Review Samsung Galaxy Ring – Zet je vinger aan het werk
Dat een slim horloge om je pols je gezondheid en conditie kan bijhouden, weet je waarschijnlijk wel. Samsung brengt nu echter een slimme ring uit die dat ook doet. Deze Samsung Galaxy Ring kost 449 euro en moet tot een week meegaan op een accubeurt. In deze review lees je onze ervaringen met het sieraad.
De Samsung Galaxy Ring is een knap staaltje technologie. Een ring vol sensoren die je beweging, hartslag, slaap en meer monitort en dat dagen volhoudt voordat hij aan de – gebruiksvriendelijke – oplader moet. Het is een interessant product voor wie geen smartwatch wil of geen smartwatch wil dragen tijdens het slapen. De ring doet precies wat hij belooft, al is hij met een adviesprijs van 449 euro duur in vergelijking met smartwatches van Samsung en andere merken. Als je interesse hebt, raden we je aan om de testkit thuis te laten bezorgen en de dummyring een paar dagen te testen.
- Veel functies in slechts een ring
- Accuduur van bijna een week
- Slim oplaaddoosje
- Werkt zonder abonnement
- Werkt niet met een iPhone
- Voor een ring nogal lomp
- Houdt hardlopen niet nauwkeurig bij
- Prijzig
Samsung presenteert de Galaxy Ring vandaag in Nederland en start de verkoop per 26 september. Wij kregen de ring een paar weken geleden al voor een volledige test. Je kunt de Galaxy Ring kopen in drie kleuren: glanzend goud, matzwart en matzilver.
Heb je een telefoon nodig voor bij je Ring?
Check dan hier de mooiste Samsung-smartphones!De juiste maat vinden
De Galaxy Ring aanschaffen begint met het bepalen van de juiste maat. Samsung verkoopt de ring namelijk in negen maten, voor smalle tot dikke vingers. Je kunt de ringmaten in een winkel uitproberen, maar Samsung raadt je voor het beste resultaat aan om een testkit te bestellen via de website. Die krijg je thuisbezorgd, waarna je de negen ringmaten zelf op je gemak kunt proberen. Samsung adviseert om een dummyring minimaal 24 uur achter elkaar te dragen, omdat de dikte van je vinger gedurende de dag en nacht wat varieert.
Het is belangrijk om tot een ringmaat te komen waarbij je de ring makkelijk van je vinger kunt halen, zonder dat de ring tijdens het dragen verschuift of afglijdt. De gadget moet goed om je vinger zitten om je gezondheid nauwkeurig te kunnen meten. Samsung adviseert om de ring om je wijsvinger te dragen.
Ring is best lomp
Wij hebben de zilveren versie getest en moesten als niet-ringdrager de eerste twee weken nogal wennen aan deze ietwat aanwezige ring om de vinger. Dat komt vooral omdat de Samsung Galaxy Ring vrij lomp is in vergelijking met decoratieve ringen voor vrouwen en vaak ook mannen. Je voelt de slimme ring dus meer om je vinger bij het handen wassen en afdrogen, het vastpakken van een glas drinken en andere handelingen. Zwaar is hij niet; het slimme sieraad weegt nog geen 3 gram.
©Rens Blom
In onze testperiode heeft de ring – die van titanium is gemaakt – geen schade opgelopen. Je kunt hem vanwege zijn waterdichte ontwerp omhouden onder de douche en in het zwembad.
©Rens Blom
Hoewel we de ring overdag weleens als onhandig ervaren, hebben we 's nachts geen enkele keer gemerkt dat we hem droegen. Dat is ons alles meegevallen en strookt met wat Samsung verkondigt: dat je deze ring comfortabel tijdens het slapen kunt blijven dragen om je slaapgedrag in kaart te brengen.
Informatie in de app
Gezondheidsgegevens in kaart brengen, daar draait het allemaal om bij de Samsung Galaxy Ring. Je verbindt de gadget aan een Android-smartphone (de Apple iPhone wordt niet ondersteund) en downloadt de Galaxy Wearable-app. Daarna dien je echter ook nog de Samsung Health-app te installeren.
©Rens Blom
Eenmaal gekoppeld via bluetooth houdt de ring onder meer je gezette stappen, hartslag en slaap bij. Dat doet hij grotendeels nauwkeurig, alleen hardloopsessies gaan alle kanten op.
©Rens Blom
De verzamelde informatie is duidelijk terug te zien in de Samsung Health-app. De Galaxy Wearable-app gebruik je alleen als je instellingen van de ring wilt aanpassen. Je hebt geen abonnement nodig om alles uit de ring te halen, wat wel nodig is bij ringen van concurrent Oura.
De accu van ons testexemplaar gaat bijna een week mee als we de ring 24 uur per dag dragen. Een nette score en langer dan smartwatches van Samsung en veel concurrenten. Opladen doet de ring in een speciaal en transparant doosje, dat zelf draadloos of via een usb-c-poort oplaadt.
©Rens Blom
©Rens Blom
Weinig extra functies
Kan de ring meer dan je gezondheid monitoren? Ja, maar alleen in combinatie met een Samsung-smartphone. Het grootste wapenfeit is het maken van een selfie met je telefooncamera door je vingers te bewegen. Dat werkt aardig, maar blaast ons niet omver. Ben je de ring kwijt, dan kun je in de smartphone-app op een knopje drukken om de lampjes in de ring te laten knipperen. Die lampjes zijn eigenlijk alleen zichtbaar in een donkere ruimte.
Meer slimme functies zijn er niet. Je smartphone kan op basis van metingen door de ring een melding sturen als je bijna een uur achter elkaar stilzit, maar de ring zelf trilt niet om je een seintje te geven. Dat doet een smartwatch wel. Een smartwatch kun je ook als trillende wekker gebruiken, de ring niet. De tijd tonen doet hij vanzelfsprekend ook niet. We snappen het allemaal wel, maar het betekent ook dat we al weken naar een ring kijken die eigenlijk niets meer doet dan in stilte je gezondheid monitoren.
©Rens Blom
Conclusie: Samsung Galaxy Ring kopen?
De Samsung Galaxy Ring is een knap staaltje technologie. Een ring vol sensoren die je beweging, hartslag, slaap en meer monitort en dat dagen volhoudt voordat hij aan de – gebruiksvriendelijke – oplader moet. Het is een interessant product voor wie geen smartwatch wil of die lompe smartwatch niet wil dragen tijdens het slapen. De ring doet precies wat hij belooft, al is hij met een adviesprijs van 449 euro duur in vergelijking met smartwatches van Samsung en andere merken. Dat hij weinig extra functies biedt, vinden we mede door de hoge prijs jammer.
Als je interesse hebt in de Galaxy Ring, raden we je aan om de testkit thuis te laten bezorgen en de dummyring een paar dagen te testen. Niet alleen om tot de juiste maat te komen, maar ook om te ervaren of je de ring niet te lomp vindt. Want hoewel Samsung de Galaxy Ring elegant noemt, is de gadget voelbaar dikker dan een reguliere ring.