ID.nl logo
TP Vision presenteert line-up Philips-tv's, Ambilight Plus en komt met nieuw televisiebesturingssysteem
Huis

TP Vision presenteert line-up Philips-tv's, Ambilight Plus en komt met nieuw televisiebesturingssysteem

De eerste paar maanden van het nieuwe jaar is het moment dat veel fabrikanten nieuwe producten aankondigen. Zo ook TP Vision die onder de naam Philips diverse consumentenproducten uitbrengt. Op een speciaal persevenement werden nieuwe tv-modellen aangekondigd. Het meest opvallende is echter de aankondiging van een nieuw besturingssysteem voor smart-tv's: Titan OS.

Dit jaar vieren we de 20ste verjaardag van Ambilight en dat is natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. TP Vision is overtuigd van de meerwaarde van Ambilight. De verkoop van Ambilight-tv’s zat overigens in de lift in 2023 (10%), ondanks een over het algemeen dalende tv-markt. Die 20ste verjaardag van Ambilight was overigens ook het moment voor TP Vision om een nieuwe versie van deze sfeerverlichting uit te brengen, Ambilight Plus. Deze versie gebruikt 4 keer meer LEDs, en belangrijker, maakt gebruik van minilenzen om het licht op vier verschillende afstanden van het scherm te projecteren. Daarmee kan het systeem 2D-vormen projecteren

©Eric Beeckmans

Ambilight Plus wordt nog niet direct toegepast op alle nieuwe modellen, maar zal voorlopig enkel beschikbaar zijn op het nieuwste topmodel, de OLED+959.

Titan OS

In 2022 kondigde TP Vision al aan dat de Philips Xtra-modellen een nieuw smart tv OS krijgen, nu weten we ook wat de naam van het besturingssysteem is en wat we ervan mogen verwachten: .Titan OS. Dit besturingssysteem is ontwikkeld binnen een Europees bedrijf dat is opgericht door mensen van Disney, Roku, Rakuten TV enj KKR, en mikt met dit OS ook echt op de Europese markt.

©Eric Beeckmans

Daarmee belooft men ook alvast rekening te houden met de EU-richtlijnen voor privacy. Titan OS is niet exclusief voor Philips tv’s; zo gaat bijvoorbeeld ook AOC dit systeem toepassen. De makers zien Titan OS als een platform waaraan een merk zelf mee kan bouwen, zowel voor design, features als het uiterlijk. Een van de functies is het weergeven van advertenties in de interface. De opbrengsten van deze reclames kunnen met het model dat Titan OS hanteert, gedeeld worden met de fabrikant waarop het systeem is geïnstalleerd. Die advertenties blijven gelukkig wel beperkt tot de banner op de Home-pagina, en uiteraard advertenties bij FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming TV), maar worden bijvoorbeeld dus niet tijdens het kijken van films of tv-series via een betaalde dienst als Netflix of Amazon Prime Video getoond.

De Home-pagina lijkt overigens erg op Google TV. Een banner met reclame, daaronder een rij apps, en vervolgens verschillende rijen aanbevelingen, maar dan wel per streamingdienst. De centrale rij apps kun je zelf rangschikken, en aanbevelingen uit streamingdiensten verschijnen in dezelfde volgorde als die waarin je de apps plaatst.

De makers van Titan OS claimen alle belangrijke streamingdiensten al in huis te hebben, en al heel wat lokale content. Het platform ondersteunt ook casting, dus als je favoriete app dat ook doet, zit je in ieder geval goed.

©Eric Beeckmans

De zoek-pagina laat je zoeken per genre, of je kan een specifieke titel zoeken. De resultaten tonen dan alle streamingdiensten waar je die film kunt vinden. De tv’s worden allemaal uitgerust met een licht gewijzigde versie van de remote die vooralsnog alleen bij de OLED908 wordt geleverd.

Titan OS belooft ook zo lang mogelijk updates te geven, maar kon daar geen periode voor geven; wel zijn veiligheidsupdates gegarandeerd voor een periode van zeven jaar. We kijken er in elk geval naar uit om het systeem eens goed aan de tand te voelen. Titan OS zal volgens onze informatie op het event zelf beschikbaar komen op alle LCD-modellen en de OLED700-reeks van Philips. De De OLED809-reeks en de OLED9xx-modellen blijven overigens draaien op Google TV.

Beeld

Naast een nieuwe The One (8909 series) en een nieuwe The Xtra (9009 series) zijn er uiteraard ook nieuwe OLED-modellen op komst. De OLED709 is de instap OLED-tv, de OLED809 wordt de nieuwe mainstream OLED, de OLED+909 de topper met een Bowers & Wilkins-geluidssysteem, en het vlaggenschip is de OLED+959 met Bowers & Wilkins-geluid dat bijna onzichtbaar rond het beeld ingebouwd zit. Wat kunnen we verwachten als nieuwe features?

The One, The Xtra en de OLED709 hebben onder de motorkap een 7th generatie P5-processor. Opvallend nieuws: deze modellen gebruiken een nieuwe processor die vier HDMI 2.1-poorten met 48Gbps biedt. Verder is de enige andere vernieuwing de Game Bar. Die bevat nu profielen, zodat je per game je eigen instellingen kunt gebruiken, en levert een discrete FPS-indicator die je kunt plaatsen naar wens. Er is ook meer beeldinformatie voer het spel beschikbaar en een aantal instellingen zoals de Shadow Enhancer of Edge Enhancer.

©Eric Beeckmans

De OLED809 en OLED+909 kregen een 8ste generatie P5-processor. Deze toestellen hebben echter nog steeds slechts twee HDMI 2.1-poorten met 48Gbps, maar krijgen wel de volgende nieuwe functies:

  • De game bar op wordt onder andere aangevuld met een ander gaming feature, motion interpolation voor gaming, en dit met een beperkte impact op de input-lag (30ms met, 13ms zonder)

  • Advanced HDR: deze techniek levert met alle HDR10-materiaal HDR10+ beeldkwaliteit. De tonemapping wordt in real-time aangepast op basis van het huidige beeld. Het is instelbaar in drie stappen. De demo zag er erg overtuigend uit.

  • Ambient Intelligence V3: de lichtsensor kan nu ook de HDR-weergave optimaliseren op basis van omgevingslicht. Ook hiervan zagen we een erg goede demo.

  • Improved Smart Bit Enhancement: deze techniek werkt kleurstroken weg in zachte gradiënten, de demo werd gegeven met erg moeilijke content en zag er prima uit.

©Eric Beeckmans

En verder: de OLED+959 is het topmodel met een 8ste generatie dual P5-processor. Dit model biedt alles dat je in de hierboven genoemde enkele processor-versie vindt, plus deze extra's:

  • AI Sharpness: kan de scherpte aanpassen in verschillende zones van het beeld, op basis van AI.

  • AI Smart Bit Enhancement 2.0: een nog krachtigere versie om kleurstroken tegen te aan.

De OLED-modellen zijn verder ook allemaal met de nieuwste panelen uitgerust. De OLED 7-series en de 42” en 48” OLED 8-modellen leveren 150 nits op een volledig wit beeld en 1000 nits piekwit (vorig jaar was dit nog 135 en 900 nits). De OLED 8-series (55, 65 en 77 inch) hebben 200 nits op een volledig wit beeld en 1300 nits piekwit (vorig jaar 185 en 1000 nits). De OLED 9-series krijgen het nieuwste META 2.0-paneel met microlenzen. Die lenzen zijn verbeterd, net als het sturingsalgoritme zodat de piekhelderheid naar 3000 nits gaat. Dit paneel levert ook verbeterde kwaliteit in diepdonkere nuances. Alle OLED 8-series en OLED-9-series modellen ondersteunen bovendien 144Hz refresh rate.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.