Heb je ooit gemerkt dat een parfum bij jou anders ruikt dan bij iemand anders? Dat komt door de unieke chemie van jouw huid. Factoren zoals huidtype, temperatuur en zuurgraad hebben allemaal invloed op hoe een geur zich ontwikkelt. In dit artikel lees je hoe dat precies zit.
In dit artikel lees je:
Wat je huidtype voor invloed heeft op parfum
Hoe je ervoor kunt zorgen dat je parfum zo lang mogelijk te ruiken blijft
De huid speelt een grote rol in hoe parfum ruikt en hoe lang het blijft hangen. Parfum bestaat uit vluchtige moleculen die zich vermengen met je huid. Hoe die moleculen reageren, hangt af van de hoeveelheid olie, vocht en warmte die jouw huid afgeeft. Hieronder lees je hoe verschillende huidtypen invloed hebben.
1. Droge huid
Een droge huid heeft minder natuurlijke oliën, waardoor parfum sneller verdampt. Dit betekent dat geuren minder intens zijn en sneller vervliegen. Bovendien kan een droge huid ervoor zorgen dat bepaalde noten niet goed tot hun recht komen.
2. Vette huid
Een vette huid heeft meer talg, wat helpt om parfum beter vast te houden. Geuren kunnen hierdoor langer blijven hangen en soms zelfs sterker ruiken. Dit huidtype versterkt vaak warme, diepe basisnoten zoals vanille en muskus.
3. Normale huid
Op een normale huid, met een goede balans tussen vocht en olie, komt parfum het best tot zijn recht. Geuren ontwikkelen zich zoals bedoeld en blijven redelijk lang aanwezig zonder te overheersen.
Tips om parfum beter te laten hechten
Wat je huidtype ook is: er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je parfum langer blijft hangen en zo goed mogelijk tot zijn recht komt. Hieronder hebben we zes tips voor je verzameld.
1. Hydrateer je huid
Een goed gehydrateerde huid houdt parfum beter vast. Gebruik een geurloze of bijpassende bodylotion voordat je parfum aanbrengt. Dit voorkomt dat de geur te snel vervliegt, vooral bij een droge huid.
2. Breng parfum aan op de juiste plekken
Warmte helpt om de geur van een parfum te verspreiden. Breng het aan op warme plekken zoals je polsen, hals, binnenkant van je ellebogen of achter je oren. Wrijf niet over de huid na het aanbrengen, want dat breekt de moleculen van het parfum af.
3. Kies een parfum dat bij je huidtype past
Bij een droge huid passen intensere geuren zoals houtsoorten of oriëntaalse tonen in de vorm van een eau de parfum, omdat deze langer blijven hangen. Heb je een vette huid? Kies dan voor lichtere geuren, zoals citrus- of aquatische parfums, die fris blijven en niet te zwaar aanvoelen.
Het combineren van verschillende producten uit dezelfde geurcollectie kan de intensiteit en houdbaarheid van je parfum versterken. Denk aan het gebruik van een douchegel, bodylotion en parfum uit dezelfde geurcollectie om de geur beter te laten hechten en langer te laten blijven hangen.
5. Spray op je kleding
Parfum blijft vaak langer hangen op stoffen dan op de huid. Spray een beetje parfum op je kleding (maar test eerst of het geen vlekken achterlaat). Dit kan vooral handig zijn als je een droge huid hebt (waarbij zoals je al kon lezen geuren wat sneller in sterkte afnemen).
6. Vermijd geuren die snel vervliegen
Bij een droge huid kun je beter geuren vermijden met alleen lichte topnoten, zoals citrus. Kies in plaats daarvan voor parfums met een rijke basis van hout, amber of vanille, die langer blijven hangen.
Een geur die past bij jouw huid
Het kiezen en dragen van parfum hangt dus sterk samen met je huidtype. Door je huid goed te verzorgen en slim om te gaan met waar en hoe je parfum aanbrengt, kun je ervoor zorgen dat je favoriete geur zo lang mogelijk en zo goed mogelijk blijft ruiken. Misschien moet je eerst wat experimenteren, maar dat is zeker de moeite waard om te doen!
Google Chrome is met stip de populairste browser. Hij ziet er minimalistisch en zelfs een beetje saai uit, maar daar hoef je geen genoegen mee te nemen. Je kunt de kleuren aanpassen, afbeeldingen toevoegen en zelfs thema’s van anderen gebruiken.
In drie stappen leggen we uit hoe je het uiterlijk van Google Chrome aan je wensen kunt aanpassen:
• Open de Chrome Web Store
• Blader door de vele thema's
• Installeer je favoriet
Lees zeker ook: Hoe gaan populaire browsers om met je privacy?
De Chrome Web Store
De eenvoudigste manier om het uiterlijk van Google Chrome grondig te wijzigen is door een bestaand thema uit de Chrome Web Store te installeren. Je kunt ook meteen naar het themagedeelte van de Web Store gaan door het Chrome-menu (de drie verticale puntjes) te openen en dan de Instellingen te selecteren. Kies dan aan de linkerkant Vormgeving en selecteer Thema. Als je op dit moment al een thema hebt geïnstalleerd, dan wordt dit in de Web Store geopend.
In de Chrome Web Store vind je ontzettend veel thema’s.
Thema installeren
Er zijn duizenden mogelijkheden beschikbaar. Blader door de winkel om de beschikbare thema’s te bekijken. Nog sneller gaat het als je het filter Categorieën gebruikt en je kunt zelfs filteren op Beoordelingen om de keuze ietwat te beperken. Wanneer een thema je bevalt, klik je op de knop Toevoegen aan Chrome om het te installeren. Het duurt enkele seconden voordat het Chrome-thema op je pc verandert. Je zult de nieuwe lay-out zien als je een nieuw tabblad opent. Ongeacht de site die je bezoekt: de nieuwe tabbladen en zelfs de randen zullen het nieuwe thema volgen.
Als je een nieuw tabblad opent, zie je het nieuwgekozen thema.
Chrome aanpassen
Je kunt ook op de knop Bewerken klikken. Dat is het pictogram van het potlood in de rechterbenedenhoek van een nieuw tabblad. Dan kun je nog een ander thema kiezen, of alsnog de donkere of lichte weergave selecteren. Wanneer je een nieuw thema selecteert, wordt het oude thema vervangen.
Je kunt elk thema altijd opnieuw installeren zolang het beschikbaar is in de Web Store. Houd er rekening mee dat makers soms thema’s verwijderen. Dan is er geen manier meer om het opnieuw te installeren. Je kunt in de Instellingen wel altijd op de optie Terugzetten naar standaardinstelling klikken om terug te keren naar de oorspronkelijke vormgeving van Google Chrome.
Door op het potloodje te klikken, kun je de weergave nog aanpassen.
De Asus ROG Phone 9 Pro pakt het stokje over van de Asus ROG Phone 8 Pro, die vorig jaar de smartphone-ervaring binnen deze niche naar een hoger niveau tilde. Sterker nog: we durfden te stellen dat de 8 Pro de niche voorbij ging. Dit jaar is er sprake van een verfijning.
8
Uitstekend
Conclusie
Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers. Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.
Plus- en minpunten
Volwassen gamingsmartphone
Ingeperkt doch strak design
Specificaties
Schouderknoppen
Gamingsoftware
AniMe Vision
Twee jaar aan Android-upgrades
Camera kan nog beter
Forse prijs
Dezelfde behuizing, hetzelfde scherm, dezelfde resolutie, dezelfde schouderknoppen, dezelfde software, hetzelfde softwarebeleid en dezelfde configuratieopties. Ten opzichte van de Asus ROG Phone 8 Pro is er voor de Asus ROG Phone 9 in de basis dus niet veel veranderd. En dat terwijl de Taiwanese fabrikant toch gewoon 1299 euro rekent voor dit toestel. Gelukkig zijn er wel een aantal belangrijke dingen verbeterd, maar zoals gezegd hebben we over het algemeen te maken met een verfijning van de ervaring die we vorig jaar ervaren hebben.
De belangrijkste verbetering zit hem uiteraard in de processor. Net als in de OnePlus 13, die we eerder getest hebben, zit ook hier een Qualcomm Snapdragon 8 Elite in het apparaat. Dit is een enorm krachtige cpu die de meeste games op Android, of van andere spelcomputers, aankan. Vrijwel altijd in zestig frames per seconde op een resolutie van 1080p. Hoger hoeft niet, aangezien de smartphone met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels niet hoger aankan. De beeldverversing is overkill met 185 Hertz; alsof die 165 Hz op de 8 Pro niet genoeg was.
We hebben het in onze recensie van vorig jaar ook aangehaald: de warmteontwikkeling. Zodra je lekker aan het gamen bent, en ook wat meer van het toestel vraagt, dan kan de telefoon echt heet worden. Niet warm, zoals de OnePlus 13, maar héét. Vasthouden is dan onprettig en oncomfortabel, omdat de randen, de achterkant, het scherm en zelfs de cameramodule warm worden. OnePlus lijkt de warmteafvoer tot nu toe beter onder controle te hebben. Dit is best een kwalijke zaak voor een gespecialiseerde smartphone, bedoeld voor het spelen van games.
Nu kun je investeren in een iets duurdere versie van de Asus ROG Phone 9 Pro, de Pro Edition, waardoor je meer werkgeheugen en opslagruimte krijgt, evenals een AeroActive Cooler X-accessoire. Die moet het systeem afkoelen. Dit jaar hebben we de koeler niet kunnen testen, omdat Asus hem niet opstuurde – maar uit ervaring weten we dat deze koeler de smartphone daadwerkelijk kan afkoelen. Dat komt de prestaties en de accuduur ten goede. Bovendien biedt de accessoire extra knoppen aan, die handig kunnen zijn voor moderne Android-games.
Voor andere taken is de Asus ROG Phone 9 Pro, net als eigenlijk elke smartphone met de 8 Elite aan boord, overgekwalificeerd. Geen enkele app doet moeilijk en in op het gebied van multitasking laat het toestel niets te wensen over. Verder krijg je voor dit bedrag 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte tot je beschikking. In beide gevallen meer dan genoeg en ook meer dan je elders aantreft. Maar eerlijk is eerlijk: als je bijna 1300 euro neerlegt voor een mobiele telefoon, dan mag je dergelijke specificaties gewoon verwachten.
En hoewel het fijn is dat de accu beschikt over 5800 mAh aan vermogen (wat 300 mAh meer is dan vorig jaar), is het tegelijkertijd zo dat de ROG Phone 7 nog steeds de kroon spant met 6000 mAh. De accu houdt het, onder normale omstandigheden, redelijk lang uit. Soms hoef je pas na twee volle dagen het toestel opnieuw op te laden. Ga je erop gamen, dan wordt de accu leeggeslurpt en moet je logischerwijs eerder opladen. Opladen gaat met 65 watt relatief snel. Binnen 45 minuten moet het toestel opgeladen zijn. Draadloos opladen is eveneens aanwezig, op 15 watt.
Een andere verfijning treffen we aan op de achterkant. De Asus ROG Phone 9 Pro biedt namelijk meer led-lampjes dan ooit aan. Daar waar de voorganger het bij informatieverstrekking laat, gaat de 9 Pro een flinke stap verder door je er ook simpele spelletjes op te laten spelen. De AniMe Vision, zoals Asus de verzameling leds noemt, beschikt nu over 648 lampjes. Ze kunnen nog steeds zaken als accupercentage, de klok en meer laten zien, en nu zelfs in kleur. Als je dan toch iets unieks aanbiedt, ga er dan ook voor – dit is wat de ROG Phone immers uniek maakt.
Als je daar allemaal geen interesse hebt, geen nood. Want je kunt de lampjes gewoon uitschakelen. Dan zie je er helemaal niets van terug en oogt de Asus ROG Phone 9 Pro als een strak vormgegeven, premium smartphone (net zoals zijn voorganger). De cameramodule wijkt af van de ontwerpen die we elders tegenkomen, maar ook dat geeft de telefoon zijn eigen karakter mee. Zonder hoesje ligt het apparaat wel flink scheef op een bureau of bank, maar gelukkig glijdt het toestel niet zomaar ergens van af. Belangrijker is echter hoe de camera presteert, natuurlijk.
Goed camerasysteem, maar…
Ook bij het camerasysteem is er sprake van een herhaling van wat de voorganger aan boord had – maar wel eentje met kleine verbeteringen. Pas wanneer je dieper de specificatielijst in duikt, zie je dat er nu een verfijnde Sony-sensor in de hoofdlens zit, met een ietwat verbeterde gimbalstabilisatie. Voor de rest is het systeem identiek aan het model van vorig jaar. Zo is er nog altijd een dertien megapixel ultragroothoeklens en een telelens van 32 megapixel die tot drie keer optisch kan inzoomen. Voorop treffen we een selfiecamera aan van 32 megapixel. Het systeem maakt over het algemeen geen slechte foto's, laat dat duidelijk zijn.
Maar we kunnen tegelijkertijd niet stellen dat Asus in de buurt komt van de concurrentie, die ongeveer dezelfde prijs rekent voor zijn smartphones. Het is deels appels en peren vergelijken, omdat de focus van de ROG Phone-serie nou eenmaal ergens anders op ligt, maar dat zal iemand die op zoek is naar een goede smartphone worst wezen. De ROG Phone 9 Pro is in elk geval in staat foto's realistisch weer te geven, met een prettig contrast en fijne detailverwerking. De upgrade is niet bijster groot, maar door het meer natuurlijke karakter wat ons betreft wel welkom.
Tegenvallend updatebeleid
Het grootste struikelblok voor de Asus ROG Phone 9 Pro is echter het updatebeleid. Het toestel wordt dan wel geleverd met Android 15, maar kan daarna rekenen op slechts twee Android-upgrades. In een tijd waarin OnePlus minimaal vier en zowel Samsung als Google zeven jaar aan upgrades aanbieden, is dat meer dan ondermaats te noemen. Gelukkig krijg je wel vijf jaar aan beveiligingsupdates, maar uit het updatebeleid spreekt verder weinig vertrouwen. Alsof de toestellen de investering niet meer waard zijn nadat ze de twee jaar gepasseerd zijn.
Verder zijn we tevreden over de software. Er worden wat apps vooraf geïnstalleerd, maar die kun je veelal verwijderen. Daarnaast zijn er wat AI-opties. Zo kun je achtergronden aanmaken en gebruikmaken van Circle to Search. Ook kun je voor games bepaalde handelingen automatiseren of bijzondere momenten laten vastleggen. En met AI Grabber kun je teksten uit games overnemen, waardoor je bijvoorbeeld sneller een tutorial kunt vinden. Al die opties staan in de exclusieve Armory Crate-app, waar je ook de triggers en AniMe Vision instelt.
Asus ROG Phone 9 Pro kopen?
Daar waar we vorig jaar nog konden stellen dat de Asus ROG Phone 8 Pro de gamingsmartphone uit de niche haalde, zien we dit jaar dat Asus gokt op veilige verbeteringen. Daardoor bestaan er tussen de 8 en 9 weinig verschillen. In de basis is het dezelfde smartphone, maar dan met een veel betere processor en meer nadruk op het AniMe Vision-systeem. Daar kun je nu meer informatie op presenteren, eventueel in kleur, en zelfs minispellen op spelen. Het sluit aan op het speelse karakter van het toestel, dat zich natuurlijk met name richt op gamers.
Het toestel oogt nog altijd volwassen en beschikt bovendien over alles wat de ROG Phone 8 ook aanbiedt, zoals een strakke behuizing, een IP68-certificaat, volwaardig camerasysteem en een goede accu. Maar ondertussen neemt het ook nadelen over van zijn voorganger. Zo laat de warmteontwikkeling te wensen over en schiet het updatebeleid voor deze prijs tekort. De camera's leveren wel meer natuurlijkere beelden, maar ook daar blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie. Maar dat is mogelijk niet waarom je dit toestel op het oog hebt.
03-02-2025 18:02
Door: Wesley AkkermanFreelance tech- en gamejournalist die schrijft in begrijpelijke taal waardoor technologische ontwikkelingen, trends en producten voor iedereen toegankelijk zijn. Meer van deze auteur >