De nieuwste innovaties bij draadloze oordopjes

Het begon met koptelefoons, toen ging het naar ear-buds met draad en inmiddels stoppen we draadloze oordopjes zonder enige vorm van kabels in onze gehoorgang. Op het gebied van draagbare audio is de afgelopen jaren enorm geïnnoveerd en dat kan nog veel verder gaan.

Oordopjes zitten al redelijk goed vast in onze oren en daarnaast zijn er speciale sport-varianten met daarin plastic uitsteeksels om ze nog beter in je oorschelp vast te klemmen. Die zijn ook met bluetooth beschikbaar, mocht je last hebben van de draad.

Iets nieuwer is noise cancelling, waardoor je het omgevingsgeluid geheel kunt laten verstommen. Ook qua overige functies zijn er aanpassingen. Zo kun je nu met een druk op de knop je voice assistant aanroepen en laad je je draadloze oordopjes steeds vaker op via usb-c, in plaats van het verouderde micro-usb.

De innovaties gaan ook een stapje verder. Zo zijn er koptelefoons zonder speaker, die door trillingen naar je bot te sturen hoor je alsnog muziek. Immers is muziek ook een verzameling trillingen (in de lucht). Deze headsets zorgen ervoor dat je gehoorgang vrij blijft en dat je dus nog wel geluid om je heen hoort. En het zorgt ervoor dat je niet zomaar je trommelvlies beschadigd door te harde muziek te luisteren.

Spotify ingebouwd

Er zijn grote koptelefoons die schermpjes aan de zijkanten hebben, waarmee je door menu’s kunt navigeren of de muziek visueel kunt weergeven door middel van een virtuele synthesizer. Mooier nog is dat je apps kunt draaien op die koptelefoons, waardoor je niet per se een telefoon nodig hebt om toch van je favoriete Spotify-playlist te kunnen genieten.

In-ear oordopjes zijn waarschijnlijk te klein om zoiets in te bouwen, maar mogelijk worden hier andere oplossingen voor gevonden om zo toch te zorgen dat de in-ears niet slechts een smartphone-accessoire blijven, maar juist functies potentieel zullen overnemen van de telefoon. Zo zijn er al doppen met lokale opslagmogelijkheden, daar kun je dus mp3'tjes op zetten.

Niet alle innovaties in oordopjes zijn per definitie gloednieuw. Er wordt ook veel gewerkt aan het beter maken van de bestaande kwaliteit. Een goed voorbeeld hiervan is de batterijduur. Waar veel draadloze oordopjes die nu commercieel beschikbaar zijn tussen de 8 uur op een keer opladen doen, komen er ook al oordoppen aan die het 24 tot zelfs 46 uur volhouden.

draadloze oordopjes

© PXimport

Noveto 3D-geluid

Maar is het in de toekomst nog wel nodig om fysieke apparaten in onze oren te doen om muziek te beluisteren? De Israëlische start-up Noveto denkt van niet. Men heeft daar gewerkt aan 3D-geluidstechnologie, waardoor geluidsgolven zeer nauwkeurig richting een specifiek persoon worden gezonden. Dat kan vanuit een televisie zijn, maar zelfs ook een lopende band. De technologie weet precies waar het geluid heen moet zodat anderen er geen last van hebben.

Op zich bestaat het al, geluidstechnologie waarbij alleen de persoon die er recht voorstaat het kan horen. Maar ditmaal kan het een bepaalde kant op worden gestuurd en dat is erg bijzonder. In ieder geval heeft Noveto Brian Wallace aan zijn kant staan, een techgigant die bekendstaat om zijn enorme marketingsuccessen bij onder andere BlackBerry en Google. De tech wordt naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van 2019 commercieel beschikbaar.

Er wordt zowel op de bewandelde paden geïnnoveerd als dat er heel nieuwe paden ingeslagen, als het gaat om hoe wij geluid privé tot ons kunnen nemen. Het idee om helemaal geen apparatuur nodig te hebben en slechts geluidsgolven te hoeven ‘opvangen’ zou ideaal zijn, al zal het nog wel even duren voordat we daar massaal op zijn overgestapt.

Eerst moet deze technologie bewijzen commercieel interessant te zijn en goed te werken bij het grote publiek. Tot die tijd genieten we van alle andere nieuwe mogelijkheden, zoals die mooi lange batterijduur van sommige geluidsgadgets.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten