Je woning slim verwarmen met de nieuwste draadloze technologie

Na een prachtige zomer laat de zon zich inmiddels een stuk minder vaak zien, en kunnen we ons gaan voorbereiden op de winter. Als het kouder wordt, hebben we de neiging om de kachel flink omhoog te draaien, wat wel lekker is, maar niet heel efficiënt. Met de juiste draadloze technologie kun je jezelf niet alleen geld besparen, maar er ook nog eens voor zorgen dat het huis altijd op de temperatuur is die je prettig vindt.

Partnerbijdrage

© PXimport

Wij mensen gaan eigenlijk heel simpel met de kachels in ons huis om: als we het koud hebben gaan ze aan, als we het warm hebben gaan ze uit. Dat is niet echt de meest efficiënte manier, want het is in veel opzichten efficiënter om het huis voortdurend op de juiste temperatuur te houden, dan alles ineens op te stoken wanneer je begint te rillen. Daarbij verhoogt dat ook nog eens je woongenot.

Slimme Thermostaat

Je kunt natuurlijk de hele dag aan de knoppen blijven draaien om de ideale temperatuur te bereiken (en te behouden) maar daar heeft natuurlijk niemand tijd voor (of zin in). Gelukkig hoeft dat niet, want een slimme thermostaat kan dat prima voor je doen. Thermostaten zijn van nature al best slimme apparaten, maar de huidige generatie slimme thermostaten maken het je wel heel makkelijk. De meeste van deze apparaten bedien je namelijk met je smartphone, hetgeen betekent dat je kunt aangeven dat je, bijvoorbeeld, onderweg bent naar huis vanaf je werk, zodat het lekker warm is wanneer je de voordeur binnen komt wandelen.

Tegelijkertijd kunnen dit soort apparaten, zoals de Nest Learning Thermostat, ook leren van je gedrag. Aan de hand van bewegingssensors leert het apparaat hoe laat jij elke dag aan je dag begint en hoe laat je gaat slapen. Doordat zo’n thermostaat na verloop van tijd ook weet wat de temperatuur is die je het prettigst vindt, kan deze automatisch worden ingesteld. Op die manier heeft je huis dus automatisch de gewenste temperatuur wanneer je wekker gaat, zonder dat je die instelling zelf hebt moeten configureren. Ben je onverwacht langere tijd van huis? Dan zal je thermostaat, afhankelijk van het type dat je hebt, detecteren dat er geen beweging is in huis, en de temperatuur omlaag schroeven. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, het betekent ook dat je geld bespaart omdat je nooit aan het stoken bent voor een leeg huis, of keihard moet bijstoken omdat je de basistemperatuur te veel hebt laten dalen.

Slimme radiatorknop

Met een slimme thermostaat pak je de temperatuurregeling aan bij de bron, namelijk de ketel. Is dat je te omslachtig (je moet er namelijk best wel wat voor installeren) en wil je het liever regelen op het niveau van de radiator zelf, dan kun je ook een slimme radiatorknop overwegen, dat is in sommige gevallen zelfs nog efficiënter. Immers met een slimme thermostaat stuur je de verwarming in het gehele huis aan. Gebruik je slimme radiatorknoppen, dan kun je per kachel bepalen wat de temperatuur moet zijn. Op die manier kun je dus heel specifiek één kamer verwarmen terwijl er niemand anders in huis is, en bespaar je dus onnodige stookkosten. Heb je radiatorknoppen met bewegingssensors, dan gaat dat ook nog eens helemaal vanzelf: een ruimte zonder beweging wordt dan niet verwarmd. Het mooie van slimme radiatorknoppen is dat ze zo ontworpen zijn dat ze standaard radiatorknoppen vervangen, je hoeft dus niet eerst je halve huis te verbouwen om te kunnen profiteren van efficiëntere verwarming. Wel heb je bij de meeste radiatorknoppen een bridge nodig, die de knoppen verbindt met je draadloze netwerk.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten