ID.nl logo
Acer kondigt op IFA laptops aan voor elk soort gebruiker
© PXimport
Zekerheid & gemak

Acer kondigt op IFA laptops aan voor elk soort gebruiker

Acer pakt altijd flink uit op de IFA-beurs te Berlijn en dat is dit jaar niet anders. Of je nu een goedkope laptop zoekt voor school of een luxer model voor gaming of beeldbewerking, het bedrijf wil voor elk wat wils bieden. Wat zich onder meer uit in nieuwe Chromebooks en nieuwe modellen in de ConceptD-serie. En een peperdure gaming-stoel.

De Chromebooks zijn de goedkoopste optie binnen het Acer-assortiment. Er komen vier nieuwe modellen bij, die onderling subtiel van elkaar verschillen. De Chromebook 315 en 314 variëren bijvoorbeeld niet alleen in schermgrootte - respectievelijk 15,6 en 14 inch. De 315 heeft namelijk als enige van de twee een numeriek gedeelte als onderdeel van het toetsenbord.

Mag het een maatje kleiner, dan is er nog de Chromebook 311. Deze heeft een scherm van 11,6 inch. Ten opzichte van de 315 en 314 is de accucapaciteit lager, het vermogen wordt geschat op zo'n 10 uur terwijl dat bij de duurdere versies 12,5 uur is. Deze laptop is ook als convertible te koop. Dat model heet de Chromebook Spin 311.

Alle vier hebben ze gemeen dat de Google Assistent is ingebouwd. Wat betreft aansluitingen vinden we onder meer twee usb-c én twee standaard usb-poorten terug. Prijzen starten vanaf 279 euro voor de 'gewone' 311 en lopen op tot minimaal 349 euro voor de Spin-variant.

Nieuwe Swift- en ConceptD-serie

Wie toch liever Windows als besturingssysteem gebruikt, kan terecht bij de Swift-serie. Hiervan komen in oktober twee verbeterde versies uit, de 2019-edities van de Acer Swift 5 en Swift 3. Ze worden opnieuw in de markt gezet als de dunste en lichtste laptops van het moment, met een gewicht van minder dan een kilo voor de Swift 5.

Voor beide geldt dat er dit keer gekozen kan worden voor configuraties met een GeForce MX250-videokaart, voor krachtigere grafische prestaties dan de voorgaande edities. Die moesten het nog stellen met geïntegreerde gpu's. Daarnaast is er gekozen voor de nieuwste generatie Intel-processoren. De Swift 3 is vanaf 799 euro te koop, de Swift 5 vanaf 999 euro.

©PXimport

Voor grafische vormgevers is de ConceptD-serie interessant. De displays van deze notebook zijn geoptimaliseerd voor de beste kleurweergave. De ConceptD 9 Pro valt op omdat het scherm als een soort schildersezel is te positioneren, zoals te zien in de afbeelding boven dit artikel. Er zit een Wacom EMR-stulys bij die magnetisch aan de notebook te bevestigen is.

Er komen verschillende versies van uit die ook weer in verscheidene configuraties te bestellen zijn. Niettemin ben je er altijd een flinke duit voor kwijt. De goedkoopste optie is de ConceptD 3 Pro, die kost minimaal 1.399 euro. De ConceptD 9 Pro start pas vanaf 5.999 euro. Daardoor zijn deze modellen met name geschikt voor professionals.

Gamers niet vergeten

Acer slaat ook gamers niet over. Zo is er de Predator Triton 500, een notebook die het verschil wil maken met zijn 300Hz-display. Verder er komen nieuwe modellen uit binnen de Nitro-serie, monitoren met ondersteuning voor G-Sync en tevens hoge verversingssnelheden tot maximaal 240 Hz. Maar het meest tot de verbeelding sprekend is de Predator Thronos Air-gamestoel.

©PXimport

Met recht wordt hier gesproken van een cockpit. Veel onderdelen zijn verstelbaar, waaronder de rugleuning en het bureau-gedeelte waar muis en toetsenbord op rusten. De stoel heeft tevens een massagefunctie. En dat kost dan minimaal € 9.999. Mocht je dat er voor over hebben, houd er dan rekening mee dat je nog niet klaar bent...

De monitoren die je op de afbeelding ziet, zitten namelijk niet bij de prijs inbegrepen. Je kunt er maximaal drie zelf aanschaffen en aan de 'arm' koppelen. De gaming-pc zelf dien je ook zelf te verzorgen. De stoel is uit te breiden met zaken als een koptelefoon-houder én een houder voor je drankje. Ook daarvoor betaal je extra.

▼ Volgende artikel
Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen
© ER | ID.nl
Huis

Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen

Vuurwerk met zijn harde knallen en felle flitsen: je huisdier is er niet dol op. Vooral honden en katten zijn er gevoelig voor. En het blijft natuurlijk niet beperkt tot 31 december alleen: ook in de weken ervoor wordt er overal al op los geknald. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen help je je hond of kat veilig en ontspannen het nieuwe jaar in. In dit artikel lees je hoe.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren de overgang naar het nieuwe jaar zo relaxed mogelijk doormaken:

  • Een veilige plekje in huis maken
  • Geluid van buiten zoveel mogelijk isoleren
  • Manieren om stress te verminderen

Ook lees je hoe en wanneer je het beste je hond kunt uitlaten tijdens Oudjaar en wat je kunt doen om je huisdier alvast te laten wennen aan al dat geknal.

Lees ook: Dit zijn de leukste gadgets voor huisdieren

Een veilige plekje in huis

Creëer een rustige, afgesloten plek voor je hond of kat, liefst in een kamer die niet direct aan de straatkant ligt. Leg hier een zachte mand, een vertrouwd dekentje, speeltjes en snacks neer. Laat je huisdier al een paar dagen vóór oudejaarsavond aan deze ruimte wennen, zodat het een vertrouwde plek wordt. Houd op de dag zelf gordijnen dicht om zicht op vuurwerkflitsen te vermijden. Voor katten is het verstandig om vanaf een paar dagen voor oudjaar het kattenluik af te sluiten. Zo blijft je kat veilig binnen.

Maak het stiller in huis

Met wat simpele maatregelen kun je het vuurwerklawaai dempen. Sluit ramen en deuren en leg eventueel een geluiddempend kleed of deken neer. Rustige muziek of de televisie op normaal volume kan ook helpen het geluid te verzachten. Op deze manier voorkom je dat je huisdier schrikt van onverwachte knallen.

©Holy

Verminder stress

Leg voldoende snacks en speeltjes klaar en zorg dat de mand of bench vertrouwd ruikt door er bijvoorbeeld een oud T-shirt van jezelf in te leggen. Speciale feromoonproducten, zoals sprays en diffusers, kunnen eveneens kalmerend werken. Begin hier ruim vóór de jaarwisseling mee voor het beste effect. Ook medicinale druppels met een kalmerende of angstremmende werking kunnen zorgen voor extra ondersteuning. Overleg daarvoor met je dierenarts; hij (of zij natuurlijk) kan deze druppels voorschrijven. Zorg verder voor voldoende afleiding (zoals de al eerder genoemde speeltjes).

🐈 Stress bij katten?

Deze middelen kunnen helpen

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn geurstoffen die dieren afscheiden om met elkaar te communiceren. Ze helpen bijvoorbeeld om hetterritorium aan te geven of om agressie te verminderen. Voor huisdieren zijn er speciale feromonen beschikbaar in de vorm van sprays, wrijfdoekjes, diffusers en halsbanden. Deze geven geruststellende geuren af die lijken op de natuurlijke geurstoffen van een moederhond of -kat. Dit kan huisdieren helpen zich veiliger en meer ontspannen te voelen, wat zeker rond de jaarwisseling helpt om angst en stress te verminderen.

🐕 Stress bij honden?

Ook daar kun je wat aan doen

©Photoboyko

Uitlaten tijdens de jaarwisseling

Ook het uitlaten van je hond kan tijdens Oud en Nieuw voor extra spanning zorgen. Probeer je hond op oudjaarsdag daarom vroeg uit te laten en vermijd momenten waarop het vuurwerklawaai het hevigst is. Kies een rustige route, bijvoorbeeld in een park of een buurt waar minder vuurwerk wordt afgestoken. Houd je hond kort aan de lijn en neem een zakje met lekkere snacks mee om hem onderweg te belonen. Geef tijdens de wandeling veel complimentjes, zodat hij zich prettiger voelt. Probeer rond elf uur ’s avonds weer thuis te zijn, omdat de kans op harde knallen dan toeneemt. Durft je hond écht niet naar buiten? Dan kun je hem misschien in de tuin of op het balkon zijn behoefte laten doen. Mocht hij toch binnen een ongelukje krijgen, is dat met een dweiltje snel opgeruimd.

Vuurwerkvrije vakantiehuisjes

Een andere optie is om met je hond de drukte te ontvluchten door een vuurwerkvrij vakantiehuisje te boeken. In Nederland zijn steeds meer vakantieparken en verhuurlocaties waar vuurwerk verboden is. Dit biedt een rustige en veilige omgeving waarin je samen met je huisdier oud en nieuw kunt doorbrengen. Hoewel je dit soort huisjes vaak wat langer van tevoren moet boeken, zijn er ook last-minute nog wel her en der plekjes beschikbaar.

Train je huisdier op vuurwerkgeluiden

Wat ook kan werken, is je huisdieren geleidelijk aan vuurwerkgeluiden te laten wennen. Doe dit bijvoorbeeld door op een laag volume geluidsfragmenten van knal- en sisvuurwerk af te spelen. Zoek op internet op de termen fireworks noise pets training; je vindt dan verschillende video's die je daarbij kunnen helpen. Combineer dit met lekkers en knuffels zodat je hond of kat wenst aan deze geluiden. Ook kun je de komende dagen bij onverwacht vuurwerk buiten de training voortzetten. Blijf dan rustig, geef een compliment en trakteer op iets lekkers. Door dit consequent vol te houden en de blootstelling aan vuurwerkgeluiden geleidelijk op te voeren, kan de angstreactie in de toekomst afnemen en de jaarwisseling een stuk relaxter verlopen. Het vraagt wel de nodige inspanning en geduld, maar je kunt je huisdier zo stap voor stap minder bang maken voor harde knallen.

Watch on YouTube

Wat als je huisdier toch in paniek raakt?

Raakt je huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in paniek, probeer dan zelf rustig te blijven. Vermijd overdreven troosten, omdat dit de angst juist kan versterken. In plaats daarvan kun je proberen je huisdier af te leiden met een speeltje of een favoriete snack. Als hij zich verbergt, laat hem dan veilig op die plek blijven en dwing hem niet naar buiten te komen. Blijf zelf in de buurt zonder veel aandacht te trekken, zodat je huisdier merkt dat jij kalm en ontspannen bent. Herhaal de kalmerende geluiden, zoals muziek of een zacht tv-geluid, en houd het licht aan om plotselinge flitsen van buitenaf te verzachten.

Gelukkig nieuwjaar!

Met deze tips kun je de overgang naar het nieuwe jaar voor je huisdieren minder stressvol maken. Geef ze tijdens de feestdagen extra aandacht en beloning. Zo begint het nieuwe jaar hopelijk in rust, voor jou en je huisdieren.

▼ Volgende artikel
Puzzels oplossen, quizzen maken, kennis opdoen: leer meer met AI
© Andres Mejia - stock.adobe.com
Huis

Puzzels oplossen, quizzen maken, kennis opdoen: leer meer met AI

Sinds de introductie van ChatGPT hebben veel mensen AI-chatbots omarmd. Met wat creativiteit en ook de juiste apps zet je AI in voor meer dan alleen het stellen van vragen of het genereren van afbeeldingen. AI kan je ook ondersteunen tijdens het spel- en leerproces; van het bedenken van nieuwe ideeën tot het oplossen van problemen.

Weet je het zelf even niet meer? In dit artikel vind je diverse oplossingen om puzzels te maken of op te lossen door middel van AI:

  • Kruiswoordpuzzels
  • Sudoku
  • Quizzen
  • Ook zijn chatbots uitermate goed in te zetten om een taal te leren

AI kan nog meer voor je doen: Feestje? Zo laat je je slimme assistent daarbij helpen!

AI wordt tegenwoordig in veel bedrijfsprocessen ingezet. Denk aan klantenservices die virtuele assistenten gebruiken voor het beantwoorden van veelgestelde vragen. Ook op het gebied van marketing wordt AI ingezet voor gerichte campagnes en gepersonaliseerde aanbiedingen. Zo worden onder meer de voorkeuren en het gedrag van bepaalde doelgroepen geanalyseerd. Bij productiesystemen monitort AI de machineprestaties voor optimaal onderhoud. Bij financiële transacties wordt AI gebruikt voor fraudedetectie door afwijkende patronen te herkennen.

In dit artikel houden we het wat luchtiger. We richten ons op hoe AI-chatbots en -algoritmen ons kunnen helpen bij diverse vormen van denksport. Denk aan het maken en oplossen van puzzels en quizzen. AI gaat alleen verder dan entertainment. Het is ook nuttig bij gamificatie: het inzetten van spelelementen in een educatieve context om betrokkenheid te vergroten en kennis over te dragen. Zo kan AI bijvoorbeeld goed van pas komen bij het leren van een taal. Daarnaast bekijken we hoe je AI kunt gebruiken om jezelf te toetsen op de geleerde lesstof.

In alle voorbeelden gebruiken we ChatGPT, maar vaak kun je ook prima uit de voeten met andere AI-chatbots, zoals Claude of Copilot.

GPT’s

Om goede antwoorden van een AI-chatbot te krijgen, is het belangrijk om optimale prompts te gebruiken. Een prompt is de tekst of vraag die je aan de chatbot geeft. Dit blijkt niet altijd eenvoudig. ChatGPT heeft daarom hiervoor een systeem van GPT’s ontwikkeld, oftewel Generative Pre-trained Transformers. Dit zijn aangepaste AI-modellen, speciaal getraind of geconfigureerd voor bepaalde doelgroepen of taken.

Om deze GPT’s te gebruiken, meld je je aan bij ChatGPT en klik je linksboven op GPT’s onderzoeken. Voer een geschikt trefwoord in de zoekbalk in; er verschijnen dan meerdere GPT’s met een korte omschrijving en het aantal gebruikers dat ze al hebben opgevraagd. Dat kan een indicatie zijn van de kwaliteit. Klik op een GPT voor de bijbehorende beoordelingsscore, een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden en suggesties voor mogelijke gespreksopeningen met deze bot.

Klik op Chat starten om het gesprek te beginnen. De meeste GPT’s zijn Engelstalig, maar vaak kun je ook gewoon een prompt in het Nederlands invoeren en krijg je Nederlandstalige antwoorden. In de gratis versie van ChatGPT ben je wel beperkt in het aantal GPT’s dat je in een bepaalde periode kunt gebruiken.

GPT’s zijn vaak handig om bij complexere prompts sneller het gewenste resultaat te krijgen.

Kruiswoordpuzzel

Laten we beginnen met het maken van een kruiswoordpuzzel. Als je vooral zoekt naar begrippen voor je kruiswoordpuzzel, dan kun je dit doen met een prompt. Daarin vraag je om een aantal geschikte woorden rond een specifiek thema, telkens met een korte omschrijving of synoniem. Een vervolgprompt om deze woorden en omschrijvingen in een grafisch kruiswoordpuzzel om te zetten, levert vaak helaas weinig bruikbare resultaten op.

Je bent beter af met een van de beschikbare GPT’s die je vindt met een trefwoord als Crossword. Wij probeerden de GPT Crossword generator met deze prompt: Maak een leuk kruiswoordpuzzel rond het thema Australië, met twintig Nederlandstalige trefwoorden en bijbehorende omschrijvingen. Dit resulteert in een mooi resultaat. Onze vervolgprompt luidt: Maak een grafische, downloadbare versie. Nu hebben we een bruikbare kruiswoordpuzzel.

Een alternatief is een online app. Daarin hoef je enkel het thema, de leeftijd van de deelnemers en het aantal trefwoorden in te vullen. Dit levert een downloadbare versie op, in diverse bestandsformaten. Het resultaat is helaas Engelstalig, maar de trefwoorden en omschrijvingen zijn aanpasbaar.

Voor het oplossen van kruiswoordpuzzels krijg je vaak goede resultaten als je de omschrijvingen in je prompt opneemt. Je kunt hierbij ook het aantal lettervakjes en eventuele reeds ingevulde letters opgeven. Een andere manier is de puzzel uploaden als schermafbeelding en de chatbot om passende, bijbehorende trefwoorden vragen. Heb je een Engstalige kruiswoordpuzzel die je wilt oplossen? Dan kun je ook een app als Crossword Solver AI (Android en iOS) inzetten.

Een Engelstalig kruiswoordpuzzel, inclusief woorden en aanwijzingen.

Andere woordpuzzels

Andere soorten woordpuzzels zijn anagrammen en woordzoekers. Anagrammen kun je eenvoudig maken door woorden in te voeren en de chatbot te vragen de letters in willekeurige of eventueel alfabetische volgorde te tonen.

Het maken van een woordzoeker blijkt moeilijker voor chatbots. ChatGPT biedt wel enkele nuttige GPT’s, zoals Word Search Puzzle Generator. Geef de gewenste grootte van je woordzoeker op (bijvoorbeeld 12x12) en het aantal woorden dat je wilt verstoppen. Je kunt bijvoorbeeld tien Nederlandstalige namen van planten of bloemen gebruiken in je woordzoeker. Even later verschijnt de puzzel, alleen die is niet altijd honderd procent foutloos.

Chatbots hebben vaak moeite met het zelf oplossen van anagrammen en woordzoekers. Ze kunnen de juiste oplossing geven, maar ook fouten maken of onjuiste antwoorden bedenken. Controleer de antwoorden dus altijd.

Deze GPT creëert snel thematische woordzoekers.

Sudoku

Een van de populairste cijferpuzzels is de sudoku. Hierbij vul je een 9x9-raster in met cijfers van één tot negen, onderverdeeld in kleinere blokken van 3x3. Elk cijfer moet exact één keer voorkomen in elke rij, kolom en blok.

Voor het creëren van een sudoku kun je een eenvoudige prompt gebruiken waarin je vraagt om een sudoku van bijvoorbeeld middelmatige moeilijkheid. Ook vraag je om deze grafisch weer te geven, zowel met als zonder ingevulde cijfers. ChatGPT gebruikt hiervoor een Python-script en levert de gevraagde sudoku.

Het oplossen van een bestaande sudoku via AI is lastiger, maar toch kun je ook hiervoor een GPT gebruiken, zoals Sudoku (door community builder). Klik op Solve this Sudoku for me en schrijf de cijfers van het raster uit, bijvoorbeeld: 012004000. De GPT geeft je vervolgens de oplossing in tabelvorm.

De GPT Sudoku kan (op basis van een cijferraster) snel sudoku’s oplossen.

Quizvragen

AI kan op verschillende manieren helpen bij het maken van een quiz. Dit kan door geschikte prompts te formuleren, waarin je het thema, de doelgroep (denk aan leeftijd of beroep), de moeilijkheidsgraad en het aantal vragen aangeeft. Geef ook aan of je meerkeuzevragen wilt en of je de antwoorden pas na alle vragen wilt ontvangen.

Je kunt ChatGPT ook vragen om een reeks brainteasers, eventueel met oplossingen. Je krijgt dan leuke exemplaren als: ‘Er zijn drie gloeilampen in een kamer, elk met een schakelaar aan de buitenzijde. Hoe weet je welke schakelaar welke lamp bedient als je slechts één keer in de kamer mag?’

Voor het maken van een quiz biedt ChatGPT verschillende GPT’s, zoals Quiz Maker (voor diverse academische onderwerpen en niveaus) en Quiz Maker GPT (voor interactieve quizzen). Een prompt als Maak een quiz rond beide wereldoorlogen in tien vragen in het Nederlands leverde bij Quiz Maker een goed bruikbaar resultaat op.

Een alternatief is om via deze website naar een Engelstalige variant te gaan. Daarin kun je ook Nederlandstalige tekst tikken of een document (onder meer docx, txt, pptx of pdf) uploaden. De app stelt vervolgens het gevraagde aantal quizvragen op. Deze kun je als Word-document downloaden.

Met deze app stel je Nederlandse quizvragen op die je downloadt als Word-document.

Interactieve quiz

Je kunt ook interactief quizzen, met de chatbot als quizmaster. Hiervoor volstaat een prompt als Ik wil een quiz met jou als quizmaster, rond het thema Australië. Verzin tien moeilijke multiplechoicevragen, wacht na elke vraag op mijn antwoord en houd mijn score bij.

Je kunt natuurlijk ook elkaar uitdagen, bijvoorbeeld door de andere partij te laten raden aan welk begrip, bijvoorbeeld een plant of dier, je denkt. Dit regel je met een prompt als Ik heb een dier in mijn gedachten. Je mag maximaal twintig ja/nee-vragen stellen en het is de bedoeling dat je het dier zo snel mogelijk raadt. Het kan ook in omgekeerde richting, waarbij jij probeert te raden welk begrip de chatbot voor jou in petto heeft.

Een potje quizzen met de AI-chatbot als quizmaster.

Over interactief gesproken

Dit boek is voor de echte puzzelfanaat!

AI-chatbots: talen

Chatbots kunnen met veel talen overweg. Daarom zijn ze ook goed inzetbaar als je zelf een taal wilt leren. Je kunt bijvoorbeeld quizvragen laten maken op basis van een andere taal. Of je vraagt de chatbot als quizmaster in een andere taal op te treden. Voor de Engelse taal kun je bijvoorbeeld prompts gebruiken als Generate ten rather difficult multiple choice questions about space exploration, in entry level English of Think of an animal. I will try and guess the animal by answering no more than twenty questions, each of which you will respond to in a full sentence.

AI-chatbots zijn ook geschikt voor spellingsoefeningen. Vraag de bot bijvoorbeeld om een aantal woorden van een bepaalde moeilijkheidsgraad te typen, waarvan sommige een subtiele spelfout bevatten. Jij probeert deze fouten te verbeteren, de bot geeft je feedback.

Voor woordenschatontwikkeling vraag je de chatbot om synoniemen of antoniemen voor bepaalde woorden te geven. Je kunt ook vragen om woorden in bijvoorbeeld drie verschillende zinnen te gebruiken, met een minimale lengte. Of je laat de bot definities geven van woorden binnen een specifiek thema en raadt welk begrip daarbij hoort.

Ook leuk: het woordspel Hangman (Galgje) spelen met de bot. Daarbij houdt de AI een woord van een bepaald aantal letters in gedachten. Jij raadt de letters van dat woord. Bij elke fout komt er een streepje op de galg bij. Zo zijn er nog veel meer leuke en interactieve taalspelletjes te bedenken. Voel je vrij om te experimenteren.

Je krijgt meerdere definities van een woord. Weet jij welk begrip erbij hoort?

ChatGPT Voice

Met de nieuwste versie van ChatGPT is het via de mobiele app ook mogelijk live gesprekken te voeren, in diverse talen. Je tikt in de app op het koptelefoonicoon, kiest een stem en kunt direct in de gewenste taal praten met je virtuele AI-partner. Je kunt vragen om fouten die je tijdens de conversatie maakt, gelijk te corrigeren. Handig is ook dat je automatisch een transcript, in de vorm van vraag en antwoord, van het gesprek krijgt.

AI-taalapps

ChatGPT biedt verschillende GPT’s die je kunt gebruiken voor taalverwerving. Je vindt deze onder meer met het trefwoord Language. De meeste GPT’s maken hiervoor wel gebruik van een cloud- of webdienst. Een voorbeeld is de GPT AI Language Tutors die je naar https://talk.speakpal.ai leidt. Hier kies je uit ongeveer 28 talen en praat je met een virtuele AI-leraar via ingetikte of gesproken tekst. Je kunt verschillende rollen aannemen en uit specifieke contexten kiezen. Voor volledige toegang heb je een betaald abonnement nodig (circa 40 euro per jaar).

Voor gesproken conversaties met echte native speakers kun je de mobiele app HelloTalk gebruiken. Deze app maakt gebruik van AI om je teksten te corrigeren en grammaticale en stilistische feedback te geven. Als er geen taalpartner beschikbaar is, kun je ook met AI-gestuurde chatbots oefenen. Een vergelijkbare app is Tandem.

Een andere nuttige tool is Memrise, die je laat praten met de AI Membot in een specifieke context. Je kunt je woordenschat oefenen op basis van je interesses. Ook zijn er video’s die aansluiten bij de geleerde woordenschat. Je hebt wel een betaalde Pro-versie nodig (circa 58 euro per jaar) om alle lessen en video’s te ontgrendelen.

Een typische implementatie van AI in taalverwerving: praten met een virtuele gesprekspartner.

Zelftoetsing

Regelmatige zelftoetsing is cruciaal in elk leerproces. Het helpt je zwakke punten bloot te leggen en activeert je geheugen om zaken langer te onthouden. Ook kan het je zelfvertrouwen en motivatie versterken.

AI-chatbots ondersteunen je bij zelftoetsing op verschillende manieren, ongeacht het kennisdomein. Met het eerder besproken Quiz Maker GPT kun je bijvoorbeeld quizvragen laten genereren op basis van geüploade (leer)teksten. Iets gelijkwaardigs kan ook binnen een gewone AI-chatbotomgeving.

Je kunt de chatbot verder vragen om uiteenlopende oefeningen te maken. Neem bijvoorbeeld grammatica. Je kunt de chatbot vragen om invuloefeningen (eventueel met afzonderlijke oplossingen) rond specifieke onderwerpen, zoals persoonlijke of bezittelijke voornaamwoorden, of verschillende tijden. Het omgekeerde kan vaak ook: je tikt een oefening in of uploadt een pdf-document of schermafbeelding en vraagt de chatbot deze - ter verificatie - op te lossen.

Grammaticaoefeningen: die laat je gewoon door de chatbot genereren!