Wat weten we al van de iPhone 6s (of iPhone 7)?

Apple maakt binnenkort meer details bekend over de nieuwste iPhone. En traditiegetrouw draait de geruchtenmolen dan weer op volle toeren, dus is het tijd om alles eens op een rijtje te zetten. Wat weten we op dit moment van de iPhone 6s? Of heet hij toch de iPhone 7?

De naam

Ja, lach maar, maar niemand weet precies wat Apple uberhaupt op de markt brengt. De naam van de telefoon is namelijk niet altijd even logisch. Want hoe wel je na de iPhone 1, 2, 3 en 4 wel de 5 zou verwachten, dook plotseling de 4s op. Ook de opvolger van de iPhone 5 was de 5s, dus is het niet ondenkbaar dat de 7e generatie iPhones de naam 6s meekrijgt. Maar het kan ook net zo goed de iPhone 7 worden...

Dan is er ook nog de mogelijkheid dat er een iPhone 6c wordt uitgebracht, een goedkopere variant van de iPhone 6s met minder goede specificaties. Het is echter maar de vraag of dat gebeurt, want Apple probeerde al zo’n goedkope iPhone aan de man te brengen met de iPhone 5c, die niet bepaald goed verkocht.
 

Integratie van 'force touch'

Apple introduceerde het 'force touch' al op de nieuwe Macbook. In de trackpad van die laptop zit een techniek waarmee je 'normaal' kunt klikken, maar waar je ook harder op kunt drukken. Daar kun je weer een bepaalde actie aan koppelen. Als je bijvoorbeeld een tekst selecteert, kun je door harder te drukken (het 'force touch') kun je het direct kopiëren naar het klembord.

Die techniek komt volgens de laatste geruchten ook naar de nieuwe iPhone 6s. Daarbij zou je ook harder op het scherm kunnen drukken om bepaalde acties uit te voeren. Althans, als we het doorgaans betrouwbare 9to5mac mogen geloven.

De grote vraag is of ontwikkelaars met de techniek aan de slag kunnen. Als game-ontwikkelaars het in hun spellen kunnen verwerken kan Candy Crush misschien eindelijk interessant worden.
 

Domotica-app voor HomeKit

Apple wil in de toekomst graag in de domotica stappen, en heeft daar al de eerste voorzichtige stapjes naartoe gezet met HomeKit. Hoogstwaarschijnlijk komt er in de nieuwe iPhone een speciale app waarmee de telefoon allerlei slimme apparaten in je huis kan aansturen. Het is maar de vraag of die app optioneel is, want veel gebruikers vonden het al niet prettig dat zij plotseling een Apple Watch-app in iOS 8.3 zagen waar zij niet op zaten te wachten.
 

iOS 9

Uiteraard komt met een nieuwe telefoon ook een gloednieuw besturingssysteem, waar Apple tijdens het WWDC meer over bekend maakt. De mooiste verandering voor de gebruiker is waarschijnlijk wel dat iOS 9 heel licht wordt, en daarom voor een groot deel is gericht op oudere Apple-apparaten. Hoewel oudere iPads of iPhones moeite hebben met de meest recente besturingssystemen, zou iOS 9 daar nieuw leven in moeten blazen.

Ook komt er waarschijnlijk meer integratie met Beats, de muziekdienst waarmee Apple de concurrentie met Spotify hoopt aan te gaan. Buiten dat zal er weinig nieuw zijn aan het besturingssysteem, behalve dat het waarschijnlijk wat stabieler draait - een probleem waar alle iOS 8-versies nog steeds mee kampen.
 

Meer megapixels in de camera

De Chinese website Feng zegt op basis van bronnen binnen de productie van de iPhone dat de telefoon een rgwb-sensor in de camera heeft. Dat is een speciale lens waarmee niet 3, maar 4 kleuren worden vastgelegd. Die techniek wordt op dit moment ontwikkeld door Sony, maar in slechts EEN ander toestel gebruikt: De Huawei P8. Een rgwb-sensor is vooral praktisch als je veel kleuren in het donker wil vastleggen, waardoor je zo ook ’s avonds goede foto’s kunt maken. De camera zou 12 megapixels tellen - een heel stuk meer dan de 8 megapixels van de iPhone 6.
 

Krachtigere processor

Een nieuwe telefoon betekent ook een nieuwe processor, en de iPhone 6S/7 maakt dan waarschijnlijk gebruik van een A9, de opvolger van de A8 die in de iPhone 6 wordt gebruikt.
 

Dynamische wallpapers

Het lijkt een klein detail, maar volgens 9to5mac zou de iPhone 6s dynamische achtergronden krijgen. Die waren al te downloaden als aparte apps, maar waren in vorige iPhones nooit de standaard. Met de dynamische wallpapers wil Apple de parallel trekken met de Apple Watch, die ook dergelijke achtergronden heeft.
 

NFC

Eén ding dat zeker mag zijn, is dat de nieuwe iPhone ook NFC krijgt. Apple wil groots uitpakken met Apple Pay, zijn eigen betaalsysteem waarmee je via je creditcard kunt betalen met je mobiele telefoons. We mogen er dus vanuit gaan dat er een NFC-chip in de telefoon zit,

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000