ID.nl logo
Huis

Draadloos streamen vanaf smartphone, tablet en pc

Je hebt van die momenten dat een kabel naar een monitor of (huiskamer-)tv gewoon onhandig is. Bijvoorbeeld omdat je alleen even snel wat foto’s van je tablet of laptop aan wat mensen wilt laten zien. Voor dat soort gevallen is het streamen van draadloze video een uitkomst.

Lees ook: Zo bekijk je streaming torrents in Kodi

 

Kabels lijken nog altijd een vast onderdeel van de gemiddelde pc-installatie; zelfs een tweede beeldscherm aan een notebook gekoppeld wordt veelal nog altijd met een kabeltje geregeld. Nou is dat in een vaste opstelling op je bureau nog wel te overzien, maar anders wordt het als je bijvoorbeeld op de zaak of op school een presentatie moet geven. In dat geval zijn kabels soms zelfs meer dan onhandig, want ze kunnen voor kostbare struikelpartijen zorgen. Gelukkig is een snoer tegenwoordig eigenlijk helemaal nergens meer voor nodig, want zowel iOS als Android bieden van huis uit de mogelijkheid om beeld in prima kwaliteit draadloos te streamen. Enige wat hiervoor nodig is, is een compatibele tv of monitor met draadloze ondersteuning.

 

Streaming-standaarden

Precies daar ontstaat ook meteen een probleem, want behalve dat dergelijke schermen een relatief schaars zijn, is er – hoe kan het ook anders – geen standaard op het vlak van draadloze video. Althans, niet één enkele universeel inzetbare oplossing. Apple gebruikt het huiseigen Airplay en bij Android-apparaten tref je meestal Miracast aan. Samsung heeft daarnaast nog een extraatje in de vorm van het huiseigen Wifi Allshare. Intel tot slot heeft ook iets bedacht voor draadloze video in de vorm van Wireless Display ofwel Widi. Alleen de meer recente on-chip gpu’s ondersteunen dit trucje en voor je er daadwerkelijk gebruik van kunt maken moet je eerst een driver installeren. Widi is verder min of meer compatibel met Miracast, dus dat scheelt. Hoewel je in alle gevallen nog steeds een scherm moet hebben dat met een van de draadloze standaarden overweg kan natuurlijk. Ook geldt dat lang niet alle draadloze standaarden even goed werken, Miracast is bijvoorbeeld erg kieskeurig en kan flink wat hoofdbrekens veroorzaken als het niet direct werkt.

 

©PXimport

Met een goedkope stick kun je makkelijk video en beeld streamen.

 

Measy en AirPlay

Chinese bedrijven malen niet om standaarden en copyrights. Voor fabrikanten een gruwel, maar voor jouw als eindgebruiker soms een zegen. Want er bestaat een zeer betaalbaar stickje voor rond de twintig euro, waarmee je in één klap van elke televisie of monitor met een hdmi-ingang een draadloze video-ontvanger maakt. Met deze Measy A2W haal je een compact apparaatje in huis dat álle gangbare draadloze videostandaarden ondersteunt en als bonus tevens als zelfstandige DLNA-speler kan fungeren. Dat laatste is natuurlijk uitermate handig als je over een NAS bomvol video- en geluidsmateriaal beschikt!

De stick beschikt over een eigen processor en werkt eigenlijk direct na aansluiten. Je prikt de stick in een vrije hdmi-poort van je tv of monitor; via het meegeleverde usb-kabeltje voorzie je de stick van energie. Veel televisies beschikken tegenwoordig wel over een usb-aansluiting zodat je deze kunt gebruiken voor de benodigde voedingsspanning. En anders volstaat iedere standaard usb-adapter die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor het opladen van je smartphone of tablet. Alle draadloze technieken hebben tenminste één overeenkomstigheid: ze werken via wifi. Daartoe biedt de stick een access point waarop je je aan moet melden; het benodigde wachtwoord staat op de bovenste regel van het startscherm achter de ssid van de Measy vermeld. Ben je eenmaal gekoppeld aan dit draadloze netwerk, dan kan de pret beginnen.

Het werkt verrassend simpel: wil je bijvoorbeeld AirPlay streamen vanaf je Apple-apparaat, dan veeg je op je iPad of iPhone vanaf de onderrand van het scherm omhoog. In het paneel dat daarop verschijnt tik je op AirPlay en selecteer je de stick, in ons voorbeeld EZCastmsy-13493BD4 geheten. Scroll dan een stukje naar beneden in de AirPlay-ballon en schakel de optie Synchroon in: vanaf dit moment wordt je i-device-scherm live gestreamd. Sommige iOS-apps bieden eigen AirPlay-mogelijkheden, dat ontdek je vanzelf.

 

©PXimport

Het delen van je scherm via AirPlay werkt als een zonnetje.

 

Configuratietool

In principe zou het bij Android-apparaten (vanaf versie 4.2 ondersteunt dit besturingssysteem Miracast) net zo eenvoudig moeten werken, ware het niet dat er nogal veel fabrikanten zijn die hun eigen invulling geven aan de schermdeelfunctionaliteit. Op onze oude trouwe Samsung Galaxy S3 lukte het niet om een Miracast-verbinding tot stand te brengen, ook het installeren van de ScreenShare-Patch bracht geen soelaas. Het schijnt een meer voorkomend probleem bij dit toestel te zijn, wellicht omdat Samsung voorrang geeft aan het eigen AllShare.

Maar niet getreurd, want via de gratis app EZCast kunnen we alsnog iets zinvols bereiken. Bovendien geldt dat je via EZCast de stick ook kunt configureren, vandaar ook dat deze app in iOS-vorm uiteindelijk net zo onontbeerlijk is. Al was het maar om de schermresolutie te verhogen naar 1080p, om firmware-updates te kunnen installeren of de A2W-stick aan je thuisnetwerk te koppelen. Dat laatste is noodzakelijk als je tijdens je schermdeelsessies ook toegang tot internet op je apparaat wilt, alleen als de stick is aangemeld op je (thuis)netwerk wordt het internet doorgesluisd.

Ook zorgt de app voor functionaliteit voor wanneer screen mirroring niet werkt; wat vrijwel altijd goed gaat is via het hoofdmenu van de app een te streamen onderdeel kiezen. Denk aan foto’s, video’s of een website via de ingebouwde browser. Ook beschikt EZCast over een eigen ingebouwde schermkopietool, maar ook die liet het op de S3 afweten. Het probleem bij dat toestel zit blijkbaar heel diep geworteld. Gelukkig deden de meest gebruikte onderdelen als het laten zien van foto’s en video’s het wel.

 

©PXimport

Via het configuratiescherm kun je de stick instellen en ook firmware-updates installeren.

 

Windows

Windows 8.1 ondersteunt van huis uit eveneens Miracast, eerdere versies niet. Windows 10 gaat zelfs nog een klein stapje verder. Miracasten via Windows 8.1 doe je door in de charms bar op Apparaten te klikken (of tikken). In Windows 10 ga je naar Start > Instellingen en klik je op Apparaten. Klik of tik dan op Projecteren en vervolgens op Een draadloos beeldscherm toevoegen. Klik in de verschenen lijst op EZCastmsy en maak verbinding. Vanaf dat moment kun je schermen draadloos delen, wat precies kan ingesteld worden via Apparaten, Projecteren en dan een van de aangeboden opties.

Let op: De Windows-versie van Miracast is zeer gevoelig voor tools die invloed hebben op het netwerk. Gaat het mis, dan zijn bekende boosdoeners onder meer Virtual Box, VMWare en soortgelijke programma’s.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: