Zo maak je de perfecte schermvideo op pc en smartphone

© PXimport

Zo maak je de perfecte schermvideo op pc en smartphone

Geplaatst: 22 september 2016 - 09:24

Aangepast: 24 november 2022 - 12:08

Evi Maquoi

YouTube krioelt van de screencasts. Maar hoe maak je die filmpjes met schermvideo's eigenlijk? Wil je zelf ook aan de slag? Wij leggen je haarfijn uit hoe je screencasts maakt op je computer, smartphone of tablet. Daarnaast geven we je ook enkele tips om ondertitels of voice-overs toe te voegen.

Screencasts zijn niet nieuw. Softwarefabrikant Lotus zou volgens verschillende bronnen de allereerste screencast gemaakt hebben in 1993. Een screencast is vergelijkbaar met een screenshot of schermafbeelding, alleen is het dan bewegend beeld. Het is een videofilmpje waarin elke muisbeweging en -klik wordt vastgelegd. Lees ook: 15 handige tools voor videobewerking.

01 Software

Screencasts zijn vooral populair op videosites zoals YouTube en Vimeo. Photoshop-experts leggen er bijvoorbeeld uit hoe je bepaalde moeilijke fotobewerkingen moet uitvoeren, en gamers laten je zien hoe je een bepaald level moet voltooien of een eindbaas kunt uitschakelen. In de meeste gevallen gaat het om leerrijke instructiefilmpjes waar je iets van opsteekt. De ingrediënten van een goede screencast? Duidelijk beeld, opvallende muiskliks, vlot ingesproken commentaar en eventueel wat tekstballonnen of andere visuele opmerkingen.

Om een screenshot te maken heb je geen speciale software nodig. Zowel op je computer als smartphone en tablet zijn er standaardfuncties aanwezig waarmee je in een vingerknip een schermafbeelding maakt. Om screencasts te maken, heb je wel aparte software nodig. Er bestaan heel wat verschillende programma’s. Het is onmogelijk om ze allemaal te bespreken, daarom hebben we het kaf van het koren proberen te scheiden en serveren we je onze favoriete tools, waarna we je tips geven voor het maken van een goede screencast.

Zodra je op YouTube de naam van een softwarepakket invoert, krijg je verschillende screencasts te zien.

© PXimport

02 Jing

Een uitgebreide en allesomvattende softwaresuite is die van TechSmith. Een eerste populaire toepassing is Jing. Deze tool is beschikbaar voor Windows XP, Vista, 7 en 8 (en ook voor OS X 10.8 of hoger). Jing heeft wel wat beperkingen maar is ideaal voor beginners, en de tool is volledig gratis. Het enige wat je moet doen is je registreren. De software is erg gebruiksvriendelijk waardoor het voor de meeste mensen niet storend zal zijn dat hij alleen beschikbaar is in het Engels. Via Settings kun je een Capture Hotkey kiezen. Dat is een combinatie van enkele knoppen om een screencast te starten. Zodra je een opname wilt starten, moet je nog even aangeven welk deel van je scherm je precies in beeld wilt hebben.

Je kunt zelf een kader tekenen of een volledig venster selecteren. Let wel, je opnames met Jing kunnen maximaal vijf minuten duren. Zodra je klaar bent, kun je de naam van het swf-bestand nog wijzigen en het fragment uploaden naar Screencast.com. Via dit platform kun je het fragment delen met vrienden of embedden op je website of blog. Wil je het fragment ook op YouTube publiceren? Dat kan helaas alleen via een omweg. Je kunt kiezen om te upgraden naar het professionele screenshot- en screencastprogramma SnagIt (ca. 56 euro), of je moet het Flash-bestand converteren naar een mov- of mpeg4-file. Wil je echt serieus aan de slag gaan en wil je dus een professioneel pakket? Dan kun je van TechSmith ook Camtasia Studio overwegen. Dit is ongetwijfeld het neusje van de zalm van de screencast-software. Je kunt elke screencast bewerken, audiotracks toevoegen, tekst toevoegen, ruis wegwerken enzovoort. De proefversie is gratis, een licentie kost je 335 euro.

02 Jing is prima freeware om te experimenteren met screencasts. Helaas zijn er wel wat beperkingen.

© PXimport

Juiste formaat

Bij nagenoeg alle screencasttools kun je zelf de schermresolutie kiezen. Dat is handig, maar het kan ook vreemde resultaten opleveren. Houd in het achterhoofd dat je het best kiest voor een resolutie van 800 x 600 of 1024 x 768 pixels. Alternatieve schermverhoudingen leveren storende zwarte randen op.

03 Screencast-O-Matic

Wil je sowieso op YouTube publiceren? Dan kun je Screencast-O-Matic overwegen. Surf hiernaartoe en klik simpelweg op Start Recording. Als je Java op je Windows-computer hebt staan, hoef je zelfs niets meer te installeren. Wil je Screencast-O-Matic via een Mac gebruiken of wil je Java niet installeren? Dan kun je de Screen Recorder Launcher installeren. De grootste troef van deze dienst? Je kunt zowel je scherm als je webcam tegelijkertijd laten opnemen. Desgewenst kun je de cursor laten opvallen met een gekleurde cirkel. Je filmpjes mogen tot een kwartier duren en je kiest zelf in welk formaat je het bestand opslaat: mp4, avi of flv. Uploaden naar YouTube kan met deze tool gelukkig wel direct en gratis. Nadat je je account gekoppeld hebt, kun je nog een titel, beschrijving, tags en categorie toevoegen. Wil je Screencast-O-Matic ook koppelen met Vimeo, Dropbox of Google Drive? Dan kun je upgraden naar de Pro-versie. In ruil voor 15 dollar per jaar ben je dan ook van het watermerk verlost, kun je langere fragmenten opnemen en kun je de videofilmpjes via Screencast-O-Matic bewerken. Andere goede freeware? Screenr, CamStudio, FlashBack Express en ScreenCastle.

03 Screencast-O-Matic is volgens ons de beste freeware om screencasts te maken.

© PXimport

04 Script

Als je halsoverkop aan de opname begint, bestaat de kans dat het resultaat niet helemaal wordt zoals je graag zou willen. Zeker als je tijdens de opnames ook commentaar wilt inspreken. Hoe beter je je voorbereidt, hoe sneller je screencast zal lukken. Bovendien bespaart je dat achteraf heel wat knip- en plakwerk. Eén goede raad: maak een script. Bedenk een structuur en schrijf die beknopt uit. Gebruik dit als leidraad zodat je niets vergeet en de correcte volgorde aanhoudt. Wil je echt veel vertellen? Dan is het raadzaam om je screencast op te splitsen in meerdere filmpjes. Dat is aangenamer om naar te kijken en makkelijker voor jou om op te nemen. Desgewenst kun je je kort voorstellen in het begin: “Hallo, ik ben Jan en ga je uitleggen hoe je…”. Wil je meerdere programma’s tegelijkertijd tonen? Bereid een switch tussen de vensters dan even voor aan de kijker, dat brengt rust. Nog een laatste tip: oefen je commentaren eerst een keertje, je zult zien dat het de tweede keer veel vlotter verloopt.

05 Audiokwaliteit

Screencasting op OS X

Op zoek naar goede software om screencasts te maken op je Mac? Dan kunnen we je QuickCast uit de App Store aanraden. Deze tool is basic maar wel volledig gratis. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je onmiddellijk aan de slag. Het is mogelijk om je webcam als tweede opnamebron te activeren en je muiskliks extra te benadrukken. Zodra je klaar bent, kun je het fragment delen via e-mail, Facebook of Twitter. Wil je een professionele tool voor OS X? Dan bevelen we je ScreenFlow (99 dollar) van TeleStream aan. Dit programma biedt ook ondersteuning voor iOS, maakt het mogelijk om je fragment te bewerken en heeft heel wat export- en deelmogelijkheden.

QuickCast is heel eenvoudig in gebruik en laat toe om ook je webcam te gebruiken.

© PXimport

06 Titels en annotaties

Vaak zie je dat belangrijke handelingen in screencast benadrukt worden met bijvoorbeeld een flikkerende muiscursor of extra tekst. Het toevoegen van titels en annotaties kan altijd met professionele screencasttools. Bij freeware ontbreken deze functies soms. Gelukkig kun je dit ook achteraf nog toevoegen, bijvoorbeeld rechtstreeks in YouTube. Upload je screencast naar YouTube en kies vervolgens Mijn kanaal in de linkermarge. Selecteer het fragment dat je wilt bewerken en klik onderaan op de knop met het tekstballonnetje om Aantekeningen te openen. Speel het fragment af en gebruik de spatiebalk om te pauzeren op het moment waar je de annotatie wilt invoegen. Klik op Annotatie toevoegen en kies uit Tekstballon, Opmerking, Titel, Spotlight of Label. Typ de tekst, pas eventueel het lettertype en de -kleur nog aan en verplaats het tekstvak naar de gewenste positie. Via Begin en Tot kun je aangeven hoelang de tekst in beeld moet blijven. Klik op Wijzigingen toepassen om de annotatie toe te voegen.

06 Via YouTube kun je heel eenvoudig tekstballonnen of opmerkingen toevoegen.

© PXimport

07 iOS

Wil je een screencast van je iOS-apparaat maken? Dat kan heel eenvoudig als je ook een MacBook of iMac hebt. Dan kun je via de ingebakken QuickTime Player je iPhone- of iPad-scherm op je computerscherm zien. Je plugt je iOS-apparaat in, opent QuickTime Player en je kiest Archief / Nieuwe filmopname. Standaard opent dan je FaceTime-camera. Klik op het pijltje naast de grote rode REC-knop en selecteer je iOS-apparaat onder Camera. Eén klik op de rode knop volstaat om de opname te starten. Klik nog een keer om de opname te stoppen. Heb je een iOS-apparaat en een pc of laptop met Windows? Dan kun je helaas niet gratis screencasts maken. Goede en betaalbare tools zijn X-Mirage (16 dollar), Reflector 2 (15 dollar) en AirServer (15 dollar). Voor de meeste tools is er wel een gratis proefperiode. Wij hebben een voorkeur voor Reflector 2. Dit programma is erg gebruiksvriendelijk en kan ook Android-apparaten op je computerscherm laten zien.

08 Android

Wil je laten zien hoe die ene Android-app werkt of wil je de rest van de wereld tonen hoe jij door dat ene level bent gekomen? Dankzij de gratis app AZ Screen Recorder kan dat zelfs zonder tussenkomst van een computer. Ga naar Google Play en installeer de app. Om een opname te starten, open je de app en tik je op de knop met het diafragma en vervolgens op Nu Starten. Wil je de opname beëindigen? Dan swipe je naar beneden en tik je op Stop of Pauze. In de Outputmap kun je alle gemaakte screencasts bekijken en delen via e-mail, sociale media of YouTube. Wil je je filmfragmenten ook kunnen trimmen of omzetten naar gif-bestanden? Dan kun je upgraden naar de Pro-versie via een in-app-aankoop van 3,30 euro. Gelijkaardige app zijn Rec. (Screen Recorder) en One Shot screen recorder.

Wil je toch liever screencasts maken via je computer? Bijvoorbeeld omdat je dan ook gebruik kunt maken van een externe microfoon? Dan kunnen we je de software Reflector 2 van Air Squirrels aanraden. De eerste week kun je de tool gratis gebruiken, daarna betaal je eenmalig 15 dollar om de software te blijven gebruiken. Handig is dat je niet alleen screencasts met voice-overs kunt opnemen maar ook livestreams op YouTube kunt opzetten. Het is zelfs mogelijk om meerdere toestellen tegelijkertijd te koppelen om ze daarna samen te zetten in één videofragment.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten