ID.nl logo
Review Hisense 43E7HQ - Een kleine voor de slaapkamer
Huis

Review Hisense 43E7HQ - Een kleine voor de slaapkamer

Wat kun je verwachten van een tv die minder dan 500 euro kost? Deze Hisense verleidt je met functies als quantum dot-kleur en een volledig smart tv-systeem. Maar de vraag is: moet je dan ergens op inleveren?

Goed
Conclusie

Deze 43 inch Hisense lijkt ons een goede keuze als tweede toestel, bijvoorbeeld in slaapkamer of bureau. Voor dagelijks gebruik in de woonkamer is de piekhelderheid aan de lage kant, al is dat vooral een probleem voor HDR. Alhoewel de tv nergens in uitblinkt, levert hij wel degelijke resultaten. Een goed contrast, aanvaarbare kalibratie, prima kleuren, en een goed smart tv-systeem waar je de belangrijkste streamingdiensten in terug vindt. Voor de beste HDR-ervaring kan je uitwijken naar Dolby Vision-materiaal. Zelfs voor heel wat gamers kan hij dankzij de lage input-lag aantrekkelijk zijn. De prijs trekt ons niet meteen over de streep, maar lijkt ons zeker ook niet te hoog.

Plus- en minpunten
  • Prima design
  • Goed contrast
  • Zeer ruim kleurbereik (quantum dots)
  • Dolby Vision ondersteuning
  • VIDAA U is gebruiksvriendelijke en vlot
  • Lage piekhelderheid
  • Beperkte kijkhoek
  • HDR10-weergave mist impact
  • VIDAA U ontbreekt nog wat lokale streaming apps

Hisense 43E7HQ

  • Adviesprijs: 449 euro
  • Wat: Ultra HD LCD-tv
  • Schermformaat: 43 inch (109 cm)
  • Aansluitingen: 3x HDMI (3x V2.0, ARC, ALLM), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: Dolby Vision, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U5 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 963 x 611 x 223 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 9,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 54 (G) / HDR 80 watt (G)

Waarschijnlijk denk je in deze prijscategorie niet in de eerste plaats aan design. Toch kan de Hisense overtuigen met zijn mooie, slanke bouw. Het scherm heeft geen kader, de glasplaat lijkt als het ware helemaal vooraan te liggen. Hou nieuwsgierige kinderhanden er weg, die komen misschien in de verleiding om het scherm er voorzichtig af te trekken. De afwerking is degelijk, en het toestel staat op twee slanke voeten. Daar hadden we misschien graag wat metaal in gezien voor de stevigheid, maar ze doen hun werk.

Aansluitingen

De tv mikt niet op fervente gamers, dat merken we aan het 60 Hz-scherm en de aansluitingen. Er zijn drie HDMI 2.0-aansluitingen voorzien. Die bieden maximaal 4K60 (ook geen 2K120, dit is immers geen 120 Hz-tv), en een poort is voorzien van ARC. ALLM wordt ondersteund, en met een input-lag van 12,9ms hoeft de Hisense zich niet te schamen. De tv is dus prima geschikt om er af en toe op te gamen. Verder zien we twee USB-poorten, een composiet video en stereo cinch ingang, hoofdtelefoon en optisch digitale audio-uitgang. De composiet video/stereo cinch ingang staat achteraan, alle andere aansluitingen staan opzij. Er is ethernet en wifi voor de smart tv-functies en Bluetooth voor audio. De tv biedt een enkelvoudige DVB-tuner, wie externe USB-opslag aansluit kan live tv pauzeren en opnemen.

Beeldverwerking

Deze kleine Hisense levert degelijke beeldverwerking, al is die niet van hetzelfde niveau als die op de hogere modellen. Zo zien we dat deinterlacing (bijvoorbeeld van 1080i live tv beelden) soms wat trapjeseffect achterlaat op lijnen die door een complexe achtergrond bewegen. De tv pikt alle video-en filmframerates op, maar heeft daar soms een seconde of twee extra voor nodig. In de praktijk zal dat echter zelden storen. Goede punten zijn er voor de ruisonderdrukking, die netjes willekeurige ruis wegveegt zonder detail te verliezen. Met compressieruis, zichtbaar als blokvorming, gaat dat heel wat moeilijker. En net als de hogere modellen heeft Hisense geen oplossing om kleurstroken te voorkomen in zachte kleurgradiënten. Dit 60 Hz-scherm levert niet dezelfde bewegingsscherpte als de 120 Hz-modellen, dus zie je vaak een uitgevaagde rand bij bewegende voorwerpen. Bij filmbeelden (24fps) blijft er een beetje stotter zichtbaar in beeld.

Geen lichtkanon

De tv is voorzien van een VA-panel dat een prima contrast levert. Het scherm is ook uitgerust met global dimming, dat verbetert de donkere beelden in beperkte mate, maar je kunt deze optie het best uit laten staan. Het scherm heeft geen perfecte uniformiteit, ons testsample toonde wat heldere randen rondom. Opgelet ook met de kijkhoek, die is redelijk beperkt, dus zorg er voor dat je centraal voor het beeld zit. Zeker in donkere beelden zie je anders al snel een daling van het contrast. We schakelen naar de Bioscoop Dag mode, die levert het meest natuurlijk beeld. Hij mist echter behoorlijk wat zwartdetail, dat is gedeeltelijk te wijten aan een te hoge gamma-waarde. Die geeft het beeld wel veel diepte, maar tenzij je bij verduistering kijkt, is dat effect toch wat te sterk. Zoek de gamma-instelling in de menu’s en schakel naar ‘2.2’. Maar ook dan ontbreekt er nog behoorlijk wat zwartdetail. We kunnen het euvel wegwerken door het adaptief contrast te activeren (medium stand). Je loopt dan een beperkt risico om wat schaduwnuances te verliezen in heldere beelden, maar dat compromis is aanvaardbaar. De kalibratie is aanvaarbaar, maar het valt op dat Hisense de impact van het brede kleurbereik van de quantum dots wil maximaliseren. Kleuren zijn over het algemeen iets te intens.

De reden voor die keuze lijkt ons duidelijk te worden als we HDR testen. Het scherm produceert in de HDR Bioscoop Nacht mode een piekhelderheid van nauwelijks 240 nits. Dat is bijzonder laag. Door het ruime kleurbereik (94% P3, dankzij de quantum dots) sterk uit te spelen, kan Hisense dat wat compenseren. Maar het mag duidelijk zijn dat de tv heel sterk moet tonemappen, en dat blijft niet zonder gevolgen. Bij doorsnee HDR-content, die bijvoorbeeld tot maximaal 1.000 nits gaat, valt het resultaat nog erg goed mee. Je verliest een minimum aan witnuances, dat is alles. Maar bij helder gemasterd materiaal kan het resultaat tegenvallen. De beelden verliezen dan veel contrast, en heldere kleuren verliezen heel veel van hun intensiteit, twee zaken die het beeld erg vlak kunnen maken. Hisense biedt gelukkig Dolby Vision aan, en dat is een sterke meerwaarde. Materiaal in dit formaat ziet er bijzonder veel beter uit, met sterke kleuren en degelijk contrast, enkel aan de beperkte lichtopbrengst kan Dolby Vision niets veranderen.

Audiokwaliteit

Van de 2x 7 Watt verwachten we geen hifi-prestaties. Voor dialogen is de kwaliteit goed, en voor wat rustige muziek is het resultaat voldoende. Maar meer mag je echt niet verlangen. Er is voldoende volume, maar wie iets meer volume vraagt, hoort snel dat de klank wat blikkerig en benepen aanvoelt. In deze prijscategorie is dat zeker geen verrassing. De tv ondersteunt zowel Dolby Digital (maar geen Atmos) als DTS. Voor betere audio ben je aangewezen op een soundbar.

VIDAA-U

De Hisense 43E7HQ is voorzien van het VIDAA U5-besturingssysteem, terwijl de topmodellen al op VIDAA U6 draaien. Mogelijk heeft dat te maken met een iets zwakkere chipset en prefereert Hisense daarom om een lagere versie te gebruiken die betere prestaties levert op een minder snelle chipset. De interface werkt snel, zowel in de menu’s als in de apps. VIDAA U5 heeft een iets andere opbouw van het Home Scherm, zo staan de favoriete apps op twee rijen in plaats van een, maar op dat soort details na is er weinig verschil met VIDAA U6. Er zijn veel aanbevelingen van een varia diensten, maar die zie je enkel als je naar beneden scrolt en storen dus niet. Het app-aanbod is goed, alle belangrijke internationale apps zijn er: YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video en Apple TV. Voor Nederland zijn er ook een reeks lokale apps, al is de selectie daar niet volledig. Voor België is er voorlopig nog geen lokale content. Hisense wil daar wel aan veranderen, maar het blijft afwachten of dat ook zal lukken.

bron: www.vidaa.com

De afstandsbediening is erg elementair, en zeker geen vernieuwer. De layout is degelijk, al twijfelen we wat over het nut van sommige toetsen, zoals de play/pauze toets rechts boven de d-pad. Voor de menu-toets (links boven de d-pad) zien we dan weer liever een tekstlabel in plaats van een icoon. Het zijn echter kleine opmerkingen. De remote voldoet aan de basiseisen, toetsen zijn aangenaam en gemakkelijk in te drukken, en er zijn niet minder dan acht sneltoetsen, al zijn die enigszins voorspelbaar niet allemaal nuttig.

Conclusie

Deze 43 inch Hisense is een prima keuze als tweede toestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op je bureau. Voor dagelijks gebruik in de woonkamer is de piekhelderheid aan de lage kant, al is dat vooral een probleem voor HDR-content. Alhoewel de tv nergens in uitblinkt, levert hij wel degelijke resultaten. Een goed contrast, aanvaarbare kalibratie, prima kleuren, en een goed smart tv-systeem waar je de belangrijkste streamingdiensten in terug vindt. Voor de beste HDR-ervaring kan je uitwijken naar Dolby Vision-materiaal. Zelfs voor heel wat gamers kan hij dankzij de lage input-lag aantrekkelijk zijn. De prijs trekt ons niet meteen over de streep, maar lijkt ons zeker ook niet te hoog.

Kan je thuisbioscoop een vers scherm gebruiken?

Shop voor je nieuwe televisie bij Bol.com
▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: