Alles over blu-ray-spelers
De helft van alle Nederlandse huishoudens (ofwel 3,62 miljoen) heeft een lcd- of plasma-tv staan dan wel hangen. Met 500.000 verkochte apparaten in de Benelux blijft het aantal blu-ray-spelers daarbij nog ver achter. De prijzen van deze spelers dalen echter en dat zou de verkoop wel eens kunnen opstuwen.
De helft van alle Nederlandse huishoudens (ofwel 3,62 miljoen) heeft een lcd- of plasma-tv staan dan wel hangen. Met 500.000 verkochte apparaten in de Benelux blijft het aantal blu-ray-spelers daarbij nog ver achter. De prijzen van deze spelers dalen echter en dat zou de verkoop wel eens kunnen opstuwen. Overweegt u de aankoop van een blu-ray-speler, dan leest u hier waar u op moet letten.
Wat is blu-ray?
Blu-ray is een formaat dat gebruikt wordt om informatie op een schijfje met dezelfde grootte als een dvd of cd op te slaan. Het grote verschil is dat blu-ray gebruik maakt van een blauwe laser met een kleinere golflengte waardoor er veel meer informatie op het schijfje past. Kan een dvd maximaal zo'n 4,5 GB aan informatie bevatten, bij blu-ray is dit maar liefst 25 GB (enkellaags) of 50 GB (dubbellaags). Hierdoor is deze standaard bij uitstek geschikt voor het opslaan van films in High Definition kwaliteit. Dvd komt niet verder dan een beeldformaat van 720 x 576, blu-ray schiet door tot maar liefst 1920 x 1080, oftewel full hd (1080p). Uiteraard kunt u blu-ray ook bekijken op een hd-ready-tv (720p) en zelfs op een 'ouderwetse' beeldbuis, al is in zo'n geval sterk de vraag of u enig verschil ziet met een dvd-film.
Waarom is blu-ray (nog) niet populair?
Er zijn verschillende redenen waarom blu-ray nog niet massaal in de huiskamer te vinden is. De belangrijkste reden is dat de spelers lang vrij duur waren, al snel zo'n 400 euro of meer. Ter vergelijk: een dvd-speler kost tegenwoordig een paar tientjes. Een ander probleem was dat er aanvankelijk twee formaten waren voor films in hd-kwaliteit, blu-ray en hd-dvd. Om te voorkomen dat men voor veel geld een apparaat kocht dat later nutteloos zou blijken, lieten de meeste consumenten beide formaten links liggen. In 2008 echter stierf hd-dvd een roemloze dood nadat de filmmaatschappijen vrijwel eensgezind voor blu-ray kozen. En die duidelijkheid maakt het kopen van een hd-speler een stuk aantrekkelijker.
Blu-ray (nog) te prijzig
Een derde minpunt is de prijs van de films die in blu-ray uitkomen; die is twee of drie keer zo hoog als die van een dvd. Wie een blu-ray film wil huren betaalt hier zo'n 6 euro per dag voor en moet er rekening mee houden dat vooralsnog alleen nieuwe titels op dit formaat te huur zijn. Kijken we naar het totale aanbod, dan zien we dat er inmiddels zo'n 500 films in blu-ray formaat beschikbaar zijn. Op dit moment(april/mei 2009) wordt zo'n 20 procent van de nieuwe filmreleases op blu-ray verkocht.
Wat kost een blu-ray-speler?
©CIDimport
Blu-ray op de pc
Blu-ray-schijfjes kijken op uw computer? Dat kan! Voorwaarde is wel dat u over een speler beschikt die deze schijfjes kan afspelen. Een gecombineerde blu-ray-lezer/dvd-brander hebt u voor onder de honderd euro. Wilt u zelf dergelijke schijfjes bakken, dan kunt u een blu-ray-brander aanschaffen voor iets meer dan € 200 euro. Voor de benodigde schijfjes moet u wel diep in de buidel tasten: 10 euro voor 25 GB en 25 euro voor 50 GB Dual layer. Schijfjes die meerdere malen kunnen worden beschreven zijn nog iets duurder.Wat de betreft de prijs is er sinds een paar maanden goed nieuws te melden. Inmiddels kunt u voor onder de € 200,- een blu-ray-speler kopen. Dat veel van deze spelers niet onder doen voor duurdere exemplaren bleek uit een onderzoek dat onlangs door de Consumentbond werd uitgevoerd en waarbij het goedkoopste apparaat de test won. Goedkopere spelers hebben wel minder mogelijkheden dan de duurdere apparaten. Zo ondersteunen ze vaak alleen stereo en niet 5.1 of 7.1, ontberen ze een s-video uitgang, kunt u er geen geheugenkaartje in prikken en hebben ze geen BD-Live. De aansluitmogelijkheden zijn dus beslist iets om in de gaten te houden als u een blu-ray-speler wilt kopen.
Andere formaten?
Wie een blu-ray-speler koopt, kan probleemloos zijn 'oude' dvd-tjes bekijken. Het beeld wordt hierbij door de speler 'opgewaardeerd' (upscaling) maar helaas gebeurt dit niet altijd even netjes. Daarnaast worden er vaak ook andere formaten ondersteund zoals dvd-r, dvd-rw, dvd-ram, audio cd, video cd, mp3, wma, jpg, DivX en soms nog een aantal andere. Handig voor wie zijn zelf gebrande dvd'tjes en cd'tjes ook op de nieuwe speler wil kunnen afspelen. Hebt u een blu-ray-brander in uw pc, check dan wel even of de blu-ray-speler die u wilt kopen met uw zelf gebrande plaatjes (BD-RE of BD-RW) overweg kan. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Sommige blu-ray-spelers beschikken ook over een sleuf waarin u een geheugenkaartje kunt prikken. Dat is handig voor als u bijvoorbeeld uw digitale foto's op de tv wilt bekijken.
En hd-dvd?
Een aantal spelers kan ook hd-dvd-plaatjes afspelen. Dat is handig voor wie nu een incourante hd-dvd-speler bezit en de bijbehorende films ook in de toekomst wil kunnen bekijken. Een blu-ray-speler sluit u met een hdmi-kabel aan op uw platte televisie. Die zorgt ervoor dat beeld en geluid zonder kwaliteitsverlies worden doorgegeven. Bij de meeste blu-ray-spelers wordt zo'n kabel overigens niet meegeleverd, zodat u er voor zo'n 20 euro zelf een zult moeten kopen.
Wat is BD-Live?
Nieuwere blu-ray-apparaten beschikken over BD-Live, een uitbreiding waarbij extra content van het internet kan worden gedownload. Denk hierbij aan trailers, spelletjes en ringtones. Bij sommige films hebt u zelfs de mogelijkheid om te chatten. Als u hier gebruik van wilt maken dan is het verstandig om te checken of de speler die u op het oog hebt over voldoende geheugen beschikt om deze content op te slaan en of hij eventueel is uit te breiden met een geheugenkaart. Sommige duurdere blu-ray-spelers zijn mede om deze reden voorzien van een ingebouwde harde schijf. Spelers die BD-Live ondersteunen hebben een ethernetpoort waarmee u ze kunt aansluiten op uw thuisnetwerk.
Hoe zit het met regiocodes en DRM?
©CIDimport
PS3
Eén van de populairste apparaten voor het bekijken van blu-rayfilms is niet een losse speler maar een spelconsole: de Sony PlayStation 3 (PS3) van Sony. Dat heeft vooral te maken gehad met het feit dat - mede vanwege de concurrentie met de Xbox 360 van Microsoft - de PS3 voor onder kostprijs over de toonbank ging waardoor het lange tijd ook nog eens één van de goedkoopste apparaten is geweest om films in blu-ray formaat te bekijken. De PS3 heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld in het om zeep helpen van concurrent hd-dvd. Een PS3 hebt u vanaf ongeveer 350 euro. Overigens wordt bij de PS3 de joystick gebruikt om een film af te kunnen spelen. Dat gaat niet erg handig, maar gelukkig kunt u voor een paar tientjes ook een normale afstandsbediening kopen.Net als bij dvd gebruikt blu-ray regio-codes. Het grote verschil is dat dit er nu nog maar drie zijn: A/1 (Noord- en Zuid-Amerika, Korea, Japan, Taiwan en Zuidoost-Azië), B/2 (Europa, Groenland, Midden- Oosten, Afrika, Australië en Nieuw- Zeeland) en C/3 (China, Rusland, Centraal Azië en Zuid-Azië). Als u denkt dat blu-ray-schijfjes zich net zo eenvoudig laten kopiëren als een dvd, dan komt u bedrogen uit. Afgezien van het feit dat dit niet is toegestaan, maakt blu-ray gebruik van zeer geavanceerde methoden om te controleren of het schijfje echt is en of er niet gerommeld is met de speler. Desnoods wordt automatisch de originele firmware van de speler teruggezet. Het geheim zit 'm in een speciale laag met sleutels die onleesbaar is voor andere apparatuur.
Waar moet ik verder op letten?
Het valt op dat sommige spelers veel meer tijd nodig hebben bij het inlezen van discs dan andere. Dit punt verdient dan ook extra aandacht, net als de bediening want niet bij alle spelers kunt u vlot door de menu's bladeren of is er even goed over de afstandsbediening nagedacht. Ook de beeldkwaliteit verschilt onderling. Dat is misschien minder van belang voor bezitters van een hd-ready-toestel, maar wie een full-hd-lcd in de huiskamer heeft staan, gaat voor maximale kwaliteit. Wilt u ook kunnen opnemen? Een aantal duurdere blu-ray-spelers beschikt over een ingebouwde harddiskrecorder. Daar moet wel extra voor in de buidel worden getast.
Dit artikel komt uit Computer Idee 11, jaargang 2009.