ID.nl logo
Huis

Draadloos streamen vanaf smartphone, tablet en pc

Je hebt van die momenten dat een kabel naar een monitor of (huiskamer-)tv gewoon onhandig is. Bijvoorbeeld omdat je alleen even snel wat foto’s van je tablet of laptop aan wat mensen wilt laten zien. Voor dat soort gevallen is het streamen van draadloze video een uitkomst.

Lees ook: Zo bekijk je streaming torrents in Kodi

 

Kabels lijken nog altijd een vast onderdeel van de gemiddelde pc-installatie; zelfs een tweede beeldscherm aan een notebook gekoppeld wordt veelal nog altijd met een kabeltje geregeld. Nou is dat in een vaste opstelling op je bureau nog wel te overzien, maar anders wordt het als je bijvoorbeeld op de zaak of op school een presentatie moet geven. In dat geval zijn kabels soms zelfs meer dan onhandig, want ze kunnen voor kostbare struikelpartijen zorgen. Gelukkig is een snoer tegenwoordig eigenlijk helemaal nergens meer voor nodig, want zowel iOS als Android bieden van huis uit de mogelijkheid om beeld in prima kwaliteit draadloos te streamen. Enige wat hiervoor nodig is, is een compatibele tv of monitor met draadloze ondersteuning.

 

Streaming-standaarden

Precies daar ontstaat ook meteen een probleem, want behalve dat dergelijke schermen een relatief schaars zijn, is er – hoe kan het ook anders – geen standaard op het vlak van draadloze video. Althans, niet één enkele universeel inzetbare oplossing. Apple gebruikt het huiseigen Airplay en bij Android-apparaten tref je meestal Miracast aan. Samsung heeft daarnaast nog een extraatje in de vorm van het huiseigen Wifi Allshare. Intel tot slot heeft ook iets bedacht voor draadloze video in de vorm van Wireless Display ofwel Widi. Alleen de meer recente on-chip gpu’s ondersteunen dit trucje en voor je er daadwerkelijk gebruik van kunt maken moet je eerst een driver installeren. Widi is verder min of meer compatibel met Miracast, dus dat scheelt. Hoewel je in alle gevallen nog steeds een scherm moet hebben dat met een van de draadloze standaarden overweg kan natuurlijk. Ook geldt dat lang niet alle draadloze standaarden even goed werken, Miracast is bijvoorbeeld erg kieskeurig en kan flink wat hoofdbrekens veroorzaken als het niet direct werkt.

 

©PXimport

Met een goedkope stick kun je makkelijk video en beeld streamen.

 

Measy en AirPlay

Chinese bedrijven malen niet om standaarden en copyrights. Voor fabrikanten een gruwel, maar voor jouw als eindgebruiker soms een zegen. Want er bestaat een zeer betaalbaar stickje voor rond de twintig euro, waarmee je in één klap van elke televisie of monitor met een hdmi-ingang een draadloze video-ontvanger maakt. Met deze Measy A2W haal je een compact apparaatje in huis dat álle gangbare draadloze videostandaarden ondersteunt en als bonus tevens als zelfstandige DLNA-speler kan fungeren. Dat laatste is natuurlijk uitermate handig als je over een NAS bomvol video- en geluidsmateriaal beschikt!

De stick beschikt over een eigen processor en werkt eigenlijk direct na aansluiten. Je prikt de stick in een vrije hdmi-poort van je tv of monitor; via het meegeleverde usb-kabeltje voorzie je de stick van energie. Veel televisies beschikken tegenwoordig wel over een usb-aansluiting zodat je deze kunt gebruiken voor de benodigde voedingsspanning. En anders volstaat iedere standaard usb-adapter die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor het opladen van je smartphone of tablet. Alle draadloze technieken hebben tenminste één overeenkomstigheid: ze werken via wifi. Daartoe biedt de stick een access point waarop je je aan moet melden; het benodigde wachtwoord staat op de bovenste regel van het startscherm achter de ssid van de Measy vermeld. Ben je eenmaal gekoppeld aan dit draadloze netwerk, dan kan de pret beginnen.

Het werkt verrassend simpel: wil je bijvoorbeeld AirPlay streamen vanaf je Apple-apparaat, dan veeg je op je iPad of iPhone vanaf de onderrand van het scherm omhoog. In het paneel dat daarop verschijnt tik je op AirPlay en selecteer je de stick, in ons voorbeeld EZCastmsy-13493BD4 geheten. Scroll dan een stukje naar beneden in de AirPlay-ballon en schakel de optie Synchroon in: vanaf dit moment wordt je i-device-scherm live gestreamd. Sommige iOS-apps bieden eigen AirPlay-mogelijkheden, dat ontdek je vanzelf.

 

©PXimport

Het delen van je scherm via AirPlay werkt als een zonnetje.

 

Configuratietool

In principe zou het bij Android-apparaten (vanaf versie 4.2 ondersteunt dit besturingssysteem Miracast) net zo eenvoudig moeten werken, ware het niet dat er nogal veel fabrikanten zijn die hun eigen invulling geven aan de schermdeelfunctionaliteit. Op onze oude trouwe Samsung Galaxy S3 lukte het niet om een Miracast-verbinding tot stand te brengen, ook het installeren van de ScreenShare-Patch bracht geen soelaas. Het schijnt een meer voorkomend probleem bij dit toestel te zijn, wellicht omdat Samsung voorrang geeft aan het eigen AllShare.

Maar niet getreurd, want via de gratis app EZCast kunnen we alsnog iets zinvols bereiken. Bovendien geldt dat je via EZCast de stick ook kunt configureren, vandaar ook dat deze app in iOS-vorm uiteindelijk net zo onontbeerlijk is. Al was het maar om de schermresolutie te verhogen naar 1080p, om firmware-updates te kunnen installeren of de A2W-stick aan je thuisnetwerk te koppelen. Dat laatste is noodzakelijk als je tijdens je schermdeelsessies ook toegang tot internet op je apparaat wilt, alleen als de stick is aangemeld op je (thuis)netwerk wordt het internet doorgesluisd.

Ook zorgt de app voor functionaliteit voor wanneer screen mirroring niet werkt; wat vrijwel altijd goed gaat is via het hoofdmenu van de app een te streamen onderdeel kiezen. Denk aan foto’s, video’s of een website via de ingebouwde browser. Ook beschikt EZCast over een eigen ingebouwde schermkopietool, maar ook die liet het op de S3 afweten. Het probleem bij dat toestel zit blijkbaar heel diep geworteld. Gelukkig deden de meest gebruikte onderdelen als het laten zien van foto’s en video’s het wel.

 

©PXimport

Via het configuratiescherm kun je de stick instellen en ook firmware-updates installeren.

 

Windows

Windows 8.1 ondersteunt van huis uit eveneens Miracast, eerdere versies niet. Windows 10 gaat zelfs nog een klein stapje verder. Miracasten via Windows 8.1 doe je door in de charms bar op Apparaten te klikken (of tikken). In Windows 10 ga je naar Start > Instellingen en klik je op Apparaten. Klik of tik dan op Projecteren en vervolgens op Een draadloos beeldscherm toevoegen. Klik in de verschenen lijst op EZCastmsy en maak verbinding. Vanaf dat moment kun je schermen draadloos delen, wat precies kan ingesteld worden via Apparaten, Projecteren en dan een van de aangeboden opties.

Let op: De Windows-versie van Miracast is zeer gevoelig voor tools die invloed hebben op het netwerk. Gaat het mis, dan zijn bekende boosdoeners onder meer Virtual Box, VMWare en soortgelijke programma’s.

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder of net een paar euro boven de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 510 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio