MSI Prestige PE70 2QE - Krachtige desktopvervanger

© PXimport

MSI Prestige PE70 2QE - Krachtige desktopvervanger

Computer accessoires

Geplaatst: 9 juni 2015 - 09:41

Aangepast: 24 november 2022 - 11:25

Jeroen Boer

Notebooks zijn inmiddels populairder dan desktop-pc's. Ook als je een groot scherm nodig hebt en vooral thuis werkt, kan een notebook interessant zijn. MSI's Prestige PE70 2QE is een krachtige desktopvervanger.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: MSI's PE70 2QE is geen lichte ultrabook voor onderweg. Ik zou hem kwalificeren als een desktopvervanger, een laptop die je vooral thuis op je bureau gebruikt. Met een 17,3inch-scherm zijn zowel de afmetingen als het gewicht vrij fors. Qua uiterlijk ziet de PE70 2QE met een aluminium afwerking wel strak uit. Lees ook: De 5 beste notebooks van 2014.

© CIDimport

De Prestige PE70 2QE is afgewerkt met aluminium.

De behuizing is vervaardigd uit kunststof en afgewerkt met aluminium. Helaas komt de (qua uiterlijk fraaie) behuizing ondanks de aluminium afwerking op mij niet heel stevig over. Op diverse plekken kon ik de behuizing best ver indrukken. Het toetsenbord ziet er netjes uit en is gemaakt door gamehardwarefabrikant SteelSeries. Het combineert een prettige aanslag met toetsverlichting die in drie standen is in te stellen. Helaas veert het toetsenbord door de niet heel stevige behuizing wel snel door. Het touchpad maakt gebruik van twee losse fysieke knoppen en ondersteunt multitouch-gebaren. Helaas worden de gebaren niet altijd soepel herkend. Een echt fijn touchpad kan ik het dan ook niet noemen.

© CIDimport

Het verlichte toetsenbord tikt prima, het trackpad kan beter.

Zelfs een dvd-brander

Zoals je van een desktopvervanger verwacht, is er niet bespaard op uitbreidingspoorten. De notebook heeft driemaal usb 3.0, één keer usb 2.0, HDMI, Mini-DisplayPort, een kaartlezer, een gigiabitnetwerkaansluiting, een hoofdtelefoonuitgang en een microfooningang. Het is voor een desktopvervanger helemaal niet verkeerd dat MSI een dvd-brander heeft geplaatst. Hoewel je die waarschijnlijk vrijwel nooit meer zult gebruiken, is het op je primaire pc toch nog wel een handige toevoeging.

© CIDimport

De Prestige PE70 2QE heeft genoeg uitbreidingspoorten en zelfs een dvd-brander.

Krachtige hardware

Een primaire pc heeft kracht nodig en in dat opzicht stelt de PE70 2QE niet teleur. Het systeem is gebaseerd op Intels Core i7-4720HQ, een krachtige quadcore-processor uit Intels vierde generatie Core-processors. Overigens is de vijfde generatie ook al verkrijgbaar, maar die voegt vooral een betere gpu toe. Het grafisch geweld wordt in deze laptop echter verzorgd door een NVIDIA GTX960M waardoor de iets oudere processor geen groot probleem is.

De opslag wordt zoals je van een snelle pc zou verwachten verzorgd door een SSD. De SSD is afkomstig van Toshiba en is uitgevoerd in het M.2-formaat waarbij wel SATA 6Gbit/s als interface wordt gebruikt. De SSD wordt gecombineerd met een 7200 RPM harde schijf.

Gekalibreerd scherm

MSI heeft de PE70 voorzien van een 17,3inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het IPS-paneel is mat afgewerkt en is helder genoeg om er in een goed verlichte kantooromgeving op te werken. Zowel de kleurweergave, inkijkhoeken en helderheid zijn erg goed. MSI heeft het paneel vanuit de fabriek gekalibreerd waardoor je er prima foto's en video's op kunt bewerken. Voor thuisgebruik is dat fijn, een echte professional kalibreert zijn scherm uiteraard zelf. Via een knopje op de notebook kun je wisselen tussen verschillende kleurprofielen zodat je kleuren betere ogen voor gamen of films kijken.

© CIDimport

Het mat afgewerkte scherm heeft een goede inkijkhoek.

Prestaties

De PE70 2QE bevat krachtige hardware en qua prestaties heb ik niets te klagen. De combinatie van een quadcoreprocessor en SSD zet ten in benchmarks goede scores neer. Je kunt ook gamen op de Prestige. De NVIDIA GTX960M is een middenklasse grafische kaart waarmee je de meeste spellen op de volledige Full HD-resolutie kunt spelen. De score van 11475 in 3DMark Sky Diver bevestigt dit beeld. Bij wat zwaardere spellen zul je de resolutie of het detail wel moeten verlagen. Voor een allroundsysteem is dit echter een prima keuze.

De accu heeft een capaciteit van 41,4 Wh en dat is voor de specificaties en het formaat van de PE70 eigenlijk een piepkleine batterij. Meer dan tweeëneenhalf uur werktijd mag je echt niet verwachten. Een ander minpunt is dat de koeling altijd goed hoorbaar is, ook als je bezig bent met lichte werkzaamheden als browsen of tekstverwerken.

Conclusie

MSI heeft de PE70 2QE duidelijk bedoeld als desktopvervanger voor thuisgebruik. Behalve dat een 17inch-notebook door zijn formaat en gewicht als niet zo handig is mee te nemen, komt ook de accu met een maximale werktijd van tweeëneenhalf uur tekort voor onderweg werken. Voor thuis is een notebook met een 17,3inch-scherm prettig om op te werken. Zeker in combinatie met de krachtige hardware kun je al je taken prima uitvoeren op de PE70 2QE. Jammer is wel dat de fraai ogende behuizing niet heel stevig overkomt en dat de koeling goed hoorbaar is.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Mat scherm

Krachtige hardware

Verlicht toetsenbord

Minpunten

Behuizing flexibel

Koeling hoorbaar

Touchpad stroef

Conclusie

MSI Prestige PE70 2QE --------------------- **Prijs:** € 1359,- **Processor:** Intel Core i7-4720HQ **RAM:** 8 GB **Opslag:** 128 GB SSD + 1 TB HDD **Grafisch:** Intel HD Graphics 4600 en NVIDIA GeForce GTX 960M **Camera:** HD Web Camera (1280 x 720) **Beeldscherm:** 17,3 inch (1920 x 1080 pixels) **Draadloos:** 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 **Aansluitingen:** 3x usb 3.0, usb 2.0, HDMI 1.4a, Mini-DisplayPort 1.2, gigabit-netwerkaansluiting, kaartlezer, 3,5mm-geluidsuitgang (ook optische S/PDIF), 3,5mm-microfooningang **Afmetingen:** 41,9 x 28 x 2,9 cm **Gewicht:** 2,7 kilogram **Accu:** 41,4 Wh **Besturingssysteem:** Windows 8.1...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000