Review Huawei Watch Fit 3 – Betaalbare fitnesstracker met herkenbaar ontwerp
De Huawei Watch Fit 3 is een 160 euro kostende fitnesstracker die op het eerste gezicht veel lijkt op een Apple Watch. Maar vergis je niet: deze look-a-like heeft een eigen karakter. Zo gaat de accu bijna tien dagen mee en werkt de fitnesstracker met een iPhone én Android-smartphone. Kom meer te weten in deze Huawei Watch Fit 3 review.
De Huawei Watch Fit 3 is een betaalbare fitnesstracker die veel pluspunten heeft en maar 160 euro kost. Wij zijn enthousiast!
- Luxe, licht ontwerp
- Accurate gezondheidsmonitoring
- Accuduur van een week
- Werkt met iOS en Android...
- ...maar koppeling aan Android is omslachtig
- Weinig smartwatchfuncties
- Persoonlijk: niet-origineel ontwerp
We kunnen er niet omheen. Huawei heeft zich bij de ontwikkeling van de Watch Fit 3 sterk laten inspireren door Apple. Is dat erg? Wij vinden van niet, zolang de fitnesstracker maar goed bevalt. Misschien vind je het stiekem zelfs best leuk dat het lijkt alsof je een Apple Watch draagt, terwijl de Watch Fit 3 veel goedkoper is.
©Rens Blom
Geleend, maar compleet ontwerp
Die lagere prijs zie je aan de buitenkant niet af. De gadget voelt degelijk aan, is tegelijkertijd met 26 gram (exclusief bandje) erg licht, kan tegen stof en is waterdicht tot vijftig meter diepte. Op de rechterzijkant vind je onderop een knop die een zelfgekozen actie start, bijvoorbeeld het registreren van een hardloopsessie of juist een timer voor tijdens het koken. Bovenin is een rond kroonwieltje geplaatst waaraan je kunt draaien om te navigeren tussen apps. Ook erg geleend van Apple, dus komen de woorden ‘Huawei Watch Fit’ op het kroonwieltje extra grappig over.
©Rens Blom
Huawei verkoopt de wearable in verschillende kleuren en biedt diverse bandjes aan. Je kunt de bandjes via de drukknoppen binnen enkele seconden (!) verwisselen. We zijn blij met die variatie, maar nog blijer met het draagcomfort van de Watch Fit 3. De fitnesstracker zit lekker om de pols en irriteert niet, ook niet als we hem ’s nachts dragen om onze slaap te meten.
Mooi scherm
Op het relatief grote 1,82inch-oled-schermpje zie je meldingen, gezondheidsfuncties en veel andere informatie. De tijd bijvoorbeeld, want deze fitnesstracker leent zich ook uitstekend als slim horloge. Je hebt keuze uit veel verschillende wijzerplaten, zowel digitaal als analoog. Het schermpje is lekker scherp en heeft een hoge helderheid, waardoor het ook buiten goed afleesbaar is.
©Rens Blom
Functies
De Huawei Watch Fit 3 werkt met Android en iOS (iPhone), wat een plus is in een tijd waarin sommige wearables niet werken met Android (Apple Watch) of iOS (Google Pixel Watch 2). Maar juich niet te vroeg. De Huawei Gezondheid-app die je op je smartphone moet downloaden om de Watch Fit 3 te installeren, staat niet in de Google Play Store. Op een Android-smartphone moet je een aparte Huawei-appwinkel installeren en daar vervolgens de Gezondheid-app uit downloaden. Een vrij omslachtig proces dat te wijten is aan Amerikaanse handelsbeperkingen waar Huawei al jaren onder lijdt.
©Rens Blom
Wie een iPhone heeft, kan de Gezondheid-app gewoon uit de App Store installeren. Huawei zegt de Gezondheid-app ook in de Samsung Galaxy Store te publiceren, wat een voordeel is voor gebruikers van een Samsung-smartphone.
Eenmaal geïnstalleerd houdt de Watch Fit 3 vrijwel alle gezondheidsfuncties bij die je wilt weten. Van je hartslag en gezette stappen tot sportsessies, slaap en zuurstofniveau in je bloed. Je krijgt een seintje als je te lang achter elkaar zit en het beste even de benen kunt strekken. Vrouwen kunnen ook hun menstruatiecyclus volgen. De gezondheidsfuncties zijn lekker accuraat en daarom het gebruiken waard.
©Rens Blom
Houd er rekening mee dat de Huawei Watch Fit 3 geen echte smartwatch is. Het HarmonyOS-besturingssysteem waar de wearable op draait, bevat basale apps als een timer en wekker. Je kunt ook meldingen van je smartphone op het wearablescherm bekijken. Antwoorden is doorgaans niet of slechts zeer beperkt mogelijk. Voor de een jammer, voor de ander juist precies wat hij wil.
Lange accuduur
Een grote troef van de Huawei Watch Fit 3 is zijn accuduur. De combinatie van een relatief grote 400mAh-accu en de energiezuinige HarmonyOS-software maakt dat je de fitnesstracker probleemloos dagen achter elkaar kunt gebruiken. Met de schermmodus ingesteld dat hij aangaat als we onze pols bewegen en het gebruik van veel gezondheidsfuncties, redden we het een hele week tot de accu leeg is.
©Rens Blom
Nadat we de schermmodus veranderd hadden naar het permanent tonen van de tijd, hield de volledig opgeladen accu het vijf dagen vol tot hij leeg was. Een uitstekende score als je weet dat populaire smartwatches van Apple, Samsung en Google na 24 uur leeg zijn. Dat komt met name omdat hun software meer stroom verbruikt vanwege de extra functies, zoals het beantwoorden van WhatsApp-berichten.
©Rens Blom
Opladen doet de Huawei-wearable via een kabeltje dat magnetisch aan de pinnetjes op de achterkant vastklikt. De kabel heeft een usb-c-uiteinde voor een adapter of powerbank.
Conclusie: Huawei Watch Fit 3 kopen?
De Huawei Watch Fit 3 is een fitnesstracker met de uitstraling van een luxe smartwatch. De slimme functies van de wearable zijn weliswaar beperkt, maar hij houdt keurig al je gezondheidsinformatie bij en gaat tot een week mee op een acculading. De adviesprijs van 160 euro vinden we daarom erg gerechtvaardigd.