Netflix ondersteunt mijn tv niet meer, en nu?
Hoe langer een streamingdienst bestaat, hoe vaker het zal gebeuren dat de bijbehorende app niet meer werkt op (ver)oude(rde) apparaten. Dat gebeurt met praktisch elke dienst, waaronder Netflix. Wat kun je het beste doen wanneer zo'n app niet meer werkt?
Of het nu om Netflix, NPO Start of welke dienst dan ook gaat, het zou zomaar kunnen dat de app op een dag niet meer werkt op het apparaat waarop je hem gebruikt. Wat moet je dan doen? ✔ Maak gebruik van scherm spiegelen op je smartphone. ✔ Sluit een apparaat (zoals een laptop) aan via HDMI. ✔ Koop een Chromecast of andere mediaspeler.
Ook interessant: Welke soundbars zijn het best voor de optimale Netflix-beleving?
Apparaten lang gebruiken is beter voor het milieu dan constant nieuwe spullen in huis halen. Hoewel we gelukkig steeds vaker zien dat fabrikanten hun producten langer ondersteunen met updates, hebben we ook te maken met de grillen van content-aanbieders. Als die besluiten dat een bepaald toestel niet meer toereikend is, dan trekken ze de ondersteuning terug. Als dat bij een enkele app gebeurt, zoals Netflix, dan is dat misschien nog te overzien. Maar wat nou als meerdere apps stoppen met werken? Een nieuwe tv kopen is niet altijd een optie. Probeer eerst de drie onderstaande oplossingen, grote kans dat je dan weer gewoon Netflix kunt kijken!
(En anders: 👇)
1: Spiegel het scherm op je smartphone
Voordat je jezelf op allerlei kosten gaat jagen om je favoriete series te kunnen blijven kijken, is het handig om eens te bekijken wat je al in huis hebt. De kans is groot dat je een smartphone, een tv met wifi en een wifi-netwerk hebt. Veel moderne tv's hebben de mogelijkheid beeld te ontvangen van een smartphone. Dat noemen we een scherm spiegelen. Alles wat je dan op je smartphone bekijkt, bekijk je ook op je tv. Dit werkt net even anders dan Google Cast, aangezien dat alleen de content weergeeft die je op dat moment handmatig selecteerde binnen een app.
Om het scherm van je smartphone te kunnen spiegelen, moet je de optie op je tv en smartphone activeren (de kans is groot dat die al aanstaat, maar doorloop de instellingen nog eens). Ook moeten je tv en smartphone (of computer) met hetzelfde netwerk verbonden zijn. De optie voor het delen van je scherm vind je meestal in het snelle menu, maar soms moet je hem – op Android – nog even toevoegen via het potloodje dat je daar aantreft. Zodra je daarop tikt, selecteer je het doelapparaat (je tv) en kun je alle content streamen die je wilt. Alles wat je op je telefoon ziet, zie je dan op de tv.
©Wesley Akkerman
2: Gebruik een HDMI-kabel
Daarnaast kun je ook kijken of je het probleem kunt oplossen met een HDMI-kabel. Je kunt bijvoorbeeld een laptop aansluiten op je tv, en vanaf daar regelen wat je wilt kijken. Dat is wel even gedoe als de laptop bijvoorbeeld op je bureau staat (omdat je dan steeds van de bank moet opstaan om iets te veranderen), maar wellicht kun je investeren in een kabel die lang genoeg is. Bedenk ook of je niet nog een ander apparaat hebt dat streamingdiensten ondersteunt. Zo kun je met een Xbox of PlayStation ook gewoon Netflix en andere diensten bereiken, en alles met een controller bedienen.
3: Netflix via een mediaspeler
Tot slot willen we nog even mediaspelers onder de aandacht brengen. Soms voelen die misschien aan als overkill, maar wil je geen geld uitgeven aan een nieuwe televisie, dan kan een relatief bescheiden investering in een mediaspeler de moeite waard zijn. Ze zijn er in diverse prijsklassen: je kunt veel geld besteden aan bijvoorbeeld een Apple TV of Nvidia Shield, maar voor een paar tientjes kun je ook gewoon een Chromecast of Fire TV Stick (van Amazon) op de kop tikken. Die apparaten worden meestal een aantal jaar ondersteunt, waardoor je voorlopig geen nieuwe tv hoeft te kopen.
©Koukichi Takahashi Photography
Dus? Tóch Netflix kijken!
Je ziet: wanneer de Netflix-app op je televisie niet meer werkt, dan zijn er nog voldoende mogelijkheden om wel gewoon Netflix te kunnen kijken. En het mooie is: vaak kan dat met apparatuur en andere spullen die je al in huis hebt. Alleen als je een mediaspeler gaat aanschaffen, ben je wat geld kwijt. Maar in de meeste gevallen zal dat echt niet meer dan een paar honderd euro of zelfs minder zijn.