Hier ontstond de grote internetstoring van woensdag
Nederland kampte vanmiddag korte tijd met een grote internetstoring. Door een storing in het datacentrum AMS-IX was het bijna een uur niet mogelijk om websites te bezoeken of überhaupt op internet te gaan. Hoe kan dat gebeuren? En wat weten we over dat datacentrum?
Wat gebeurde er vanmiddag nou?
Het Amsterdam Internet Exchange (het AMS-IX) voerde onderhoudswerk uit aan de servers. Daarbij verbond een technicus per ongeluk de servers met elkaar, zodat die al het internetverkeer alleen maar naar elkaar rond bleven sturen. Daardoor raakten de servers overbelast, en schakelden ze automatisch uit. Al het internet dat via de Amsterdam Internet Exchange Nederland binnenkomt, was daarom niet te bereiken. Het gaat daarbij om een groot aantal websites.
De storing zelf was overigens al binnen 10 minuten opgelost, maar het heeft langer geduurd voor bijvoorbeeld providers hun servers opnieuw hadden opgestart en voor iedereen weer volledig toegang tot internet had.
Het Amsterdam Internet Exchange? Wat is dat?
Het Amsterdam Internet Exchange is een groot datacentrum in onze hoofdstad. Het is wat je noemt een internetknooppunt, zoals er meerdere zijn op de wereld. Op een internetknooppunt komen diverse internetkabels bij elkaar.
Om internet van een server naar een computer te brengen, moet er een kabel worden gelegd van het datacentrum naar bijvoorbeeld een provider. Als die servers in Amerika staan (zoals die van grote internetbedrijven als Google), dan moeten die kabels via de Atlantische Oceaan naar Europa komen. Dat gebeurt ook - er lopen honderden of zelfs duizenden kabels over de zeebodems naar andere landen. Die kabels worden in Amerika weer bij elkaar verzameld door andere knooppunten, die bijvoorbeeld in New York staan. Internationaal sturen internetknooppunten dus constant data naar elkaar door. Op deze afbeelding kun je goed zien waar die kabels lopen:
©CIDimport
Hoe groot als is die Exchange?
Alle witte puntjes op de kaart zijn datacentra zoals de Amsterdam Internet Exchange. Maar dat betekent niet dat alle datacentra even groot zijn. Bij sommige komen slechts een paar van die kabels binnen, bij andere weer heel veel. In Nederland komen zo'n beetje de meeste kabels ter wereld binnen: Op het hoogtepunt verwerkt het centrum zo'n 1,3 terabit aan data per seconde! In Duitsland staat een ander groot centrum, net als in Londen. Qua hoeveelheden data verschilt het soms welke van die drie het grootste datacentrum is, maar Amsterdam verwerkt wel het grootste deel van het Europese internetverkeer.
Wat gebeurt er als zo'n knooppunt offline gaat?
Als de Amsterdam Exchange ermee stopt, zijn veel websites niet meer bereikbaar. Ook halen providers zoals KPN of Ziggo hun internetverkeer uit de AMS-IX, waardoor ook die geen internet meer kunnen leveren aan abonnees. Het is dus een kritiek knooppunt!
Van de andere kant is het ook niet het enige knooppunt ter wereld, en er zijn altijd backups. Er zijn nog andere knooppunten in Europa van waar internet kan worden aangestuurd. Omdat de AMS-IX zo groot is, is het echter wel één van de meest kritieke punten.
Het is dus belangrijk dat goed te besturen. Wie controleert of bezit dat dan?
Zulke grote hoeveelheden data doorsturen, dat is natuurlijk niet gratis. Iemand moet het betalen - maar wie dan? Is er iemand die het AMS-IX-knooppunt 'bezit'? In dit geval niet - al is dat wel 'typisch Nederlands'.
In andere landen (met name in Amerika) zijn internetknooppunten commerciële bedrijven. Die verdienen geld door bedrijven (zoals Google) te laten betalen voor toegang tot het knooppunt. Bij de AMS-IX is dat echter niet het geval. Dat is een vereniging, waarvan de leden bepalen wat er gebeurt. De vereniging bestaat uit zo'n 500 internetbedrijven die zijn aangesloten op het knooppunt.
De leden, zo'n vijfhonderd, zijn de internetbedrijven die zijn aangesloten op het knoopunt. En allemaal, groot of klein, hebben ze, net zo Hollands, even veel te zeggen. Eén van die bedrijven is Facebook, zo'n beetje de grootste naam van de vereniging, maar ook YouTubes dataverkeer loopt grotendeels via de Amsterdamse Exchange.
Is het AMS-IX dan zo'n kritiek knooppunt?
Dat valt wel mee. Het internet als geheel is niet met één kapot kabeltje offline te halen. Er zijn altijd opties voor websites en providers om hun verkeer ergens anders vanaf te halen. Dat gebeurt ook wel, alleen kan dat even duren. Als de hele Exchange zou uitvallen, zou het binnen een paar uur mogelijk zijn om via andere internetknooppunten online te komen.
Het knooppunt bestaat bovendien uit meerdere datacentra - 12, om precies te zijn. Dat betekent dat het verkeer verdeeld kan worden over de 12 server-ruimtes, waardoor het minder erg is als er bijvoorbeeld eentje kapot gaat.
De Amsterdam Internet Exchange is ook niet de enige partij waar bijvoorbeeld Facebook zijn dataverkeer naartoe stuurt. Dat gaat deels via de Amsterdamse kabels, maar ook via kabels in Frankfurt of Londen. Als de AMS-IX uitvalt, kan Facebook besluiten zijn data via één van die andere centra te laten lopen.