ID.nl logo
QR-code maken: Zo doe je dat zelf
© PXimport
Huis

QR-code maken: Zo doe je dat zelf

QR-codes vind je tegenwoordig overal. Ze zien er niet uit, maar ze kunnen wel bijzonder handig zijn. We bekijken voor welke (ook creatieve) doeleinden je de QR-codes kunt inzetten. Wil je zelf een QR-code maken? Ook dat leggen we voor je uit.

QR-codes werden in 1994 door een Japans bedrijf (Denso Wave) ontwikkeld. Ze waren aanvankelijk bedoeld om auto-onderdelen efficiënt te identificeren. Dat kon dankzij de codes snel gebeuren, niet voor niets staat QR voor Quick Response. De QR-codes konden bovendien meer informatie bevatten dan de traditionele lineaire streepjescodes. Al snel ontdekten ook andere bedrijven hoe handig deze codes waren. Ze doken wereldwijd op in onder meer tijdschriften en visitekaartjes en op bushaltes en restauranttafels.

QR-codes worden inmiddels gebruikt voor het coderen van onder andere webadressen, e-mailadressen, contactinformatie (in vCards), geografische coördinaten, telefoonnummers, agenda-afspraken en allerlei teksten, tot maximaal 7000 tekens. De codes zijn tot op zekere hoogte ook redundant, wat inhoudt dat ze bij beperkte schade nog correct kunnen worden ingelezen. Bedrijven maken hier handig gebruik van om een stukje QR-code in te zetten voor hun logo.

We hoeven je vast niet te vertellen hoe je QR-codes scant, zeker omdat de moderne smartphones dit rechtstreeks, zonder externe app, vanuit de camera-app kunnen. Wil je toch liever een app gebruiken, dan is er keuze genoeg. Een goed voorbeeld is Kaspersky QR Scanner, beschikbaar in zowel de Play Store als de App Store. Deze app controleert de gescande code direct op potentiële malafide links of inhoud. Wel is het zo dat er enkele varianten op de originele QR-code zijn ontwikkeld, zoals de kleinere Micro QR-code en de langwerpige iQR-codes waar nog niet alle QR-readers mee overweg kunnen.

©PXimport

Inspiratie

Verder in dit artikel gaan we dieper in op hoe je QR-codes (ook in batch) creëert, maar laten we je eerst enkele leuke ideeën aan de hand doen. Heb je een draadloos gastnetwerk? Bespaar de genodigden dan het handmatig invoeren van het netwerkprofiel. Geef hen de inloggegevens in de vorm van een QR-code. Ook op sociale media kun je zo’n code handig inzetten, bijvoorbeeld voor je profiel bij Twitter of LinkedIn, als achtergrond van je YouTube-kanaal of als handtekening voor je e-mailberichten. Of je hangt de code aan je winkeldeur, zodat je klanten buiten de openingsuren eenvoudig op je webshop belanden.

Je kunt zo’n code ook op je T-shirt of hoodie printen of plakken. Zo hebben we zelfs al mensen zien rondlopen met de code van hun coronatoegangsbewijs. Er zijn genoeg (online) printshops die een QR-code op textiel kunnen afdrukken. Of je kleeft een QR-code rechtstreeks op je huid, als een tijdelijke tatoeage (bijvoorbeeld via www.etsy.com). Laat je verder gerust inspireren door een (weliswaar commerciële) website als www.barcodeart.com, voor QR-codes op portretten, stickers, magneten, kopjes en wat je verder nog (niet) kon bedenken.

©PXimport

Desktop-generator

Wil je zelf QR-codes maken, dan kun je uit verschillende apps en onlinegeneratoren kiezen. We beginnen met een desktopapplicatie voor Windows, zoals CodeTwo QR Code Desktop Reader en Generator en Zint Barcode Studio.

De eerste is erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft alleen Generate mode on te selecteren en de gewenste boodschap in te tikken. De grootte van de QR-code wordt automatisch aangepast, tenzij je die zelf ingeeft bij Size settings. Je kunt de code bewaren in png- of jpg-formaat. Merk op dat deze app ook dienstdoet als QR-codereader, zowel via het scherm, webcam, bestanden als het klembord.

Zint kan met een heel pak codes overweg. Bij Symbology moet je daarom eerst QR Code (ISO 18004) selecteren, waarna je op het tabblad General de gewenste informatie invoert. Bij Appearance kun je onder meer de kleuren en de randdikte vastleggen en op het tabblad QR Code bepaal je de grootte en de marge van de foutcorrectie. Je slaat de code op als png-, eps- of svg-bestand.

©PXimport

Onlinegenerator

Installeer je voor je QR-codes liever geen applicatie, dan kun je ook gewoon online terecht, bijvoorbeeld bij https://qrcode-monkey.com. Overigens kun je deze tool ook als app aan Chrome toevoegen (je kunt die dan oproepen via chrome://apps).

Bovenaan kun je uit verschillende datatypes kiezen, zoals Url, Text, Email, Vcard, Location, Event en Wifi. Afhankelijk van je keuze verschijnen dan aangepaste velden. Bij Wifi bijvoorbeeld is dat Wireless SSID, Password en Encryption. Bij elk type kun je ook de kleuren aanpassen tot een verloopkleur toe. De kleuren van de ‘eyes’ (de drie controlevlakken) kun je afzonderlijk instellen. Het is ook mogelijk een eigen logo te uploaden en in de code op te laten nemen. Bij Customize design kun je nog allerlei andere uiterlijkheden aanpassen, waaronder de vorm van de eyes. Helemaal onderaan kun je nog uit diverse sjablonen kiezen, zoals Facebook, Twitter en Bitcoin. Druk telkens op Create QR Code om het resultaat van je aanpassingen te zien. Test het resultaat met je smartphone voor je de code downloadt als png, svg, pdf of eps.

©PXimport

Excel

Misschien vind je het wel handig om QR-codes vanuit MS Excel te creëren. Dat kan, maar je hebt er wel een gratis add-on voor nodig. Start Excel op, open het tabblad Invoegen en klik op Mijn invoegtoepassingen / Zoek meer invoegtoepassingen in de Office Store. Tik QR in de zoekbalk en druk op Toevoegen bij QR4Office. Bevestig met Doorgaan. Als het goed is duikt nu het QR4Office-venster op. Je kunt dat ook altijd openen vanuit Mijn invoegtoepassingen.

De werking is eenvoudig. Geef aan welk datatype je wilt (http://, https://, mailto:, sms:, tel:, geo: en custom) en tik of plak de tekst in het veld. Bij Options kun je de kleuren en de grootte instellen evenals het foutcorrectieniveau. Plaat de cursor in de gewenste cel en bevestig met Insert.

©PXimport

Batchverwerking (online)

Misschien organiseer je wel een of ander event voor je school of club, waarbij je alle deelnemers graag een aangepaste QR-code wilt bezorgen. Dan is het goed om een tool te gebruiken waarmee je codes in batch kunt creëren. Je vindt er een op https://qrexplore.com/generate, waar je gratis en zonder registratie tot honderd codes kunt laten genereren. Je vult of plakt de tekst in het venster, waarbij je de tekst voor elke code op een nieuwe regel begint. Gaat het om oplopende nummers dan werk je best via Auto-create Numeric Codes.

Open zeker ook de rubriek Configurable Options, omdat je hier allerlei instellingen vindt waarmee je de QR-codes verder kunt bepalen. Je kunt hier ook de gewenste opbouw ingeven, zoals het foutcorrectieniveau en het aantal blokpixels, en de uitvoer bepalen (png, jpg, svg en eps).

Standaard genereert de webapp de bestandsnamen op basis van wat je in elke regel hebt ingevoerd. Plaats je een vinkje bij Treat as CSV, dan bepaal je zelf de gegenereerde bestandsnamen. Je hoef achter elke tekstregel dan alleen maar de bestandsnaam op te geven, gescheiden door een komma, zoals: Toon van Daele, nr3. De bestanden laten zich downloaden als een zip-archief.

Is programmeren je ding en zegt JSON je iets? Dan kun je ook gratis gebruikmaken van de QR Code API van RapidAPI, inclusief diverse ontwerpmogelijkheden, zoals kleuren en een logo. Je kunt ermee aan de slag via https://kwikr.nl/qrlogo. Nuttige feedback vind je via https://kwikr.nl/qrapi.

©PXimport

Batchverwerking (offline)

Hou je het genereren van codes in batch toch liever in eigen handen, dan heb je een mooie deal aan het gratis SimpleCodeGenerator. Je vindt deze op www.nirsoft.net/utils/qr_code_generator.html. Op deze site staat ook een Nederlands taalbestand dat je in dezelfde map uitpakt.

De app heeft een grafische interface, maar omdat we codes in batch creëren, moet je dat wel vanaf de opdrachtprompt doen. Allereerst tik je de tekst voor elke code op een afzonderlijke regel in een txt-bestand in, bijvoorbeeld codetekst.txt. Met je kladblok creëer je vervolgens in de programmamap van SimpleCodeGenerator het volgende batchbestand, met de extensie bat of cmd (dus geen txt-bestand):

@echo off

setlocal enableextensions enabledelayedexpansion

set /a teller = 0

for /f "tokens=*" %%A in (codetekst.txt) do (

set /a teller += 1

simplecodegenerator /save "%%A" "qr-!teller!.png"

)

endlocal

Wanneer je dit batchbestand uitvoert, wordt voor elke tekstregel automatisch een QR-code in png-formaat gecreëerd, met als naam qr-1.png, qr-2.png enzovoort.

Wanneer je slechts één of hooguit enkele QR-codes wilt genereren, kun je SimpleCodeGenerator ook zonder batch-bestand gebruiken. Het commando kan er dan als volgt uitzien:

simplecodegenerator /show "<informatieregel>"

waarna de bijbehorende QR-code verschijnt.

Bevat je boodschap meerdere tekstregels, dan scheid je die met \r\n, zoals in:

simplecodegenerator /show "<informatieregel1>\r\n<informatieregel2>"

©PXimport

Afdrukken

Heb je inderdaad in batch een hele reeks QR-codes gegenereerd, dan zit je nu met een stevige voorraad png- of jpg-bestanden. Wil je deze QR-codes nu snel en mooi overzichtelijk afdrukken op papier? Deze klus kun je klaren vanuit een fotobewerkingstool of vanuit je favoriete tekstverwerker. Het kan nog veel sneller vanuit de verkenner. Overigens kun je dit trucje ook toepassen voor andere afbeeldingen.

Navigeer met de verkenner naar de map met de QR-codes en selecteer alle gewenste afbeeldingsbestanden. Klik met rechts op je selectie en kies Afdrukken. De app Afbeeldingen afdrukken verschijnt en je hoeft hier alleen maar de printer, het papierformaat en een van de beschikbare afdruktypes te selecteren, zoals Portemonnee (negen plaatjes per pagina) of Overzichtsafdruk (35 plaatjes). Bevestig je keuzes met Afdrukken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.