ID.nl logo
Reisstekker voor op vakantie: hier moet je op letten
Huis

Reisstekker voor op vakantie: hier moet je op letten

Veel buitenlandse landen gebruiken stopcontacten waar de stekkers van jouw apparaten niet inpassen. In dat geval heb je een reisstekker nodig (ook wel wereldstekker genoemd), maar welke precies? In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een reisstekker.

In dit artikel bespreken we...

  • Wanneer je een reisstekker nodig hebt
  • Wanneer kun je beter een losse stekker kopen en wanneer kun je beter een universele reisstekker nemen?
  • Wanneer je naast een reisstekker ook een spanningsomvormer nodig hebt
  • Waar je nog meer op kunt letten bij de aanschaf van een reisstekker

Wanneer heb je een reisstekker nodig?

Het is eerst handig om te weten wanneer je überhaupt een reisstekker nodig hebt. In de hele wereld zijn er zo'n vijftien verschillende soorten stopcontacten, die worden aangeduid met letters A tot en met O. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, worden C- en F-stopcontacten gebruikt, maar in België is bijvoorbeeld type E de standaard.

Gelukkig hoef je niet voor elk afwijkend type stopcontact een aparte reisstekker te gebruiken, want veel stroomstekkers passen in meerdere soorten stopcontacten. Om te weten wanneer je je Nederlandse stekker wel of niet kunt gebruiken, kun je het best online kijken. Er zijn namelijk verschillende sites waarmee je alleen je land van oorsprong hoeft in te vullen, en het land waar je heen reist. Je krijgt dan meteen te zien in welke gevallen je een reisstekker moet gebruiken.

©Muhammad

In sommige landen zijn er bepaalde voorwaarden en uitzonderingen voor wanneer je wel of geen reisstekker nodig hebt. Denemarken is daar een goed voorbeeld van. Daar gebruiken ze stopcontacten E en K, maar de Nederlandse stekkers van type C passen daar ook zonder problemen in. De moderne type-F-stekkers werken ook bij stopcontacten van type E, maar oudere stekkermodellen niet. Deze wandcontactdozen hebben een uitstekende aardingspin, maar oudere F-stekkers hebben geen pingat waar die inpast. Bij K-stopcontacten werkt een F-stekker altijd, maar deze kan dan niet worden geaard omdat de stekkers de benodigde aardingspin missen. Als je het risico op kortsluiting wilt verkleinen, kun je dus voor de zekerheid alsnog een reisstekker gebruiken.

Reisstekker nodig?

Hier vind je de meest geavanceerde exemplaren!

Los of universeel?

Online worden vooral veel universele reisstekkers verkocht die je op veel verschillende stopcontacttypes kunt aansluiten. Deze zijn uiteraard duurder dan losse reisstekkers die slechts voor één type stopcontact kunnen worden gebruikt. Laatstgenoemden kosten zo’n 5 euro, terwijl de prijzen van universele reisstekkers uiteenlopen van 10 tot wel 80 euro. Als je slechts naar één land reist, ben je dus prima af met een simpele losse stekker, maar als je van plan bent om meerdere landen met verschillende stopcontacttypes te bezoeken, bespaar je met een universele reisstekker al snel een hoop geld.

Universele stopcontacten zijn ook handig voor landen waar gebruik wordt gemaakt van stopcontacttypes zonder geaarde variant. In Amerika zie je bijvoorbeeld nog veel type-A-wandcontactdozen, die in tegenstelling tot type-B-stopcontacten een derde pin voor de aarding missen. Een losse type-B-reisstekker past daardoor niet in type-A-stopcontacten. Daarom moet je voor een reis naar de Verenigde Staten zowel een type-B- als een type-A-stekker meenemen, als je wilt dat je apparaten in type-B-stopcontacten geaard zijn. De meeste universele reisstekkers kunnen echter zowel met ongeaarde als geaarde stopcontacten overweg.

Sommige universele reisstekkers bestaan alleen uit een blokje waaraan je verschillende (meegeleverde) verwisselbare stekkeruitgangen kunt vastklikken, terwijl complexere (en dus duurdere) stekkers een systeem hebben met uitschuifbare pinnetjes. Je kunt dan bijvoorbeeld het schuifje voor Amerika omzetten om de platte pinnetjes van Amerikaanse contactdozen tevoorschijn te laten komen. Daardoor hoef je geen losse stekkeraansluitingen mee te zeulen.

Let op: een reisstekker is niet altijd genoeg!

In Nederland levert een stopcontact netspanningen van circa 230 volt naar apparaten, maar in sommige landen (zoals de Verenigde Staten en Japan) wordt een netspanning van rond de 110V gebruikt. In dat soort gevallen zou het kunnen dat je naast een reisstekker ook een spanningsomvormer nodig hebt. Die kan spanningen van 230V naar 110V omzetten of andersom.

Let wel goed op, want zelfs met een spanningsomvormer kun je lang niet al je apparaten gebruiken in landen met een lagere netspanning. Dat komt omdat de omvormer voldoende vermogen moet kunnen leveren om het aangesloten apparaat te laten werken. Apparaten zoals föhns en waterkokers vereisen vaak veel meer vermogen dan de meeste (betaalbare) omvormers kunnen leveren. Het is het dus niet altijd waard om een spanningsomvormer te halen, want vaak kun je beter een tijdelijke vervanger (zoals een reisföhn) aanschaffen voor een fractie van de kosten.

Gelukkig is zo'n losse spanningsomvormer ook lang niet altijd nodig. Veel opladers van onder meer telefoons, laptops, camera's en elektrische tandenborstels zetten het voltage zelf al om. Bekijk de laders dus goed, want als daarop 'input: 100–240V' staat, heb je voor die apparaten geen omvormer nodig.

En verder...

Sommige reisstekkers bieden nog wat extra functies. Zo zijn er varianten met één of meerdere usb-poorten. Daarmee kun je direct een usb-a- of usb-c-kabel in de stekker prikken, zodat je geen los oplaadkopje van huis uit hoeft mee te nemen. Bij sommige reisstekkers kun je hierdoor meerdere apparaten tegelijk via usb-kabels opladen.

Daarnaast is het (net als bij een spanningsomvormer) nog handig om te kijken naar het vermogen dat een stekker kan overbrengen, zodat je weet of deze in staat is om je apparaten te laten werken. Het vermogen wordt uitgedrukt in ampère, terwijl het benodigde stroomverbruik van apparaten wordt gemeten in watt.

Het aantal ampère moet je vermenigvuldigen met de netspanning van het land waar je bent (in Nederland is dat dus 230V) om achter het maximale stroomverbruik in watt te komen. Een stekker met een maximaal vermogen van 6A kan hier bijvoorbeeld worden gebruikt voor apparaten met een maximaal stroomverbruik van 6 x 230 = 1380 watt.

▼ Volgende artikel
WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

In Nederland stappen steeds meer mensen over van WhatsApp naar Signal. De focus op privacy en anonimiteit trekt een groeiende groep gebruikers aan die bewuster omgaan met hun digitale gegevens. In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide apps op een rij, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Bij WhatsApp blijven of overstappen op Signal? Om te weten welke app het beste bij jou past, hebben we ze vergeleken op onderstaande punten: • Privacy en beveiliging • Anonimiteit • Functionaliteit en gebruiksgemak • Populariteit en bereik • Kosten en verdienmodel

Lees ook: Van Facebook tot TikTok: welk van deze acht diensten past bij jou?

Privacy en beveiliging

Een van de grootste verschillen tussen WhatsApp en Signal ligt in de manier waarop deze diensten met jouw gegevens omgaan. WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger je berichten kunnen lezen. Dat is goed, dus. Maar… WhatsApp verzamelt metadata, zoals wie je berichten stuurt en wanneer, en deelt deze gegevens met moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). Dit kan worden gebruikt voor advertenties en andere commerciële doeleinden.

Signal kiest een radicaal andere aanpak. Ook hier is alles wat je deelt is end-to-end versleuteld, en zelfs Signal zelf kan jouw berichten niet lezen. In tegenstelling tot WhatsApp verzamelt Signal vrijwel geen metadata en slaat geen informatie op over wie je berichten stuurt of wanneer je dat doet. De app is bovendien volledig open-source, wat betekent dat iedereen de code kan controleren op veiligheid en transparantie.

Anonimiteit

Bij Signal heb je de mogelijkheid om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee kun je communiceren zonder je telefoonnummer te delen. Je telefoonnummer blijft standaard verborgen, tenzij je ervoor kiest om dit weer te geven. Let wel: contacten die jouw nummer al in hun telefoon hebben opgeslagen, blijven dit zien.

WhatsApp werkt volledig op basis van telefoonnummers. Iedereen die jouw nummer heeft, kan je een bericht sturen, tenzij je specifieke blokkades instelt. Signal biedt met gebruikersnamen een extra laag anonimiteit en privacy, wat handig is in situaties waarin je liever niet je nummer deelt, bijvoorbeeld in groepchats of bij zakelijke contacten.

Functionaliteit en gebruiksgemak

WhatsApp is al jaren een van de meest gebruikte berichtenapps en heeft een uitgebreid scala aan functies. Naast tekst- en spraakberichten kun je videobellen, statusupdates plaatsen (vergelijkbaar met Instagram Stories) en eenvoudig bestanden delen. De app biedt ook een koppeling met cloudopslagdiensten zoals Google Drive en iCloud, zodat je back-ups van je gesprekken kunt maken. Let wel: deze back-ups zijn niet altijd versleuteld.

Signal richt zich op eenvoud en privacy. Je kunt er uiteraard mee bellen, berichten sturen en media delen, maar zonder toeters en bellen. Wat Signal uniek maakt, zijn functies zoals verdwijnende berichten en een blur-tool om gezichten in foto’s onherkenbaar te maken. Het ontbreken van uitgebreide opties zoals statusupdates maakt de app minder veelzijdig, maar dat is voor veel gebruikers geen probleem.

🔐Back-ups versleutelen in WhatsApp doe je zo Als je gebruikmaakt van Google Drive of iCloud om een back-up van je WhatsApp-chats op te slaan, worden deze gegevens standaard zonder extra beveiliging opgeslagen. Gelukkig kun je dit zelf aanpassen door end-to-end encryptie in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je back-up, beveiligd met een wachtwoord of een unieke encryptiesleutel. Zo stel je het in:

  1. Ga naar de WhatsApp-instellingen.
  2. Kies Chats en vervolgens Back-up chats.
  3. Activeer de optie voor End-to-end versleutelde back-up.
  4. Stel een wachtwoord of encryptiesleutel in.

Versleutelde back-up WhatsApp

Let op: WhatsApp kan deze gegevens niet herstellen als je ze vergeet. Zorg dus dat je je wachtwoord of sleutel niet kwijtraakt!

Populariteit en bereik

WhatsApp heeft in Nederland ruim 11 miljoen dagelijkse gebruikers en is hier verreweg de populairste app voor berichten. Signal heeft een veel kleiner gebruikersbestand (rond een miljoen), maar zit sinds januari 2025 wel flink in de lift: op moment van schrijven staat het op nummer 1 van de meest gedownloade sociale netwerk-apps in de App Store van Apple en Google Play voor Nederland. Ook op Wikipedia wordt sinds het begin van het jaar flink meer gezocht naar Signal (blauw is WhatsApp, groen is signal).

©Pageviews Analysis

Kosten en verdienmodel

Zowel WhatsApp als Signal zijn gratis te downloaden en te gebruiken. WhatsApp verdient echter geld door zakelijke diensten aan te bieden en door gegevens te delen binnen het Meta-ecosysteem. Signal heeft geen commerciële belangen en wordt gefinancierd door donaties van gebruikers. Dit maakt de app onafhankelijk van adverteerders en andere commerciële partijen.

WhatsApp of Signal?

De keuze tussen WhatsApp en Signal hangt af van jouw prioriteiten. Hecht je vooral waarde aan gebruiksgemak en een groot netwerk van gebruikers, dan is WhatsApp in ieder geval op dit moment nog een logische keuze. Wil je meer controle over je privacy en zoek je een app die zo min mogelijk gegevens verzamelt, dan is Signal een beter alternatief.

Downloaden

Signal

WhatsApp

Ouderwetse versleuteling?

💌 Briefgeheim!

▼ Volgende artikel
Borax: het middel dat je in huis wilt hebben
© JCM - stock.adobe.com
Huis

Borax: het middel dat je in huis wilt hebben

Borax (boorzuurpoeder in het Nederlands) is een natuurlijk en veelzijdig poeder. Het is biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische stoffen en is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zeven schoonmaakklussen waar je dit wondermiddel allemaal voor kunt gebruiken.

Dit artikel in het kort: • Boorzuurpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. • Toepassingen: allesreiniger, ontvetter, tapijtreiniger, onkruidverdelger, vuilnisbakreinigerwasmiddel, zilverpoets en wasmiddel. • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken, want het kan huid en ogen irriteren.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

Wat is boorzuurpoeder?

Boorzuurpoeder, ook wel borax, natriumtetraboraat of dinatriumtetraboraat, wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. Het mineraal heeft een poedervorm en is gemakkelijk op te lossen in water. Het lijkt op soda, maar is nóg effectiever. Met boorzuurpoeder kun je afscheid nemen van talloze schoonmaakflessen, want het vervangt meerdere producten in je keukenkastje.

VEILIG GEBRUIK VAN BORAX Hoewel boorzuurpoeder een natuurlijk middel is, kan het huid- en oogirritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd handschoenen en spoel oppervlakken grondig na met schoon water. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Allesreiniger

Maak eenvoudig een krachtige allesreiniger door één eetlepel boorzuurpoeder te mengen met warm water. Giet het mengsel in een sprayflacon en gebruik het om je badkamer, keuken, vloer en meubels schoon te maken. Voor hardnekkige aanslag in het toilet strooi je een kopje boorzuurpoeder in de pot. Laat het intrekken, borstel na en spoel door.

©Brian Jackson

Ontvetten

Boorzuurpoeder werkt ook als een krachtige ontvetter en is dus ideaal om vet en olie te verwijderen. Meng daarvoor het boorzuurpoeder met warm water en maak met het mengsel de oven, het rooster van de barbecue en keukenapparatuur schoon.

Tapijt reinigen

Heb je een mooi tapijt, maar is het door de jaren heen wat minder mooi geworden? Verwijder vlekken uit je tapijt door een mengsel te maken van gelijke delen boorzuurpoeder, warm water en een drupje afwasmiddel. Spray dit op de vlek, laat een uur intrekken en dep daarna met een natte doek. Zuig de restjes op voor een schoon resultaat.

©Andrey Popov

Onkruid verdelgen

Boorzuurpoeder is ook een ideaal middel tegen onkruid. Het doodt effectief onkruid. Het is wel verstandig om maar een kleine hoeveelheid van het poeder op onkruid te strooien. Te veel poeder kan ook andere planten in je tuin laten afsterven.

De vuilnisbak reinigen

Maden, nare geuren of schimmel in je vuilnisbak? Gebruik dan boorzuurpoeder om de vuilnisbak schoon te maken. Je maakt een mengsel van het poeder en warm water en maakt hiermee de vuilnisbak schoon. Het verwijdert vuil, vet en vieze geurtjes.

Zilverpoets

Dof zilveren bestek of sieraden? Breng ze weer tot leven door ze te laten weken in een oplossing van water en boorzuurpoeder. Na het weken spoel je het af en poets je het met een zachte doek weer op. Je sieraden of bestek stralen weer als nieuw.

Wasmiddel

Voor frissere, helderdere was voeg je een half kopje boorzuurpoeder toe aan de wasbeurt. Voor hardnekkige vlekken zou je – op eigen risico — je 'laundry stripping' proberen: laat kleding weken in heet water met een mengsel van soda, boorzuurpoeder en wasmiddel. Spoel goed uit en was de kleding met de wasmachine zonder wasmiddel.