ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 soundbars met surround voor een vol stadiongeluid
© haizon
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met surround voor een vol stadiongeluid

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zin in het EK voetbal? Wie weet zoek je dan een kamervullende soundbar waarmee je voetbalwedstrijden intenser kunt beleven. Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

LG DS80QR

Met de LG DS80QR hoor je overal om je heen geluid. Het lijkt tijdens voetbalwedstrijden net alsof je zelf in het stadion zit. Naast een imposante soundbar van een meter breed zijn er namelijk twee compacte surroundspeakers inbegrepen. Die communiceren draadloos met de soundbar, zodat je geen lange kabels hoeft te leggen. Voor de lage tonen bevat de productdoos ook nog een behoorlijke subwoofer met een krachtige basdriver. Hoor (en voel) tijdens bombastische scènes een diepe laag.

Een pluspunt is de ondersteuning voor Dolby Atmos. Hiervoor telt de bovenzijde van de soundbarbehuizing drie opwaartse audiodrivers. Die weerkaatsen geluidsgolven tegen het plafond, zodat je effecten boven je hoofd hoort. Kortom, je bevind je in het middelpunt van alle actie! Op het gebied van connectiviteit bevat de achterzijde twee HDMI-poorten en een optische ingang. Verder kun je via bluetooth en wifi muziek streamen. Behalve zijn goede audioprestaties ziet de DS80QR er ook nog eens chic uit. Dit audiosysteem zal in geen enkele woonkamer misstaan.

Sony HT-S20R

De Sony HT-S20R is een goedkope soundbar met twee surroundspeakers en een bekabelde subwoofer. Deze vier apparaten realiseren samen een 5.1-kanaals geluid. Zodra Oranje tijdens een EK-wedstrijd scoort, hoor je achter je het publiek juichen. De behuizing van de soundbar is met een lengte van 76 centimeter behoorlijk compact. Om die reden matcht dit product goed met kleine tot middelgrote televisies. De subwoofer is trouwens relatief groot. Reserveer hiervoor dus voldoende plek op de vloer. Het totale uitgangsvermogen van dit audiosysteem bedraagt 400 watt.

Gunstig is dat je zowel een oude als moderne televisie kunt aansluiten. De HT-S20R heeft namelijk een HDMI-poort, optische ingang én analoge aansluiting. Wanneer je de televisie na een mooie wedstrijd uitzet, zet je eenvoudig muziek op. Verbind een smartphone via bluetooth en stream vervolgens je favoriete afspeellijst. Je kunt als alternatief ook een usb-stick met audiobestanden aansluiten. Gebruik de meegeleverde afstandsbediening om tussen verschillende geluidsmodi te switchen. Op die manier kun je bijvoorbeeld stemmen versterken. Bepaal met de afstandsbediening ook de intensiteit van de subwoofer.

Samsung HW-Q990D

Zoek je een krachtige soundbar voor een ruime woonkamer? De onlangs verschenen Samsung HW-Q990D is hiervoor een perfecte kandidaat. De soundbar, subwoofer en twee surroundspeakers zijn samen goed voor een indrukwekkend uitgangsvermogen van 656 watt. Je combineert dit product bij voorkeur met een middelgrote of grote televisie, want de behuizing meet maar liefst 1,23 meter. Een voordeel is dat de HW-Q990D de techniek Q-Symphony ondersteunt. Hierdoor werkt het audiosysteem naadloos samen met de interne speakers van een geschikte Samsung-tv. Het resultaat is een nóg voller (stadion)geluid.

De soundbarbehuizing bevat meerdere voorwaartse, zijwaartse en opwaartse audiodrivers. Dat geldt overigens ook voor de bijgesloten surroundspeakers. Hierdoor bereiken de geluidsgolven vanuit verschillende richtingen de kijker(s). Laat jezelf overrompelen door een stevig surroundgeluid. Deze luxe soundbar kan overweg met de moderne audio-indelingen Dolby Atmos en DTS:X. Vliegt er in een recente film een helikopter of straaljager over, dan hoor je boven jouw hoofd het bijbehorende geluid. De HW-Q990D leent zich ook goed voor muziek, want er is ondersteuning voor AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect en bluetooth ingebakken.

Teufel Cinebar 11 Surround

Met deze afgeprijsde bundel van het bekende audiomerk Teufel ben je in één klap klaar. Kies voor een zwarte of witte uitvoering. De voorzijde van de soundbar telt maar liefst acht actieve audiodrivers. Die realiseren een krachtig frontaal geluid. De surround-effecten van de compacte achterspeakers en diepe laagweergave van de subwoofer maken jouw thuisbioscoop compleet. De soundbar heeft een prettig formaat van 94,8 centimeter, zodat je hem met de meeste televisies kunt combineren. Sluit dit veelomvattende audiosysteem via HDMI of de optische ingang aan. Heb je nog een ouder televisietoestel, dan kun je hiervoor de analoge aansluiting gebruiken.

De subwoofer heeft een slank formaat, zodat je hem bijvoorbeeld onder een kast, bank of tafel kunt schuiven. Dat scheelt weer wat ruimte. Voor het luisteren van muziek koppel je een smartphone of tablet via bluetooth. De Cinebar 11 ondersteunt de aptX-standaard, waardoor je audiobestanden in cd-kwaliteit kunt beluisteren. Je gebruikt de afstandsbediening om de gewenste bron te selecteren. Daarnaast kun je verschillende geluidsmodi activeren, zoals de stem- of nachtmodus.

Klipsch Cinema 1200

Wie een stijlvol ogende soundbar met een hoogwaardig geluid wil kopen, kan dit exemplaar van Klipsch overwegen. Deze Amerikaanse speakerspecialist staat bekend om zijn kwalitatieve producten. Om die reden is de Cinema 1200 vergeleken met veel andere soundbars hoger geprijsd. Je krijgt hiervoor wel een grote soundbar met een lengte van 1,37 meter. Kortom, dit model past goed bij een grote televisie. Je dient daarnaast voldoende ruimte voor de bijgesloten achterspeakers en imposante subwoofer te reserveren. Het totale uitgangsvermogen bedraagt maar liefst 1200 watt! Activeer met de afstandsbediening de surroundmodus en plaats jezelf midden in het stadiongeluid van een voetbalwedstrijd.

Zoals je van een product in deze prijsklasse mag verwachten, ondersteunt het geluidssysteem vrijwel alle gangbare audioformaten. Voor het verwerken van een Dolby Atmos-spoor heeft de soundbar twee forse opwaartse audiodrivers. Je hoort bijvoorbeeld een onweersbui of ronkende vliegtuigmotor boven je hoofd. Is het nadreunende geluid van de subwoofer te overheersend? Geen probleem, want je past het basniveau met de afstandsbediening gemakkelijk aan. Voor muziekdoeleinden zijn er een wifi- en bluetooth-adapter geïntegreerd. Luister zo bijvoorbeeld naar Spotify- of Apple Music-afspeellijsten.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).