ID.nl logo
Huis

Opnemen van streams

De entertainmentindustrie ziet steeds meer toekomst in het streamen van content. Op zich een aardige oplossing voor wanneer je thuis in de huiskamer kijkt of luistert, maar een gedrocht als het gaat om luisteren onderweg. Zéker met de veel te hoge mobiele internettarieven in Nederland.

Achter de huidige streamingmodellen lijkt op zich een nobele gedachte te zitten: luister voor een vast bedrag per maand net zoveel muziek als je wilt, of kijk naar alle films die je wilt. Toch schuilt er een addertje onder het gras, want de gestreamde muziek of film wordt nooit je eigendom. En met eigendom bedoelen we in dit geval dat je bestanden op een lokale harde schijf zet.

Dat de film- en platenmaatschappijen nog steeds bezig zijn met het wiel uitvinden blijkt maar weer uit het recente Spotify-debacle. In eerste instantie kon je daar als gebruiker tracks en complete albums in mp3-formaat aanschaffen. Deze onbeveiligde bestanden waren vervolgens probleemloos op elke mp3-speler te beluisteren. Blijkbaar vond men dat toch wat griezelig, want zonder enige waarschuwing vooraf werden deze betaalde downloads begin januari ineens stopgezet. Alleen streams luisteren is nu nog mogelijk – in ieder geval ten tijde van schrijven van dit artikel – en dat is een dure business als je onderweg bent, en helemaal als je tijdens de vakantie in het buitenland mobiel wilt luisteren. 

Voor de genoemde platen- en filmmaatschappijen is streamen echter een soort van natte droom, want omdat de streams beveiligd zijn en er vaak ook nog eens exotische codecs worden gebruikt, is het een behoorlijk veilige methode. Jan met de pet is namelijk niet in staat om de streams lokaal te bewaren. Denkt men. Gelukkig blijkt het met een beetje kennis van zaken doodsimpel om streams lokaal te bewaren. En zo neem je probleemloos Radio 1 in prima kwaliteit op, maar zijn ook de Spotify-tracks en gemiste uitzendingen in een handomdraai te bewaren. Daarbij gaan we uit van het basisprincipe dat álles wat je uiteindelijk hoort of ziet op je apparaat, is vast te leggen in een geluids- of videobestand.

WM Recorder werkt op een scala aan websites met ingebedde videoclips, waaronder natuurlijk YouTube. Het is daarbij wel zaak de software up-to-date te houden, want met name YouTube staat erom bekend dat het nogal eens wat sleutelt aan zijn streamingmethoden. Werkt het opnemen van deze site ineens niet meer, check dan of er een update voor WM Recorder beschikbaar is. Met hetzelfde gemak waarmee videostreams zijn op te nemen, neem je ook audiostreams op. Kortom, een handige totaaloplossing voor het overgrote deel van de online streams. 

Voor de heel lastige gevallen hebben de makers van WM Recorder het los aan te schaffen programma WM Capture bedacht. Dit vangt video’s af door een doorlopende schermopname te maken. Hierbij geldt: als je het in beeld ziet, kan WM Capture het opnemen. Ook de allerlastigste zaken zijn daarmee op eenvoudige wijze lokaal te bewaren.

Vervolgens gebeurt er een aantal dingen. Vaak start eerst een reclameclip. Zoals al snel blijkt, wordt deze ook opgepikt door WM Recorder, maar gelukkig wel als apart en later makkelijk te verwijderen bestand. Daarna start de eigenlijke opname van het hoofdprogramma. Het gebeurt wel eens, afhankelijk van de streamaanbieder, dat één stream twee keer wordt opgenomen, zoals in dit voorbeeld via tcp én http. Dat heeft weinig zin, maar door middel van een rechter muisklik op de overbodige stream is deze eenvoudig af te breken na keuze voor Stop recording(s). De andere stream loopt dan nog altijd door. Om bandbreedte te besparen is het handig om ook de videovertoning in de browser te stoppen, zodat alleen WM Recorder nog bezig is.

Het aardige is dat de opnamen niet in real time plaatsvinden, maar dan wel in de gunstige zin, want de opname gaat sneller dan normaal. Je hoeft dus geen uur te zitten wachten voor een uitzending die een uur duurt. Dit geldt uiteraard alleen voor vooraf opgenomen video’s en niet voor echte live uitzendingen.


Neem gemiste uitzendingen of live streams op.

Het opnemen van audio- en videostreams kan op een nog mooiere manier, want veel websites gebruiken een standaard en onversleutelde methode voor het aanbieden van bijvoorbeeld live radio en televisie. Heb je bijvoorbeeld een uitzending gemist en wil je die toch graag op een eigen dvd of desnoods als divx op een geheugenstick zetten, dan kan dat.

Hoewel een website als Uitzending Gemist de mogelijkheid biedt tot het terugkijken van programma’s, is dat geen ideale oplossing. Ten eerste wordt er geen oneindig archief bijgehouden, maar ook onderweg heb je er – wederom dankzij de torenhoge tarieven voor mobiel internet – weinig aan. 

Door de videostream te onderscheppen en te bewaren kan deze vervolgens worden geconverteerd naar een gangbaar formaat. De meeste tablets en smartphones kunnen tegenwoordig prima met iets als divx overweg en er bestaat een fors arsenaal aan universele videoconverters. Om de stream te onderscheppen – video of audio – is software nodig die als afvanger fungeert. De meest uitgebreide versie van Total Recorder, de VideoPro Edition, kan overweg met beide vormen van streams. Voor deze variant betaal je $ 53,95. Op zich een mooi bedrag, maar we willen ook nog een ander programma aan je voorstellen.

WM Recorder, ook al een oudgediende die z’n sporen heeft verdiend, pikt zowel beeld als geluid in streamvorm op. Het mooie daarbij is dat er geen conversie plaatsvindt. Dus hiermee beschik je over een player die overweg kan met de indeling en kan je kijken of luisteren zonder verder kwaliteitsverlies.

De meeste mediaspelers kunnen tegenwoordig standaard overweg met een flink aantal beeld- en geluidsformaten, dus heel veel problemen zal afspelen niet geven. Lukt het om de één of andere reden toch niet meteen, dan biedt de gratis VLC Media Player eigenlijk altijd wel uitkomst. 

De WM Recorder-software is te koop voor een bedrag van € 39,95. Na installatie start je het programma – de eerste keer dat dit gebeurt, opent een configuratiewizard. Klik op OK in het waarschuwingsvenster en wacht even. Vervolgens dient WinPcap te worden geïnstalleerd, een tool die in staat is tot het onderscheppen van netwerkverkeer, of beter: packets daarin. Als dit is gelukt en WM Recorder heeft de optimale ‘afvangmethode’ gedetecteerd, dan kan de pret beginnen. Breng een bezoek aan bijvoorbeeld Uitzending Gemist en start een videoclip.

Om te laten zien hoe Total Recorder onder de motorkap werkt, klikken we even in het menu Options op Settings. In het daarop geopende venster zien we onder Driver (linker kolom) dat één van de Total Recorder-drivers actief is – in dit voorbeeld is het de Kernel-mode filter driver. Ofwel: ieder geluid wordt netjes door Total Recorder afgetapt en opgeslagen als audiobestand. En zo is zelfs opnemen van Spotify-tracks een eitje. Start een track in dat programma en klik op de opnameknop in Total Recorder. Het aloude meetapen is het digitale tijdperk binnengetild...

Is het illegaal? Tja, zolang je de opgenomen tracks alleen voor eigen gebruik bewaart, is er niets aan de hand. Bovendien is de gecodeerde Spotify-stream niet gekraakt; je had ook een cassettedeck op de lijnuitgang van je pc kunnen aansluiten. En dat is zéker niet verboden. 

Met hetzelfde gemak neem je ook radiostreams op van je favoriete programma’s. Hierbij kan de programmeerbare timer van Total Recorder van pas komen. Is een programma eenmaal omgezet naar mp3, dan luister je er voortaan onderweg naar wanneer het je uitkomt. Zonder dat een dure mobiele internetverbinding noodzakelijk is.


Ineens beschikt Spotify over een opnameknop.


Handig uitgangspunt voor het opnemen van live radiostreams is Nederland.FM.

Na de installatie moet je Windows opnieuw starten, waarna de virtuele geluidskaart van Total Recorder klaar is voor gebruik. Start de software; je ziet dan een wizard waarmee alle instellingen naar wens zijn te maken. Na de eerste stap kies je wat voor geluid moet worden opgenomen. Dat kan geluid zijn van welke software dan ook – eerste optie – of iets heel specifieks als voip-gesprekken. Kies in eerste instantie voor de eerste optie; later is één en ander prima te tweaken en volledig naar eigen hand te zetten.

Na een klik op Next kan er een testopname worden gemaakt en daarna kies je het gewenste opnameformaat. Bedenk daarbij dat de meeste geluidsstreams – ook die van Spotify – gecomprimeerd zijn. Nog eens comprimeren is mogelijk, maar verslechtert de geluidskwaliteit. Handiger is het om een ongecomprimeerd bestandsformaat, zoals pcm, te kiezen – dat kan later altijd nog worden omgezet naar mp3. Dat levert dan ook kwaliteitsverlies op, maar je hebt altijd het origineel nog achter de hand. De rest van de opties in de wizard spreekt voor zich en daar gaan we nu niet dieper op in.


Maak een keuze uit wat je wilt opnemen.

Voor Spotify zijn zelfs speciale programma’s te vinden die de tracks in mp3-formaat bewaren, voorzien van titel en artiest. Voor een universele totaaloplossing is Total Recorder een oude rot met zeer veel mogelijkheden. De grote truc waarvan deze software gebruikmaakt, is het installeren van een driver voor een virtuele geluidskaart. Je raadt het al: al het gedecodeerde geluid wordt rechtstreeks vanuit elk programma – hoe zwaar versleuteld ook – naar de Total Recorder-driver gestuurd. En die kan alles vervolgens verliesvrij in digitale kwaliteit onderscheppen en bewaren als – bijvoorbeeld – verliesvrij flac- of universeel mp3-bestand.

Total Recorder is niet gratis, maar met een prijskaartje van slechts $ 17,95 voor de standaardversie is het z’n geld meer dan waard voor iedere fervente verzamelaar van geluidsstreams. De Pro-versie biedt voor een bedrag van $ 35,95 ook de mogelijkheid om audiostreams direct op schijf te bewaren. Deze truc is ideaal voor het opnemen van onversleutelde radiostreams, zonder een enkel bitje kwaliteitsverlies. Pro biedt verder nog wat handige extraatjes op het gebied van onder meer automatisch splitsen van bestanden en opnemen in extra hoge kwaliteit tot 24 bits/192 kHz. 

Omdat we in dit artikel zowel het onderscheppen van streams alsook het vastleggen van élk hoorbaar geluid – en dus ook van in beginsel versleutelde streams zoals die door bijvoorbeeld Spotify worden gebruikt – gaan we aan de slag met Total Recorder Pro. Wil je met name muziek opnemen van Spotify-achtige diensten, dan volstaat de standaardversie ook ruimschoots; upgraden kan bovendien altijd nog!

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.