ID.nl logo
Deze nieuwe games mag je niet missen!
Huis

Deze nieuwe games mag je niet missen!

Gamen behoort inmiddels tot de dagelijkse activiteiten van honderden miljoenen mensen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of je van actie, avontuur of griezelen houdt … voor elke doelgroep is de keuze reuze. In dit artikel tonen we je de allerbeste games die nu verkrijgbaar zijn. Eén ding is zeker: met deze spellen hoef je je niet meer te vervelen!

Van je vervelen is geen sprake meer! In dit artikel hebben we de beste nieuwe games op een rijtje gezet. Wat dacht je van:

  • Diablo 4
  • Street Fighter 6
  • Resident Evil 4
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Lees ook: Deze games laten zien wat PlayStation VR2 in huis heeft

The Last of Us: Part 1

The Last of Us is op dit moment helemaal hot dankzij de gelijknamige televisieserie die op HBO Max te zien is, maar het begon allemaal in 2013 met een PlayStation-game. In dat spel – en dus ook de serie – belanden we in een wereld die te kampen heeft met een kwaadaardige schimmel die mensen in agressieve zombies verandert. De ruige en afstandelijke smokkelaar Joel reist noodgedwongen met het mysterieuze meisje Ellie door de Verenigde Staten. Een ware overlevingstocht, niet alleen vanwege de vele monsterlijke wezens, maar ook niet-geïnfecteerde mensen blijken soms levensgevaarlijk te zijn.

Onlangs is het eerste deel van deze reeks in een nieuw jasje gestoken, zodat het oogt en speelt als een actuele game. Niet alleen PlayStation5-eigenaren worden daarmee middenin de gebeurtenissen uit de televisieserie geplaatst, ook pc-spelers kunnen voor het eerst dit even kille als hartverwarmende avontuur ervaren. Een prima manier om de tijd te doden terwijl we ongeduldig wachten op het inmiddels bevestigde tv-vervolg.

Nu verkrijgbaar op PS5 en pc

Minecraft Legends

Minecraft is een fenomeen dat dagelijks door meer dan honderd miljoen mensen gespeeld wordt. In het spel verzamel je materialen, waarmee je vervolgens allerlei bouwwerken creëert.

Minecraft Legends gooit een strategisch sausje over het schattige, blokkerige uiterlijk van deze populaire game. Zo kunnen spelers hun eigen gigantische forten bouwen en proberen de door de computer bestuurde of menselijke tegenstanders buiten de muren te houden. Leuk is het om op slimme plekken grachten en valstrikken te plaatsen om de vijand te verrassen. Uitgekeken op Minecraft? Legends geeft deze blockbuster een nieuwe impuls.

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, pc en Switch

Metroid Prime Remastered

Toen Metroid Prime in 2003 verscheen, baarde het veel opzien met zijn doolhofachtige 2D-werelden. Vanwege de twee dimensies kon je alleen naar links, rechts, boven of beneden op het scherm kon lopen, maar enige tijd later gooide Nintendo het roer om en zette de speurtocht langs ruimtestations en verre planeten voort in 3D.

Deze 3D-wereld komt met deze remaster op de Nintendo Switch nog beter tot zijn recht. Met intergalactische premiejager Samus Aran bezoek je planeet Tallon IV, waar wonderschone flora en fauna en de ruïnes van een mysterieus buitenaards ras het decor vormen voor een hoop schietactie en indrukwekkende omgevingspuzzels.

Nu verkrijgbaar op Switch

Street Fighter 6

De absolute koning van de vechtspellen maakt dit jaar een verrassende comeback. In Street Fighter 6, waarin zoals vanouds twee vechtersbazen met elkaar op de vuist gaan tot er één knock-out gaat, spatten de felle kleuren van het scherm terwijl je spectaculaire vechtmoves uitvoert. Om deze moves onder de knie te krijgen, hoef je ditmaal geen ingewikkelde knoppencombinaties uit je hoofd te leren. Dankzij een speciale optie voor nieuwkomers loont het eindelijk om in het wilde weg op knoppen te rammen, waardoor Street Fighter toegankelijker is dan ooit tevoren.

Meer diepgang vinden we in de vorm van de World Tour, een modus waarin spelers tussen de vechtpotjes door een uitgebreide wereld verkennen met hun zelf vormgegeven personage. Gelukkig zijn ook iconische spierbundels als Ryu, Blanka, Chun-Li en E. Honda van de partij – herkenbare namen voor iedereen die in de jaren 90 regelmatig een controller vasthield of de plaatselijke arcadehal bezocht. Moge de beste vechter winnen!

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S en pc

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars is dankzij televisieseries als The Mandalorian en Andor weer helemaal in trek, en dat geldt tevens voor de gameserie waarin een heelal hier ver, ver vandaan verkend kan worden. Een paar jaar geleden kwam Star Wars Jedi: Fallen Order al uit, waarin de ogenschijnlijk normale knul Cal Kestis merkt dat hij Jedi-krachten heeft waarmee hij de Force kan beïnvloeden. Natuurlijk wordt Cal tegengewerkt door de Empire, dat immers als missie heeft alle Jedi in het universum uit te roeien.

In dit vervolg, dat zich vijf jaar later afspeelt, is Cal nog altijd op de vlucht en gebruikt hij zijn krachten en lightsaber-skills om korte metten te maken met Stormtroopers en ander gespuis. Star Wars-fans kunnen genieten van bezoekjes aan verschillende planeten en een spannend verhaal dat zich afspeelt tussen Episode 3 en 4.

Nu verkrijgbaar op PS5, Xbox Series X/S en pc

Diablo 4

Diablo is al sinds jaar en dag een favoriet voor op actie beluste pc-spelers, maar tegenwoordig is de reeks minstens zo populair op spelcomputers. Die populariteit bereikt binnenkort vrijwel zeker een nieuw hoogtepunt wanneer het vierde deel uitkomt. Spelers reizen weer af naar de duistere wereld van Sanctuary, waar zoals gebruikelijk talloze kerkers verkend dienen te worden. Met een van de speelbare klassen – bijvoorbeeld de tovenares, druïde of Necromancer – nemen spelers het alleen of samen met vrienden op tegen enorme legers occulte vijanden, die je dwingen om steeds betere wapens en bepantsering te verzamelen.

Deze verslavende bezigheid houdt je met gemak vele tientallen uren, zo niet oneindig lang zoet. De kerkers die je bezoekt, zijn namelijk elke keer weer anders, waardoor Diablo 4 eigenlijk nooit gaat vervelen.

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One en pc

Redfall

De makers van spellen als Prey en Deathloop weten ook met Redfall weer een uiterst boeiende spelwereld te creëren die je niet meer loslaat tot je elk hoekje hebt verkend. Je bezoekt het stadje Redfall, waar de plaatselijke bevolking geteisterd wordt door een vampierenplaag. De bloedzuigers hebben zelfs een manier gevonden om de zon te verduisteren, waardoor het anders zo pittoreske plaatsje in constante duisternis is gehuld. Kies een van de vier beschikbare personages met speciale krachten die het beste bij je speelstijl past en verlos Redfall voor eens en voor altijd van de vampieren.

Nu verkrijgbaar op Xbox Series X/S en pc

Dead Space

Wanneer Isaac Clarke op het ruimtestation USG Ishimura arriveert, blijkt al snel dat niemand van de bemanning een invasie van de Necromorphs heeft overleefd. Deze macaber ogende buitenaardse wezens lopen in de lichamen van de gestorven crew rond en zorgen ervoor dat Isaacs verkenningstocht op het schip nog het best vergeleken kan worden met klassieke horrorfilms als Alien en Event Horizon. Gelukkig kan Isaac dankzij zijn skills als ingenieur met behulp van allerhande voorwerpen wapens maken, waarmee hij de ledematen van de Necromorphs er met genoegen afschiet. Deze remake van de culthit uit 2008 bezorgt je regelmatig koude rillingen en is dan ook bedoeld voor spelers met stalen zenuwen.

Nu verkrijgbaar op PS5, Xbox Series X/S en pc

Hogwarts Legacy

Voor Harry Potter-fans is dit jaar een droom in vervulling gegaan; zij kunnen namelijk gaan studeren aan Zweinstein! In Hogwarts Legacy arriveer je op de magische toverschool als vijfdejaars student om daar de fijne kneepjes van het vak te leren. Toverspreuken onder de knie krijgen, toverdrankjes brouwen, magische beesten temmen en rondvliegen op een bezemsteel … het kan allemaal. Zweinstein is tot in de kleinste details nagebouwd en bevat zelfs ruimtes die niet in de films te zien waren.

Harry Potter en zijn vrienden loop je niet tegen het lijf, omdat het spel zich meer dan honderd jaar in het verleden afspeelt, maar buiten dat is Hogwarts Legacy een feest van herkenning. Het is echter niet louter genieten van het studentenleven, want er gaan geruchten over een mysterieuze, eeuwenoude vorm van magie die de wereld voorgoed op zijn kop kan zetten …

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, pc en vanaf 25 juli op Switch

Final Fantasy 16

De langlopende Final Fantasy-reeks is het neusje van de zalm voor de liefhebber van Japanse rollenspellen. Elk deel staat geheel op zichzelf en vertelt een nieuw verhaal met unieke personages. Deel 16 speelt zich af in het Middeleeuwse Valisthea, waar de spanningen tussen zes naties, die via speciale kristallen gebruikmaken van magie, snel oplopen.

Wanneer je als hoofdpersonage Clive Rosfield even geen grootschalige gevechten houdt of uitgestrekte landschappen verkent, word je getrakteerd op fraaie filmpjes vol epische actiescènes en politieke intriges. Laat het maar aan de koningen van het rpg-genre over om je in een prachtige fantasiewereld te trekken en je niet meer los te laten tot de aftiteling over het scherm rolt.

Nu verkrijgbaar op PS5

Resident Evil 4

Naast de remake van Dead Space heeft ook een andere horrorklassieker een nieuw likje verf gekregen. Resident Evil 4 vond de veelgeprezen horrorfranchise op spectaculaire wijze opnieuw uit, en deze remake maakt dat spel dankzij de sterk verbeterde grafische toeters en bellen en een nauwkeurigere besturing zo mogelijk nóg beter.

Als Leon S. Kennedy, de stoere politieagent uit Resident Evil 2, reis je af naar een afgelegen Europees dorpje om de ontvoerde dochter van de Amerikaanse president op te sporen. Daar word je al snel belaagd door vijandige bewoners. Er maakt zelfs een man met een kettingzaag jacht op je! Wat volgt is een ijzingwekkende achtbaanrit langs allerlei actiescènes en omgevingen, waaronder een naargeestig moeras en een gigantisch kasteel. Met wit uitgeslagen knokkels houd je de controller vast alsof je leven ervan afhangt … en dat doet het ook!

Nu verkrijgbaar op PS5, PS4, Xbox Series X/S en pc

Starfield

Velen verwachten dat Starfield zó goed wordt, dat je er een Xbox Series-console voor wilt aanschaffen. Dat de verwachtingen rond deze ruimtegame hooggespannen zijn, heeft alles te maken met het feit dat het afkomstig is van de makers van The Elder Scrolls-spellen. Maar er is meer. Het spel is namelijk al jaren in ontwikkeling en de ontwikkelaars beloven meer dan duizend (!) planeten om te verkennen. Vermoedelijk is er niet op elke planeet evenveel spannends te beleven, maar ook het gevoel van eenzaamheid dat je tijdens je verkenningstochten bekruipt, is onderdeel van de ervaring.

Ontwikkelaar Bethesda heeft dankzij eerder genoemde The Elder Scrolls-reeks een reputatie opgebouwd als hofleverancier van uitgebreide rollenspellen waarin je zelf bepaalt waar je je mee bezighoudt, en waarin je keuzes verregaande gevolgen kunnen hebben voor het verloop van het verhaal. Het moet wel heel gek lopen wil Starfield die ijzersterke reputatie te grabbel gooien.

Vanaf 6 september verkrijgbaar op Xbox Series X/S en pc

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Toen de Nintendo Switch in 2017 verscheen, raakte niemand uitgepraat over The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In het uitgestrekte land van Hyrule kon iedereen zijn of haar eigen avontuur creëren. De game bood niet de gebruikelijke icoontjes op een landkaart om tot vervelens toe af te gaan, maar interessante vergezichten aan de horizon. Trok een kasteel of berg in de verte je aandacht, dan ging je er gewoon heen en merkte je vanzelf wel in hoeverre je nieuwsgierigheid werd beloond!

Zes jaar later trakteert Nintendo ons op het vervolg Tears of the Kingdom. Daarin bezoeken we wederom Hyrule, maar duistere krachten hebben het landschap voorgoed veranderd. Zo zweven er eilanden in de lucht en kunnen ook ondergrondse gebieden bezocht worden. Beleef met dappere held Link opnieuw een onvergetelijk avontuur.

Nu verkrijgbaar op Switch

PlayStation VR2 Dit jaar is de PlayStation VR2 uitgekomen, een nieuwe virtualreality-bril die werkt met de PlayStation 5. De headset is voorzien van de nieuwste technologie. Dankzij haarscherpe beeldweergave zien games er levensechter uit dan ooit, waardoor je je daadwerkelijk ín de spelwereld waant. De bril kan daarnaast de beweging van je ogen volgen, wat de games nog realistischer maakt. De bijgeleverde PlayStation Sense-controllers geven je het gevoel dat je een pijl en boog, geweer of racestuur echt in handen hebt.

Kruip in Gran Turismo 7 achter het stuur van een glimmende bolide of klim en klauter in Horizon Call of the Mountain door een fantasievolle wereld gevuld met enorme dinorobots.

Het enige obstakel is het prijskaartje. Na de aanschaf van de toch al prijzige PlayStation 5, kost de PlayStation VR2 ook nog eens zeshonderd euro. Maar goed, dan heb je wel het neusje van de zalm op het gebied van virtual reality in huis!

▼ Volgende artikel
Zonneplan Charge 2: Altijd goedkoop je elektrische auto opladen
© Zonneplan
Mobiliteit

Zonneplan Charge 2: Altijd goedkoop je elektrische auto opladen

Je elektrische auto opladen kan vanaf nu net een stukje makkelijker en efficiënter. Zonneplan lanceert namelijk de Charge 2, een nieuw laadpaalsysteem waarmee je je elektrische auto nog slimmer oplaadt. Dat scheelt niet alleen in het algehele enegieverbruik van het elektrische wagenpark in Nederland, je merkt het ook meteen zelf in je portemonnee.

Partnerbijdrage – in samenwerking met Zonneplan.

Dagtarief

Elektrische auto's worden doorgaans aan het begin van de avond opgeladen. Dat is niet zo gek, want dan weet je zeker dat je de volgende dag met een volle accu weer de weg op kunt. Maar waar lang niet iedereen bij stilstaat, is dat dat helemaal niet elke avond nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de EV-rijders wekelijks minder dan 400 kilometer rijdt. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde actieradius van een elektrische auto. Je hoeft dus helemaal niet iedere avond tijdens piektijden je batterij op te laden, maar veel mensen doen dat wel, en dan dus ook meteen tegen het hoge dagtarief. Met een elektrische laadpaal van Zonneplan, zoals de nieuwe Charge 2, hoef jij daar in ieder geval niet meer aan mee te doen.

Powerplay

Wat maakt de Zonneplan Charge 2 dan zo revolutionair ten opzichte van andere laadpalen? Dat komt voor een groot deel door Powerplay. Powerplay is een slim algoritme dat ervoor zorgt dat je elektrische auto altijd op de meest zuinige en efficiënte manier wordt opgeladen. Stroom kost niet op elk moment van de dag even veel, en het Powerplay-algoritme zoekt precies uit wanneer de batterij van je auto het best kan worden opgeladen.

Als je auto is ingeplugd, wordt de accu zoveel mogelijk opgeladen tijdens daluren. Dat scheelt sowieso al flink in de kosten ten opzichte van het normale dagtarief van je energieleverancier. En daar hoef je zelf bijna niets voor te doen: je stelt alleen een eindtijd in waarop je wil vertrekken, en het slimme algoritme zorgt ervoor dat je batterij zo goedkoop mogelijk wordt opgeladen zodat je de volgende dag weer met een volle accu de weg op kunt.

Watch on YouTube

Gratis laden

Met de Zonneplan Charge 2 laad je op bepaalde momenten zelfs helemaal gratis. Het kan gebeuren dat het stroomnet tijdelijk een overschot aan energie heeft. Op die momenten kost stroom helemaal niets. De Charge 2 herkent die momenten en zorgt ervoor dat je elektrische auto juist dan wordt opgeladen.

En dat kan behoorlijk aantikken. Op sommige momenten krijg je zelfs geld toe, omdat de landelijke netbeheerder TenneT vergoedingen betaalt voor het flexibel afnemen van energie. Een gemiddelde gebruiker kan op die manier tot wel 2000 kilometer per jaar gratis rijden. Dat komt voor tweederde van de EV-rijders dus neer op meer dan vijf weken per jaar gratis de weg op. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is je auto zoveel mogelijk ingeplugd laten, en Powerplay doet de rest.

©Zonneplan

Lage kosten

Maar ook zonder stroomoverschotten ben je met de laadpalen van Zonneplan stukken goedkoper uit. Zelfs elektrische rijders met een gewoon dynamisch energiecontract betalen zo'n 25 procent meer voor het opladen van hun accu, terwijl gebruikers met een vast energiecontract bijna het dubbele kwijt zijn.

Ben je aangewezen op een openbare laadpaal, dan betaal je ruim twee keer zoveel als met een laadpaal van Zonneplan. Snelladen langs de weg kost zelfs vier tot vijf keer zoveel. Met een laadpaal van Zonneplan en Powerplay rijd je gemiddeld voor slechts 2,89 euro per honderd kilometer, terwijl snelladen bij FastNed doorgaans meer dan 11 euro per honderd kilometer kost.

Charge 2

En dat alles wordt dus nog een stukje beter met de nieuwe laadpaal van Zonneplan. De Charge 2 is nóg uitgebreider dan zijn voorganger. Door het slimme Powerplay-algoritme bespaar je dus al een kwart van de kosten die je maakt met een normaal dynamisch energiecontract.

De laadpaal zelf is ook nog een stukje beter geworden. Allereerst is hij in een nieuw jasje gestoken, zodat hij er nog wat beter uitziet. Bovendien krijgt de Charge 2 zijn software-updates draadloos, dus daar hoef je zelf ook amper meer iets voor te doen.

Je bestelt de Charge 2 bovendien gewoon online, tegen een scherpe prijs. Een professionele installateur zorgt ervoor dat de laadpaal komt te staan waar je hem wil hebben en dat alles naar behoren werkt. Alles bij elkaar heb je de Zonneplan Charge 2 in minder dan 3 jaar volledig terugverdiend.

©Zonneplan

Conclusie

Met de nieuwe Charge 2-laadpaal van Zonneplan laad je altijd op de goedkoopst mogelijke manier op. Het slimme Powerplay-algoritme berekent precies wanneer stroom het goedkoopst is, en alleen op die momenten wordt je elektrische auto opgeladen. Zo betaal je nooit het volle stroomtarief, laad je zelfs een kwart goedkoper op dan met een normaal dynamisch energiecontract, en rijd je gemiddeld 2000 kilometer per jaar zonder ook maar een cent te betalen.

De Zonneplan Charge 2 is vanaf nu online te bestellen.

▼ Volgende artikel
Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst
© Alexandra Surkova
Huis

Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst

De feestdagen hebben iets bijzonders. Kerstmis is het perfecte moment om fijne momenten vast te leggen met je camera of smartphone. Zo kun je ze later altijd weer terughalen. We helpen je graag op weg met tips en ideeën om deze kerst de mooiste foto's te maken.

Ga jij de verlichte kerstboom, de rijkelijk gedekte tafel, het samenzijn met je dierbaren of de verlichte stad fotograferen? Met de juiste tips en fotografietechnieken maak je schitterende foto’s. Houd je camera deze kerst dus binnen handbereik! We geven inspiratie en tips voor de volgende onderwerpen:

🎄 Kerstboom

🥂 Kerstdiner (of -ontbijt, of -lunch)

👪 Portretten van vrienden en familie

🌃 Lichtjes in de stad

Lees ook: Slimme kerstverlichting: haal de kerstsfeer in huis

🎄Kerstboom: van close-up tot licht-effecten

Ongeveer 90 procent van de huishoudens in Nederlanders heeft een kerstboom staan, grote kans dus dat ook jij er weer flink werk van hebt gemaakt. Je wilt je boom natuurlijk mooi vastleggen, maar hoe doe je dat het best?

Begin met de basis. Zorg dat er genoeg licht in de kamer is, maar niet te fel, zodat de warme gloed van de kerstlampjes zichtbaar blijft. Gebruik een statief om te voorkomen dat je foto onscherp wordt. Kies daarna een goede compositie. Speel met hoeken en afstanden tot de boom: maak bijvoorbeeld een close-up van een ornament, waarbij de rest van de boom zacht vervaagt op de achtergrond. Of probeer de hele boom in beeld te krijgen. Of dat laatste lukt, hangt af van de ruimte die je in de kamer hebt.

©Jordi Prat Puig | jordieasy

BOKEH

Ken je die foto's waarin de (kerst)lichtjes veranderen in zachte, gloeiende vlekjes? Dat heet bokeh, en je kunt dit heel makkelijk zelf creëren met je kerstboom. Het enige wat je nodig hebt, is een ander hoofdonderwerp dat je iets voor de boom plaatst.

Zet de iso-waarde van je camera laag, bijvoorbeeld ISO 100. Gebruik een groot diafragma (een klein F-getal) en stel scherp op een voorwerp dicht bij de camera, zoals een kaars of een kerststukje. Zorg ervoor dat de lichtjes van de boom wat verder weg staan. Die zullen dan vervagen tot die mooie bokeh-effecten. Probeer te spelen met de afstand en waar je scherpstelt om het effect precies goed te krijgen. Dit werkt trouwens niet alleen met een camera, maar ook met de portretmodus op veel smartphones.

©holdstillandclick

Kerstdiner: sfeer en smaak

Kerst draait om samenzijn en … eten! Die feestelijke eettafel vráágt er gewoon om door jou vastgelegd te worden.

Begin met een foto van de hele gedekte tafel. Als je de tafel al vroeg dekt, kun je foto's maken bij daglicht, wat zorgt voor een frisse sfeer. Fotografeer je vlak voor het diner, dan geeft het warme, zachte licht juist een romantisch effect. Een statief kan handig zijn, maar tijdens het eten zelf kan dat onpraktisch zijn. Wees dan niet bang je iso-waarde te verhogen. Moderne camera’s hebben minder last van ruis, en eventuele ruis kun je eenvoudig wegwerken tijdens het nabewerken.

Varieer met je standpunt om je foto interessant te maken. Een lage hoek vanaf de rand van de tafel geeft veel diepte. Wil je liever een overzichtsfoto van bovenaf? Gebruik dan een keukentrapje.

Als je de hele tafel hebt gefotografeerd, zoom dan in op de details. Denk aan het zilveren bestek, het kerstservies en de glinsterende kristallen glazen. Kies een klein F-getal om je onderwerp scherp te maken en de achtergrond subtiel te vervagen. Zo voeg je een professioneel tintje toe aan je foto’s en laat je jouw oog voor detail zien.

Lees ook: Handige tip (bijvoorbeeld voor kerst): zo krijg je wijn snel gekoeld

GRATIS Minicursus: Fotograferen tijdens de feestdagen

Gratis minicursus op Zoom Academy

Je wilt natuurlijk niet de hele avond met een camera rondlopen, maar een foto van die prachtig opgemaakte borden kun je best even maken, toch? Probeer eens recht van boven te fotograferen voor een leuk perspectief op het gerecht. Dat kan prima en snel met je smartphone.

Vergeet ook niet om de sfeer en interactie vast te leggen. Denk aan het aansnijden van het hoofdgerecht of de twinkelende ogen van een kind bij het zien van het toetje. Juist die spontane momenten maken je foto's extra bijzonder.

©Suzi Media

Kerstportretten: van spontaan tot geposeerd

Hoe maak je warme en intieme portretten tijdens kerstbijeenkomsten? Het geheim zit in het vastleggen van spontane momenten. Die vertellen vaak het beste verhaal en zijn het leukst om later terug te zien.

Denk aan kinderen die spelen met hun neefjes en nichtjes, familieleden die lachen om een oude anekdote, of een verraste blik bij het uitpakken van een cadeau. Om zulke momenten vast te leggen, is het belangrijk om alert te blijven en je camera binnen handbereik te houden. Laat hem gerust aanstaan en gebruik autofocus voor snelheid.

Kies een korte sluitertijd om bewogen beelden te voorkomen. Je kunt ook auto-iso inschakelen en fotograferen in de S/Tv-stand (sluitertijdvoorkeuze). Zo regelt de camera de rest van de instellingen, en kun jij je volledig richten op het vastleggen van die mooie momenten.

©rimmdream

Naast spontane foto’s kunnen geposeerde portretfoto’s ook een mooie toevoeging zijn aan je fotoalbum. Kies een plek met goed licht en een mooie achtergrond, zoals de kerstboom of een feestelijk versierde haard. Veel mensen voelen zich wat meer op hun gemak met iets in hun handen, zoals een glas of een cadeau. Zorg dat iedereen goed zichtbaar is en gebruik een grotere scherptediepte (een hoger F-getal) om te zorgen dat iedereen scherp op de foto staat. Zo creëer je een sfeervol groepsportret dat een mooie herinnering vormt.

Lichtjes in de stad

Even een frisse neus halen na het diner? Neem je camera mee, want tijdens de feestdagen zijn de meeste dorpen en steden prachtig verlicht. In het centrum hangen sfeervolle lichtjes in de winkelstraten, etalages zijn feestelijk versierd, en overal zie je kerstverlichting.

Kijk eens naar composities waarin de verlichting de hoofdrol speelt. Denk aan reflecties in het water of op natte klinkers, een silhouet van een opvallend gebouw met kerstverlichting op de voorgrond, of een rustige zijstraat waar de lichtjes een intieme sfeer geven.

Zoek je meer levendigheid? Bezoek een kerstmarkt of fotografeer mensen die genieten van de feestelijke sfeer in de straten. Deze momenten geven je foto's extra dynamiek en maken ze nog specialer.

©dimbar76

⭐ LICHTSTERRETJES ⭐

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van 'lichtsterretjes'. Dit doe je door een klein diafragma te gebruiken, bijvoorbeeld F 14 of hoger. Hoe hoger het getal, hoe sterker het ster-effect wordt. Speel met de instellingen om te ontdekken wat je het mooiste vindt.

Let op: bij een klein diafragma heb je een langere sluitertijd nodig om voldoende licht op te vangen. Een statief is daarom onmisbaar om scherpe foto's te maken zonder bewegingsonscherpte. Zo geef je de kerstverlichting een extra feestelijke uitstraling in je foto's.

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van ‘lichtsterretjes’. Die kun je maken door een klein diafragma te gebruiken (een hoog F-getal dus, bijvoorbeeld F 14). Speel met de precieze waarde om te zien hoe het ster-effect zich vormt. Je hebt hierbij wel een statief nodig, omdat je bij een klein diafragma een langere sluitertijd nodig hebt om nog goed te belichten.