Een hoog draagcomfort is een must om urenlange sessies te garanderen. Bovendien speelt de geluidskwaliteit met eventuele surroundeffecten natuurlijk ook een belangrijke rol. In dit artikel hebben we enkele van de beste gaming-headsets met elkaar vergeleken.
De verleiding is groot om een goedkope headset te kiezen. Veel betaalbare modellen zien er al gelikt uit en de dikke oorkussens suggereren een hoog draagcomfort. Toch vallen voordelige headsets vaak door de mand bij gamers die de hoofdtelefoon minimaal een uur achtereen gebruiken. De oorkussens zijn bijvoorbeeld te warm of de strakke hoofdband gaat irriteren. Om die reden nemen we voornamelijk gaming-headsets in een wat hoger prijssegment onder de loep.
Er valt heel wat te kiezen. Zo zijn er draadloze modellen die via een bluetooth- of radioverbinding communiceren met de pc of spelconsole. In dat geval levert de fabrikant vaak een laadstation mee. Wie liever een bekabelde verbinding prefereert, gebruikt hiervoor een usb-aansluiting of 3,5mm-plug. Vanwege het ontbreken van een accu zijn bekabelde modellen meestal iets lichter. Verder hebben de betere producten subtielere audiodrivers aan boord, die meer details laten horen. Hoe groter de audiodrivers zijn, hoe beter de geluidskwaliteit doorgaans is.
Veel headsets simuleren desgewenst surroundgeluid, zodat je van achter bijvoorbeeld schoten hoort of het publiek hoort joelen. Om deze surroundeffecten te gebruiken, heb je op de pc vaak speciale software nodig.
ASUS Cerberus V2 - Voor grote oren (79 euro)
De Cerberus V2 is een relatief eenvoudig model met een kabel die je op een 3,5mm-geluidsuitgang kunt aansluiten. Deze headset werkt probleemloos op meerdere platformen, waarbij er ook ondersteuning is voor de hoofdtelefoonuitgang op de PlayStation 4-controller. ASUS heeft gekozen voor neodymium-drivers van 5,3 centimeter in een behoorlijke grote oorschelp, zodat ook mensen met grote oren dit over-ear-model comfortabel gebruiken.
Met een nominale impedantie van 32 ohm laat deze headset zich eventueel prima door mobiele apparaten aansturen. In dat geval koppel je de microfoonarm los, terwijl je inkomende gesprekken alsnog via de ingebouwde microfoon aanneemt. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 tot 20.000 Hz, wat vrij gangbaar is voor een headset in deze prijsklasse. Het gewicht is met 344 gram gemiddeld te noemen voor een exemplaar zonder accu. Daarmee is de Cerberus V2 een stuk lichter dan zijn voorganger, dus lange sessies zijn normaliter geen probleem.
De behuizing oogt behoorlijk fors, waarbij de hoofdband bestaat uit aluminium. Het betreft een gesloten ontwerp, zodat het geluid grotendeels binnenkamers blijft. Fijn is dat ASUS een audio/microfoon-splitter meelevert, zodat je deze headset ook gebruikt op apparaten met dubbele poorten. ASUS levert de Cerberus V2 is in drie kleuren, namelijk blauw, rood en groen.
SteelSeries Arctis Pro - Groot frequentiebereik
Zoek je voor de pc een kwalitatieve headset, dan is de Arctis Pro een interessante optie. Dit model sluit je via usb aan, al levert de fabrikant ook een 3,5mm-adapter mee. Bepaalde functies werken alleen via de usb-aansluiting, zoals de zogeheten ChatMix. Hiermee reguleer je via een draaiwiel de balans tussen gamegeluid en chataudio. Handig wanneer je je medespelers via een programma als Discord beter wilt verstaan. Dankzij de noise-cancelling-microfoon ben je in ieder geval zelf altijd goed verstaanbaar.
De ingebouwde neodymium-drivers zijn met een diameter van vier centimeter niet al te groot, maar toch claimt SteelSeries een frequentiebereik van 10 tot 40.000 Hz. Een indrukwekkende prestatie die we niet vaak bij headsets tegenkomen. De impedantie is standaard 32 ohm. Mits aangesloten op een usb-poort van de pc is er surround-virtualisatie mogelijk. Twee praktische voordelen zijn de ademende oorkussens en het lange snoer.
Een leuke gimmick is dat de fabrikant instelbare rgb-verlichting in de oorschelp heeft verwerkt. Als materiaal koos SteelSeries voor een aluminium constructie, dus de behuizing is vrij sterk. Het gewicht bedraagt zo’n 350 gram. Naast de reguliere versie van de Arctis Pro is er voor 349,99 euro ook een draadloze variant verkrijgbaar. Verder schaf je de Arctis Pro eventueel inclusief digitaal/analoog-converter aan; dit product kostte 279,99 euro, maar is inmiddels in prijs verlaagd.
Razer Thresher 7.1 - Draadloos surround
Razer ontwikkelde twee versies van de Thresher 7.1. Het exemplaar met groene accenten sluit naadloos aan bij de Xbox One, want dit product ondersteunt het zogeheten Windows Sonic Surround Sound. Je hoort dus geluid uit verschillende richtingen. Het ‘blauwe’ exemplaar is juist bedoeld voor PlayStation 4-bezitters.
Deze headset beschikt over Virtual Dolby 7.1 Surround Sound. Overigens gebruik je beide edities ook probleemloos op een pc. De surround-functie activeer je eenvoudig via een knop op de oorschelp, evenals het volume en de microfoon. De Thresher communiceert draadloos met de computer of spelconsole via een 2,4GHz-verbinding, waarbij de maximale afstand tot de meegeleverde usb-ontvanger zo’n twaalf meter bedraagt.
Tegen een meerprijs bestaat er ook een Ultimate-versie. Hier is een draadloos basisstation bijgesloten dat tegelijkertijd dient als standaard. Dankzij een optische s/pdif-ingang en usb-poort verbind je zowel een computer als gameconsole met dit basisstation. Nuttig voor het geval je snel wilt switchen. Razer claimt een speeltijd van zestien uur, voordat de headset weer aan de lader moet.
De neodymium-audiodrivers hebben een diameter van vijf centimeter en bevinden zich achter zachte oorkussens van kunstleer. Het frequentiebereik loopt van 12 tot 28.000 Hz en de impedantie bedraagt 32 ohm. Razer heeft gekozen voor een dicht ontwerp, zodat de headset omgevingsgeluiden dempt. Het apparaat weegt 408 gram, wat voor een exemplaar inclusief accu vrij gangbaar is. Een handige functie is dat je de microfoon eventueel in de oorschelp schuift, zodat dit onderdeel tijdens het luisteren van muziek niet in de weg zit.
Logitech G Pro - Lichtgewicht (99,99 euro)
Logitech richt zich met de PRO-lijn naar eigen zeggen op professionele gamers. Draagcomfort en een goede geluidskwaliteit zijn dus extra belangrijk. Hoewel de G PRO een stevige constructie heeft, valt het gewicht met 259 gram zeer laag uit. Er is dan ook geen accu aanwezig, want je sluit dit exemplaar via een kabel van twee meter op een 3,5mm-geluidsuitgang aan. In deze kabel zitten een volumeregelaar en dempfunctie verwerkt.
Onder Windows 10 ondersteunt de headset surround-effecten als Windows Sonic Surround Sound en Dolby Atmos. Net zoals bijna alle fabrikanten koos ook Logitech voor audiodrivers met neodymium-magneten. De diameter van deze units bedraagt vier centimeter. De impedantie is met 32 ohm prima geschikt voor mobiel gebruik. Het frequentiebereik reikt van 20 tot 20.000 Hz, dus in dat opzicht is deze G Pro geen hoogvlieger.
Gebruikers kunnen de microfoon afkoppelen, zodat het apparaat ook prima dient als hoofdtelefoon. Ondanks de relatief lage aanschafprijs van nog geen honderd euro is de afwerking netjes. Zo zijn de hoofdband en scharnieren extra stevig en bestaat het uitschuifbare verstelstuk uit roestvrij staal. De oorkussens zijn van kunstleer, maar Logitech levert ook een setje suède oorkussens mee. Vergeleken met de standaard oorkussen ademen die beter.
Sennheiser GSP 600 - Muzikale headset
Van oudsher is Sennheiser fabrikant van draagbare geluidsapparatuur voor muziekliefhebbers, maar de Duitsers ontwikkelen ook headsets voor gamers. De onlangs geïntroduceerde GSP 600 is het huidige topmodel en daar hangt dan ook een stevig prijskaartje van 249 euro aan vast. Deze headset heeft een robuuste constructie en kan wel een stootje hebben.
Met een gewicht van bijna vierhonderd gram is de behuizing wel wat zwaar. Zeker wanneer je bedenkt dat de behuizing geen accu bevat, want je sluit de meegeleverde kabels rechtstreeks aan op de 3,5mm-geluidsuitgang van een computer, spelconsole of mobiel apparaat. Sennheiser levert een kabel van 1,5 en 2,5 meter mee. De GSP 600 is stijlvol afgewerkt, waarbij met name het metalen scharniersysteem en suède oorkussens met traagschuim opvallen. Prettig is dat je via een schuifsysteem de contactdruk reguleert, zodat er van pasvormproblemen geen sprake is.
Zoals je van een gerenommeerd hifi-merk als Sennheiser mag verwachten, hebben de audiodrivers een breed frequentiebereik. Die loopt namelijk van 10 tot 30.000 Hz. Opvallend is verder de lage impedantie van 28 ohm. De microfoon beschikt over ruisonderdrukking, zodat medespelers geen hinderlijke achtergrondgeluiden horen. Je activeert verder eenvoudig de dempfunctie door de microfoonarm omhoog te duwen. Helaas is de microfoon niet afneembaar. Verder bevat de oorschelp een volumeregelaar.
Teufel Cage - Twee microfoons (169,99 euro)
Het Duitse Teufel ontwikkelde zijn eerste headset voor gamers: de Cage. Het apparaat heeft een aantal interessante eigenschappen. Naast de duidelijk herkenbare microfoonarm bevat de oorschelp nog een tweede microfoon. Beide microfoons registreren storende bijgeluiden en filteren die weg, zodat je stem beter hoorbaar wordt. Je bepaalt overigens zelf of je de microfoonarm rechts of links ‘draagt’.
Teufel heeft de zichtbare microfoon verder voorzien van schuimstof. Dit zou bijdragen aan het wegfilteren van de ademhaling. De Cage laat zich op twee manieren met apparaten verbinden. Via de usb-poort detecteren computers de headset als externe geluidskaart, zodat je on-board-chips omzeilt. Hiermee is er virtueel 7.1-surround-geluid mogelijk. Als alternatief verbind je de headset met iedere 3,5mm-geluidsuitgang. Via twee kabels kun je zelfs tegelijkertijd gamen en naar muziek op een smartphone luisteren, de Cage voegt beide signalen desgewenst samen.
Met een diameter van vier centimeter zijn de audiodrivers niet overdreven groot. Het frequentiebereik is met 20 Hz tot 20.000 Hz gemiddeld, terwijl ook de nominale impedantie van 32 ohm zeer gangbaar is. Het gewicht valt met 280 gram erg mee. Het design bevat weinig bijzonderheden, al zijn de aanwezige ventilatiegaten voor langere sessies wel zo prettig. Verder heeft Teufel de behuizing voorzien van forse oorschelpen.
Corsair HS60 - Betaalbaar surround-geluid
Corsair bewijst dat er ook in het lagere prijssegment interessante producten verkrijgbaar zijn. Zo kost de HS60 nog geen acht tientjes. Op de pc is met deze headset virtueel 7.1-surround-geluid mogelijk. De Amerikaanse fabrikant levert hiervoor een speciale usb-adapter mee. Verder werkt de headset via de 3,5mm-plug ook op andere apparaten.
De oorschelpen bevatten behoorlijke grote neodymium-audiodrivers, want de diameter bedraagt vijf centimeter. Het opgegeven frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz en de nominale impedantie van 32 ohm kennen geen verrassingen. Hoewel Corsair zich met de HS60 wel degelijk richt op gamers, is het design behoorlijk sober. Fijn voor gamers die geen opvallende headset met felle kleuren wensen. De oorkussens bestaan onder meer uit traagschuim en het frame is van aluminium.
Verder kun je de microfoon demonteren voor het geval je de HS60 ook gebruikt voor het luisteren van muziek. Voor de bediening bevat één oorschelp toetsen. Hiermee reguleer je het volumeniveau en demp je de microfoon. De microfoon dempt ook automatisch achtergrondgeluiden, zodat je in een drukke omgeving evengoed verstaanbaar bent voor andere gamers. De HS60 is met witte of grijze accenten verkrijgbaar.