Zo maak je je leven makkelijker met Siri

© PXimport

Zo maak je je leven makkelijker met Siri

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 3 juli 2019 - 02:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Met de komst van iOS 12 introduceerde Apple ook Siri Shortcuts, in het Nederlands Opdrachten genoemd. Met deze opdrachten kun je taken supermakkelijk automatiseren, en daarmee je (digitale) leven een stukje makkelijker maken. Hoe werkt dit precies? We duiken in de wereld van Siri Opdrachten.

Tip 01: Downloaden

Opdrachten is een nieuwe functie die Apple heeft gemaakt, en tegelijkertijd met iOS 12 heeft uitgebracht. Je kunt Opdrachten echter niet direct gebruiken na een update naar iOS 12, omdat je de app zelf nog moet downloaden. Daar krijg je binnen iOS nooit een melding van, dus je moet dit maar net weten.

De app Opdrachten moet je zien als een app die alle andere apps en hun functies met elkaar kan verbinden. Het is vergelijkbaar met de site IFTTT (If This, Then That), waarbij je een recept maakt voor een handeling die uitgevoerd moet worden wanneer er een bepaalde ‘trigger’ wordt geactiveerd. In dit geval is het recept dus van toepassing op handelingen die je kunt uitvoeren op je iOS-apparaat, en is de trigger het commando dat je aan Siri geeft. Als je de app Opdrachten hebt gedownload, kun je kiezen uit een reeks recepten die door Apple zelf zijn toegevoegd aan de galerij. In de volgende tip laten we je eerst zien hoe je zelf een opdracht maakt. Daarna laten we je zien welke handige opdrachten je kant-en-klaar kunt downloaden. Je hoeft het wiel dus niet zelf opnieuw uit te vinden.

© PXimport

Tip 02: Opdracht maken

Om de app Opdrachten voor Siri zo efficiënt mogelijk te maken, heeft Apple de mogelijkheden zeer uitgebreid gemaakt. Dit zorgt er helaas ook direct voor dat het maken van een uitgebreide opdracht behoorlijk complex kan zijn. Om een opdracht te maken, open je de app Opdrachten en druk je op Maak opdracht aan. Stel dat we een opdracht willen maken die ervoor zorgt dat Siri de volgende afspraak in de agenda naar een bepaald contactpersoon stuurt. In dit geval typ je in het veld Zoeken de term Agenda en druk je op Haal komende activiteiten op. Je moet de app nu eerst even toegang geven tot de agenda voor je verder kunt. We kiezen voor Haal 1 activiteiten op en kiezen bij de optie Elke dag voor Vandaag. Zoek nu voor de tweede stap op iMessage en kies voor Verstuur bericht. Selecteer een ontvanger, typ een begeleidende tekst voor je bericht (zoals: Dit is mijn volgende afspraak vandaag) en druk vervolgens op Komende activiteiten onderin. Druk daarna op het kopje Komende activiteiten dat je zojuist hebt toegevoegd om aan te geven welke details van de afspraak je wilt doorgeven. Druk op Gereed.

Neem een stemcommando op, zodat Siri de opdracht straks uitvoert bij dat commando

-

Tip 03: Opdracht testen

Als je een nieuwe opdracht hebt gemaakt, is het altijd verstandig hem gelijk even te testen. Je doet dat door te drukken op het pictogram met de toverstaf naast de opdracht die je zojuist hebt aangemaakt. De opdracht wordt nu uitgevoerd en je kunt direct volgen of het doet wat je ervan verwacht. Is dat niet het geval, dan druk je op de drie puntjes bij je opdracht om de taken te bewerken, een optie te verwijderen, toe te voegen enzovoort. Wanneer je opdracht helemaal naar wens is, druk je rechtsboven op het pictogram met de twee schuifregelaars (wit/blauw). Geef de opdracht een naam en selecteer een symbool dat erbij past. Druk daarna op Voeg toe aan Siri om de opdracht ook daadwerkelijk actief te maken. Je moet nu een stemcommando opnemen, zodat Siri weet met welke zin je de opdracht wilt activeren. Zodra je dit hebt gedaan, kun je Siri de opdracht laten uitvoeren met het commando dat je zojuist hebt opgenomen.

© PXimport

Tip 04: Batterijpaniek

© PXimport

We hebben allemaal wel eens de situatie meegemaakt waarin we ontdekken dat we nog maar heel weinig batterijlading over hebben op een moment dat dat écht niet uitkomt. Je kunt dan je locatieservices uitzetten en nog een heleboel andere energievretende onderdelen in iOS. Moet je dan alle opties bedenken en ze opzoeken in de menu’s om ze aan te passen? Dat kan makkelijker, en je hoeft deze opdracht niet zelf te programmeren, dat heeft iemand al voor je gedaan. De opdracht Ultra Low Power Saver zal in één klap álles uitschakelen dat energie vreet. Denk hierbij aan locatieservices, wifi, bluetooth, maar ook aan het aanpassen van de helderheid van je scherm, het uitschakelen van geluid, het inschakelen van vliegtuigmodus … noem maar op. Dit kan je net dat extra beetje batterij-tijd geven. Let op: de links die we noemen in dit artikel moet je openen in Safari op je iOS-apparaat om ze te kunnen openen in Opdrachten. Wanneer je een andere browser gebruikt, dan werken de links niet.

Als je een timer instelt, dan zal het volume geleidelijk omlaag worden gedraaid

-

Tip 05: Slaaptimer

Van deze opdracht worden we echt heel gelukkig: Fade My Music Out! Je hebt natuurlijk geen opdracht nodig om een slaaptimer in te stellen, dat kon je met Siri in iOS allang doen. En er zijn ook een heleboel andere apps die je die mogelijkheid bieden. Maar wanneer je muziek luistert – zéker als het is om in slaap te vallen – is het niet altijd prettig dat die muziek plotseling stopt (sterker nog, daar kun je juist van wakkerschrikken). Deze opdracht doet het op een andere manier: wanneer je dit commando uitvoert en een timer instelt, dan zal het volume geleidelijk omlaag worden gedraaid naarmate de tijd verstrijkt. Op deze manier is de overgang veel soepeler en voorkom je dat de muziek zomaar ineens stopt. Overigens is dit een voorbeeld van een opdracht die wij wel zelf hadden kunnen bedenken, maar nooit zelf hadden kunnen maken. Kijk voor de grap eens naar de stappen waaruit deze opdracht bestaat, nadat je hem hebt toegevoegd, dan begrijp je waarschijnlijk wat we bedoelen.

Tip 06: Wakker worden!

Nu we het toch over slapen hebben: voor veel mensen is in slaap vallen geen probleem, maar wakker worden des te meer. Als je zo iemand bent, dan herken je vast wel de situatie waarin je een alarm zet … en daarna nog eens vier alarmen voor wanneer je de eerste paar alarmen succesvol hebt weggedrukt. Wanneer je de opdracht Set alarm with 5 Minute Intervals importeert, dan kun je voortaan heel eenvoudig een alarm instellen met een stemcommando, en daarbij aangeven hoe vaak je wilt dat het alarm zich herhaalt. Superhandig, want dit alarm laat zich niet zomaar wegdrukken: vijf minuten later gaat er doodleuk weer een nieuwe af. Een ideaal hulpje voor wie moeilijk uit z’n bed komt.

© PXimport

Tip 07: Profielen

© PXimport

Hoe krachtig opdrachten kunnen zijn, bewijst deze specifieke opdracht, die een functie toevoegt aan je iPhone waar heel veel gebruikers al jaren op zitten te wachten. Op een iPhone kun je namelijk nog altijd geen gebruikersprofielen toevoegen. Dat is voor velen vooral voor een iPad irritant, omdat meerdere mensen dat apparaat gebruiken. Iemand anders kan dan met de instellingen rommelen, waardoor hij niet meer naar jouw wensen is ingesteld. De opdracht Profile Switcher lost dat deels op. Wanneer je de opdracht hebt geïmporteerd, dan moet je zelf de instellingen nog wel naar je hand zetten, maar als je dat hebt gedaan, dan zorgt de opdracht ervoor dat de helderheid van het scherm, het volume, de in- en uitgeschakelde opties enzovoort precies naar je wensen worden ingesteld.

Binnen de opdracht kun je allerlei profielen aanmaken, of dit nu het profiel: romantische avond is of het profiel voor een gebruiker, dat maakt niet uit. Zodra je dit commando uitvoert en het bijbehorende profiel kiest, is alles weer precies zoals jij het hebben wil. Hoe je het profiel activeert bepaal je zelf, immers bij opdrachten bepaal jij welk stemcommando je eraan koppelt. Je kunt deze opdracht zo vaak toevoegen als je wilt, dus je kunt voor verschillende mensen een ‘profiel’ aanmaken.

Foto’s delen kan een stuk efficiënter met behulp van de juiste opdracht

-

Tip 08: Foto delen

Deel je veel foto’s via bijvoorbeeld WhatsApp, iMessage, Facebook of een andere dienst? Dan kan deze opdracht je dagelijkse ‘routine’ een stukje korter en makkelijker maken. Wanneer je deze opdracht uitvoert met je stemcommando, dan geef je aan of je een foto wilt nemen of een foto van je filmrol wilt gebruiken. Deze keuze kun je overigens ook al vastleggen in de opdracht zelf, als je bijvoorbeeld altijd wilt dat je een nieuwe foto maakt (of juist een foto uit de filmrol kiest). Je kunt vooraf instellen met welke diensten je de foto wilt delen of aangeven dat je die keuze wilt hebben op het moment dat je de foto neemt (al vinden wij dat dan niet meer zo efficiënt). Door dit commando kun je achter elkaar je foto’s delen op Facebook, WhatsApp enzovoort, zonder dat je telkens de foto’s hoeft te selecteren en de afzonderlijke apps moet openen. Volautomatisch is deze opdracht daarmee niet, maar het scheelt je wel zo’n vier a vijf keer op knoppen drukken. Je kunt de opdracht overigens ook zo aanpassen dat hij altijd automatisch je laatst gemaakte foto (of laatste aantal foto’s) selecteert om te versturen/plaatsen, maar dat is uiteraard niet voor iedereen aan te raden.

Tip 09: Ei-timer

We hebben nu een aantal serieuze opdrachten behandeld, en in de tip hierna vind je nog een opdracht die zelfs levensreddend kan zijn. Dat het ook veel luchtiger kan, bewijst deze opdracht, die – hoe luchtig ook – nog steeds heel erg nuttig is. Want Siri kan allerlei timers voor je instellen, maar je kunt nog altijd niet aan Siri vragen om een timer te zetten voor een hard- of zachtgekookt ei. Met deze opdracht kan dat wel. Je start de opdracht met het stemcommando, vervolgens krijg je de vraag of je een hardgekookt, medium gekookt of zachtgekookt ei wilt. Aan de hand van je keuze wordt de juiste timer ingesteld. Zo zie je maar, het leven makkelijker maken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

© PXimport

Tip 10: Noodgeval

© PXimport

We hebben in onze zoektocht naar handige en nuttige opdrachten veel goede dingen gezien. Deze opdracht, genaamd Emergency, is wat ons betreft de absolute winnaar: simpelweg omdat hij zo doeltreffend en mogelijkerwijs zelfs levensreddend is. Wanneer je deze opdracht importeert, krijg je eerst de vraag aan welke contactpersoon of contactpersonen je een bericht wilt sturen in geval van nood. Wanneer je dit hebt gedaan, en je activeert deze opdracht met het bijbehorende stemcommando (onthoud, je kunt dit commando zelf bepalen via de instellingen van de opdracht), dan wordt er ten eerste een bericht gestuurd naar de contactpersoon/contactpersonen die je hebt ingesteld met daarin het bericht dat je in de problemen zit (dit is in het Engels, maar de tekst kun je uiteraard zelf aanpassen). Hierbij wordt direct je locatie gedeeld. Vervolgens wordt je camera gestart en wordt er een filmpje opgenomen van wat er allemaal gebeurt. Ook dit filmpje wordt vervolgens direct gedeeld met de gespecificeerde persoon/personen.

Oorspronkelijk is deze opdracht ontworpen om mensen te helpen die aangehouden worden door de politie en oneerlijk behandeld worden, zodat zij bewijs hebben van wat er is gebeurd. Maar deze opdracht kan écht in allerlei noodsituaties je leven redden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000