Leonhard Euler Google Doodle
Vandaag eert Google de 306e geboortedag van Leonhard Euler, een Zwitserse wiskundige en natuurkundige die wordt beschouwd als de belangrijkste wiskundige van de 18e eeuw en een van de belangrijkste aller tijden.
Naast een van de belangrijkste wiskundigen was Leonhard Euler ook een van de meest productieve wiskundigen, zijn werk beslaat zo’n zeventig delen. Hij heeft veel bijgedragen aan de moderne wiskundige notatie. De symbolen i, e en π voor respectievelijk de imaginaire eenheid, het grondtal van de natuurlijke logaritme en de verhouding tussen omtrek en middellijn van de cirkel, zijn door hem bedacht. Ook de huidige namen van bijvoorbeeld de goniometrische functies sinus, cosinus en tangens zijn van hem zo lezen we op Wikipedia.
Uitzonderlijk talent
Leonhard werd in Basel geboren op 1707 maar bracht de meeste tijd van zijn leven door in Rusland en Duitsland. Op aandrang van zijn vader schreef hij zich nu in aan de theologische faculteit, waar hij naast de theologische vakken ook Grieks en Hebreeuws leerde. Zijn vader wilde dat Leonhard net als hij zelf ook predikant zou worden. Familievriend en belangrijk wiskundige Johann Bernoulli hielp de jonge Euler met zijn zelfstudie wiskunde en zag al snel het uitzonderlijke talent. Hij bewoog de vader van Leonhard er van dat zijn zoon voorbestemd was om een groot wiskundige te worden.
In 1726 studeerde Euler voor de derde keer af, nu met een dissertatie over de voortplantingssnelheid van geluid met de titel De Sono. In 1727 deed hij voor het eerst mee aan de door de Parijse Academie periodiek uitgeschreven wiskundewedstrijd. De opdracht was om de beste plaats te bepalen, waar op een schip de mast moet worden geplaatst. Euler won de tweede plaats, achter Pierre Bouguer, de "vader van de marine-architectuur". In totaal zou Euler deze begeerde jaarlijkse prijs twaalf keer winnen.
Leonhard Euler in Rusland
©CIDimport
In 1727 vertrok Leonhard Euler naar Sint-Petersburg en in 1731 werd hij benoemd tot hoogleraar natuurkunde. In 1734 trouwde hij en kreeg 13 kinderen waarvan slechts 5 de jeugd overleefden. Met de gezondheid van Leonhard zelf ging het ook niet goed, in 1735 bezweek hij bijna aan de koorts en werd hij bijna blind aan zijn rechteroog (waarschijnlijk ten gevolge van scrofulose).
Bezorgd over de hernieuwde politieke onrust in Rusland, waar de regente Anna Leopoldovna aan de kant was geschoven door de nieuwe tsarina Elisabeth van Rusland, verliet Euler op 19 juni 1741 Sint-Petersburg om op uitnodiging van Frederik de Grote een benoeming aan de Berlijnse Academie te aanvaarden. De daaropvolgende vijfentwintig jaar leefde hij in Berlijn, waar hij meer dan 380 artikelen schreef. In Berlijn publiceerde hij de twee werken waaraan hij zijn grootste bekendheid aan zou ontlenen: de Introductio in analysin infinitorum, een tekst over functies, die hij in 1748 publiceerde, en de Institutiones Calculi differentialis, een boek over differentiaalrekening, dat in 1755 werd gepubliceerd.
Brieven van Euler gericht aan een Duitse prinses over verschillende onderwerpen in de natuurlijke filosofi
Euler werd gevraagd om privéleraar te worden van Frederiks nichtje, de prinses van Anhalt-Dessau. Hij schreef haar meer dan 200 brieven, die later werden verzameld in een goedverkopend brievenboek met de titel Brieven van Euler gericht aan een Duitse prinses over verschillende onderwerpen in de natuurlijke filosofie. Dit werk bevatte Eulers uitleg over diverse natuurkundige en wiskundige onderwerpen en gaf ook waardevolle inzichten in de persoonlijkheid en religieuze overtuigingen van Euler. Dit boek bereikte een veel groter publiek dan enige van zijn wetenschappelijke wiskundige werken. Het werd in heel Europa en later ook in de Verenigde Staten uitgegeven. De populariteit van dit 'brievenboek' getuigt van Eulers vermogen om wetenschappelijke vraagstukken doeltreffend aan een lekenpubliek uit te leggen.
Tragedie in Rusland
In 1766 aanvaardde Euler een uitnodiging om terug te keren naar de Academie van Sint-Petersburg. Daar bracht hij de resterende zeventien jaar van zijn leven door. Niet echt een leuke zeventien jaar want hij werd volkomen blind in 1766 (mede als gevolg van een mislukte operatie), zijn huis brandde af en zijn vrouw overleed (1773). In 1776 hertrouwde Euler met de halfzus van zijn overleden vrouw, dit huwelijk hield stand tot zijn dood. Ondanks zijn blindheid wist hij met zijn fotografische geheugen en met behulp van zijn oudste zoon wist hij toch nog zeer productief te zijn door gemiddeld een wiskundig artikel per week te produceren (hij dicteerde dat aan zijn zoon). Op 18 september 1783 overleed Euler in Sint-Petersburg op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.
Meer Google Doodles van wetenschappers vind je hier.