ID.nl logo
Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer
Huis

Review Hisense 43E7HQ – Een kleine voor de slaapkamer

Wat kun je verwachten van een tv die minder dan 500 euro kost? Deze Hisense verleidt je met functies als quantum dot-kleur en een volledig smart tv-systeem. Maar de vraag is: moet je dan ergens op inleveren?

Goed
Conclusie

Deze 43 inch Hisense lijkt ons een goede keuze als tweede toestel, bijvoorbeeld in slaapkamer of bureau. Voor dagelijks gebruik in de woonkamer is de piekhelderheid aan de lage kant, al is dat vooral een probleem voor HDR. Alhoewel de tv nergens in uitblinkt, levert hij wel degelijke resultaten. Een goed contrast, aanvaarbare kalibratie, prima kleuren, en een goed smart tv-systeem waar je de belangrijkste streamingdiensten in terug vindt. Voor de beste HDR-ervaring kan je uitwijken naar Dolby Vision-materiaal. Zelfs voor heel wat gamers kan hij dankzij de lage input-lag aantrekkelijk zijn. De prijs trekt ons niet meteen over de streep, maar lijkt ons zeker ook niet te hoog.

Plus- en minpunten
  • Prima design
  • Goed contrast
  • Zeer ruim kleurbereik (quantum dots)
  • Dolby Vision ondersteuning
  • VIDAA U is gebruiksvriendelijke en vlot
  • Lage piekhelderheid
  • Beperkte kijkhoek
  • HDR10-weergave mist impact
  • VIDAA U ontbreekt nog wat lokale streaming apps

Hisense 43E7HQ

  • Adviesprijs: 449 euro
  • Wat: Ultra HD LCD-tv
  • Schermformaat: 43 inch (109 cm)
  • Aansluitingen: 3x HDMI (3x V2.0, ARC, ALLM), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: Dolby Vision, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U5 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 963 x 611 x 223 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 9,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 54 (G) / HDR 80 watt (G)

Waarschijnlijk denk je in deze prijscategorie niet in de eerste plaats aan design. Toch kan de Hisense overtuigen met zijn mooie, slanke bouw. Het scherm heeft geen kader, de glasplaat lijkt als het ware helemaal vooraan te liggen. Hou nieuwsgierige kinderhanden er weg, die komen misschien in de verleiding om het scherm er voorzichtig af te trekken. De afwerking is degelijk, en het toestel staat op twee slanke voeten. Daar hadden we misschien graag wat metaal in gezien voor de stevigheid, maar ze doen hun werk.

Aansluitingen

De tv mikt niet op fervente gamers, dat merken we aan het 60 Hz-scherm en de aansluitingen. Er zijn drie HDMI 2.0-aansluitingen voorzien. Die bieden maximaal 4K60 (ook geen 2K120, dit is immers geen 120 Hz-tv), en een poort is voorzien van ARC. ALLM wordt ondersteund, en met een input-lag van 12,9ms hoeft de Hisense zich niet te schamen. De tv is dus prima geschikt om er af en toe op te gamen. Verder zien we twee USB-poorten, een composiet video en stereo cinch ingang, hoofdtelefoon en optisch digitale audio-uitgang. De composiet video/stereo cinch ingang staat achteraan, alle andere aansluitingen staan opzij. Er is ethernet en wifi voor de smart tv-functies en Bluetooth voor audio. De tv biedt een enkelvoudige DVB-tuner, wie externe USB-opslag aansluit kan live tv pauzeren en opnemen.

Beeldverwerking

Deze kleine Hisense levert degelijke beeldverwerking, al is die niet van hetzelfde niveau als die op de hogere modellen. Zo zien we dat deinterlacing (bijvoorbeeld van 1080i live tv beelden) soms wat trapjeseffect achterlaat op lijnen die door een complexe achtergrond bewegen. De tv pikt alle video-en filmframerates op, maar heeft daar soms een seconde of twee extra voor nodig. In de praktijk zal dat echter zelden storen. Goede punten zijn er voor de ruisonderdrukking, die netjes willekeurige ruis wegveegt zonder detail te verliezen. Met compressieruis, zichtbaar als blokvorming, gaat dat heel wat moeilijker. En net als de hogere modellen heeft Hisense geen oplossing om kleurstroken te voorkomen in zachte kleurgradiënten. Dit 60 Hz-scherm levert niet dezelfde bewegingsscherpte als de 120 Hz-modellen, dus zie je vaak een uitgevaagde rand bij bewegende voorwerpen. Bij filmbeelden (24fps) blijft er een beetje stotter zichtbaar in beeld.

Geen lichtkanon

De tv is voorzien van een VA-panel dat een prima contrast levert. Het scherm is ook uitgerust met global dimming, dat verbetert de donkere beelden in beperkte mate, maar je kunt deze optie het best uit laten staan. Het scherm heeft geen perfecte uniformiteit, ons testsample toonde wat heldere randen rondom. Opgelet ook met de kijkhoek, die is redelijk beperkt, dus zorg er voor dat je centraal voor het beeld zit. Zeker in donkere beelden zie je anders al snel een daling van het contrast. We schakelen naar de Bioscoop Dag mode, die levert het meest natuurlijk beeld. Hij mist echter behoorlijk wat zwartdetail, dat is gedeeltelijk te wijten aan een te hoge gamma-waarde. Die geeft het beeld wel veel diepte, maar tenzij je bij verduistering kijkt, is dat effect toch wat te sterk. Zoek de gamma-instelling in de menu’s en schakel naar ‘2.2’. Maar ook dan ontbreekt er nog behoorlijk wat zwartdetail. We kunnen het euvel wegwerken door het adaptief contrast te activeren (medium stand). Je loopt dan een beperkt risico om wat schaduwnuances te verliezen in heldere beelden, maar dat compromis is aanvaardbaar. De kalibratie is aanvaarbaar, maar het valt op dat Hisense de impact van het brede kleurbereik van de quantum dots wil maximaliseren. Kleuren zijn over het algemeen iets te intens.

De reden voor die keuze lijkt ons duidelijk te worden als we HDR testen. Het scherm produceert in de HDR Bioscoop Nacht mode een piekhelderheid van nauwelijks 240 nits. Dat is bijzonder laag. Door het ruime kleurbereik (94% P3, dankzij de quantum dots) sterk uit te spelen, kan Hisense dat wat compenseren. Maar het mag duidelijk zijn dat de tv heel sterk moet tonemappen, en dat blijft niet zonder gevolgen. Bij doorsnee HDR-content, die bijvoorbeeld tot maximaal 1.000 nits gaat, valt het resultaat nog erg goed mee. Je verliest een minimum aan witnuances, dat is alles. Maar bij helder gemasterd materiaal kan het resultaat tegenvallen. De beelden verliezen dan veel contrast, en heldere kleuren verliezen heel veel van hun intensiteit, twee zaken die het beeld erg vlak kunnen maken. Hisense biedt gelukkig Dolby Vision aan, en dat is een sterke meerwaarde. Materiaal in dit formaat ziet er bijzonder veel beter uit, met sterke kleuren en degelijk contrast, enkel aan de beperkte lichtopbrengst kan Dolby Vision niets veranderen.

Audiokwaliteit

Van de 2x 7 Watt verwachten we geen hifi-prestaties. Voor dialogen is de kwaliteit goed, en voor wat rustige muziek is het resultaat voldoende. Maar meer mag je echt niet verlangen. Er is voldoende volume, maar wie iets meer volume vraagt, hoort snel dat de klank wat blikkerig en benepen aanvoelt. In deze prijscategorie is dat zeker geen verrassing. De tv ondersteunt zowel Dolby Digital (maar geen Atmos) als DTS. Voor betere audio ben je aangewezen op een soundbar.

VIDAA-U

De Hisense 43E7HQ is voorzien van het VIDAA U5-besturingssysteem, terwijl de topmodellen al op VIDAA U6 draaien. Mogelijk heeft dat te maken met een iets zwakkere chipset en prefereert Hisense daarom om een lagere versie te gebruiken die betere prestaties levert op een minder snelle chipset. De interface werkt snel, zowel in de menu’s als in de apps. VIDAA U5 heeft een iets andere opbouw van het Home Scherm, zo staan de favoriete apps op twee rijen in plaats van een, maar op dat soort details na is er weinig verschil met VIDAA U6. Er zijn veel aanbevelingen van een varia diensten, maar die zie je enkel als je naar beneden scrolt en storen dus niet. Het app-aanbod is goed, alle belangrijke internationale apps zijn er: YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video en Apple TV. Voor Nederland zijn er ook een reeks lokale apps, al is de selectie daar niet volledig. Voor België is er voorlopig nog geen lokale content. Hisense wil daar wel aan veranderen, maar het blijft afwachten of dat ook zal lukken.

De afstandsbediening is erg elementair, en zeker geen vernieuwer. De layout is degelijk, al twijfelen we wat over het nut van sommige toetsen, zoals de play/pauze toets rechts boven de d-pad. Voor de menu-toets (links boven de d-pad) zien we dan weer liever een tekstlabel in plaats van een icoon. Het zijn echter kleine opmerkingen. De remote voldoet aan de basiseisen, toetsen zijn aangenaam en gemakkelijk in te drukken, en er zijn niet minder dan acht sneltoetsen, al zijn die enigszins voorspelbaar niet allemaal nuttig.

Conclusie

Deze 43 inch Hisense is een prima keuze als tweede toestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op je bureau. Voor dagelijks gebruik in de woonkamer is de piekhelderheid aan de lage kant, al is dat vooral een probleem voor HDR-content. Alhoewel de tv nergens in uitblinkt, levert hij wel degelijke resultaten. Een goed contrast, aanvaarbare kalibratie, prima kleuren, en een goed smart tv-systeem waar je de belangrijkste streamingdiensten in terug vindt. Voor de beste HDR-ervaring kan je uitwijken naar Dolby Vision-materiaal. Zelfs voor heel wat gamers kan hij dankzij de lage input-lag aantrekkelijk zijn. De prijs trekt ons niet meteen over de streep, maar lijkt ons zeker ook niet te hoog.

Kan je thuisbioscoop een vers scherm gebruiken?

Shop voor je nieuwe televisie bij Bol.com

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app

Gmail is al ruim twintig jaar onderdeel van ons digitale leven, dus het is niet zo gek als je er inmiddels meerdere e-mailadressen van hebt. In dat geval is de kans ook groot dat je weleens tussen het ene en het andere account wil switchen, bijvoorbeeld om op meerdere accounts je mail wil checken. Je kunt in de Gmail-app meerdere accounts toevoegen, zodat wisselen een fluitje van een cent is.

In dit artikel leggen we uit hoe je:

  • Meerdere mailaccounts in je Gmail-app combineert
  • Toegevoegde accounts beheert
  • Niet-Gmail-adressen toevoegt
  • Alle inkomende mail in één enkele mailbox krijgt

Ook interessant: Filter het kaf van het koren: zo houd je Gmail overzichtelijk

Een Gmail-account aanmaken is zo gebeurd, en het is verleidelijk om er meerdere aan te maken, zodat je je persoonlijke account niet hoeft te gebruiken voor allerlei onlinediensten die van alles van je willen weten of je mailbox vol spammen met nieuwsbrieven en reclamemails. Al die accounts kun je tegelijkertijd in je Gmail-app gebruiken, zodat je snel tussen de verschillende mailadressen kunt wisselen. 

Account toevoegen in Gmail

Standaard is Gmail op Android-telefoons ingericht voor het e-mailadres dat je hebt gebruikt om je Android-telefoon in te stellen, maar dat hoeft niet zo te blijven. Open de Gmail-app en tik op je profielfoto, en vervolgens op Nog een account toevoegen

Zoals je in het volgende scherm al ziet, ben je niet beperkt tot één Gmail-account. Dat is wel het makkelijkst, samen met Outlook, Hotmail en Live en Yahoo, omdat je daar geen extra informatie over inkomende en uitgaande mailservers nodig hebt, maar via Overig kun je ook je persoonlijke e-mailaccount gewoon instellen. 

©Daan Doedens

Om een Gmail-account toe te voegen, tik je op Google en bevestig je je identiteit. Daarna kun je het e-mailadres van je tweede, derde of zoveelste Google-account en het bijbehorende wachtwoord invullen. Kies een manier waarop Google kan verifiëren dat jij de eigenaar van het account bent, voeg eventueel een telefoonnummer toe en ga akkoord met de voorwaarden en herstelinformatie. 

Ga daarna terug naar de Gmail-app en tik weer op je profielfoto, en vervolgens op het nieuw gemaakte account. Nu kun je snel wisselen tussen je verschillende e-mailadressen. 

Op dezelfde manier kun je dus ook Outlook- en Hotmail-adressen toevoegen, maar bijvoorbeeld ook mails vanaf het e-mailadres van je eigen website of werk. Voor die laatste opties heb je wel informatie over de inkomende en uitgaande mailservers nodig. Die kun je vinden bij je hostingprovider, maar in veel gevallen is het gewoon het domein van je website, bijvoorbeeld id.nl. 

Accounts beheren

Wil je een oud account juist uit de lijst verwijderen? Ga dan wederom naar je profielfoto en tik op Accounts op dit apparaat beheren. Tik daarna op het account dat je wilt verwijderen, tik op het menu met de drie puntjes en selecteer Account verwijderen, en bevestig. 

Op dezelfde plek kun je overigens ook een nieuw account toevoegen. De vervolgstappen werken hetzelfde als in het stappenplan hierboven. 

Alle mail in één mailbox

Zo kun je dus makkelijk switchen tussen verschillende accounts, maar als je er een handvol hebt, kost dat alsnog flink wat tijd. Gelukkig kun je ook al je mails uit alle accounts in één enkele mailbox zien, zonder dat je hoeft te wisselen. 

Om dat te doen, ga je in de Gmail-app naar het hamburgermenu en tik je op Alle mailboxen. Nu heb je al je e-mails uit al je toegevoegde accounts in een keer voor je neus. 

Tot slot

Je Gmail-app is fijn voor je persoonlijke e-mail, maar ook als je meerdere accounts wilt toevoegen, komt de app goed van pas. Via de accountinstellingen kun je makkelijk een extra Gmail-account toevoegen, maar ook een Outlook/Hotmail-account of je persoonlijke mail of werkmail toevoegen is simpel. Zo kun je snel switchen tussen de verschillende accounts, of alle mails uit alle accounts in één enkele mailbox tonen, zonder dat je nog hoeft te wisselen.


▼ Volgende artikel
Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch
© Тарас Нагирняк - stock.adobe.com
Gezond leven

Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch

Of je nu in de markt bent voor een nieuwe smartwatch of je eerste slimme horloge gaat kopen; het kan geen kwaad om even scherp te hebben waar zo'n product precies aan moet voldoen. Daarom lees je in dit artikel de vijf belangrijkste eigenschappen die elke smartwatch zou moeten hebben.

Je haalt een goede smartwatch in huis wanneer die beschikt over:

  1. Een altijd-aan-display
  2. Interactieve notificaties
  3. Snelladen
  4. Autodetectie voor je work-outs
  5. Slaaptracking

Lees ook: Welke Samsung-smartwatch past het best bij mij?

Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van een smartwatch in. Maar dat zagen we in de jaren negentig ook niet van een smartphone in. Waarom zou je altijd bereikbaar willen zijn? Inmiddels weten we niet beter. Een smartwatch heeft toch een wat moeilijker pad voor zich liggen. Want een horloge doet al precies wat het moet doen: de tijd vertellen. Een slim horloge kan zo veel meer en kan daadwerkelijk ondersteuning bieden voor sporten, slapen en gezonder leven. Je kunt hiervoor je smartphone gebruiken, maar tijdens het hardlopen gaan we doorgaans het liefst zo licht mogelijk op pad.

Een smartwatch is wellicht niet zo essentieel als een smartphone is, maar dan nog kan het apparaatje een leuke hobby zijn. Of je hobby ondersteunen. Smartwatches gaan voorlopig echter nergens heen, aangezien fabrikanten soms meerdere modellen per jaar lanceren. Wat je reden ook is voor het aanschaffen van een smartwatch, zorg ervoor dat die minimaal voldoet aan de vijf onderstaande eisen. Dan weet je zeker dat je een goed product in huis haalt.

1- Een altijd-aan-display

Als je een smartwatch koopt met een altijd-aan-scherm, dan kun je altijd direct zien hoe laat het is. Dat is het grootste voordeel van een ouderwets horloge, maar dat maakt hem tegenwoordig niet meer uniek. Niet alleen dat, je kunt ook je sportprestaties aflezen zonder dat je daarvoor eerst op een knopje hoeft te drukken. Zo houd je je sporttijd in de gaten, zie je direct de afgelegde afstand en kun je je verbruikte calorieën checken. Voor sommige sporters kunnen seconden cruciaal zijn; niet alleen voor renners, maar ook mensen die aan gewichtheffen doen.

©Wesley Akkerman

2- Interactieve notificaties

Ondanks het feit dat we op de redactie gek zijn op allerlei gadgets en moderne apparaten, erkennen we ook dat onze tijd achter schermpjes best wat korter mag zijn. Hoe minder tijd we dus aan wat voor soort display dan ook besteden, hoe beter. Daarom waarderen we smartwatches met interactieve notificaties. Zo kunnen we direct reageren op wat er om ons heen gebeurt, zonder dat we daarvoor onze smartphones hoeven te pakken of een (soms wat onhandige) app hoeven te openen op dat kleine smartwatchschermpje.

Laad je smartwatch eenvoudig en betrouwbaar op met een bedrade oplader.

Houd je apparaat altijd gebruiksklaar, zonder gedoe.

3- Snelladen

Smartwatches zijn niet heel groot en hebben daardoor het nadeel dat ze kleine accu's hebben. Aangezien ze steeds meer doen en kunnen, is de accuduur er in de afgelopen jaren niet echt op vooruitgegaan. Aangezien we ook geen zin hebben om steeds uren te wachten totdat we het slimme horloge weer om kunnen doen, hechten we veel waarde aan snelladen. Zo kunnen we douchen en onszelf aankleden, terwijl het slimme horloge kort op de oplader ligt. Meestal gaat je gadget dan een dag mee, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het energieniveau.

4- Autodetectie voor je work-outs

Wat betreft de eerdergenoemde work-outs, dan is het ontzettend prettig om te zien dat veel smartwatches tegenwoordig automatisch detecteren dat je aan het sporten bent. Toegegeven, dit werkt het beste voor oefeningen met betrekking tot uithoudingsvermogen – dus fietsen, hardlopen, roeien enzovoort. De smartwatch herkent de oefening na een continue periode van specifieke bewegingen en maakt direct inzichtelijk hoe het ervoor staat. Vergeet je de tracking soms te activeren, dan heb je altijd een back-up achter de hand met deze stand.

5- Slaaptracking

Wat sommige mensen die vaak sporten nog weleens vergeten, is dat rusten minstens net zo belangrijk is als in beweging blijven. Je lichaam moet immers bijkomen en de prikkels verwerken. Dat doe je met een rustdag of een lekkere nacht slapen. Als je smartwatch over slaaptracking beschikt, dan kun je precies meten hoe het gesteld is met de kwaliteit van je slaap. Sommige modellen kunnen op basis van die data precies aangeven wanneer voor jou het beste sportmoment is of wanneer je beter een middag kunt overslaan om extra rust te pakken.

Conclusie

Uiteraard hebben slimme horloges veel meer te bieden dan de bovenstaande mogelijkheden. Maar dit vinden we wel de absolute ondergrens als het om functies en mogelijkheden gaat. Je kunt altijd voor jezelf bepalen welke features nog meer belangrijk zijn door de specificaties of reviews erop na te slaan, maar zo heb je in elk geval een goed startpunt.


👇🏻Op zoek naar een goede smartwatch? Check dan deze deals: