ID.nl logo
Overstappen naar vast energiecontract kan je honderden euro's besparen
Zekerheid & gemak

Overstappen naar vast energiecontract kan je honderden euro's besparen

Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Vanaf 2024 kan het lonen om over te stappen naar een vast contract, want dit kan je zomaar een besparing van zo'n 500 euro opleveren.

De Vastelastenbond onderzocht de tarieven van een variabel energiecontract bij Vattenfall en Essent en vergeleek deze prijzen met het goedkoopste jaarcontract met vaste tarieven dat momenteel in de energiemarkt te vinden is. Vattenfall en Essent kondigden vorige week hun nieuwe variabele tarieven voor 2024 aan, waardoor het mogelijk was om deze energieleveranciers alvast mee te nemen in het onderzoek.

In vergelijking met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is, kost een variabel contract bij Essent straks op jaarbasis 578 euro meer. Een variabel contract bij Vattenfall is 510 euro duurder dan het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. In dit geval ging het om een energiecontract van Innova Energie.

Veranderingen in contracten

Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond ziet een verandering ontstaan tussen variabele en vaste tarieven. “Een maand of twee geleden waren de tarieven van gas en stroom van een variabel of vast contract vrijwel gelijk, terwijl er nu grote verschillen ontstaan. De variabele tarieven stijgen, terwijl jaarcontracten met vaste tarieven juist goedkoper worden. Die daling zet steeds verder door en kan veel geld opleveren.”

Hogere energiebelasting

De Vastelastenbond gaat bij de berekeningen uit van een gemiddeld gebruik van 2900 kWh stroom en 1200 kubieke meter gas. Bij de berekeningen is gebruik gemaakt van de nieuwe energiebelasting van 2024. Die stijgt overigens flink ten opzichte van 2023: van € 0,5927 naar € 0,7054 per kubieke meter inclusief btw, dat is een stijging van 19 procent. Bovendien verdwijnt ook het prijsplafond, waardoor prijzen sowieso zullen stijgen. Ook het conflict in Israël en eerder al de oorlog in Oekraïne beinvloeden de prijs in negatieve zin.

Volgens Dirk-Jan Wolfert is het ook opvallend dat energiebedrijven de stijging van de variabele tarieven precies bekend maakten verkiezingsuitlagen. "Dat lijkt een bewuste keuze geweest, omdat dit nieuws daardoor ondergesneeuwd raakte door het verkiezingsgeweld. Dat is jammer, omdat dit nieuws belangrijk is voor veel mensen. Deze prijsstijging is nieuws dat door veel mensen gehoord moet worden”, stelt Wolfert.