Photoshop Elements 7 versus Photoshop CS4 (1)
Als u met bitmaps werkt, zoals digitale foto's, kunt u niet heen om een programma als Photoshop. Maar moet dat het professionele CS4 zijn, of kunt u als consument voor die bestanden net zo goed Elements 7 gebruiken? In drie artikelen (bewerken, beheer en publiceren) bekijken wij de verschillen tussen beide varianten van Adobe.
Als u met bitmaps werkt, zoals digitale foto's, kunt u niet heen om een programma als Photoshop. Maar moet dat het professionele CS4 zijn, of kunt u als consument voor die bestanden net zo goed Elements 7 gebruiken? In drie artikelen (bewerken, beheer en publiceren) bekijken wij de verschillen tussen beide varianten van Adobe. Dit is deel één, dat het bewerken onder de loep neemt.
Groot verschil: de prijs
Nog voor u Photoshop Elements 7 of CS4 geïnstalleerd hebt, ziet u al een groot verschil tussen deze fotobewerkingsprogramma's en dat is de prijs. Elements 7 (NL) kost 100 euro en CS4 (NL) maar liefst tien keer zo veel. Zijn de verschillen in functionaliteit op het gebied van bewerken, beheren en publiceren van foto's ook zo groot? Laten we eens kijken...
Raw
Als u in raw fotografeert, kunt u deze bestanden zowel in Elements 7 als CS4 ontwikkelen tot een bewerkbare foto. CS4 heeft weliswaar meer instellingen tot zijn beschikking, zoals HSL en Grijswaarden, maar de meest essentiële parameters voor belichting, kleur en scherpte zijn in Elements ruimschoots voorhanden. Bij beide programma's moet u wel over de juiste versie van Adobe Camera Raw (ACR) beschikken om raw-bestanden van een nieuw model spiegelreflexcamera te kunnen bewerken. De nieuwste ACR vindt u op www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html?promoid=DJGYB.
DNG
U kunt met de DNG-converter de raw-bestanden van uw nieuwe camera omzetten. Deze DNG-bestanden zijn ook in oudere versie van Photoshop Elements en CS te openen. Wilt u aan een raw-bestand sRGB of Adobe- RGB toekennen, dan kunt u dit in CS4 bij de conversie-instellingen opgegeven; bij Elements 7 krijgt de foto het kleurprofiel dat standaard ingesteld is via Bewerken, Kleurinstellingen.
Interface
©CIDimport
Schaduw/hooglichten: het verschil
Het resultaat van Schaduw/hooglichten. Boven Photoshop CS4, onder Photoshop Elements 7.
Adobe heeft zowel bij Elements 7 als CS4 goed nagedacht over de plaats van de verschillende menu's, opties en werkbalken. Bij Elements 7 kan de werkruimte alleen gepersonaliseerd worden met het tonen of verbergen van de paletten aan de rechterzijde en de locatie van de werkbalk Gereedschappen. CS4 gaat veel verder. De menu's zijn aan te passen en de sneltoetsen zijn toe te kennen naar eigen voorkeur. Bovendien kunt u een eigen indeling van de interface als aparte werkruimte opslaan, zodat is te wisselen bij een ander type project en ook per gebruiker. Alles is gericht op maximale productiviteit. Bij Elements 7 kunt u geen eigen werkruimte opslaan en blijven de laatste veranderingen in de interface actief tot ze weer gewijzigd worden. Ook sneltoetsen zijn niet te veranderen.
Aanpassingen
Naast veel kleine verschillen in bewerkingsopties is het grote verschil tussen Elements 7 en CS4 vooral de manier waarop de correcties worden toegepast. CS4 is zodanig ingericht dat aanpassingen niet-destructief uitgevoerd kunnen worden. Dat wil zeggen dat wijzigingen in belichting of kleuren weer te herstellen zijn, zelfs na het opslaan van het bestand (als psd). Het programma werkt daarom vooral met Aanpassingenlagen, Slimme Filters en Slimme objecten (lagen schalen zonder kwaliteitsverlies). Elements 7 kent ook Aanpassingslagen, maar dan minder uitgebreid en vanzelfsprekend, en Slimme Filters en Slimme Objecten ontbreken, waardoor bewerkingen vaak direct op de pixels van de foto worden toegepast en na opslaan niet meer te herstellen zijn.
Belichting
De belangrijkste correctiemogelijkheden van belichting, kleur, lensafwijkingen en helderheid zijn aanwezig bij beide programma's. Zo bieden beide Niveaus, Krommen, Schaduw/ hooglichten en Onscherp masker, maar Elements biedt minder instelmogelijkheden waardoor u de fijnregeling mist. Dat is in het eindresultaat toch enigszins te zien. Zo ontbreekt bijvoorbeeld bij Schaduw/ hooglichten de fijnregeling van contrast en verzadiging. Dat Elements het áltijd met minder moet doen, is echter niet het geval. Zo kent ze de optie Kleurzweem verwijderen om eenvoudig een foutieve witbalans te herstellen. In CS4 ontbreekt deze optie. Ook kan in Elements 7 veel eenvoudiger de horizon rechtgezet worden.
Batchen
Een onderdeel waarbij de productiviteit een grote rol speelt, is de mogelijkheid om meerdere bestanden groepsgewijs te verwerken. Dat kan zowel in Elements 7 als in CS4, maar die laatste gaat weer een stapje verder. Kent Elements 7 alleen de optie Meerdere bestanden verwerken met daarin zaken als Hernoemen, Afbeeldingsgrootte en Bestandstype en een paar Snel repareer-opties, in CS4 kan met Bestand, Automatisch, Batch elke vooraf opgenomen reeks handelingen worden toegepast op een map of serie bestanden. Daarmee kunt u veel tijd besparen en het aantal muisbewegingen blijft beperkt.
Vrijstaand maken
Bij fotobewerking wordt lang niet altijd de gehele foto aangepast, vaak zijn het onderdelen ervan. Soms ook worden delen van verschillende foto's met elkaar gecombineerd. Dit kan in beide programma's door met selecties en lagen te werken. De pakketten hebben hiervoor uitgebreide mogelijkheden. Elements 7 doet daarbij niet onder voor CS4. Zo heeft ze naast het Snel selectie gereedschap (verbeterde Toverstafje), wat ook in CS4 te vinden is, het unieke Selectie penseel om snel en nauwkeurig selecties bij te werken. CS4 daarentegen heeft weer de optie Verfijn rand om een gemaakte selectie snel te optimaliseren. Om een deel van de foto vrijstaand te maken, moet je in CS4 de nodige handelingen verrichten, terwijl Elements 7 over de optie Magisch Extraheren beschikt. Met een paar snelle penseelkrabbels kan in een paar tellen een onderwerp los gemaakt worden van de achtergrond. De nauwkeurigheid laat wel eens te wensen over, maar gezien de eenvoud en snelheid waarmee gewerkt wordt, zal dit voor de doelgroep en het toepassingsgebied geen probleem zijn.
Schattige koekjes
Het 'leuk-en-snel'-gehalte in Elements 7 wordt verder nog benadrukt door de aanwezigheid van een gereedschap als Koekjesvorm. Daarmee kan uit verschillende vormen gekozen worden, waarbinnen een foto geplaatst kan worden. Wilt u een mooie foto van uw kinderen in een hart-vorm? Dat is in Elements 7 in twee tellen met dit Koekjesvormgereedschap gebeurd.
Uitgebreid CS4
CS4 laat zich hierdoor niet uit het veld slaan, want al deze zaken kunnen daarin ook – hoewel minder eenvoudig – worden uitgevoerd en ze heeft daarnaast nog enkele troeven in de hand, die Elements 7 mist. Zo kunt u in CS4 een HDR-montage (High Dynamic Range) maken van meerdere foto's uit een belichtingstrapje en kan zelfs een serie foto's met een verschillend scherpstelpunt samengevoegd worden tot één foto met optimale scherptediepte. Elements 7 op haar beurt kan uit een reeks snel achter elkaar genomen groepsfoto's automatisch één goede maken, zodat iedereen naar de camera kijkt en de ogen open heeft.
Kleurprofielen
Kunt u voor het aanpassen van uw foto's op zich goed met de bewerkingsopties van Photoshop Elements 7 uit de voeten, maar drukt u wel foto's voor klanten af of levert u aan voor drukwerk? Dan zult u toch Photoshop CS4 moeten overwegen. Het geheel van kleurbeheer is hierin veel professioneler geregeld; u kunt uitgebreider werken met kleurprofielen en – heel belangrijk – softproofing is hier beschikbaar. Dit is de mogelijkheid waarmee u al op het beeldscherm een indruk krijgt hoe de kleuren er bij een bepaald drukproces op een bepaald soort papier uit zullen zien en u dus niet achteraf voor verrassingen komt te staan.
Conclusie
Kijken we naar het verschil tussen Photoshop Elements 7 en Photoshop CS4 op het punt van bewerken, dan is Elements heel geschikt om snel, eenvoudig en zonder al te veel ervaring en kennis toch heel leuke resultaten te bereiken. De extra mogelijkheden van CS4 hebt u niet echt nodig en zijn er vooral op gericht om foto's op een zo hoog mogelijk kwaliteit met een maximale productiviteit te reproduceren op een professionele fotoprinter of in drukwerk. Hoeft u dus uw boterham niet te verdienen met ontwerp en fotografie, dan heeft Elements 7 alles in huis om uw foto's tot in de puntjes te bewerken. De volgende keer kijken we naar de beheerkwaliteit van beide programma's.