Verban Metro volledig van je Windows 8.1 pc

© PXimport

Verban Metro volledig van je Windows 8.1 pc

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 november 2013 - 08:32

Aangepast: 24 november 2022 - 10:28

Redactie Computer!Totaal

Windows 8.1 zit boordevol verfijningen en frisse nieuwe functies die Microsoft's vingervriendelijke besturingssysteem aantrekkelijker maken dan ooit tevoren. Maar hoe nuttig als die aanpassingen ook zijn, veel desktop diehards willen niets weten van de moderne interface met live tiles.

Windows 8.1 heeft een aantal nieuwe instellingen waarmee je in een handomdraai het grootste deel van je tijd op de traditionele desktop kunt doorbrengen. Met wat extra aanpassingen en een paar extra programma's kun je de moderne gebruikersinterface vrijwel helemaal omzeilen, terwijl je toch profiteert van de snellere opstarttijden, verbeterde Task Manager en andere vernieuwingen van Windows 8.1.

Je nieuwe favoriete menu

Laten we beginnen met de nieuwste toevoegingen. Microsoft wil natuurlijk dat je tijd doorbrengt in de aanraakvriendelijke omgeving, en daarom zitten de nieuwe desktop-centrische opties van Windows 8.1 goed verscholen in een submenu. Om deze schatkamer te vinden, klik met de rechtermuisknop op de desktop taakbalk, selecteer Properties, en open het tabblad Navigation in het venster dat verschijnt.

© PXimport

Als je de vinkjes weghaalt bij de opties in het Corner navigation gedeelte van het tabblad, wordt de 'hot corner'-functionaliteit voor de bovenkant van je scherm uitgeschakeld. Als je de Windows 8.1 App Switcher wilt gebruiken om snel tussen moderne apps te kunnen switchen, moet je de hot corner in de linkerbovenhoek ingeschakeld laten - maar als je dit leest neem ik aan dat je het sowieso op de desktopsoftware houdt.

Het belangrijkste onderdeel bevindt zich echter onder de Start screen opties. When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start is de optie waar we allemaal om gevraagd hebben: de optie om direct naar de desktop te booten. En nu kan het!

Windows 8.1 opstarten

De in Windows 8 verbannen startknop keert terug in Windows 8.1, maar hij mist een cruciaal onderdeel: Het startmenu. In plaats daarvan kom je als je erop klik op het moderne startscherm terecht. Dat is niet wat je wilt in je zoektocht naar desktopzuiverheid.

Als je tot de desktopgebruikers behoort die geen compromissen willen, dan zal je een zogenaamd startknopvervangingsprogramma moeten installeren. Computer!Totaal heeft eerder al eens de vijf beste alternatieve startmenu's voor Windows 8 besproken, en met sommige programma's (zoals Stardock's Start8) kan je zelfs alle charms uitschakelen - iets wat met Windows 8.1 niet kan.

© PXimport

Maar dat is niet je enige optie. Als je de optie Show the apps view automatically when I go to Start aanvinkt in het nieuwe (en geweldige) Navigation tabblad van Taskbar Properties, krijg je in plaats van het moderne startscherm in volledig scherm een lijst te zien met alle apps die op je pc geïnstalleerd staan. En als je List desktop apps first in the Apps view when it's sorted by category aanvinkt, krijg je eerst alle desktop apps te zien.

Het werkt prima, maar in tegenstelling tot startknopvervangers kun je met de All Apps weergave niet naar individuele bestanden of mappen zoeken. Gelukkig heb je daarvoor nog altijd de betrouwbare F3-knop.

Vorm geven aan de desktop

Windows 8.1 bevat software die voldoet aan vrijwel alle dagelijkse behoeften van de gemiddelde gebruiker. Maar al die ingebakken dingen zijn moderne apps, en dus geen echte desktopsoftware. Als je de moderne interface helemaal niet wilt gebruiken, zal je een aantal desktopprogramma's moeten installeren om die apps te vervangen.

In plaats van een gigantische lijst met suggesties af te rammelen, kijk eens naar alle gratis software die wij de afgelopen jaren zoal hebben besproken. Vergeet niet: Windows 8.1 kan niet recht uit de doos dvd's afspelen, dus overweeg om de gratis maar uitstekende VLC media player te downloaden als dat belangrijk voor je is. Je wilt waarschijnlijk ook een desktop PDF-reader zoals Sumatra PDF oppikken.

© PXimport

Zodra dat gebeurd is, moet je alle desktopprogramma's configureren als de standaardprogramma's voor de bestandstypen die ze ondersteunen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop en selecteer Control Panel als je de Windows 8.1-versie bent blijven gebruiken, of open het startmenu en selecteer Control Panel als je een startknopvervanger zoals Classic Shell geïnstalleerd hebt. Selecteer vervolgens Programs > Default programs > Set your default programs selecteer je nieuwe desktopprogramma's als standaard. Vergeet Windows Media Player niet als je VLC overgeslagen hebt!

Een modern blok in de desktop

Als je het niet ziet zitten om alle Windows 8.1-apps door desktopalternatieven te vervangen - alleen moderne apps krijgen systeemnotificaties, bijvoorbeeld - kun je een compromis sluiten door Stardock's sublieme ModernMix programma (5 dollar) te installeren, waarmee je Metro-apps in desktopvensters kunt draaien. Het is niet hetzelfde als het totaal verbannen van de moderne gebruikersinterface, maar Microsoft's moderne apps zijn met een toetsenbord en muis heel goed te bedienen, mits je alle verspilde ruimte niet erg vindt.

© PXimport

Maar er is nog één knagend probleem: De desktop heeft geen duidelijke manier om je pc af te sluiten, tenzij je een startmenu vervangend programma geïnstalleerd hebt dat deze optie bevat. Je zult nog altijd de moderne charms bar moeten openvegen, en Settings > Power > Shutdown moeten selecteren - althans, op het eerste gezicht.

Maar er is goed nieuws! In tegenstelling tot Windows 8 heeft Windows 8.1 een desktop afsluitoptie. Maar net als met de boot-to-desktop optie moet je ernaar op zoek gaan.

© PXimport

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Er verschijnt een menu met allerlei snelkoppelingen naar geavanceerde systeemopties. Helemaal onderaan staat de optie Shut down or sign out met verschillende afsluitopties. Je kunt ook een lijst met afsluitopties tevoorschijn halen door op de desktop op Alt-F4 te drukken.

We hebben de live tiles vermeden

Boem! We zijn al klaar, en zonder gecompliceerde taakplanning, het aanmaken van snelkoppelingen of anderzijds ingewikkelde aanpassingen die nodig waren om de interface uit Windows 8 te verbannen. Al met al is Windows 8.1 echt beter dan zijn voorganger, vooral vanwege de compromissen die Microsoft gesloten heeft, zowel op de desktop als in de moderne omgeving - niet dat dat laatste ertoe doet als je deze handleiding gevolgd hebt.

Geniet van die snelle opstarttijden en de vernieuwde File Explorer zonder het moderne interface gedoe. Het zou helemaal mooi zijn als het mogelijk was om de netwerk charm die verschijnt wanneer je op het internet-pictogram in de systeembalk van je desktop klikt te elimineren...

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000