Apple maakt $400.000 winst per werknemer
Tijdens een diner vroeg president Obama waarom Apple zijn producten niet in de V.S. kan maken zodat die banen weer in Amerikaanse handen vallen. Jobs antwoordde met: ‘Die banen komen niet meer terug.’ Reden is niet alleen dat arbeidskrachten een stuk goedkoper zijn buiten de V.S. maar ook de schaal, flexibiliteit en kennis zou beter zijn in het buitenland.
Apple telt zo’n 43.000 werknemers in de V.S. en zo’n 20.000 buiten de V.S. Deze mensen staan op de loonlijst van Apple. Daarnaast zijn er nog tal van mensen die op contractbasis voor Apple werken zoals ingenieurs en fabrieksarbeiders die de producten in elkaar zetten. Dat zijn er 700.000 in totaal die voor het overgrote deel buiten de V.S. werken. Over de Macintosh in 1983 zei Jobs nog trots: ‘A machine made in America’ . Tegenwoordig vindt de productie dus vooral buiten de V.S. plaats en zijn meer dan 90% van de onderdelen van een iPhone buiten de V.S. geproduceerd.
Flexibiliteit sleutel tot succes
Een executive van Apple gaf aan dat ze gedwongen zijn om het productiewerk buiten de V.S. te laten doen. Steve Jobs besloot op het laatste moment tijdnes de ontwikkeling van de iPhone dat er een ander, minder krasgevoelig, scherm gebruikt moest worden. Om 0:00 kwamen de nieuwe schermen bij de Foxconn fabriek waarna er meteen 8.000 arbeiders werden geronseld, uit de slaapvertrekken van de fabriek, die meteen aan hun 12-urige dienst konden beginnen door de nieuwe schermpjes in de telefoons te zetten. Binnen 96 uur zat de productie op 10.000 iPhones per dag.
Deze snelheid en flexibiliteit is ongekend en niet mogelijk in de V.S. aldus de Apple executive. Bij de Foxconn fabriek (waar 40% van alle consumentenelektronica wordt geproduceerd) kan er op een avond zo 3.000 arbeiders worden ingezet. Foxconn zelf ontkent het en zegt dat er stricte regels zijn om arbeiders buiten hun normale diensten in te zetten. Foxconn heeft echter veel kritiek gekregen op de wijze waarop fabrieksarbeiders worden behandeld en het zal ook niet voor niets zijn dat arbeiders zelfmoord plegen. Vorig jaar gingen studenten nog de straat op, verkleed als Foxconn fabrieksarbeider, om te demonstreren tegen Apple en zijn partners.
©CIDimport
Studenten protesteren in Hong Kong tegen arbeidsomstandigheden in Foxconn fabriek
Winst en efficiency of tekort aan gekwalificeerd personeel?
Vroeger voelden Amerikaanse bedrijven ook de plicht om te zorgen voor Amerikaanse banen, zelfs als dit financieel niet de beste keuze was. Die tijden lijken nu voorgoed voorbij te zijn. Bedrijven brengen daar echter tegenin dat er te weinig geschoolde werknemers zijn voor de fabrieken. Laag- en hoogopgeleiden zijn er wel maar te weinig daartussen. Loonkosten zijn voor een technologiebedrijf als Apple echter niet de grootste kostenpost. De hele keten van producttoevoer is belangrijker en met zoveel fabrieken in China, kan er snel op bepaalde productwensen worden ingespeeld. Omdat lonen in minder groot deel uitmaken van de productie zou een iPhone gemaakt in de V.S. zo’n $65 meer kosten volgens sommige analisten. Gezien de winst van vaak honderden dollars zou er dus toch nog steeds een dikke winst gemaakt worden.
'Apple is er niet om werkloosheid op te lossen
Apple zegt dat er nog nooit zoveel Amerikaanse werknemers zijn geweest bij Apple als nu en ziet het ook niet als hun taak om de werkloosheid op te lossen, maar om de best mogelijke producten te maken. De beweringen die worden gedaan haalt de New York Times uit tientallen interviews van werknemers en ex-werknemers van Apple die allemaal liever anoniem blijven. De NYT heeft Apple om een reactie gevraag maar die niet gekregen.
[Via: The New York Times]