ID.nl logo
Zet een filmpje rechtop
© CIDimport
Huis

Zet een filmpje rechtop

Hebt u een filmpje gemaakt met uw digitale camera 90 graden gedraaid? U hoeft uw hoofd niet te kantelen om het filmpje te bekijken op uw monitor of tv. Zet het rechtop om nekkramp te voorkomen.

Hebt u een filmpje gemaakt met uw digitale camera 90 graden gedraaid? U hoeft uw hoofd niet te kantelen om het filmpje te bekijken op uw monitor of tv. Zet het rechtop om nekkramp te voorkomen.

 

©CIDimport

 

Stap 1

Om uw filmpje rechtop te zetten gebruiken we het programma Avidemux. Ga naar de website avidemux.sourceforge.net en klik op Downloads. Klik op de volgende webpagina op een koppeling voor de gewenste versie. In ons geval staan die koppelingen onder het kopje Windows, naast Install. Klikt u hier op SourceForge, dan start de download meteen. U kunt ook versies voor Linux of Mac OS X downloaden.

 

©CIDimport

 

Stap 2

Dubbelklik op het gedownloade bestand om Avidemux te installeren. De installatie is een kwestie van steeds op Next, I Agree of Install klikken. De standaardinstellingen van het installatieprogramma zijn prima, daar hoeft u niets aan te wijzigen. U kunt hooguit bij de stap Choose Install Options een paar vakjes leegmaken, als u niet overal snelkoppelingen voor het programma wilt terugzien. Klik tot slot op Finish.

 

©CIDimport

 

Stap 3

Na het starten van Avidemux kiest u File, Open. Selecteer het gewenste filmpje en klik op Openen. Avidemux kan met bijna alle typen filmbestanden overweg. Als bij het openen wordt gevraagd of Avidemux een index moet maken, kiest u Ja. Na het openen kunt u eventueel via File, Information de eigenschappen van het bestand bekijken. Dat kan handig zijn om te bepalen met wat voor instellingen (stap 5) u het gedraaide filmpje wilt opslaan.

 

©CIDimport

 

Stap 4

Om het filmpje te draaien, moet het bestand opnieuw gecodeerd worden. U kunt daarbij een indeling instellen die minder ruimte in beslag neemt of bijvoorbeeld eentje die compatibel is met uw draagbare mediaspeler. In deze workshop selecteren we een indeling die op veel computers probleemloos kan worden afgespeeld. Maar u kunt zelf ook andere indelingen proberen (zie het stuk over containers en codecs). Om de gewenste indeling in te stellen, kiest u eerst onder Format de zogeheten container voor beeld en geluid. Wij kiezen voor avi.

 

©CIDimport

 

Stap 5

Selecteer nu onder Video de gewenste codec voor de indeling van de videobeelden. We kiezen voor mjpeg (lavc). Dit levert een vrij groot bestand op, maar het omzetten gaat lekker snel. Onder Audio kiest u de gewenste codec voor het geluid, in dit geval mp3 (lame). Als u trouwens een onbruikbare combinatie van container en codecs instelt, krijgt u pas bij stap 8 een foutmelding. Via de knoppen Configure kunt u even-tueel nog instellingen voor de gekozen codecs aanpassen, maar meestal voldoen de standaardinstellingen. Hebt u toch instellingen aangepast en krijgt u geen goed resultaat? Als u Avidemux afsluit en opnieuw start, worden de standaardinstellingen hersteld.

 

©CIDimport

 

Stap 6

Nu gaan we het filmpje draaien door een filter toe te passen op de videobeelden. Klik onder Video op de knop Filters. U ziet dan links in het venster Video Filter Manager allerlei categorieën voor filters. Selecteer de categorie Transform en dubbelklik op het filter Rotate.

 

©CIDimport

 

Stap 7

Stel in het dialoogvenster Rotate in hoe het filmpje rechtop gezet moet worden. Kies 90 degrees om het filmpje (90 graden) rechtsom te draaien. Kies 270 degrees als uw filmpje juist linksom gedraaid moet worden. Keer met OK terug naar de Video Filter Manager en controleer via de knop Preview of u de draaihoek goed hebt ingesteld. Vergissen is menselijk en we willen de zaak niet erger maken door het filmpje ondersteboven te zetten. Klik tot slot op Close om terug te keren naar het programmavenster.

 

©CIDimport

 

Stap 8

Kies File, Save, Save Video. Blader naar de locatie waar u het gedraaide filmpje wilt opslaan. Typ een bestandsnaam in het vak Bestandsnaam. Typ achter de naam ook de juiste extensie, want Avidemux voegt die niet automatisch toe! Bij de container avi is de extensie bijvoorbeeld .avi, bij mp4 is het .mp4. Als u de extensie vergeet, kunt u die altijd nog achteraf toevoegen aan het bestand. Klik op Opslaan om het omzetten te starten. Het venster Encoding verschijnt nu. Hebt u zelf een container en codecs gekozen en krijgt u in plaats van dit venster een foutmelding? Kies dan een andere combinatie (zie het stuk over containers en codecs)

 

©CIDimport

 

Stap 9

Hoe lang het omzetten duurt, hangt af van de gekozen instellingen, de lengte van het filmpje en de snelheid van uw computer. Tijdens het omzetten kunt u bij Priority een hogere prioriteit instellen voor de omzetting. Als u verder niets op de computer hoeft te doen, stelt u High in voor het snelste resultaat. Na een geslaagde omzetting verschijnt de melding Done en klikt u op OK.

 

©CIDimport

 

Stap 10

Ga naar het opgeslagen bestand en probeer het filmpje af te spelen. Als het goed is, hoeft u nu niet meer uw hoofd te kantelen om de film te bekijken. Controleer of ook het geluid goed klinkt. Als het gekantelde filmpje niet in orde is, past u in Avidemux de indeling of de instellingen voor de codecs aan en slaat u het filmpje opnieuw op. Als alles naar wens is, mag u het originele filmpje verwijderen. Voortaan hoeft u voor dit filmpje geen nekkramp meer te riskeren.

Container en codecs

De container is de verpakking voor de beelden en het geluid. Beeld en geluid worden afzonderlijk verwerkt met de gekozen codecs en vervolgens in die verpakking gestopt. Welke codecs Avidemux in welke containers kan stoppen, ziet u in de onderste tabel op de webpagina tinyurl.com/yfrrakw. In de bovenste tabel op deze pagina ziet u ook welke extensie bij welke container hoort. Een goede kwaliteit en kleine bestanden krijgt u bijvoorbeeld met de avi- of mp4-container, de videocodec mpeg-4 avc (x264) en de audiocodec mp3 (lame). Uw afspeelprogramma moet de gekozen container en codecs natuurlijk wel kunnen verwerken, anders speelt het filmpje niet af. Kiest u bijvoorbeeld mpeg-asp (Xvid), dan moet de Xvid-codec zijn geïnstalleerd op uw computer of ingebouwd in het afspeelprogramma.

Andere handige filters

Rechtop zetten is handig, maar misschien wilt u nog meer zaken verbeteren aan het filmpje. U kunt extra videofilters toevoegen en instellen, op dezelfde manier als bij het filter Rotate. Om bijvoorbeeld een donker filmpje lichter te maken, gebruikt u uit de categorie Colors het filter MPlayer eq2 en verhoogt u de waarde voor Gamma. En om beeldruis te verwijderen gebruikt u uit de categorie Noise het filter MPlayer denoise3d (met de standaardwaarden). De volgorde van de filters wijzigt u met de knoppen onder het vak Active Filters. Een ruisfilter kunt u het beste bovenaan zetten. Als het geluid te zacht is, kunt u bovendien een audiofilter toevoegen en onder Gain de optie Manual en de waarde 6 instellen. Verhoog de waarde voor een hoger volume.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 26, jaargang 2009

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips