ID.nl logo
Deze nieuwe games mag je niet missen!
Huis

Deze nieuwe games mag je niet missen!

Gamen behoort inmiddels tot de dagelijkse activiteiten van honderden miljoenen mensen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of je van actie, avontuur of griezelen houdt … voor elke doelgroep is de keuze reuze. In dit artikel tonen we je de allerbeste games die nu verkrijgbaar zijn. Eén ding is zeker: met deze spellen hoef je je niet meer te vervelen!

Van je vervelen is geen sprake meer! In dit artikel hebben we de beste nieuwe games op een rijtje gezet. Wat dacht je van:

  • Diablo 4
  • Street Fighter 6
  • Resident Evil 4
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Lees ook: Deze games laten zien wat PlayStation VR2 in huis heeft

The Last of Us: Part 1

The Last of Us is op dit moment helemaal hot dankzij de gelijknamige televisieserie die op HBO Max te zien is, maar het begon allemaal in 2013 met een PlayStation-game. In dat spel – en dus ook de serie – belanden we in een wereld die te kampen heeft met een kwaadaardige schimmel die mensen in agressieve zombies verandert. De ruige en afstandelijke smokkelaar Joel reist noodgedwongen met het mysterieuze meisje Ellie door de Verenigde Staten. Een ware overlevingstocht, niet alleen vanwege de vele monsterlijke wezens, maar ook niet-geïnfecteerde mensen blijken soms levensgevaarlijk te zijn.

Onlangs is het eerste deel van deze reeks in een nieuw jasje gestoken, zodat het oogt en speelt als een actuele game. Niet alleen PlayStation5-eigenaren worden daarmee middenin de gebeurtenissen uit de televisieserie geplaatst, ook pc-spelers kunnen voor het eerst dit even kille als hartverwarmende avontuur ervaren. Een prima manier om de tijd te doden terwijl we ongeduldig wachten op het inmiddels bevestigde tv-vervolg.

Nu verkrijgbaar op PS5 en pc

Minecraft Legends

Minecraft is een fenomeen dat dagelijks door meer dan honderd miljoen mensen gespeeld wordt. In het spel verzamel je materialen, waarmee je vervolgens allerlei bouwwerken creëert.

Minecraft Legends gooit een strategisch sausje over het schattige, blokkerige uiterlijk van deze populaire game. Zo kunnen spelers hun eigen gigantische forten bouwen en proberen de door de computer bestuurde of menselijke tegenstanders buiten de muren te houden. Leuk is het om op slimme plekken grachten en valstrikken te plaatsen om de vijand te verrassen. Uitgekeken op Minecraft? Legends geeft deze blockbuster een nieuwe impuls.

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, pc en Switch

Metroid Prime Remastered

Toen Metroid Prime in 2003 verscheen, baarde het veel opzien met zijn doolhofachtige 2D-werelden. Vanwege de twee dimensies kon je alleen naar links, rechts, boven of beneden op het scherm kon lopen, maar enige tijd later gooide Nintendo het roer om en zette de speurtocht langs ruimtestations en verre planeten voort in 3D.

Deze 3D-wereld komt met deze remaster op de Nintendo Switch nog beter tot zijn recht. Met intergalactische premiejager Samus Aran bezoek je planeet Tallon IV, waar wonderschone flora en fauna en de ruïnes van een mysterieus buitenaards ras het decor vormen voor een hoop schietactie en indrukwekkende omgevingspuzzels.

Nu verkrijgbaar op Switch

Street Fighter 6

De absolute koning van de vechtspellen maakt dit jaar een verrassende comeback. In Street Fighter 6, waarin zoals vanouds twee vechtersbazen met elkaar op de vuist gaan tot er één knock-out gaat, spatten de felle kleuren van het scherm terwijl je spectaculaire vechtmoves uitvoert. Om deze moves onder de knie te krijgen, hoef je ditmaal geen ingewikkelde knoppencombinaties uit je hoofd te leren. Dankzij een speciale optie voor nieuwkomers loont het eindelijk om in het wilde weg op knoppen te rammen, waardoor Street Fighter toegankelijker is dan ooit tevoren.

Meer diepgang vinden we in de vorm van de World Tour, een modus waarin spelers tussen de vechtpotjes door een uitgebreide wereld verkennen met hun zelf vormgegeven personage. Gelukkig zijn ook iconische spierbundels als Ryu, Blanka, Chun-Li en E. Honda van de partij – herkenbare namen voor iedereen die in de jaren 90 regelmatig een controller vasthield of de plaatselijke arcadehal bezocht. Moge de beste vechter winnen!

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S en pc

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars is dankzij televisieseries als The Mandalorian en Andor weer helemaal in trek, en dat geldt tevens voor de gameserie waarin een heelal hier ver, ver vandaan verkend kan worden. Een paar jaar geleden kwam Star Wars Jedi: Fallen Order al uit, waarin de ogenschijnlijk normale knul Cal Kestis merkt dat hij Jedi-krachten heeft waarmee hij de Force kan beïnvloeden. Natuurlijk wordt Cal tegengewerkt door de Empire, dat immers als missie heeft alle Jedi in het universum uit te roeien.

In dit vervolg, dat zich vijf jaar later afspeelt, is Cal nog altijd op de vlucht en gebruikt hij zijn krachten en lightsaber-skills om korte metten te maken met Stormtroopers en ander gespuis. Star Wars-fans kunnen genieten van bezoekjes aan verschillende planeten en een spannend verhaal dat zich afspeelt tussen Episode 3 en 4.

Nu verkrijgbaar op PS5, Xbox Series X/S en pc

Diablo 4

Diablo is al sinds jaar en dag een favoriet voor op actie beluste pc-spelers, maar tegenwoordig is de reeks minstens zo populair op spelcomputers. Die populariteit bereikt binnenkort vrijwel zeker een nieuw hoogtepunt wanneer het vierde deel uitkomt. Spelers reizen weer af naar de duistere wereld van Sanctuary, waar zoals gebruikelijk talloze kerkers verkend dienen te worden. Met een van de speelbare klassen – bijvoorbeeld de tovenares, druïde of Necromancer – nemen spelers het alleen of samen met vrienden op tegen enorme legers occulte vijanden, die je dwingen om steeds betere wapens en bepantsering te verzamelen.

Deze verslavende bezigheid houdt je met gemak vele tientallen uren, zo niet oneindig lang zoet. De kerkers die je bezoekt, zijn namelijk elke keer weer anders, waardoor Diablo 4 eigenlijk nooit gaat vervelen.

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One en pc

Redfall

De makers van spellen als Prey en Deathloop weten ook met Redfall weer een uiterst boeiende spelwereld te creëren die je niet meer loslaat tot je elk hoekje hebt verkend. Je bezoekt het stadje Redfall, waar de plaatselijke bevolking geteisterd wordt door een vampierenplaag. De bloedzuigers hebben zelfs een manier gevonden om de zon te verduisteren, waardoor het anders zo pittoreske plaatsje in constante duisternis is gehuld. Kies een van de vier beschikbare personages met speciale krachten die het beste bij je speelstijl past en verlos Redfall voor eens en voor altijd van de vampieren.

Nu verkrijgbaar op Xbox Series X/S en pc

Dead Space

Wanneer Isaac Clarke op het ruimtestation USG Ishimura arriveert, blijkt al snel dat niemand van de bemanning een invasie van de Necromorphs heeft overleefd. Deze macaber ogende buitenaardse wezens lopen in de lichamen van de gestorven crew rond en zorgen ervoor dat Isaacs verkenningstocht op het schip nog het best vergeleken kan worden met klassieke horrorfilms als Alien en Event Horizon. Gelukkig kan Isaac dankzij zijn skills als ingenieur met behulp van allerhande voorwerpen wapens maken, waarmee hij de ledematen van de Necromorphs er met genoegen afschiet. Deze remake van de culthit uit 2008 bezorgt je regelmatig koude rillingen en is dan ook bedoeld voor spelers met stalen zenuwen.

Nu verkrijgbaar op PS5, Xbox Series X/S en pc

Hogwarts Legacy

Voor Harry Potter-fans is dit jaar een droom in vervulling gegaan; zij kunnen namelijk gaan studeren aan Zweinstein! In Hogwarts Legacy arriveer je op de magische toverschool als vijfdejaars student om daar de fijne kneepjes van het vak te leren. Toverspreuken onder de knie krijgen, toverdrankjes brouwen, magische beesten temmen en rondvliegen op een bezemsteel … het kan allemaal. Zweinstein is tot in de kleinste details nagebouwd en bevat zelfs ruimtes die niet in de films te zien waren.

Harry Potter en zijn vrienden loop je niet tegen het lijf, omdat het spel zich meer dan honderd jaar in het verleden afspeelt, maar buiten dat is Hogwarts Legacy een feest van herkenning. Het is echter niet louter genieten van het studentenleven, want er gaan geruchten over een mysterieuze, eeuwenoude vorm van magie die de wereld voorgoed op zijn kop kan zetten …

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, pc en vanaf 25 juli op Switch

Final Fantasy 16

De langlopende Final Fantasy-reeks is het neusje van de zalm voor de liefhebber van Japanse rollenspellen. Elk deel staat geheel op zichzelf en vertelt een nieuw verhaal met unieke personages. Deel 16 speelt zich af in het Middeleeuwse Valisthea, waar de spanningen tussen zes naties, die via speciale kristallen gebruikmaken van magie, snel oplopen.

Wanneer je als hoofdpersonage Clive Rosfield even geen grootschalige gevechten houdt of uitgestrekte landschappen verkent, word je getrakteerd op fraaie filmpjes vol epische actiescènes en politieke intriges. Laat het maar aan de koningen van het rpg-genre over om je in een prachtige fantasiewereld te trekken en je niet meer los te laten tot de aftiteling over het scherm rolt.

Nu verkrijgbaar op PS5

Resident Evil 4

Naast de remake van Dead Space heeft ook een andere horrorklassieker een nieuw likje verf gekregen. Resident Evil 4 vond de veelgeprezen horrorfranchise op spectaculaire wijze opnieuw uit, en deze remake maakt dat spel dankzij de sterk verbeterde grafische toeters en bellen en een nauwkeurigere besturing zo mogelijk nóg beter.

Als Leon S. Kennedy, de stoere politieagent uit Resident Evil 2, reis je af naar een afgelegen Europees dorpje om de ontvoerde dochter van de Amerikaanse president op te sporen. Daar word je al snel belaagd door vijandige bewoners. Er maakt zelfs een man met een kettingzaag jacht op je! Wat volgt is een ijzingwekkende achtbaanrit langs allerlei actiescènes en omgevingen, waaronder een naargeestig moeras en een gigantisch kasteel. Met wit uitgeslagen knokkels houd je de controller vast alsof je leven ervan afhangt … en dat doet het ook!

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S en pc

Starfield

Velen verwachten dat Starfield zó goed wordt, dat je er een Xbox Series-console voor wilt aanschaffen. Dat de verwachtingen rond deze ruimtegame hooggespannen zijn, heeft alles te maken met het feit dat het afkomstig is van de makers van The Elder Scrolls-spellen. Maar er is meer. Het spel is namelijk al jaren in ontwikkeling en de ontwikkelaars beloven meer dan duizend (!) planeten om te verkennen. Vermoedelijk is er niet op elke planeet evenveel spannends te beleven, maar ook het gevoel van eenzaamheid dat je tijdens je verkenningstochten bekruipt, is onderdeel van de ervaring.

Ontwikkelaar Bethesda heeft dankzij eerder genoemde The Elder Scrolls-reeks een reputatie opgebouwd als hofleverancier van uitgebreide rollenspellen waarin je zelf bepaalt waar je je mee bezighoudt, en waarin je keuzes verregaande gevolgen kunnen hebben voor het verloop van het verhaal. Het moet wel heel gek lopen wil Starfield die ijzersterke reputatie te grabbel gooien.

Vanaf 6 september verkrijgbaar op Xbox Series X/S en pc

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Toen de Nintendo Switch in 2017 verscheen, raakte niemand uitgepraat over The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In het uitgestrekte land van Hyrule kon iedereen zijn of haar eigen avontuur creëren. De game bood niet de gebruikelijke icoontjes op een landkaart om tot vervelens toe af te gaan, maar interessante vergezichten aan de horizon. Trok een kasteel of berg in de verte je aandacht, dan ging je er gewoon heen en merkte je vanzelf wel in hoeverre je nieuwsgierigheid werd beloond!

Zes jaar later trakteert Nintendo ons op het vervolg Tears of the Kingdom. Daarin bezoeken we wederom Hyrule, maar duistere krachten hebben het landschap voorgoed veranderd. Zo zweven er eilanden in de lucht en kunnen ook ondergrondse gebieden bezocht worden. Beleef met dappere held Link opnieuw een onvergetelijk avontuur.

Nu verkrijgbaar op Switch

PlayStation VR2 Dit jaar is de PlayStation VR2 uitgekomen, een nieuwe virtualreality-bril die werkt met de PlayStation 5. De headset is voorzien van de nieuwste technologie. Dankzij haarscherpe beeldweergave zien games er levensechter uit dan ooit, waardoor je je daadwerkelijk ín de spelwereld waant. De bril kan daarnaast de beweging van je ogen volgen, wat de games nog realistischer maakt. De bijgeleverde PlayStation Sense-controllers geven je het gevoel dat je een pijl en boog, geweer of racestuur echt in handen hebt.

Kruip in Gran Turismo 7 achter het stuur van een glimmende bolide of klim en klauter in Horizon Call of the Mountain door een fantasievolle wereld gevuld met enorme dinorobots.

Het enige obstakel is het prijskaartje. Na de aanschaf van de toch al prijzige PlayStation 5, kost de PlayStation VR2 ook nog eens zeshonderd euro. Maar goed, dan heb je wel het neusje van de zalm op het gebied van virtual reality in huis!

▼ Volgende artikel
Bedien je slimme apparaten met een zelfgebouwd touchscreen
© InfiniteFlow - stock.adobe.com
Huis

Bedien je slimme apparaten met een zelfgebouwd touchscreen

Houd je van knutselen én automatiseer je alles in en om je huis met Home Assistant? Kijk dan zeker eens naar ESPHome. Je kunt eindeloos variëren met componenten. Dankzij de koppeling met Home Assistant bouw je gemakkelijk en voor weinig geld een lichtschakelaar of sensor, om maar wat te noemen. De LVGL-bibliotheek zorgt ervoor dat je nu ook eenvoudig met een touchscreen en zelfbedachte gebruikersinterface kunt werken. We laten zien hoe dat werkt met tips voor passende projecten.

In dit artikel laten we zien hoe je een touchscreen-interface bouwt voor Home Assistant met ESPHome en LVGL:

  • Installeer ESPHome en configureer een ESP32-microcontroller voor je project
  • Sluit een touchscreen aan en stel de juiste GPIO-pinnen en drivers in
  • Gebruik LVGL-widgets voor een interactieve interface
  • Integreer je touchscreen met Home Assistant voor directe bediening van je slimme apparaten

Lees ook: 5 fouten die je niet moet maken in je smarthome

Code downloaden

In dit artikel staat een voorbeeld van wat YAML-code. Omdat YAML erg gevoelig is voor foute spaties, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. In het bestand espcode.txt staan alle regels voorbeeldcode zoals ze in dit artikel aan bod komen. Maar je vindt ook een uitgewerkt voorbeeld in het bestand cyd-demo.yaml. Beide bestanden zijn hier te downloaden.

Uitgewerkt voorbeeld

Het meest uitgewerkte voorbeeld voor de demo met LVGL vind je op deze GitHub-pagina van auteur Gertjan Groen. In de code die je kunt downloaden (ook in het losse bestand cyd-demo.yaml) hebben we ook de RGB-led op de achterzijde toegevoegd, die je bijvoorbeeld als statusmelding kunt gebruiken. Verder is een timer toegevoegd om de backlight te regelen, zodat deze bij inactiviteit wordt uitgeschakeld. Tot slot laten we zien hoe je de GPIO-pinnen kunt gebruiken via de I2C-bus. Op de GitHub-pagina vind je nog meer handige informatie.

ESPHome maakt het heel makkelijk om apparaten te maken voor een slim huis, zoals je eigen sensors. Zo bouwden we eerder al eens een luchtkwaliteitsmonitor, een infraroodzender/ontvanger en een controller met drukknoppen en leds, waarmee je apparaten kunt bedienen en de status aflezen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel: Zo maak je met ESPHome apparaten geschikt voor je smarthome.

De basis voor ESPHome is een kleine, voordelige en zuinige microcontroller, meestal de ESP32. ESPHome ondersteunt enorm veel componenten en biedt daardoor haast onbegrensde mogelijkheden. We helpen je kort op weg met ESPHome, maar gaan ook meteen een stapje verder met de toevoeging van een touchscreen en de LVGL-bibliotheek. Daar kun je sinds augustus 2024 officieel gebruik van maken binnen ESPHome.

Met LVGL kun je aan de hand van widgets een grafische gebruikersinterface opbouwen en weergeven (zie kader ‘Grafische interfaces met widgets’). Soms kom je de term HMI (Human Machine Interface) tegen, waarmee een grafische gebruikersinterface voor het bedienen van apparatuur wordt bedoeld.

De kracht van ESPHome is dat je niet alleen lokaal aangesloten apparaten bedienbaar kunt maken, bijvoorbeeld via een relais, maar ook alle apparaten die je binnen Home Assistant gebruikt.

Grafische interfaces met widgets

LVGL staat voor Light and Versatile Graphics Library. Het is een opensource-bibliotheek die sinds 2016 bestaat. Je kunt ermee werken binnen ESPHome, Arduino, Tasmota en openHASP. Het laatste project is zelfs specifiek bedoeld voor microcontrollerfirmware met LVG.

De bibliotheek is heel licht, waardoor het soepel en snel kan werken op apparaten met beperkte capaciteit, bijvoorbeeld met een microcontroller. Bovendien kan LVGL flexibel met verschillende lay-outs, schermformaten en invoermethodes werken. Naast touchscreens kun je ook bijvoorbeeld muis, toetsenbord, losse knoppen en draaiknoppen toevoegen.

Via meer dan dertig widgets kun je een grafische gebruikersinterface opbouwen. Het uiterlijk is via thema’s en stijlen eenvoudig aan te passen. Bovendien kun je met animaties werken.

LVGL wordt gebruikt in slimme apparaten zoals thermostaten, smartwatches en keukenapparatuur, en zelfs in touchscreens voor industriële omgevingen. Op de website vind je enkele interactieve demo’s voor bekende toepassingen, waarbij de gebruikersinterface in de browser wordt getoond.

Met LVGL kun je via widgets een gebruikersinterface bouwen.

1 Wat gaan we doen?

Met ESPHome kun je relatief eenvoudig apparaatjes voor je slimme huis maken. Een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Arduino en MicroPython is dat je niet hoeft te programmeren. Je hoeft alleen een configuratiebestand te maken waarin je de gebruikte microcontroller, verbindingsgegevens voor je wifi-netwerk en alle aangesloten componenten aanduidt. Hierna wordt firmware gemaakt en weggeschreven op je microcontroller. Alleen die eerste keer is dit soms wat lastig. Heb je het eenmaal werkend? Alle keren erna kun je heel eenvoudig de configuratie aanpassen en over-the-air (OTA) naar de microcontroller sturen.

In dit artikel gaan we met LVGL werken. Hiermee kun je binnen ESPHome grafische interfaces maken via widgets. Voor veel projecten zul je daarom niet eens componenten hoeven aan te sluiten, maar heb je genoeg aan een touchscreen. Denk bijvoorbeeld aan een lichtknop en helderheidsregeling voor een slimme lamp in Home Assistant, zoals we in dit artikel demonstreren. Je kunt natuurlijk ook geavanceerdere gebruikersinterfaces maken voor vrijwel elk apparaat in Home Assistant.

©pozitivo - stock.adobe.com

Je kunt bijvoorbeeld zelf een gebruikersinterface voor je slimme lampen bouwen, zodat je ze eenvoudig kunt bedienen.

2 Wat heb je nodig?

Wat hardware betreft, is het vrij eenvoudig. De ESP32-chip heeft snel de voorkeur boven de verouderde ESP8266-versie, zeker als je met een touchscreen gaat werken. De Raspberry Pi Pico W (zie gelijknamig kader) is ook een optie, maar die wordt nog niet volledig ondersteund binnen ESPHome.

Makkelijk om mee te starten is een eenvoudig ontwikkelbordje rondom de ESP32 dat je voor ongeveer 5 euro kunt aanschaffen. Het is wel fijn als je hier goede documentatie bij hebt, zodat je op zijn minst weet waar alle aansluitingen zitten.

Er zijn diverse varianten van de ESP32-module. Bekende opties zijn de ESP-WROOM-32E, ESP32-C3 en ESP32-S3. De ESP32-C3 wordt vaak in extra compacte bordjes gebruikt, die je onder de naam ‘super mini’ tegenkomt – handig als je niet veel aansluitingen nodig hebt of niet veel ruimte hebt.

De ESP32-S3 is een fijne optie vanwege de beschikbaarheid van PSRAM (Pseudo Static RAM), een voordelig type werkgeheugen dat onder meer nuttig is bij grafische toepassingen. Staat een touchscreen centraal in jouw project en wil je snel van start, overweeg dan een model met ingebouwde ESP32-chip (zie volgende paragraaf).

De ESP32-module is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Raspberry Pi Pico W

De Raspberry Pi Pico is een voordelige en flexibele serie ontwikkelbordjes rondom de RP2040-microcontroller. De eerste versie verscheen in januari 2021. De Pico W is vanwege de wifi-connectiviteit een interessante optie voor ESPHome. Recent werd de Pico 2 W aangekondigd die op meerdere fronten is verbeterd. Dat model is op het moment van schrijven echter nog niet geschikt voor ESPHome.

De Raspberry Pi Pico W is ook bruikbaar in Home Assistant.

3 Touchscreen

Als je een touchscreen gaat gebruiken in je ESPHome-project, dan kun je eventueel een los exemplaar op de microcontroller aansluiten en configureren. Maar je kunt ook een touchscreen met ingebouwde ESP32 kiezen. Dat is vaak veel handiger en goedkoper. Je hoeft niet te solderen en kunt direct een gebruikersinterface bouwen in YAML-code. Het scheelt ook wat tijd. Bovendien zijn er zelfs modellen compleet met behuizing.

Kies een scherm dat door ESPHome wordt ondersteund. De website van ESPHome geeft goede suggesties. Je kunt ook afgaan op ervaringen van anderen. Het kan dan een iets grotere uitdaging zijn om de juiste configuratie voor je display in ESPHome te vinden. Je zult daarbij waarschijnlijk wel even moeten experimenteren, niet alleen bij het instellen van je display, maar ook bijvoorbeeld voor het touchgedeelte. Zelfs bij het vrij gangbare touchscreen dat we in dit artikel gebruiken, was dat een beetje prutsen.

Kies een touchscreen dat door ESPHome wordt ondersteund.

4 Scherm met ESP32

Voor dit artikel hebben we een eenvoudige ESP32-2432S028 gebruikt, met een resistief touchscreen van 2,8 inch met 240 × 320 pixels. Dit model wordt ook wel de ‘Cheap Yellow Display’ genoemd, wat vooral met de gele printplaat te maken heeft.

Er zijn meerdere varianten. Zo wordt in de schermpjes vaak de ILI9341-chip als aansturing gebruikt, maar soms ook de ILI9342, zoals in ons exemplaar. Dat vergt dan een heel kleine, maar noodzakelijke aanpassing in je configuratie.

Je kunt het scherm flexibel inzetten voor je IoT-projecten. Zoek je een wat groter touchscreen, dan kun je bijvoorbeeld de CrowPanel van Elecrow overwegen. Die is er in een versie van 5 inch (ca. 32 euro) en 7 inch (ca. 42 euro), inclusief acrylbehuizing en verzending via de fabrikant. Beide versies hebben een touchscreen met hoge resolutie van 800 × 480 pixels en zijn voorzien van de modernere ESP32-S3-chip. Het touchscreen is capacitief, wat zeker voor kleinere bedieningselementen fijner werkt dan het resistieve touchscreen in ons goedkope alternatief.

Tegenwoordig bestaan er ook ronde touchscreens. Een leuke optie (zij het met beperkte schermruimte) is de ESP32-2424S012 met een ESP32-C3-microcontroller, een rond kleuren-touchscreen van 1,28 inch en in een witte of zwarte behuizing. Makerfabs heeft een vergelijk schermpje zonder behuizing. De LilyGo T-RGB heeft een wat groter 2,1inch-scherm (zonder behuizing), maar is ruim twee keer zo duur.

De ESP32-2432S028 is een voordelig scherm (onder), een wat duurder alternatief is het capacitieve 5inch-aanraakscherm met ESP32 van Elecrow (boven).

5 Add-ons voor ESPHome

Hoewel je bijvoorbeeld een pc met Python kunt gebruiken voor het bewerken van je configuratiebestanden en het flashen van de microcontroller met de software voor ESPHome, is het meestal veel makkelijker om de add-on voor ESPHome binnen Home Assistant te gebruiken. Dat geeft ook een ander groot voordeel: je kunt de configuratie voor alle apparaten met ESPHome binnen Home Assistant beheren. Je zult zeker in de testfase veel wijzigingen aan de configuratie moeten maken.

Via de add-on voor ESPHome voeg je eenvoudig microcontrollers toe.

6 Microcontroller toevoegen

We gaan nu een verse microcontroller toevoegen. Je kunt eventueel ESPHome Web gebruiken om de microcontroller voor te bereiden voor gebruik met ESPHome, maar wij geven zoals gezegd de voorkeur aan de ESPHome-add-on, die je binnen Home Assistant kunt openen.

Je kunt voor deze methode de microcontroller gewoon via usb aansluiten op je eigen pc, maar dit vereist wel dat je Home Assistant opent via een beveiligde https-verbinding. Lukt dat niet? Als alternatief kun je de microcontroller ook via usb aansluiten op het systeem met Home Assistant zelf, voordat je verder gaat in ESPHome.

Het dashboard van ESPHome toont alle toegevoegde apparaten.

Ook leuk: Werk met wat je hebt: creëer je eigen alarmsysteem met Home Assistant

7 Configuratie

Klik binnen ESPHome op New device om een nieuwe microcontroller te initialiseren. Vul bij Name een naam in voor het apparaat. Bij Network name vul je de naam (SSID) in van het wifi-netwerk waarmee de microcontroller moet verbinden en bij Password het bijbehorende wachtwoord. Klik dan op Next.

In de volgende stap zal ESPHome een configuratiebestand maken, firmware bouwen en de microcontroller flashen. Klik daarvoor dus eerst op Connect. Als het goed is, kun je nu de com-poort selecteren waarmee de microcontroller is verbonden. Zie je geen com-poort, dan zul je eerst drivers moeten installeren. De instructies krijg je als je het venster sluit zonder een com-poort te selecteren. Als de verbinding is gelukt, zal de installatie verdergaan. Lukt het niet? Dan kun je kiezen voor Skip this step gevolgd door een handmatige configuratie.

Vul een naam in en de details voor het wifi-netwerk.

Toepassingen voor een touchscreen

Er zijn veel leuke toepassingen voor een touchscreen. Zo kun je bijvoorbeeld een soort weerstation maken, dat je voorziet van actuele informatie van Home Assistant. Ook kun je live de opbrengst van je zonnepanelen laten zien of het verbruik in huis. Je zou een schermpje voor Music Assistant kunnen maken met bijvoorbeeld de weergave van het nummer en volumeregeling (zie ook: Met Music Assistant ben jij de baas over jouw muziekcollectie). Tot slot kun je een scherm gebruiken voor statusmeldingen of loggegevens.

8 Touchscreen met ESP32

We gebruiken in dit artikel zoals gezegd de ESP32-2432S028 als voorbeeld. Dit is een touchscreen met ingebouwde ESP32-chip. Dit apparaatje kun je direct toevoegen aan ESPHome: precies zoals in paragraaf 7 staat omschreven, al moesten we in dit geval na het aanwijzen van de com-poort wel de boot-knop even indrukken.

Overigens bevat het apparaat meestal een voorgeprogrammeerde demo met een gebruikersinterface op basis van LVGL. Die zie je als je hem zo uit de doos op een voeding aansluit. Je kunt daarmee meteen de werking controleren. Je zult bij een model met resistief aanraakscherm overigens iets harder moeten drukken dan je misschien gewend bent.

We gebruiken dit voordelige 2,8inch-aanraakscherm, dat ook wel ‘Cheap Yellow Display’ wordt genoemd.

9 Schermconfiguratie

Na het toevoegen van je touchscreen heb je direct een basisconfiguratie voor ESPHome. Via Edit kun je deze configuratie aanpassen. Zowel voor het aansturen van het display als de registratie van het aanraken wordt SPI (Serial Peripheral Interface) gebruikt. Voor onze ESP32-2432S028 is dit de configuratie, rekening houdend met de gebruikte interne GPIO-pinnen:

We voegen nu eerst de configuratie van het display toe en in paragraaf 11 het touchgedeelte. Voor het display is de configuratie als volgt:

Merk op dat er ook een (oudere) variant van dit touchscreen is met de ILI9341. In dat geval gebruik je model: ILI9341 en invert_colors: false. Na het maken van de aanpassingen kies je Install. Je kunt nu kiezen hoe je de firmware wilt overbrengen. Meestal kies je Wirelessly voor over-the-air-updates. Het apparaat hoeft daarbij niet meer met jouw pc te zijn verbonden.

Binnen ESPHome kun je eenvoudig de configuratie bewerken.

10 LVGL-bibliotheek

Binnen ESPHome kon je voorheen met displays werken door binnen de component display met lambda bijvoorbeeld teksten met een bepaald lettertype naar je scherm te sturen. Als je LVGL gaat gebruiken, gebruik je geen lambda meer, maar alleen LVGL en widgets. Als eerste voegen we de LVGL-bibliotheek toe aan de YAML-code:

lvgl:
  buffer_size: 25%

De optie buffer_size is ons geval noodzakelijk, vanwege de afwezigheid van PSRAM. In paragraaf 13 voegen we ook nog widgets toe. Omdat we dat hier nog niet hebben gedaan, zie je na het flashen als het goed is een demo met een knop, checkbox, cirkel met tekst en schuifbalk.

11 Configuratie touchscreen

Bediening via het scherm is nog niet mogelijk. Daarvoor moeten we het touchscreen toevoegen aan de configuratie van ESPHome:

Bewaar de aanpassingen en installeer de nieuwe firmware. Controleer of je de demo goed kunt bedienen. De regels onder on_touch zorgen dat in de logs de geregistreerde coördinaten worden getoond. Er kunnen aanpassingen nodig zijn in de regels onder calibration en transform.

12 Backlight

Het display is voorzien van een achtergrondverlichting (backlight) via pin 21. We definiëren deze output als volgt:

Daarna configureren we de achtergrondverlichting, waarbij we verwijzen naar de hierboven gedefinieerde output.

Na het flashen zal de backlight standaard aanstaan. Eventueel kun je deze vanuit Home Assistant aan- en uitzetten en de helderheid ervan regelen, bijvoorbeeld op basis van afwezigheid. Je kunt ook een script maken om de helderheid bij inactiviteit terug te brengen. Daarvoor verwijzen we je naar het uitgewerkte voorbeeld op GitHub (zie kader ‘Code downloaden’).

Binnen Home Assistant kun je eventueel ook de backlight aan- en uitzetten.

13 Widgets toevoegen

Onder de regel lvgl kun je nu de gewenste LVGL-componenten toevoegen aan je YAML-configuratie. Denk aan bijvoorbeeld knoppen, schuifregelaars, grafieken of labels. In dit voorbeeld voegen we aan de bovenkant alleen twee widgets toe voor een dimbare led, te weten een schakelaar (button) en schuifregelaar (slider).

De meeste opties dienen voor het positioneren van de widget. We geven bijvoorbeeld de breedte (width) en hoogte (height) aan, halen de widgets iets van de rand of met x en y, en regelen de uitlijning met align. Het gedeelte bij on_click zorgt dat de bewuste lamp in Home Assistant wordt omgeschakeld bij het klikken op de button. Voor de slider doen we hetzelfde onder on_release. Die acties zijn overigens om veiligheidsredenen niet direct mogelijk. In paragraaf 16 leggen we uit hoe je dit kunt toestaan.

We voegen in dit voorbeeld alleen twee eenvoudige widgets toe.

Cookbook voor ESPHome en LVGL

We houden het hier redelijk eenvoudig, maar je kunt natuurlijk veel geavanceerdere gebruikersinterfaces maken. Zo is bijvoorbeeld een geneste structuur mogelijk, kun je op verschillende manieren een grid maken, en met pagina’s individuele schermen of secties in je gebruikersinterface maken. Daarbij kan elke pagina zijn eigen widgets hebben. ESPHome geeft op zijn website in een ‘cookbook’ nog wat praktische voorbeelden voor het werken met LVGL, ook in combinatie met Home Assistant.

De website van ESPHome heeft veel voorbeelden voor het werken met LVGL.

14 Interactie met Home Assistant

De entiteit voor de dimbare lamp heeft in Home Assistant de naam light.wledkantoor. De waardes zijn nodig om de widgets de juiste status te kunnen geven. Daarom voegen we hieronder een binary_sensor toe voor de status (aan of uit) en een sensor voor het helderheidsniveau. We werken vervolgens bij on_state en on_value de widgets bij als de status verandert in Home Assistant. Bij id vul je uiteraard de id van de betreffende widget in.

Gebruik de logfunctie om te zien of bijvoorbeeld een status verandert.

15 Toevoegen aan Home Assistant

De add-on voor ESPHome hebben we gebruikt om de microcontroller van firmware te voorzien. Maar je zult het apparaat hierna nog wel moeten toevoegen aan Home Assistant. Dat is heel eenvoudig: het wordt automatisch gevonden. In Home Assistant zie je via Instellingen / Apparaten en diensten het bewuste apparaat direct terug op het tabblad Integraties. Klik op de knop Toevoegen om het aan Home Assistant toe te voegen.

Het apparaat met ESPHome moet je nog toevoegen aan Home Assistant.

16 Acties toestaan

Als je het touchscreen bedient, zal Home Assistant een melding geven dat het ESPHome-apparaat heeft geprobeerd een actie in Home Assistant uit te voeren. Standaard is dit om veiligheidsredenen niet toegestaan, maar dit is eenvoudig op te lossen.

Ga naar Instellingen / Apparaten en klik dan onder het kopje Geconfigureerd op ESPhome. Achter het bewuste apparaat klik je vervolgens op Configureren. Zet een vinkje bij Toestaan dat het apparaat Home Assistant-acties uitvoert. Klik op Verzenden. Hierna zijn alle acties zoals het omschakelen van de lamp en regelen van de helderheid wel toegestaan.

Zorg dat het apparaat acties in Home Assistant mag uitvoeren.

▼ Volgende artikel
Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?
© Proxima Studio - stock.adobe.com
Huis

Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?

Met slimme stekkers verander je je huis eenvoudig in een smart home: steek ze in een gewoon stopcontact, sluit er lampen of je televisietoestel op aan en regel via een app of met je stem bijvoorbeeld dat ze automatisch worden uitgeschakeld. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik doordat apparaten niet meer op stand-by blijven staan. Maar slimme stekkers gebruiken zélf ook stroom. Welke zijn zuinig genoeg om écht geld te besparen?

Energie besparen en slimme apparaten gaan uitstekend samen. In dit artikel lees je hoe je geld bespaart door gebruik te maken van de zuinigste slimme stekkers. • Slimme stekkers en stroomverbruik • De zuinigste slimme stekkers op een rij • Waar je op moet letten bij het kopen van slimme stekkers

Ook lezen: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt


Slimme stekker of slim stopcontact?

De termen slimme stekker en slim stopcontact worden door elkaar gebruikt. Dat is een beetje verwarrend, maar wel begrijpelijk: het is een apparaat met aan de ene kant een stekker (voor je 'domme' stopcontact) en aan de andere kant een slim stopcontact. In dit artikel hanteren we de benaming slimme stekker.


Zo bespaart een slimme stekker stroom

Een slimme stekker helpt je stroom besparen door apparaten automatisch uit te schakelen, bijvoorbeeld 's nachts. Zo verbruikt je televisie geen stroom meer in de stand-bymodus. Je kunt instellen dat alle apparatuur op vaste tijden uitschakelt, bijvoorbeeld zodra je gaat slapen. Je kunt ook met één druk op de knop alle lampen en andere apparaten uitschakelen, zodat je niets vergeet. Slimme stekkers uit een hogere prijsklasse bieden bovendien inzicht in je stroomverbruik. Daardoor kun je gerichter energie besparen.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Verbruik van een slimme stekker

Tegenover de besparing staat het eigen stroomverbruik van slimme stekkers. Dat begint bij zo'n 0,3 watt en loopt op tot 2 watt. Niet veel, maar ze staan wel 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan. De zuinigste modellen verbruiken daardoor op jaarbasis 2,6 kWh (0,3 watt × 24 uur × 365 dagen ÷ 1000). Bij een stroomprijs van 0,30 euro per kWh komt dat neer op 0,79 euro per jaar. Een slimme stekker die 2 watt verbruikt kost op jaarbasis 5,26 euro. In een slim huis gebruik je al snel 10 slimme stekkers, waardoor je op jaarbasis aardig wat geld kunt besparen door de zuinigste modellen uit te kiezen.

Kies niet alleen op prijs, maar ook op verbruik Vergelijk je het jaarlijkse stroomverbruik met de aanschafprijs van een slimme stekker (meestal tussen de 5 en 35 euro), dan blijkt al snel dat vooral het stroomverbruik bepalend is voor de totale kosten op de lange termijn. Toch vermelden veel verkopers niets over het energieverbruik.

Denk aan de compatibiliteit

Alleen letten op het stroomverbruik van een slimme stekker is niet genoeg. Het is minstens zo belangrijk dat de stekker goed samenwerkt met jouw slimme netwerk. De meeste modellen werken met Google Home en Amazon Alexa, terwijl Apple HomeKit selectiever is. Check daarom altijd de productbeschrijving om zeker te weten dat de slimme stekker bij jou thuis werkt.

Slimme stekkers die samenwerken met

Google Assistant en met Alexa

Stroomverbruik en verbindingstype

Waar komt het grote verschil in stroomverbruik tussen slimme stekkers vandaan? Dat heeft alles te maken met de verbinding met je thuisnetwerk. De meeste stekkers gebruiken wifi om bereikbaar te blijven, zodat jij ze op afstand kunt bedienen. Maar wifi verbruikt relatief veel energie – het signaal is eigenlijk krachtiger dan nodig is voor dit soort toepassingen.

Een zuiniger alternatief is een hub die het wifisignaal omzet naar een lichter protocol, zoals Zigbee of Z-Wave. Die vormen een soort schakel tussen je netwerk en de slimme stekkers. Het grote voordeel: dit soort verbindingen verbruiken vaak minder dan 0,5 watt.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Zigbee en Z-Wave

De zuinige protocollen die gebruikt worden zijn Zigbee en Z-Wave en die werken allebei prima. Maar ze zijn niet verenigbaar met elkaar. Je zult dus één systeem moeten kiezen. Daarnaast heb je een centrale hub nodig om alles aan elkaar te koppelen. Dat is een kleine investering die zich, door de lagere stroomkosten, snel terugverdient.

Slimme stekkerVerbruik (watt)Protocol
TP-Link Tapo P1151 – 1,5Wifi
TP-Link Tapo P1000,5 – 1Wifi
Shelly Plug S0,9 – 1,5Wifi
Iqore Smart Plug1 – 2Wifi
Aqara Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Philips Hue Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
IKEA TRETAKTSmart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Samsung SmartThings Outlet0,5 – 1,5 WZigbee
Fibaro Wall Plug V20,5 – 1Z-Wave
Qubino Smart Plug0,5 – 1Z-Wave

Verbruik van hubs voor Zigbee en Z-Wave

Voor een compleet beeld moeten we ook kijken naar het stroomverbruik van een Zigbee- of Z-Wave-hub. Zigbee-hubs verbruiken doorgaans tussen de 0,5 en 3 watt. Sluit je meerdere slimme stekkers of andere apparaten aan, dan verdien je dat al snel terug ten opzichte van wifi. Z-Wave-hubs verbruiken wat meer, meestal tussen de 2 en 10 watt.

Ook qua veelzijdigheid zijn er verschillen. De Philips Hue Bridge (Zigbee) is bijvoorbeeld erg zuinig, met een verbruik tussen de 0,5 en 1 watt. Maar deze werkt uitsluitend met Philips Hue-apparaten.

Een slimme start is het halve werk

Zoals je ziet, zijn er heel wat factoren om rekening mee te houden. Breng daarom vooraf in kaart wat je nu nodig hebt én wat je in de toekomst verwacht te gebruiken. Zo voorkom je onnodige kosten en bespaar je op de lange termijn, vooral als je ook let op het energieverbruik per apparaat.


Nog meer energie besparen? ⤵️

Vraag een offerte aan voor verduurzaming: