ID.nl logo
LG 55LA8609 - Vervult (bijna) al je tv wensen
© PXimport
Zekerheid & gemak

LG 55LA8609 - Vervult (bijna) al je tv wensen

Een 55 inch full hd-beeldscherm, ultradunne schermlijst, dualcore-processor, passieve 3D-technologie en ook nog een goed gevulde App Store. LG heeft voor zijn nieuwe LA8609 de volledige lijst met eisen voor een premium smart tv afgevinkt. Is dit genoeg om de sterke concurrentie het hoofd te bieden?

Allereerst even een gouden tip vooraf: Ga je net al ik aan de slag met de 55 inch-versie van de LA8609, installeer het toestel niet in je eentje. De 55LA8609 wordt namelijk afgeleverd in een forse doos, waarbij het flinke gewicht verraadt dat het hier om een volgepakte high-end smart tv gaat. En ja, daar hangt een prijskaartje aan: circa 2.500 euro. Heb je het enorme scherm (samen met je hulpje) uit de doos getrokken, dan is het enkel zaak nog even de meegeleverde voet te monteren. Dit doe je kinderlijk simpel met de vier meegeleverde schroeven.

Hoewel er bij het door ons geteste exemplaar geen gebruiksaanwijzing werd meegeleverd, verliep het installeren en gebruiksklaar maken van de smart tv erg soepel. 'Plug-and-play' lijkt LG te willen nastreven, en dat is ze bijzonder goed gelukt. Voor ik het toestel aanzet werp ik nog even snel een blik op de achterkant, waaruit duidelijk wordt dat de 55LA8609 qua aansluitingen bijzonder goed bedeeld is.

Aansluitingen op de 55LA8609

Het toestel heeft een totaal van vier hdmi-poorten en drie usb poorten (waarvan één usb 3.0). Al deze aansluitingen zitten aan de linkerkant achter de tv. Uiteraard is er ook nog een component-aansluiting en een ouderwetse scart-aansluiting aanwezig. Daarnaast is het mogelijk je eigen kaart van Ziggo of UPC in het toestel te drukken, waardoor je dus geen losse settopbox meer nodig hebt om tv te kijken. Ik kon hierbij geen noemenswaardig kwaliteitsverschil ontdekken bij het kijken naar HD-zenders.

©PXimport

In onze testruimte reflecteerde het zonlicht erg op de glasplaat van het scherm.

Wat opvalt is dat de koptelefoonaansluiting op een wat onhandige plek zit. Niet alleen zit deze op de achterkant van de tv, ook zit deze nog eens verstopt onder een uitstulping. Ik snap dat een aansluiting aan de zijkant afbreuk doet aan het minimalistische design, maar als je hier regelmatig gebruik van maakt, is het wat onhandig. Aan de rechterzijde zit het bedieningspaneel op de achterkant geplakt. De knoppen zijn op de tast makkelijk te vinden want ze zijn van een rubberen afwerking voorzien. En dit paneel zal je veelvuldig gaan gebruiken als de meegeleverde afstandsbediening je niet bevalt.

LG's Magic Remote

De afstandsbediening die LG bij zijn tv's levert zal voor veel mensen even wennen zijn. Feitelijk werkt het zoals je misschien kent van Nintendo's Wii-spelconsole. Je wijst dus zaken aan op de tv, erg handig wanneer je snel een app wilt selecteren of een woord moet intoetsen op een toetsenbord. Ook zit er een microfoontje in voor stembesturing en is er een scrolwieltje aanwezig. Het plastic waaruit de Magic Remote is opgebouwd voelt helaas wel erg goedkoop aan, en ook mis ik het gemak van het zappen met een traditionele afstandsbediening.

Heb je de tv na enkele minuten op de gewenste plek in je woonkamer staan, dan zal je onder de indruk zijn van het schitterende design. De televisie is extreem plat en de dunne zwarte lijst om het scherm valt mooi weg achter de glasplaat wanneer de tv uitgeschakeld is. Een televisie die een en al klasse uitstraalt, en zoiets zet je natuurlijk zonder schroom in je woonkamer.

Slimme televisie

Uiteraard is de 55LA85609 een zogenoemde smart tv. Dus je kunt met het toestel op internet surfen, apps installeren en dankzij de ingebouwde camera ook nog eens videogesprekken voeren. Jammer is wel dat veel apps uit de App Store simpelweg snelkoppelingen zijn naar de mobiele website van de betreffende aanbieder. De apps die er toe doen (Netflix, Uitzending Gemist, Facebook, YouTube) werken gelukkig snel en zijn eenvoudig in gebruik.

©PXimport

Wanneer je de camera niet gebruikt, schuif je deze terug in de tv.

Beeldkwaliteit

Toen ik de tv aanzette, schrok ik enigszins van de beeldkwaliteit. En dan vooral van de kleurstelling. De standaard instellingen van LG zorgen er namelijk voor dat kleuren veel te zwaar zijn aangezet en de helderheid te hoog is. De voorgeprogrammeerde 'programma's' zullen echter al snel een beter beeld opleveren, en ga je handmatig aan de knoppen draaien dan kan je het beeld pas echt optimaliseren.

Heb je alles afgestemd op jouw smaak, dan zal je pas zien hoe enorm mooi het lcd-display is dat LG hier gebruikt. Kleuren zijn niet alleen realistisch, ook het verloop van de kleurhelderheid is erg natuurlijk. Dit zorgt er samen met de vloeiende animaties voor dat het beeld erg rustig op de ogen is. Zwart is niet echt diepzwart, waarbij LG het toch moet afleggen tegen vergelijkbare tv's van Sony en Samsung. Wel toont LG zich ook nu weer de absolute koning als we kijken naar het heldere wit.

Je smartphone als afstandsbediening

Vind je de meegeleverde afstandsbediening iets te futuristisch? Dan kan je de LA8609 ook bedienen met een app voor je iPhone of Android-toestel. Erg handig. De gratis app maakt automatisch verbinding met je tv, waarna je vrijwel alles met je telefoon kunt aansturen. Het is vooral erg handig dat je een smart tv-app vanaf je telefoon kunt opstarten, dat scheelt je dus een hoop geblader door verschillende schermen op de tv.

Als je deze tv in huis haalt, kan ik me zo voorstellen dat je ieder weekend flink wat mensen uitnodigt om een filmpje te komen kijken. En dat mag verder ook geen enkel probleem opleveren, want je kunt met veel mensen naar het scherm kijken. De kijkhoek is namelijk bijzonder groot. Vanuit vrijwel iedere hoek heb je een haarscherp beeld met natuurgetrouwe kleuren.

©PXimport

De futuristische afstandsbediening is niet voor iedereen weggelegd.

In HD televisie kijken

Het kijken naar full hd tv-uitzendingen is een geweldige ervaring met de 55LA85609. Maar wil je het scherm in zijn beste vorm zien, dan moet je toch echt even een Blu-ray-film opzetten. Het detail is extreem groot, en dankzij de snelle processor is de kunstmatige manier waarop het aantal hertz wordt opgekrikt (naar 800 Hz) ook van een prima kwaliteit. Het maakt de beelden rustiger en zachter op de ogen.

Jammer is wel dat er bij snelle beelden toch enige 'ghosting' kan optreden, een bekend probleem van lcd-panelen waar ook dit dure toestel van LG niet onderuit komt. Bij het kijken naar films en tv-uitzendingen valt het nauwelijks op, maar tijdens het spelen van een hectische game als Battlefield 3 of Grand Theft Auto V vond ik het toch enigszins storend.

3D: een verplicht nummer

LG maakt ook voor de 55LA85609 gebruik van een passieve 3D-technologie. Hoewel 3D voor mij nog altijd geen meerwaarde biedt op een tv, verkies ik de passieve techniek wel boven de actieve 3D-brillen. De 3D-beelden die deze tv produceert zijn, zeker voor een huiskamer, uitstekend. Dus mocht je - in tegenstelling tot mijzelf - veel waarde hechten aan deze functie, dan is dit toestel absoluut een aanrader.

©PXimport

De knoppen op de achterkant zijn eenvoudig op de tast te bedienen.

Dat we geen hoge verwachtingen moeten hebben van het geluid uit een flinterdunne lcd-tv, mag duidelijk zijn. En hoewel LG de tv van twee speakers en een aparte basmodule heeft voorzien, mag ook de geluidsweergave van deze LA8609 geen naam hebben. Het doet prima zijn werk wanneer je een praatprogramma kijkt, maar wil je echt goed van een film of concertregistratie genieten, dan moet je zeker aparte speakers aansluiten.

Conclusie

Met de 55LA8609 zet LG een bijzonder sterke tv in de markt. Het toestel is dan wat aan de prijzige kant, hiervoor haal je wel een van de mooiste full hd-schermen van dit moment in huis. Daarbij is de kijkhoek indrukwekkend en zorgen de natuurgetrouwe kleuren voor een prachtige visuele ervaring. Jammer is wel dat er tijdens het spelen van games enige ghosting optreedt en dat de zwartwaarden wat te wensen overlaten, maar dat zijn slechts details. Dit is een premium televisie in (bijna) alle facetten.

Uitstekend
Conclusie

LG 55LA8609 ----------- **Prijs**: ca € 2500,- **Beeldscherm**: 55 inch (LED Plus) **Resolutie**: Full hd **3D**: Cinema 3D (incl. 4 brillen + 2 Dual Play brillen) **Verbindingen**: Wifi, dlna, widi, Miracast, usb **Hdmi**: 4 stuks (V 1.4) **Aansluitingen**: AV in, Scart, Component, Digital Audio Out, LAN, koptelefoon **Energieverbruik**: 84W **Afmetingen met voet**: 1247 x 789 x 326 mm **Afmetingen zonder voet**: 1247 x 722 x 34.1 mm **Gewicht**: 25,3 kg (23 kg zonder voet)

Plus- en minpunten
  • Installatie
  • Design
  • Beeldkwaliteit
  • Kijkhoek
  • Cinema 3D
  • Zwartwaarden
  • Magic Remote
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.