Zo installeer je apps op een Google TV-televisie

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie

Geplaatst: 19 oktober 2023 - 13:57

Aangepast: 15 augustus 2024 - 10:16

Eric Beeckmans

Het besturingssysteem Google TV wordt gebruikt op televisies van onder meer Philips, Sony, TCL en Panasonic. Het voordeel van dit platform is de uitgebreide selectie aan apps. Heb je een smart-tv met Google TV, dan installeer je deze apps eenvoudig, maar de navigatie werkt nét even anders.

Om de huidige geïnstalleerde apps in Google TV te bekijken, ga je naar het hoofdscherm van de televisie door middel van de Home-knop op je afstandsbediening (knop met het huisje). Navigeer met de pijltjestoetsen op de remote naar de knop Apps. Hier zie je eerst het overzicht van de apps die al op jouw televisie zijn geïnstalleerd. Iets daaronder zie je categorein van apps waaruit je kunt kiezen. Om nieuwe apps te installeren moet je wel een Google-account hebben en daarmee zijn ingelogd. Dat kan nog op het moment dat je de app store opent, maar hoogstwaarschijnlijk heb je al een account aangemaakt toen je je Google TV installeerde.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-B1Bdo87PSRe0J4APLb-xUA

© Eric Beeckmans

Apps zoeken

In de app store kun je rustig bladeren met behulp van de navigatieknoppen op je afstandsbediening, maar als je specifiek een bepaalde app zoekt, kun je ook gebruik maken van de zoekbalk. Heb je een televisie met spraakopdrachtmogelijkheden, herkenbaar aan het Google Assistant-logo op de afstandsbediening, dan kun je je zoekopdracht ook inspreken. Dat gaat soms makkelijker dan via het virtuele toetsenbord op het scherm.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-FbEMGV4yRderW5-zJ-g14w

© ID.nl

Tip: als je veelvuldig tekstopdrachten uitvoert of je smart-tv, bijvoorbeeld het intypen van accountgegevens of bij het surfen via de in Google TV ingebouwde browser, kun je - als je televisie deze mogelijkheid ondersteunt - ook een Bluetooth-toetsenbord gebruiken. Vrijwel alle moderne smart-tv's beschikken over Bluetooth, omdat de afstandsbediening vaak ook via dit draadloze protocol werkt.

0

Powered by

logo

Apps installeren

Ben je eenmaal aanbeland bij de gewenste app, dan vind je hier de informatie over de app zelf, zoals de functionaliteiten, indien van toepassing een prijs en de reviews die andere gebruikers hebben gegeven over deze app. Klaar om de app te installeren? Tik dan op de knop Installeren aan de linkerkant.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-VwjQnyNZQP--sBHg9_0XeQ

© ID.nl

Je kunt ondertussen gewoon verder met andere dingen op je Google TV, want apps worden op de achtergrond geïnstalleerd. Je kunt op deze manier ook meerdere apps installeren.

Apps op de Home-pagina plaatsen

Met een smart-tv wil je zo makkelijk mogelijk bij je favoriete apps kunnen. Heb je veel streamingdiensten, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk de betreffende app openen. Wanneer je app is geïnstalleerd, navigeer je terug naar de Home-pagina, en ga je in de rij met apps naar de knop Alles weergeven. Als alle apps zichtbaar zijn, kun je deze namelijk ook verplaatsen van positie. Je nieuwe app staat helemaal onderaan. Om deze te verplaatsen, navigeer je er met de afstandsbediening naar toe, selecteer je deze en hou je de OK-toets ingedrukt totdat je het menu verschijnt. Vervolgens kies je voor Verplaatsen en plaats je de app naar de gewenste positie.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-wA3nveFYQJ-8wfJEIDRkbQ

© ID.nl

Let op de opslagcapaciteit

Op een Google TV-televisie kun je normaal gesproken aardig wat apps kwijt, maar de opslagcapaciteit is natuurlijk niet onbeperkt. Die kan op een gegeven moment vol raken. Benieuwd hoeveel vrije ruimte je nog hebt? Navigeer dan naar de instellingen en kies voor Systeem > Opslag.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-TmK61vgpTcyZx1RssZXtfQ

© ID.nl

Een voordeel van Android in het algemeen en dus ook Google TV, is dat je ook andere opslaglocaties kunt gebruiken voor apps. Alle Google TV-televisies hebben een of meerdere usb-poorten, waarin je dan een usb-stick met veel opslagcapaciteit of een externe harde schijf kunt aansluiten. Let er in het laatste geval wel op dat de externe harde schijf ook gevoed kan worden via die usb-poort, want dat is niet altijd mogelijk. Of dat wel of niet kan, zie je vaak aan de tekst die bij de usb-poort staat, bijvoorbeeld 5V, 900mA. Dit is de maximale output die zo'n poort kan uitsturen, in dit geval dus maximaal 5 Volt en 900 milliampère.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-Rk5ycOK-Tf2yQsUqmtbiUA

© Eric Beeckmans

Wil je een extern opslagapparaat gebruiken, dan stel je dat via Instellingen > Systeem > Opslag en selecteer je het aangesloten apparaat. Er wordt de vraag gesteld of de schijf geformatteerd mag worden en dat bevestig je met Ja. Let er wel op dat je geen belangrijke gegevens op de stick of schijf hebt staan, want die raak je kwijt. Na het formatteren is het opslagapparaat alleen nog op de tv te gebruiken.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-x9xm7LWFSoG67Bp94DSR4Q

© ID.nl

Al geïnstalleerde apps verplaatsen

Je kunt ook achteraf apps die al geïnstalleerd zijn op de televisie zelf, verplaatsen naar een extern opslagapparaat. Om dat voor elkaar te krijgen, ga je naar Instellingen > Apps > Alle apps bekijken. Selecteer de app die je wil verplaatsen en kies voor Gebruikte opslag. Selecteer het externe opslagapparaat en de app wordt nu naar die locatie verplaatst.

Zo installeer je apps op een Google TV-televisie-g8ACGT9LTdiQRKTw9yP0XQ

© ID.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem