Apple Watch Series 9 review: weinig nieuws onder de zon
Draag je een Apple Watch Series 9, dan is de kans klein dat iemand dat zal merken. Het horloge lijkt ontzettend veel op de Series 8, die weer leek op de Series 7 en de horloges daarvoor... Dat zegt veel over het design, maar dit jaar is er óók weinig gebeurd om het horloge van bínnen significant te veranderen.
- Klimaatneutraal geproduceerd
- Nog steeds een uitstekende smartwatch
- Weinig echt noemenswaardig nieuw
- Enige echt nieuwe functie komt pas later
De grootste vernieuwing bij de Series 9 zit zelfs niet in het horloge, maar in het achterliggende productieproces. Voor het eerst beweert Apple dat de productie van een apparaat geen impact heeft op het klimaat: door materialen te recyclen, groene energie te gebruiken en alles ecologisch te verschepen, zou je bij de koop van deze smartwatch geen schade doen aan het klimaat. Een mooie claim – hopelijk blijkt uit onderzoek van onafhankelijke partijen dat het klopt. Bij een review is dit aspect lastig te verifiëren.
Een kleine update
Het horloge zelf heeft vooral een kleine update gekregen. De behuizing oogt zo goed als identiek aan de vorige Apple Watch, met een groot scherm met licht gebogen randen en een metalen frame. Enerzijds wat ongeïnspireerd, maar dat hergebruik zorgt er ook voor dat je oude horlogebandjes net zo goed werken bij deze nieuwe editie.
Aan de binnenzijde vind je wel een nieuwe systeemchip genaamd S9. Volgens Apple is die iets sneller, wat we bij onze testperiode alleen merken als we er actief op letten. Bij alledaags gebruik zal hij waarschijnlijk geen groot verschil maken. De Series 9 werkt snel en soepel, net zoals de Series 7 en 8 dat de afgelopen jaren ook deden.
Nieuwe functie komt pas later
Volgens Apple is die chip nodig om de nieuwe bewegingsbesturing in het horloge mogelijk te maken. Door je duim en wijsvinger tegen elkaar te tikken, kun je bijvoorbeeld een binnenkomend telefoontje opnemen. Het idee daarachter is uitstekend: als je één hand vol hebt, kun je op die manier alsnog simpele dingen op het horloge doen. We hebben het alleen nog niet kunnen testen, omdat Apple deze functie pas later deze maand in een software-update activeert.
Bovendien is deze nieuwe functie niet helemaal nieuw: in de toegankelijkheidsinstellingen van watchOS kon je AssitiveTouch al activeren, dat grofweg hetzelfde doet. Het zou op de Series 9 beter en sneller werken, maar we weten pas hoe groot dat verschil écht is zodra we het zelf kunnen testen.
Makkelijker je telefoon terugvinden
De nieuwe systeemchip heeft ook een nieuwe ultra-wideband-chip, die wordt gebruikt om de precieze locatie van objecten met zo'n zelfde chip te identificeren. Druk je op de knop om je kwijtgeraakte iPhone terug te vinden, dan kan de Watch nu met een pijl laten zien in welke richting je moet zoeken. Vooral handig met een iPhone 15, die met zijn nieuwe ultra-wideband van verder weg kan worden teruggevonden – waardoor je dus ook weet of hij een paar kamers verderop ligt. Bij onze tests werkte dat in elk geval prima.
Het is duidelijk een jaar waarin Apple zijn horloge vooral wil verfijnen. De basis is in elk geval hetzelfde: de accu houdt het nog steeds een dag lang vol, wat betekent dat je de Watch 's avonds moet opladen – onhandig voor wie zijn slaapgedrag wil meten, want dan moet je hem overdag tussendoor afdoen en opladen. Er is weinig aan het horloge veranderd, maar het betekent ook dat er geen nare verrassingen zijn om dit jaar rekening mee te houden.
Conclusie
De Apple Watch Series 9 is een Apple Watch. Heel veel is er niet veranderd, iets dat alle voor- en nadelen die daarbij horen met zich meebrengt. Heb je een oud horloge en ben je toe aan een upgrade, dan kun je hier prima instappen. Maar zit je nog op een vrij recent model, dan kan het bij de Series 9 voelen alsof er niks is veranderd.