Windows stuk? Red uw pc met Linux!

© CIDimport

Windows stuk? Red uw pc met Linux!

Geplaatst: 22 september 2011 - 11:37

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:26

Redactie ID.nl

Wil Windows niet meer starten? De redding komt misschien uit een onverwachte hoek: met Ubuntu kunt u namelijk tóch bij de harde schijf. Dat doet u met een compleet op maat gemaakte Ubuntu-live-cd. Daarmee herstelt u ondermeer per ongeluk gewiste bestanden en draait u even-tuele virussen de nek om.

Wil Windows niet meer starten? De redding komt misschien uit een onverwachte hoek: met Ubuntu kunt u namelijk tóch bij de harde schijf. Dat doet u met een compleet op maat gemaakte Ubuntu-live-cd. Daarmee herstelt u ondermeer per ongeluk gewiste bestanden en draait u even-tuele virussen de nek om.

Windows stuk? Red uw pc met  Linux!-16473212

© CIDimport

Voor niets gaat …

Voor het in elkaar zetten van de live-cd op maat gebruiken we het programma Reconstructor. Helaas is dit geen freeware, maar de 5 dollar die het kost om het een maand te mogen gebruiken, is te overzien. Klik op https://reconstructor.apphosted.comop Sign Up en er verschijnt een popup-venstertje waarin u uw gegevens tikt. Zodra u hebt betaald (via PayPal) logt u in op de site. Uw persoonlijke Reconstructor-pagina wordt nu geladen.

Project aanmaken

Klik linksboven op de knop Create Project. In het popup-venster dat nu verschijnt, kunt u bij Name, Version en Description zelf beslissen wat u invult. Deze velden worden namelijk alleen gebruikt om uw project voor uzelf herkenbaar te maken. Bij de andere velden is het wel zaak om goed te kijken wat u kiest. Distro is erg belangrijk, want hier geeft u aan op welke versie van Ubuntu uw cd-rom moet worden gebaseerd. We kiezen voor Ubuntu 10.04.1 (x86) met KDE als Environment. Als alle velden zijn ingevuld klikt u op de knop Create onderaan het venstertje.

Packages toevoegen

Links in het deelvenster Projects is een linkje verschenen met de naam van uw project. Klik eenmaal op deze link en uw project wordt rechts van het Projects-deelvenster getoond. Klik op het plus-pictogram naast de tekst Packages en een venster opent zich. In het zoekbalkje rechtsboven typt u de naam van een pakket (oftewel programma) dat u geïnstalleerd wilt hebben, waarna een druk op de Search knop de gevonden resultaten toont onder de balk en de zoekknop. Vink het gevonden programma rechts aan en klik op de Add- knop om deze toe te voegen. Voor onze voorbeeld-cd voegen we de volgende packages toe: Foremost, gddrescue, scalpel en testdisk. Er zijn nog een aantal andere programma’s die u mogelijk wilt hebben, maar waarvan wij de werking hier niet gaan bespreken. Voorbeelden zijn: chntpw (om vergeten wachtwoorden van gebruikers op bestaande Windows NT/2000/XP/Vista/7 systemen te veranderen) en wipe (voor het permanent wissen van data).

AVG Free antivirus downloaden

Nadat u de packages aan uw project hebt toegevoegd, sluit u het Packages-venster door op het kruisje rechtsboven te klikken. We moeten nu nog een antivirusprogramma installeren: AVG Free. Deze scanner voegen we toe als module, omdat hiervan geen package beschikbaar is. Eerst moeten we het installatieprogramma van de virusscanner downloaden van de website van AVG. Surf in een nieuw browser-tabblad naarfree.avg.com/us-en/download.prd-alfen klik op de bovenste downloadlink(deze heeft een bestandsnaam die eindigt op .deb, wat betekent dat dit een programma voor Ubuntu bestemd is). Sla het deb-bestand op een makkelijk terug te vinden plaats op uw harde schijf op.

Anti-virus toevoegen

Ga weer terug naar het hoofdscherm van Reconstructor. Klik in het rechter deelvenster op het plusje naast Modules en opnieuw opent zich een klein schermpje. Scroll naar beneden tot u Install deb Package 0.1 tegenkomt. Vink deze optie aan en klik vervolgens rechtsboven in het venstertje op Add. Sluit daarna deze popup (met het welbekende kruisje rechtsboven). Klik nu op de link Install deb Package onder het kopje Modules en een popup opent zich. Midden in dit schermpje staat Project file: No project files met daarnaast een pictogram met een plusje. Klik eenmaal op de plus en u ziet een venstertje met de naam Add Project File verschijnen. Klik op de knop Bladeren… en een Windows ver-kennervenster opent zich. Hierin navigeert u naar de map waar u in de vorige stap het deb-installatie-bestand van AVG Free antivirus hebt opgeslagen. Dubbelklik op het deb-bestand en het Windows verkennervenster verdwijnt weer. Klik op de knop Upload. U wordt nu gevraagd te wachten totdat het 88 MB grote bestand naar de Reconstructor website is gestuurd. Afhankelijk van uw verbindingssnelheid kan dit behoorlijk lang duren; een kwestie van geduld hebben dus. Breek in geen geval de overdracht af. Tijd voor een kopje koffie? ;-)

Het project bouwen

Als u het deb-bestand met daarin de anti-virussoftware naar Reconstructor hebt gezonden, wordt in het Add Project File-venstertje de tekst No Project Files vervangen door een snelkeuzelijst. Wanneer u op deze snelkeuzelijst klikt, verschijnen er twee opties: ‘----’ en het AVG deb-bestand. Klik op de AVG-optie en klik vervolgens op de knop Save. Nu zijn we klaar met het aanpassen van de standaard Ubuntu Live-cd-rom. Helemaal linksboven op de pagina ziet u een klein pictogram in de vorm van een tandwiel. Klik eenmaal op dit tandwieltje en een venstertje getiteld Build verschijnt, met de vraag of u uw project wilt gaan realiseren. Klik op de knop Build om dit te bevestigen. Reconstructor gaat nu achter de schermen aan de slag om uw cd-rom samen te stellen, inclusief de extra functionaliteit die we eerder hebben toegevoegd. Dit kan een tijd duren. Gelukkig stuurt Reconstructor u een mailtje (naar het mailadres dat u hebt opgegeven toen u uw account aanmaakte) wanneer het bouwen is afgerond. U kunt de link in het mailtje volgen door erop te klikken of u gaat in uw browser naar de Reconstructor-site, waar u na het inloggen uw project kunt downloaden.

Downloaden

Om uw project te downloaden, klikt u linksboven eenmaal op het bekende download-pictogram. Er verschijnt weer een venstertje met een link waarop u kunt klikken om te beginnen met het downloaden van uw bestand. Nadat Reconstructor uw project heeft gebouwd, kunt u het gedurende 72 uur downloaden. Download het bestand naar een locatie waar u het terug kunt vinden.

Branden …

Het gedownloade bestand is in het iso-formaat, de standaard voor bestanden die naar een cd of dvd-rom geschreven moeten worden. Hebt u Windows 7, dan kan Windows dit voor u doen zonder dat u extra software nodig hebt. Rechtsklik in dat geval op het iso-bestand en selecteer de (bovenste) optie: Schijfkopiebestand branden (Burn Disc Image). Nu opent zich een nieuw Windowsvenster met de naam Windows hulpprogramma voor het branden van schijven. Selecteer uw cd/dvd-brander station in de keuzelijst Cd/dvd-brander en klik op de knop Branden. Windows zal vervolgens in enkele minuten uw lege cd vullen met uw speciale Ubuntu-Linux versie. Let op: u hebt wel een speciale lege cd-rom nodig waar 900 MB op past. Anders zult u moeten branden naar een lege dvd of een usb-stick moeten maken (zie hieronder).
Hebt u geen Windows 7, dan moet u een programma als Nero Burning Rom gebruiken om uw iso naar een cd-rom te branden. In het onwaarschijnlijke geval dat u helemaal geen brand-programma hebt, kunt u het gratis programmaatje ISO Recorder downloaden en installeren viaisorecorder.alexfeinman.com/iso recorder.htm.

… of op stick zetten!

Hebt u geen cd/dvd-rom- brander of geen geschikte lege media meer? Er is nog een optie; Ubuntu op een usb-stick zetten. Daarvoor hebt u een stick nodig van minimaal 1GB. Die kunt u gebruiken om Linux te starten op de meeste computers. Hebt u al een schijfje gebrand, dan kunt u deze stap uiteraard overslaan. Nadat u de usb-stick in een vrije usb-poort hebt gestoken, gaat u naar sourceforge.net/projects/unetboo tin/files/UNetbootin/502/unetboo tin-windows-502.exe/downloadwaar u UNetbootin downloadt (4.7 MB). U kunt dit programma meteen gebruiken, zonder installatie. Start het programma op en klik links in het midden op de knop Diskimage. Rechts ziet u een knop ‘…’. Klik op deze knop. Het Windows Verkenner-venster verschijnt. Daarin gaat u op zoek naar uw iso-bestand. Dubbelklik op dat iso-bestand. Het Verkenner-venster verdwijnt weer. Op de onderste regel van UNetbootin controleert u of achter Type USB-schijf geselecteerd is én of de schijfletter overeenkomt met die van de usb-stick in Windows. Hebt u maar één stick ingevoerd, dan klopt als het goed is alles vanzelf al. Klik nu op de knop OK en het programma zet uw speciale Ubuntu nu op de usb-stick. Klik op Afsluiten en haal de stick uit de computer.

Opstarten in Ubuntu

Stop de cd-rom of de usb-stick in de computer waarvan u bestanden wilt herstellen of die u op virussen wilt controleren. Gebruikt u een schijfje, dan krijgt u voordat Windows start de optie Press any key to boot from CD te zien. Die moet u hebben! Druk dus op een willekeurige toets, waarna u het UNetbootin-startscherm voorgeschoteld krijgt. Gebruikt u een usb-stick, denk er dan aan dat u in de Bios éérst de boot-volgorde verandert zodat usb de bovenste (eerste) optie wordt. Is de usb-stick de eerste boot-optie, dan komt u zonder dat u op een toets hoeft te drukken in het UNetbootin-menu terecht. Selecteer hier met de pijltjestoetsen de derde optie: Try Ubuntu without installing en druk op Enter. In plaats van Windows zal nu Ubuntu opstarten.

Virusscan starten

Als Ubuntu geladen is, klikt u eenmaal op het blauwe pictogram helemaal links onderin. Type nu terminalen in het witte vlak boven het pictogram verschijnt de optie Konsole.
Klik eenmaal op Konsole en een zwart venster verschijnt. Hier typt u het volgende commando in: cd /opt/avg/avg8/bin/. Let erop dat u na cdeen spatie typt en als laatste een slash (/). Bevestig uw invoer met een druk op de entertoets. Als u een werkende netwerkverbinding hebt, raden  we u aan om de virusdatabase te vernieuwen voordat u gaat scannen. Tik hier-voor sudo avgupdate, druk op enter en wacht tot de update voltooid is. Nu typt u: avgscan /. Druk opnieuw op enter en AVG begint uw harde schijven te scannen op virussen.

Lees ook het tweede deel: Red Windows met Ubuntu  

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 10, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten