Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer

Geplaatst: 22 oktober 2022 - 08:43

Aangepast: 23 oktober 2023 - 04:50

Eric Beeckmans

Wat kun je verwachten van een tv die minder dan 500 euro kost? Deze Hisense verleidt je met functies als quantum dot-kleur en een volledig smart tv-systeem. Maar de vraag is: moet je dan ergens op inleveren?

7,0

Ons oordeel

Hisense 43E7HQ (2022)

Pluspunten

Prima design

Goed contrast

Zeer ruim kleurbereik (quantum dots)

Dolby Vision ondersteuning

VIDAA U is gebruiksvriendelijke en vlot

Minpunten

Lage piekhelderheid

Beperkte kijkhoek

HDR10-weergave mist impact

VIDAA U ontbreekt nog wat lokale streaming apps

Conclusie

Deze 43 inch Hisense lijkt ons een goede keuze als tweede toestel, bijvoorbeeld in slaapkamer of bureau. Voor dagelijks gebruik in de woonkamer is de piekhelderheid aan de lage kant, al is dat vooral een probleem voor HDR. Alhoewel de tv nergens in uitblinkt, levert hij wel degelijke resultaten. Een goed contrast, aanvaarbare kalibratie, prima kleuren, en een goed smart tv-systeem waar je de belangrijkste streamingdiensten in terug vindt. Voor de beste HDR-ervaring kan je uitwijken naar Dolby Vision-materiaal. Zelfs voor heel wat gamers kan hij dankzij de lage input-lag aantrekkelijk zijn. De prijs trekt ons niet meteen over de streep, maar lijkt ons zeker ook niet te hoog....
Lees meer

Waarschijnlijk denk je in deze prijscategorie niet in de eerste plaats aan design. Toch kan de Hisense overtuigen met zijn mooie, slanke bouw. Het scherm heeft geen kader, de glasplaat lijkt als het ware helemaal vooraan te liggen. Hou nieuwsgierige kinderhanden er weg, die komen misschien in de verleiding om het scherm er voorzichtig af te trekken. De afwerking is degelijk, en het toestel staat op twee slanke voeten. Daar hadden we misschien graag wat metaal in gezien voor de stevigheid, maar ze doen hun werk.

Aansluitingen

De tv mikt niet op fervente gamers, dat merken we aan het 60 Hz-scherm en de aansluitingen. Er zijn drie HDMI 2.0-aansluitingen voorzien. Die bieden maximaal 4K60 (ook geen 2K120, dit is immers geen 120 Hz-tv), en een poort is voorzien van ARC. ALLM wordt ondersteund, en met een input-lag van 12,9ms hoeft de Hisense zich niet te schamen. De tv is dus prima geschikt om er af en toe op te gamen. Verder zien we twee USB-poorten, een composiet video en stereo cinch ingang, hoofdtelefoon en optisch digitale audio-uitgang. De composiet video/stereo cinch ingang staat achteraan, alle andere aansluitingen staan opzij. Er is ethernet en wifi voor de smart tv-functies en Bluetooth voor audio. De tv biedt een enkelvoudige DVB-tuner, wie externe USB-opslag aansluit kan live tv pauzeren en opnemen.

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer-22555033

Beeldverwerking

Deze kleine Hisense levert degelijke beeldverwerking, al is die niet van hetzelfde niveau als die op de hogere modellen. Zo zien we dat deinterlacing (bijvoorbeeld van 1080i live tv beelden) soms wat trapjeseffect achterlaat op lijnen die door een complexe achtergrond bewegen. De tv pikt alle video-en filmframerates op, maar heeft daar soms een seconde of twee extra voor nodig. In de praktijk zal dat echter zelden storen. Goede punten zijn er voor de ruisonderdrukking, die netjes willekeurige ruis wegveegt zonder detail te verliezen. Met compressieruis, zichtbaar als blokvorming, gaat dat heel wat moeilijker. En net als de hogere modellen heeft Hisense geen oplossing om kleurstroken te voorkomen in zachte kleurgradiënten. Dit 60 Hz-scherm levert niet dezelfde bewegingsscherpte als de 120 Hz-modellen, dus zie je vaak een uitgevaagde rand bij bewegende voorwerpen. Bij filmbeelden (24fps) blijft er een beetje stotter zichtbaar in beeld.

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer-22555027

Geen lichtkanon

De tv is voorzien van een VA-panel dat een prima contrast levert. Het scherm is ook uitgerust met global dimming, dat verbetert de donkere beelden in beperkte mate, maar je kunt deze optie het best uit laten staan. Het scherm heeft geen perfecte uniformiteit, ons testsample toonde wat heldere randen rondom. Opgelet ook met de kijkhoek, die is redelijk beperkt, dus zorg er voor dat je centraal voor het beeld zit. Zeker in donkere beelden zie je anders al snel een daling van het contrast. We schakelen naar de Bioscoop Dag mode, die levert het meest natuurlijk beeld. Hij mist echter behoorlijk wat zwartdetail, dat is gedeeltelijk te wijten aan een te hoge gamma-waarde. Die geeft het beeld wel veel diepte, maar tenzij je bij verduistering kijkt, is dat effect toch wat te sterk. Zoek de gamma-instelling in de menu’s en schakel naar ‘2.2’. Maar ook dan ontbreekt er nog behoorlijk wat zwartdetail. We kunnen het euvel wegwerken door het adaptief contrast te activeren (medium stand). Je loopt dan een beperkt risico om wat schaduwnuances te verliezen in heldere beelden, maar dat compromis is aanvaardbaar. De kalibratie is aanvaarbaar, maar het valt op dat Hisense de impact van het brede kleurbereik van de quantum dots wil maximaliseren. Kleuren zijn over het algemeen iets te intens.

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer-22555036

De reden voor die keuze lijkt ons duidelijk te worden als we HDR testen. Het scherm produceert in de HDR Bioscoop Nacht mode een piekhelderheid van nauwelijks 240 nits. Dat is bijzonder laag. Door het ruime kleurbereik (94% P3, dankzij de quantum dots) sterk uit te spelen, kan Hisense dat wat compenseren. Maar het mag duidelijk zijn dat de tv heel sterk moet tonemappen, en dat blijft niet zonder gevolgen. Bij doorsnee HDR-content, die bijvoorbeeld tot maximaal 1.000 nits gaat, valt het resultaat nog erg goed mee. Je verliest een minimum aan witnuances, dat is alles. Maar bij helder gemasterd materiaal kan het resultaat tegenvallen. De beelden verliezen dan veel contrast, en heldere kleuren verliezen heel veel van hun intensiteit, twee zaken die het beeld erg vlak kunnen maken. Hisense biedt gelukkig Dolby Vision aan, en dat is een sterke meerwaarde. Materiaal in dit formaat ziet er bijzonder veel beter uit, met sterke kleuren en degelijk contrast, enkel aan de beperkte lichtopbrengst kan Dolby Vision niets veranderen.

Audiokwaliteit

Van de 2x 7 Watt verwachten we geen hifi-prestaties. Voor dialogen is de kwaliteit goed, en voor wat rustige muziek is het resultaat voldoende. Maar meer mag je echt niet verlangen. Er is voldoende volume, maar wie iets meer volume vraagt, hoort snel dat de klank wat blikkerig en benepen aanvoelt. In deze prijscategorie is dat zeker geen verrassing. De tv ondersteunt zowel Dolby Digital (maar geen Atmos) als DTS. Voor betere audio ben je aangewezen op een soundbar.

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer-22555053

VIDAA-U

De Hisense 43E7HQ is voorzien van het VIDAA U5-besturingssysteem, terwijl de topmodellen al op VIDAA U6 draaien. Mogelijk heeft dat te maken met een iets zwakkere chipset en prefereert Hisense daarom om een lagere versie te gebruiken die betere prestaties levert op een minder snelle chipset. De interface werkt snel, zowel in de menu’s als in de apps. VIDAA U5 heeft een iets andere opbouw van het Home Scherm, zo staan de favoriete apps op twee rijen in plaats van een, maar op dat soort details na is er weinig verschil met VIDAA U6. Er zijn veel aanbevelingen van een varia diensten, maar die zie je enkel als je naar beneden scrolt en storen dus niet. Het app-aanbod is goed, alle belangrijke internationale apps zijn er: YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video en Apple TV. Voor Nederland zijn er ook een reeks lokale apps, al is de selectie daar niet volledig. Voor België is er voorlopig nog geen lokale content. Hisense wil daar wel aan veranderen, maar het blijft afwachten of dat ook zal lukken.

VIDAA-besturingssysteem (bron: www.vidaa.com)

bron: www.vidaa.com

De afstandsbediening is erg elementair, en zeker geen vernieuwer. De layout is degelijk, al twijfelen we wat over het nut van sommige toetsen, zoals de play/pauze toets rechts boven de d-pad. Voor de menu-toets (links boven de d-pad) zien we dan weer liever een tekstlabel in plaats van een icoon. Het zijn echter kleine opmerkingen. De remote voldoet aan de basiseisen, toetsen zijn aangenaam en gemakkelijk in te drukken, en er zijn niet minder dan acht sneltoetsen, al zijn die enigszins voorspelbaar niet allemaal nuttig.

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer-22555042

Conclusie

Deze 43 inch Hisense is een prima keuze als tweede toestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op je bureau. Voor dagelijks gebruik in de woonkamer is de piekhelderheid aan de lage kant, al is dat vooral een probleem voor HDR-content. Alhoewel de tv nergens in uitblinkt, levert hij wel degelijke resultaten. Een goed contrast, aanvaarbare kalibratie, prima kleuren, en een goed smart tv-systeem waar je de belangrijkste streamingdiensten in terug vindt. Voor de beste HDR-ervaring kan je uitwijken naar Dolby Vision-materiaal. Zelfs voor heel wat gamers kan hij dankzij de lage input-lag aantrekkelijk zijn. De prijs trekt ons niet meteen over de streep, maar lijkt ons zeker ook niet te hoog.

Kan je thuisbioscoop een vers scherm gebruiken?

Shop voor je nieuwe televisie bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000