je zelf de gegenereerde bestandsnamen. Je hoef achter elke tekstregel dan alleen maar de bestandsnaam op te geven, gescheiden door een komma, zoals: Toon van Daele, nr3. De bestanden laten zich downloaden als een zip-archief.

Is programmeren je ding en zegt JSON je iets? Dan kun je ook gratis gebruikmaken van de QR Code API van RapidAPI, inclusief diverse ontwerpmogelijkheden, zoals kleuren en een logo. Je kunt ermee aan de slag via https://kwikr.nl/qrlogo. Nuttige feedback vind je via https://kwikr.nl/qrapi.

©PXimport

Batchverwerking (offline)

Hou je het genereren van codes in batch toch liever in eigen handen, dan heb je een mooie deal aan het gratis SimpleCodeGenerator. Je vindt deze op www.nirsoft.net/utils/qr_code_generator.html. Op deze site staat ook een Nederlands taalbestand dat je in dezelfde map uitpakt.

De app heeft een grafische interface, maar omdat we codes in batch creëren, moet je dat wel vanaf de opdrachtprompt doen. Allereerst tik je de tekst voor elke code op een afzonderlijke regel in een txt-bestand in, bijvoorbeeld codetekst.txt. Met je kladblok creëer je vervolgens in de programmamap van SimpleCodeGenerator het volgende batchbestand, met de extensie bat of cmd (dus geen txt-bestand):

@echo off

setlocal enableextensions enabledelayedexpansion

set /a teller = 0

for /f "tokens=*" %%A in (codetekst.txt) do (

set /a teller += 1

simplecodegenerator /save "%%A" "qr-!teller!.png"

)

endlocal

Wanneer je dit batchbestand uitvoert, wordt voor elke tekstregel automatisch een QR-code in png-formaat gecreëerd, met als naam qr-1.png, qr-2.png enzovoort.

Wanneer je slechts één of hooguit enkele QR-codes wilt genereren, kun je SimpleCodeGenerator ook zonder batch-bestand gebruiken. Het commando kan er dan als volgt uitzien:

simplecodegenerator /show "<informatieregel>"

waarna de bijbehorende QR-code verschijnt.

Bevat je boodschap meerdere tekstregels, dan scheid je die met \r\n, zoals in:

simplecodegenerator /show "<informatieregel1>\r\n<informatieregel2>"

©PXimport

Afdrukken

Heb je inderdaad in batch een hele reeks QR-codes gegenereerd, dan zit je nu met een stevige voorraad png- of jpg-bestanden. Wil je deze QR-codes nu snel en mooi overzichtelijk afdrukken op papier? Deze klus kun je klaren vanuit een fotobewerkingstool of vanuit je favoriete tekstverwerker. Het kan nog veel sneller vanuit de verkenner. Overigens kun je dit trucje ook toepassen voor andere afbeeldingen.

Navigeer met de verkenner naar de map met de QR-codes en selecteer alle gewenste afbeeldingsbestanden. Klik met rechts op je selectie en kies Afdrukken. De app Afbeeldingen afdrukken verschijnt en je hoeft hier alleen maar de printer, het papierformaat en een van de beschikbare afdruktypes te selecteren, zoals Portemonnee (negen plaatjes per pagina) of Overzichtsafdruk (35 plaatjes). Bevestig je keuzes met Afdrukken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl