ID.nl logo
Huis

Opnemen van streams

De entertainmentindustrie ziet steeds meer toekomst in het streamen van content. Op zich een aardige oplossing voor wanneer je thuis in de huiskamer kijkt of luistert, maar een gedrocht als het gaat om luisteren onderweg. Zéker met de veel te hoge mobiele internettarieven in Nederland.

Achter de huidige streamingmodellen lijkt op zich een nobele gedachte te zitten: luister voor een vast bedrag per maand net zoveel muziek als je wilt, of kijk naar alle films die je wilt. Toch schuilt er een addertje onder het gras, want de gestreamde muziek of film wordt nooit je eigendom. En met eigendom bedoelen we in dit geval dat je bestanden op een lokale harde schijf zet.

Dat de film- en platenmaatschappijen nog steeds bezig zijn met het wiel uitvinden blijkt maar weer uit het recente Spotify-debacle. In eerste instantie kon je daar als gebruiker tracks en complete albums in mp3-formaat aanschaffen. Deze onbeveiligde bestanden waren vervolgens probleemloos op elke mp3-speler te beluisteren. Blijkbaar vond men dat toch wat griezelig, want zonder enige waarschuwing vooraf werden deze betaalde downloads begin januari ineens stopgezet. Alleen streams luisteren is nu nog mogelijk – in ieder geval ten tijde van schrijven van dit artikel – en dat is een dure business als je onderweg bent, en helemaal als je tijdens de vakantie in het buitenland mobiel wilt luisteren. 

Voor de genoemde platen- en filmmaatschappijen is streamen echter een soort van natte droom, want omdat de streams beveiligd zijn en er vaak ook nog eens exotische codecs worden gebruikt, is het een behoorlijk veilige methode. Jan met de pet is namelijk niet in staat om de streams lokaal te bewaren. Denkt men. Gelukkig blijkt het met een beetje kennis van zaken doodsimpel om streams lokaal te bewaren. En zo neem je probleemloos Radio 1 in prima kwaliteit op, maar zijn ook de Spotify-tracks en gemiste uitzendingen in een handomdraai te bewaren. Daarbij gaan we uit van het basisprincipe dat álles wat je uiteindelijk hoort of ziet op je apparaat, is vast te leggen in een geluids- of videobestand.

WM Recorder werkt op een scala aan websites met ingebedde videoclips, waaronder natuurlijk YouTube. Het is daarbij wel zaak de software up-to-date te houden, want met name YouTube staat erom bekend dat het nogal eens wat sleutelt aan zijn streamingmethoden. Werkt het opnemen van deze site ineens niet meer, check dan of er een update voor WM Recorder beschikbaar is. Met hetzelfde gemak waarmee videostreams zijn op te nemen, neem je ook audiostreams op. Kortom, een handige totaaloplossing voor het overgrote deel van de online streams. 

Voor de heel lastige gevallen hebben de makers van WM Recorder het los aan te schaffen programma WM Capture bedacht. Dit vangt video’s af door een doorlopende schermopname te maken. Hierbij geldt: als je het in beeld ziet, kan WM Capture het opnemen. Ook de allerlastigste zaken zijn daarmee op eenvoudige wijze lokaal te bewaren.

Vervolgens gebeurt er een aantal dingen. Vaak start eerst een reclameclip. Zoals al snel blijkt, wordt deze ook opgepikt door WM Recorder, maar gelukkig wel als apart en later makkelijk te verwijderen bestand. Daarna start de eigenlijke opname van het hoofdprogramma. Het gebeurt wel eens, afhankelijk van de streamaanbieder, dat één stream twee keer wordt opgenomen, zoals in dit voorbeeld via tcp én http. Dat heeft weinig zin, maar door middel van een rechter muisklik op de overbodige stream is deze eenvoudig af te breken na keuze voor Stop recording(s). De andere stream loopt dan nog altijd door. Om bandbreedte te besparen is het handig om ook de videovertoning in de browser te stoppen, zodat alleen WM Recorder nog bezig is.

Het aardige is dat de opnamen niet in real time plaatsvinden, maar dan wel in de gunstige zin, want de opname gaat sneller dan normaal. Je hoeft dus geen uur te zitten wachten voor een uitzending die een uur duurt. Dit geldt uiteraard alleen voor vooraf opgenomen video’s en niet voor echte live uitzendingen.


Neem gemiste uitzendingen of live streams op.

Het opnemen van audio- en videostreams kan op een nog mooiere manier, want veel websites gebruiken een standaard en onversleutelde methode voor het aanbieden van bijvoorbeeld live radio en televisie. Heb je bijvoorbeeld een uitzending gemist en wil je die toch graag op een eigen dvd of desnoods als divx op een geheugenstick zetten, dan kan dat.

Hoewel een website als Uitzending Gemist de mogelijkheid biedt tot het terugkijken van programma’s, is dat geen ideale oplossing. Ten eerste wordt er geen oneindig archief bijgehouden, maar ook onderweg heb je er – wederom dankzij de torenhoge tarieven voor mobiel internet – weinig aan. 

Door de videostream te onderscheppen en te bewaren kan deze vervolgens worden geconverteerd naar een gangbaar formaat. De meeste tablets en smartphones kunnen tegenwoordig prima met iets als divx overweg en er bestaat een fors arsenaal aan universele videoconverters. Om de stream te onderscheppen – video of audio – is software nodig die als afvanger fungeert. De meest uitgebreide versie van Total Recorder, de VideoPro Edition, kan overweg met beide vormen van streams. Voor deze variant betaal je $ 53,95. Op zich een mooi bedrag, maar we willen ook nog een ander programma aan je voorstellen.

WM Recorder, ook al een oudgediende die z’n sporen heeft verdiend, pikt zowel beeld als geluid in streamvorm op. Het mooie daarbij is dat er geen conversie plaatsvindt. Dus hiermee beschik je over een player die overweg kan met de indeling en kan je kijken of luisteren zonder verder kwaliteitsverlies.

De meeste mediaspelers kunnen tegenwoordig standaard overweg met een flink aantal beeld- en geluidsformaten, dus heel veel problemen zal afspelen niet geven. Lukt het om de één of andere reden toch niet meteen, dan biedt de gratis VLC Media Player eigenlijk altijd wel uitkomst. 

De WM Recorder-software is te koop voor een bedrag van € 39,95. Na installatie start je het programma – de eerste keer dat dit gebeurt, opent een configuratiewizard. Klik op OK in het waarschuwingsvenster en wacht even. Vervolgens dient WinPcap te worden geïnstalleerd, een tool die in staat is tot het onderscheppen van netwerkverkeer, of beter: packets daarin. Als dit is gelukt en WM Recorder heeft de optimale ‘afvangmethode’ gedetecteerd, dan kan de pret beginnen. Breng een bezoek aan bijvoorbeeld Uitzending Gemist en start een videoclip.

Om te laten zien hoe Total Recorder onder de motorkap werkt, klikken we even in het menu Options op Settings. In het daarop geopende venster zien we onder Driver (linker kolom) dat één van de Total Recorder-drivers actief is – in dit voorbeeld is het de Kernel-mode filter driver. Ofwel: ieder geluid wordt netjes door Total Recorder afgetapt en opgeslagen als audiobestand. En zo is zelfs opnemen van Spotify-tracks een eitje. Start een track in dat programma en klik op de opnameknop in Total Recorder. Het aloude meetapen is het digitale tijdperk binnengetild...

Is het illegaal? Tja, zolang je de opgenomen tracks alleen voor eigen gebruik bewaart, is er niets aan de hand. Bovendien is de gecodeerde Spotify-stream niet gekraakt; je had ook een cassettedeck op de lijnuitgang van je pc kunnen aansluiten. En dat is zéker niet verboden. 

Met hetzelfde gemak neem je ook radiostreams op van je favoriete programma’s. Hierbij kan de programmeerbare timer van Total Recorder van pas komen. Is een programma eenmaal omgezet naar mp3, dan luister je er voortaan onderweg naar wanneer het je uitkomt. Zonder dat een dure mobiele internetverbinding noodzakelijk is.


Ineens beschikt Spotify over een opnameknop.


Handig uitgangspunt voor het opnemen van live radiostreams is Nederland.FM.

Na de installatie moet je Windows opnieuw starten, waarna de virtuele geluidskaart van Total Recorder klaar is voor gebruik. Start de software; je ziet dan een wizard waarmee alle instellingen naar wens zijn te maken. Na de eerste stap kies je wat voor geluid moet worden opgenomen. Dat kan geluid zijn van welke software dan ook – eerste optie – of iets heel specifieks als voip-gesprekken. Kies in eerste instantie voor de eerste optie; later is één en ander prima te tweaken en volledig naar eigen hand te zetten.

Na een klik op Next kan er een testopname worden gemaakt en daarna kies je het gewenste opnameformaat. Bedenk daarbij dat de meeste geluidsstreams – ook die van Spotify – gecomprimeerd zijn. Nog eens comprimeren is mogelijk, maar verslechtert de geluidskwaliteit. Handiger is het om een ongecomprimeerd bestandsformaat, zoals pcm, te kiezen – dat kan later altijd nog worden omgezet naar mp3. Dat levert dan ook kwaliteitsverlies op, maar je hebt altijd het origineel nog achter de hand. De rest van de opties in de wizard spreekt voor zich en daar gaan we nu niet dieper op in.


Maak een keuze uit wat je wilt opnemen.

Voor Spotify zijn zelfs speciale programma’s te vinden die de tracks in mp3-formaat bewaren, voorzien van titel en artiest. Voor een universele totaaloplossing is Total Recorder een oude rot met zeer veel mogelijkheden. De grote truc waarvan deze software gebruikmaakt, is het installeren van een driver voor een virtuele geluidskaart. Je raadt het al: al het gedecodeerde geluid wordt rechtstreeks vanuit elk programma – hoe zwaar versleuteld ook – naar de Total Recorder-driver gestuurd. En die kan alles vervolgens verliesvrij in digitale kwaliteit onderscheppen en bewaren als – bijvoorbeeld – verliesvrij flac- of universeel mp3-bestand.

Total Recorder is niet gratis, maar met een prijskaartje van slechts $ 17,95 voor de standaardversie is het z’n geld meer dan waard voor iedere fervente verzamelaar van geluidsstreams. De Pro-versie biedt voor een bedrag van $ 35,95 ook de mogelijkheid om audiostreams direct op schijf te bewaren. Deze truc is ideaal voor het opnemen van onversleutelde radiostreams, zonder een enkel bitje kwaliteitsverlies. Pro biedt verder nog wat handige extraatjes op het gebied van onder meer automatisch splitsen van bestanden en opnemen in extra hoge kwaliteit tot 24 bits/192 kHz. 

Omdat we in dit artikel zowel het onderscheppen van streams alsook het vastleggen van élk hoorbaar geluid – en dus ook van in beginsel versleutelde streams zoals die door bijvoorbeeld Spotify worden gebruikt – gaan we aan de slag met Total Recorder Pro. Wil je met name muziek opnemen van Spotify-achtige diensten, dan volstaat de standaardversie ook ruimschoots; upgraden kan bovendien altijd nog!

▼ Volgende artikel
10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen
© Mustafa_Art
Huis

10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen

Een robotstofzuiger scheelt flink wat werk, maar alleen als je hem goed gebruikt. Wie er net een in huis heeft, merkt al snel dat hij niet alles vanzelf doet. En ook als je al langer een robotstofzuiger gebruikt, valt er vaak nog winst te halen. Met deze tien praktische tips werkt je robotstofzuiger beter – en hoef jij minder te doen!

In het kort

Een robotstofzuiger kan je flink wat werk uit handen nemen, maar alleen als je hem goed gebruikt. Met deze 10 slimme tips werkt hij beter, blijft hij langer mee gaan en past hij zich aan jouw huishouden aan. Van zones instellen tot onderhoud: zo maak je er écht een huishoudhulp van.

Lees ook: Hier moet je op letten wanneer je een robotstofzuiger wilt kopen

1. Laat hem eerst je huis leren kennen

Veel robotstofzuigers kunnen een plattegrond van je woning maken. Dat kost eenmalig wat tijd, maar levert daarna veel gemak op. Tijdens zo'n verkenningsronde reinigt hij meestal nog niet, maar scant hij alleen. Geef hem de ruimte en zorg dat er geen spullen over de vloer slingeren. Als de kaart eenmaal is aangemaakt, kun je zones instellen, schoonmaakschema's maken en no-go-gebieden markeren.

2. Zorg voor voldoende licht

Robotstofzuigers met optische sensoren hebben licht nodig om goed te navigeren. Als je hem 's avonds laat rijden terwijl de lampen uit zijn, herkent hij obstakels minder goed. Plan het schoonmaken liever overdag of laat een lamp aan in de ruimte waar hij aan het werk is. Als het apparaat regelmatig moeite heeft om meubels of muren goed te herkennen, komt dat mogelijk door te weinig licht.

Licht, laser & optische sensoren

De lichtbehoefte van robotstofzuigers verschilt sterk per navigatiesysteem. Modellen met LiDAR-technologie (lasernavigatie) werken uitstekend in het donker omdat ze zelf licht uitstralen om obstakels te detecteren. Camera-gebaseerde robots daarentegen zijn afhankelijk van omgevingslicht om hun omgeving te kunnen 'zien' en hebben problemen in donkere ruimtes. Goedkopere modellen met alleen infrarood- of aanrakingssensoren navigeren weliswaar zonder licht, maar werken veel minder nauwkeurig en rijden vaker tegen obstakels aan.

3. Stel schoonmaakzones en kamers in

In de app van de meeste modellen kun je na de kaartopbouw aangeven welke kamers of delen van het huis wanneer moeten worden schoongemaakt. Dat is handig als je bijvoorbeeld elke ochtend de gang en keuken wilt laten doen, maar de slaapkamers alleen op zaterdag. Door het schoonmaken slim te verdelen, werkt de robotstofzuiger efficiënter en hoeft hij tussendoor minder vaak op te laden.

©Wesley Akkerman | ID.nl

4. Gebruik virtuele afbakeningen waar nodig

Veel modellen bieden de mogelijkheid om virtuele grenzen aan te maken: gebieden waar de robotstofzuiger niet mag komen. Denk aan een speelkleed met speelgoed, een losse kabel achter de bank of een plek waar de vloer nat kan zijn. In plaats van zo'n verboden plek elke keer handmatig af te schermen, door er bijvoorbeeld iets voor te zetten, stel je die zones gewoon één keer digitaal in. Het apparaat houdt daar vanaf dan automatisch rekening mee en weet dat hij daar niet meer mag komen.

5. Dweilen? Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Kan jouw robotstofzuiger ook dweilen? Gebruik dan alleen het aanbevolen reinigingsmiddel of gewoon water. Veel gewone schoonmaakmiddelen zijn te sterk of laten resten achter, waardoor leidingen of sproeiers kunnen verstoppen. Sommige robotstofzuigers hebben een speciaal reservoir voor schoonmaakmiddel, maar dat geldt niet voor elk model. Iets om naar te kijken voordat je een robotstofzuiger gaat kopen.

6. Maak borstels, wieltjes en sensoren regelmatig schoon

Haren, stof en vuil hopen zich snel op rond de draaiende onderdelen van de robotzuiger. Vooral huisdierharen kunnen oor problemen zorgen. Maak elke week de hoofdborstel los, controleer de zijborstels en veeg vuil weg met een droge doek of meegeleverd hulpstuk. Vergeet ook de val- en navigatiesensoren niet: die kunnen door stof minder goed functioneren, wat de navigatie beïnvloedt.

©Vershinin Evgenii

7. Leeg het stofreservoir af en toe ook zelf

Veel robotstofzuigers hebben een zelflegende functie. Handig, maar ook dan is het slim om af en toe zelf te controleren of alles goed blijft werken. Het stofreservoir is meestal klein en raakt sneller verstopt dan je denkt. Leeg het na een paar schoonmaakbeurten, zeker als je merkt dat hij minder vuil opzuigt of als hij zelf aangeeft dat het reservoir leeg is, maar je toch nog stof en kruimels op de vloer ziet liggen.

8. Zet het laadstation op een vaste plek

Een robotstofzuiger onthoudt zijn omgeving en zoekt na elke beurt zijn laadstation op. Verplaats je dat station naar een andere plek, dan moet hij opnieuw leren waar hij zich bevindt. Zet het station dus op een centrale, bereikbare plek waar voldoende ruimte is en laat het daar staan. Zo voorkom je dat hij de weg kwijt raakt of fouten maakt bij het navigeren.

9. Pas op bij huisdieren

Een ongelukje van een huisdier kan vervelende gevolgen hebben als de stofzuiger erdoorheen rijdt. Laat hem daarom liever schoonmaken op momenten dat je huisdieren buiten zijn of je zeker weet dat de vloer schoon is. Zo voorkom je niet alleen vieze sporen, maar ook schade aan het apparaat en extra schoonmaakwerk achteraf.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

10. Automatiseer waar het kan, maar houd controle

Robotstofzuigers zijn bedoeld om werk uit handen te nemen. Toch blijft het verstandig om regelmatig de app te openen, meldingen te controleren en updates uit te voeren. Soms kun je met een kleine aanpassing – zoals het verplaatsen van een kabel, het instellen van een extra schoonmaakbeurt op vrijdag – het resultaat flink verbeteren.

Robotstofzuiger klaar? Zuigen maar!

Het is simpel: hoe beter je robotstofzuiger weet wat hij moet doen, hoe beter hij zijn werk doet. Met deze tips zorg je ervoor dat dat het geval is. En ja, je moet zelf ook af en toe nog wat doen, zoals het stofreservoir controleren of dierenhaar uit de wieltjes te peuteren, maar dat kost hooguit een paar minuutjes van je tijd. Want je weet nu hoe je ervoor zorgt dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn én hoe je hem 'traint'. En daarmee komt hij dicht in de buurt van je ideale huishoudhulp!


🤖 🧹 Accessoires voor je robotstofzuiger?

Je vindt ze

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.