CeBIT: strijd om HD lijkt bijna gestreden
Tijdens de vorige CeBIT buitelden de aanstormende opvolgens voor dvd nog over elkaar heen. HD DVD en Blu-Ray stonden aan de vooravond van een zwaar gevecht. Zo leek het althans... Een jaar geleden leek het er op dat de geschiedenis zich zou herhalen. De strijd om de nieuwe videostandaard deed sterk denken aan die van 25 jaar daarvoor, toen het ging om Betamax en VHS.
Tijdens de vorige CeBIT buitelden de aanstormende opvolgens voor dvd nog over elkaar heen. HD DVD en Blu-Ray stonden aan de vooravond van een zwaar gevecht. Zo leek het althans...
Een jaar geleden leek het er op dat de geschiedenis zich zou herhalen. De strijd om de nieuwe videostandaard deed sterk denken aan die van 25 jaar daarvoor, toen het ging om Betamax en VHS. Er lijkt in de afgelopen 12 maanden maar weinig te zijn veranderd. Beide kampen leveren ondertussen apparaten, maar wie van de twee nu de "winnaar" is blijft onduidelijk. Dat dat slecht is voor de verkoopcijfers, zal nauwelijks verbazen. Want wie nu kiest voor een van de twee standaarden, zou later wel eens de verkeerde keuze kunnen hebben gemaakt.
Goed nieuws was er op dat front al eerder dit jaar. Warner Home Video kondigde de Total Hi Def (THD) schijf, met Blu-Ray op de ene- en HD DVD op de andere kant. Dat kan voor eens en altijd een einde maken aan de verwarring die er nu heerst onder consumenten. Een andere hoopvolle ontwikkeling komt van de fabrikanten van afspeelapparatuur, zoals Samsung, die werken aan hybride modellen. Dergelijke apparaten zijn in staat beide formaten schijven af te spelen en maken daarmee het kiezen voor een standaard overbodig.
Hoewel dit het einde lijkt van de strijd om de nieuwe standaard, zijn er nog wel wat problemen op te lossen. Vooral de amusementsindustrie - met name de filmstudio's - hebben zich meerendeels geschaard achter een van de twee standaarden en lijken moeilijk te bewegen te kiezen voor een combinatie-oplossing. Ook de hogere kosten van de multiformaat-apparatuur zou een snelle opmars ervan in de weg kunnen staan.
Uiteindelijk is de keuze aan de consument, die het meest geholpen is met een universele oplossing. Het valt dan ook te verwachten dat multiformaat de meeste kans maakt.