Zo maak je een veilig wachtwoord in je browser

© PXimport

Zo maak je een veilig wachtwoord in je browser

Geplaatst: 7 augustus 2020 - 04:01

Aangepast: 14 december 2022 - 13:08

Joris Peterse

Browsers bieden allerlei hulpmiddelen aan om veilig om te gaan met wachtwoorden. Zo is er een wachtwoordbeheerder aanwezig die de inlogs voor je onthoudt. Maar je browser helpt je ook met het maken van een veilig wachtwoord. Hoe dat werkt leggen we je uit.

Veilig omgaan met wachtwoorden, dat is iets waar veel mensen te laks mee omgaan. Het is ergens ook wel begrijpelijk, met al die sites en al die inlogs is het geen doen om voor ieder account een uniek wachtwoord te bedenken én te onthouden. En als je het unieke wachtwoord ook nog eens zo veilig mogelijk wilt houden, dan moet het wachtwoord aan veel eisen voldoen: leestekens, cijfers, hoofdletters en bij voorkeur geen namen of woorden. Kortom, een sterk wachtwoord is haast niet te onthouden.

Er zijn veel hulpmiddelen voorhanden om toch nog veilig om te gaan met wachtwoorden, zonder W8woord als wachtwoord te gebruiken of alles met pen en papier in een kladblokje te schrijven. Denk aan wachtwoordmanagers. Moderne browsers hebben deze ingebakken, zodat niet alleen je inlogs onthouden worden. Ook kan je browser een veilig wachtwoord voor je bedenken (alvorens je deze in de browser opslaat). Zo ben je veiliger voor anderen die je accounts willen kapen.

Browser

Wanneer je met je browser naar een site navigeert waar je je registreert, kun je bij de invoervelden een wachtwoord aan laten maken. Druk op het vakje waar je een nieuw wachtwoord invult en in het pop-upvenstertje kies je Sterk wachtwoord voorstellen in Google Chrome, of in Firefox Een veilig aangemaakt wachtwoord gebruiken. Nadat je de invoervelden vervolgens hebt ingevuld en je registratie voltooit vraagt je browser of de inlog bewaard mag worden. Omdat het aangemaakte wachtwoord niet meer dan een willekeurige reeks letters, hoofdletters, cijfers en leestekens is, kun je hier het beste voor kiezen. Of je kopieert het aangemaakte wachtwoord direct naar een eventuele andere wachtwoordkluis.

 

© PXimport

Opgeslagen wachtwoorden

De wachtwoorden die je hebt opgeslagen in je browser kun je ook allemaal terugvinden. In Google Chrome ga je hiervoor naar de browserinstellingen en kies je bij Automatisch aanvullen voor Wachtwoorden. Als je een stukje naar beneden scrollt zie je een lijst met alle opgeslagen wachtwoorden. Wil je een wachtwoord inzien, dan druk je op het oog-icoontje. Het is wel een veilig idee dat je je met je Windows-account moet verifiëren voordat je de wachtwoorden daadwerkelijk kunt inzien.

Gebruik je een Google-account, dan kun je de opgeslagen wachtwoorden ook meenemen naar je Android-smartphone. Wanneer je dat toestel hebt aangemeld met hetzelfde Google-account, worden de inlogs die je in Chrome hebt opgeslagen gesynchroniseerd.

Gebruik je Firefox, dan kun je je opgeslagen wachtwoorden vinden door naar Opties / Privacy & Beveiliging / Opgeslagen aanmeldingen te gaan. Hier krijg je meteen een lijst te zien met alle bewaarde inlogs. Fijn is dat bovenaan de lijst met een waarschuwing sites staan die getroffen zijn door een datalek, zodat je weet dat je van deze opgeslagen inlog beter het wachtwoord zo snel mogelijk wijzigt. Ook in deze lijst kun je op het oog-icoontje drukken om het wachtwoord te zien, en ook hier moet je je daarbij verifiëren met je Windows-account.

Wil je graag je wachtwoorden die je in Firefox hebt opgeslagen ook synchroniseren met je smartphone of tablet, gebruik dan de app Lockwise, deze app is van Mozilla, de maker van de Firefox-browser. Met een Firefox-account kun je vervolgens de opgeslagen inlogs synchroniseren met je apparaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten