ID.nl logo
Mp3 uit Youtube-video halen
© CIDimport
Huis

Mp3 uit Youtube-video halen

U hebt een videoclip op YouTube gezien en u bent weg… van de audio. Of het zijn juist de beelden die u weten te bekoren, ondanks de audio! Wat het ook zij, in deze workshop tonen wij u aan de hand van gratis tools hoe u beeld en geluid scheidt, hoe u de audio naar een geschikt formaat omzet en hoe u de originele audio bewerkt, of vervangt door bijvoorbeeld uw eigen opnames.

©CIDimport

 

©CIDimport

1. Audio uit YouTube: webservices

Er zijn verschillende manieren waarop u audio uit een YouTube-filmpje kunt halen. Wij stellen er u twee voor waar u zelf weinig werk aan hebt. De eerste behoeft zelfs geen installatie gezien het om webservices gaat. De enige voorwaarde is dat u het juiste webadres van het YouTube-filmpje kent. Selecteer dit adres in de adresbalk van uw browser – het adres wordt met blauw gemarkeerd – en druk op Ctrl+C, zodat het adres naar het Windows klembord wordt gekopieerd. Vervolgens surft u naar (bijvoorbeeld) www.listentoyoutube.com en plakt u de url met Ctrl+V in het invoerveld. Druk op Go.

Even later kunt u dan Click here to get your Download link aanklikken om het mp3-bestand binnen te halen. Een gelijkaardige service is www.youtubemp3pro.com, maar hier kunt u via het pijltje naast Convert to MP3 aangeven in welke kwaliteit u het mp3-bestand wilt: 128, 192 of 320 Kbit/s. Houd bij de hogere bitrates wel rekening met een (opzettelijk ingebouwde) wachttijd van ettelijke seconden.

 

©CIDimport

2. Audio uit YouTube: converter tool (1)

Natuurlijk, als u vaker audio uit YouTube-clips wil halen, dan vindt u een geïnstalleerde tool op uw eigen pc wellicht iets handiger. Een geschikte tool is Free YouTube to MP3 Converter, temeer omdat die ook complete videocollecties toelaat, zoals kanalen en afspeellijsten. U downloadt de gratis tool op www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-YouTube-to-MP3-Converter.htm. Tijdens de installatie kunt u onder meer ook de Nederlandse taal instellen. Wel even opletten dat u een viertal vinkjes verwijdert én op de knop Geen drukt om te vermijden dat u met ongewenste software of wijzigingen af te rekenen krijgt. Als u vervolgens de tool opstart, krijgt u een leeg paneel te zien met de melding dat u daar een YouTube-koppeling kunt plakken. Ook hier doet u dat via een ommetje langs het Windows klembord (zie ook boven). Handig is dat u hier verschillende (koppelingen naar) filmpjes onder elkaar kunt plakken.

 

©CIDimport

3. Audio uit YouTube: converter tool (2)

Standaard worden alle filmpjes die u hier plaatst in een wachtrij gezet, tenzij u een vinkje plaatst bij Automatisch. Via de knop Labels kunt u de om te zetten audiobestanden nog van de nodige tags voorzien, zoals Titel, Artiest, Album, Jaar en Genre. Laat het vinkje staan bij Artwork automatisch toevoegen als u eventueel de albumcover aan de metadata wilt toevoegen. Zoals u merkt, kunt u onderaan zowel het audioformaat als de geluidskwaliteit aanpassen. Er is een 8-tal verschillende formaten beschikbaar. Selecteer Origineel YouTube als u het oorspronkelijke audioformaat wil behouden. Afhankelijk van de formaatkeuze kunt u dan verschillende kwaliteiten instellen. Bij mp3 bijvoorbeeld loopt dat van een schamele 32 Kbit/s tot een royale 320 Kbit/s. Gevorderde gebruikers, bij wie de kwaliteit erg nauw luistert, klikken beter op de knop Bewerken. Op deze manier kunt u namelijk onder andere ook de frequentie en de kanalen instellen. Ten slotte, voor u het proces in gang zet met de knop Downloaden, controleert u via Opties, Output of de uitvoermap en het samenstellen van de bestandsnamen wel geheel naar wens zijn.

 

©CIDimport

4. Audio uit willekeurige videoclips (1)

Er is natuurlijk nog leven buiten YouTube. Stel, u hebt op uw schijf een paar videoclips staan (afkomstig uit diverse bronnen) en daar wilt u nu de audio uithalen. Een uitstekende tool om precies dat te doen is XRecodeII (xrecode.com). De installatie is zo gebeurd, voor zover u al niet voor de ‘draagbare’ variant opteert. De gratis versie trakteert u bij het opstarten telkens wel op een nag screen, maar daar valt mee te leven (zo niet, dan werkt een registratie van 10 euro die ergernis voor u wel weg). De werking van de tool is op zich eenvoudig genoeg. U klikt op Bestanden toevoegen u voegt een of meer videobestanden toe. Dat kunnen overigens gerust ook audiobestanden zijn, mocht u alleen een conversie naar een ander formaat op het oog hebben. Stip vervolgens de optie Specifieke locatie aan en verwijs via het …-knopje naar de gewenste map. Bij Doelformaat selecteert u een geschikt audioformaat, zoals m4a/aac, ogg, flac, wav, mp3 of wma, waarna u het proces in gang zet met de knop Start.

 

©CIDimport

5. Audio uit willekeurige videoclips (2)

Zo snel en makkelijk kan het gaan in XRecode. Maar er is meer… U hebt vast gemerkt dat er een sleutelpictogram zichtbaar wordt zodra u een doelformaat selecteert. Klikt u dat pictogram aan, dan kunt u de audio-instellingen verder aanpassen. Bij mp3 bijvoorbeeld zult u in eerste instantie het programma nog de weg moeten wijzen naar een geschikte encoder. Dat kan via de link Ophalen lame (rechts boven), waarna het programma zelf zal instaan voor de download en de verwijzing. Verder krijgt u in zo’n instellingenvenster nog allerlei opties ter beschikking, afhankelijk van het gekozen audioformaat. Zo kunt u bij mp3 aangeven of u voor een constante dan wel een variabele bitrate opteert en hoe hoog die dan wel moet zijn. U kunt de resulterende audiobestanden ook van de nodige tags voorzien: daarvoor moet u dan wel eerst even het tabblad Metadata openen. Let wel, als u hier de knop Sla Metadata op indrukt, worden de tags (voor zover mogelijk) ook in het bronbestand zelf opgeslagen en niet alleen in het doelbestand. Merk bij de doelformaten ook de optie Meerdere op: inderdaad, wilt u de audio meteen naar verschillende formaten tegelijk omzetten, dan is dat via deze optie perfect mogelijk. Of wat dacht u van de optie Beltoon, waarbij u kunt kiezen tussen een iPone beltoon (m4r-bestand) en een mp3?!

 

©CIDimport

6. Audio uitlichten en bewerken (1)

Is het uw bedoeling de uitgelichte audio meteen ook te bewerken, dan zou het zonde zijn u geen kennis te laten maken met het gratis programma Audacity (audacity.sourceforge.net). Installeer het programma en start het op. Klik op het pijltje bij het microfoon-pictogram en kies (bij voorkeur) Stereo-mix. Mocht u hier geen apparaten zien, ga dan naar het Windows startmenu en voer hier het commando mmsys.cpl uit. Open vervolgens het tabblad Opnemen, klik met de rechtermuisknop op een lege plaats in dit paneel en plaats een vinkje bij Uitgeschakelde apparaten weergeven. De beschikbare apparaten komen tevoorschijn: klik hier Stereo-mix met de rechtermuisknop aan, kies Inschakelen en druk op OK. Start Audacity opnieuw: nu zou het wél moeten lukken. Start vervolgens uw favoriete mediaspeler op en start de videoclip waaruit u de audio wil lichten. U drukt gelijktijdig ook de rode opnameknop van Audacity in. Als het goed is, merkt u aan de geluidsgolven dat de audio inderdaad wordt opgenomen. Om de opname weer stop te zetten drukt u op de gele Stop-knop.

Overigens kunt u op dezelfde manier ook audio-opnames maken van bijvoorbeeld live videostreams van het internet, zoals die van YouTube of van Uitzending Gemist.

 

©CIDimport

7. Audio uitlichten en bewerken (2)

Wilt u de opgenomen audio zonder meer opslaan, dan kan dat via Bestand, Exporteren, waarna u bij Opslaan als het gewenste audioformaat aangeeft. Er is keuze genoeg, waaronder mp3, wma, ogg, flac en wma. Kiest u mp3, dan moet u Audacity wel nog even de weg wijzen naar het bijhorende encoderbestand (lame_enc.dll). De knop Downloaden zet u hierbij op weg.

De kans is echter groot dat u de audio eerst nog wat wilt nabewerken, al was het maar om stiltes aan het begin en einde weg te halen. Een stukje audio wegknippen is niet moeilijker dan met de muis over het beoogde geluidsfragment te slepen en vervolgens het schaarpictogram aan te klikken. Met Ctrl+Z maakt u de laatste bewerking overigens snel weer ongedaan. Ook het toepassen van een geluidseffect is niet zo moeilijk. Stel, u wilt aan het begin een fade-in effect toepassen. Selecteer dan de eerste paar seconden van de geluidsgolven, open het menu Bewerken en kies Fade-in. Op dezelfde wijze kunt u aan het einde ook een Fade-out effect toepassen.

 

©CIDimport

8. Audio uit video verwijderen (1)

De audio uit een videoclip extraheren en in een apart geluidsbestand opslaan is alles bij elkaar dus niet zo moeilijk. Het wordt echter al wat lastiger als u de audio uit een videoclip wilt weghalen, bijvoorbeeld wanneer u die wilt vervangen door een eigen geluidsopname. Dat kan op verschillende manieren. Eén ervan is met behulp van Windows Live Movie Maker, dat u kunt downloaden via windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/products/features/movie-maker, als onderdeel van de Live suite. In een notendop gaat u als volgt aan de slag. Druk op de knop Video of foto toevoegen en verwijs naar uw videobestand. De videoclip wordt geopend. Merk op dat de knop Audiomix – jammer genoeg – niet beschikbaar is. Dat lost u echter eenvoudig op. Druk op de knop Muziek toevoegen en verwijs naar een (willekeurig) audiobestand. Dat wordt eveneens toegevoegd. Nu kunt u wel Audiomix selecteren, waarna u de schuifknop geheel naar rechts verplaatst. Verwijder vervolgens het toegevoegde audiobestand weer en speel de videoclip af: u hoort nu niets meer, wat precies de bedoeling was. Sla uw ‘stomme’ clip in het gewenste formaat op.

 

©CIDimport

9. Audio uit video verwijderen (2)

Eigenlijk is Windows Live Movie Maker vooral handig als u het originele geluidsspoor wil wegpoetsen en (meteen) vervangen door een ander audiobestand. Is het u er alleen om te doen de audio uit een videoclip weg te halen of wilt u de video converteren naar een formaat dat Movie Maker niet ondersteunt – en dat zijn er heel wat –, dan bent u beter af met een flexibele tool als Super. U vindt het mits enig zoekwerk op www.erightsoft.com, maar wellicht kunt u het nog rechtstreeks ophalen via erightsoft.podzone.net/GetFile.php?SUPERsetup.exe. Tijdens de installatie drukt u tweemaal op de Decline-knop om ongewenste extra’s te vermijden.

De interface is misschien niet de meest toegankelijke, maar na even wennen vindt u vast de weg wel. Allereerst sleept u het beoogde videobestand naar het paneel onderaan. Vervolgens kiest u bovenaan een geschikt containerbestand voor de video (zoals avi, flv, mpg, mkv, mov of wmv) evenals de gewenste videocodec. Deze laatste hangt af van de gekozen container – bij avi bijvoorbeeld is dat onder meer divx, h.263, mpeg-2 en xvid. Van de audiocodec hoeft u zich niets aan te trekken, aangezien u in het Audio-paneel toch een vinkje plaatst bij Disable Audio. Ten slotte drukt u op de knop Encode (Active Files), past u eventueel nog wat opties aan en start u het proces. Standaard komt het uitvoerbestand in dezelfde map terecht als het origineel.

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2013

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.