Reisstekker voor op vakantie: hier moet je op letten
Geplaatst: 13 juli 2024 - 14:06
Kevin Krikhaar
Veel buitenlandse landen gebruiken stopcontacten waar de stekkers van jouw apparaten niet inpassen. In dat geval heb je een reisstekker nodig (ook wel wereldstekker genoemd), maar welke precies? In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een reisstekker.
Wanneer heb je een reisstekker nodig?
Het is eerst handig om te weten wanneer je überhaupt een reisstekker nodig hebt. In de hele wereld zijn er zo'n vijftien verschillende soorten stopcontacten, die worden aangeduid met letters A tot en met O. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, worden C- en F-stopcontacten gebruikt, maar in België is bijvoorbeeld type E de standaard.
Gelukkig hoef je niet voor elk afwijkend type stopcontact een aparte reisstekker te gebruiken, want veel stroomstekkers passen in meerdere soorten stopcontacten. Om te weten wanneer je je Nederlandse stekker wel of niet kunt gebruiken, kun je het best online kijken. Er zijn namelijk verschillende sites waarmee je alleen je land van oorsprong hoeft in te vullen, en het land waar je heen reist. Je krijgt dan meteen te zien in welke gevallen je een reisstekker moet gebruiken.
In sommige landen zijn er bepaalde voorwaarden en uitzonderingen voor wanneer je wel of geen reisstekker nodig hebt. Denemarken is daar een goed voorbeeld van. Daar gebruiken ze stopcontacten E en K, maar de Nederlandse stekkers van type C passen daar ook zonder problemen in. De moderne type-F-stekkers werken ook bij stopcontacten van type E, maar oudere stekkermodellen niet. Deze wandcontactdozen hebben een uitstekende aardingspin, maar oudere F-stekkers hebben geen pingat waar die inpast. Bij K-stopcontacten werkt een F-stekker altijd, maar deze kan dan niet worden geaard omdat de stekkers de benodigde aardingspin missen. Als je het risico op kortsluiting wilt verkleinen, kun je dus voor de zekerheid alsnog een reisstekker gebruiken.
Reisstekker nodig?
Hier vind je de meest geavanceerde exemplaren!
Los of universeel?
Online worden vooral veel universele reisstekkers verkocht die je op veel verschillende stopcontacttypes kunt aansluiten. Deze zijn uiteraard duurder dan losse reisstekkers die slechts voor één type stopcontact kunnen worden gebruikt. Laatstgenoemden kosten zo’n 5 euro, terwijl de prijzen van universele reisstekkers uiteenlopen van 10 tot wel 80 euro. Als je slechts naar één land reist, ben je dus prima af met een simpele losse stekker, maar als je van plan bent om meerdere landen met verschillende stopcontacttypes te bezoeken, bespaar je met een universele reisstekker al snel een hoop geld.
Universele stopcontacten zijn ook handig voor landen waar gebruik wordt gemaakt van stopcontacttypes zonder geaarde variant. In Amerika zie je bijvoorbeeld nog veel type-A-wandcontactdozen, die in tegenstelling tot type-B-stopcontacten een derde pin voor de aarding missen. Een losse type-B-reisstekker past daardoor niet in type-A-stopcontacten. Daarom moet je voor een reis naar de Verenigde Staten zowel een type-B- als een type-A-stekker meenemen, als je wilt dat je apparaten in type-B-stopcontacten geaard zijn. De meeste universele reisstekkers kunnen echter zowel met ongeaarde als geaarde stopcontacten overweg.
Sommige universele reisstekkers bestaan alleen uit een blokje waaraan je verschillende (meegeleverde) verwisselbare stekkeruitgangen kunt vastklikken, terwijl complexere (en dus duurdere) stekkers een systeem hebben met uitschuifbare pinnetjes. Je kunt dan bijvoorbeeld het schuifje voor Amerika omzetten om de platte pinnetjes van Amerikaanse contactdozen tevoorschijn te laten komen. Daardoor hoef je geen losse stekkeraansluitingen mee te zeulen.
En verder...
Sommige reisstekkers bieden nog wat extra functies. Zo zijn er varianten met één of meerdere usb-poorten. Daarmee kun je direct een usb-a- of usb-c-kabel in de stekker prikken, zodat je geen los oplaadkopje van huis uit hoeft mee te nemen. Bij sommige reisstekkers kun je hierdoor meerdere apparaten tegelijk via usb-kabels opladen.
Daarnaast is het (net als bij een spanningsomvormer) nog handig om te kijken naar het vermogen dat een stekker kan overbrengen, zodat je weet of deze in staat is om je apparaten te laten werken. Het vermogen wordt uitgedrukt in ampère, terwijl het benodigde stroomverbruik van apparaten wordt gemeten in watt.
Het aantal ampère moet je vermenigvuldigen met de netspanning van het land waar je bent (in Nederland is dat dus 230V) om achter het maximale stroomverbruik in watt te komen. Een stekker met een maximaal vermogen van 6A kan hier bijvoorbeeld worden gebruikt voor apparaten met een maximaal stroomverbruik van 6 x 230 = 1380 watt.